GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA 12-275-051.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ENTEGRE MÜCADELE.
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
ORGANİK TARIM.
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
“Perakendecilerin Veteriner Hekimlikten Beklentileri” Şeref SONGÖR Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı.
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
Laboratuvarlarda Kalite Yönetim Sistemi: Giriş
AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
Mezbahalarda Gıda Güvenliği HACCP ve ISO 22000’in Önemi
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
Hazard Analysis and Critical Control Point
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta)
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
Lezzet, Sağlık ve Güven..
Geçmişten günümüze pek çok tanım ile açıklanan bilgi politikası bilginin üretilmesine, yönetilmesine, işaretlenmesine ve kullanılmasına öncülük eden; birbiri.
Metin DURAN Genel Müdür
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM NUMUNE HASTANESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
İş Sağlığı ve Güvenliği
“EN İYİ DENETÇİ KİŞİNİN KENDİSİDİR.”
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
TEDARİKÇİ DENETİMLERİ
Kalite Yönetimi Genel Tanımlar.
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
BEN BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİYİM
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ. Kalite yönetim sistemi, amaçlanan kaliteye ulaşmak amacıyla ilerletilen tüm süreçleri, açıklanan prosedürleri, ve benimsenen.
DÜNYADA TÜKETİCİ HAKLARI ve UYGULAMALARI
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
Standardizasyon.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
TBS’DE HİJYEN.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Gıda kalite sağlama sistemleri
ISO HACCP ve ISO22000.
TSE Uygulamalarının Son Dönemlerinde Dış Ticarete Etkileri
TSE Uygulamalarının Son Dönemlerinde Dış Ticarete Etkileri
TURİZM PAZARLAMASI Emir Hilmi Üner.
ISO HACCP ve ISO22000.
ÖZEL BÖLGE HASTANELERİ
6. HAFTA KALİTE MALİYETLERİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ISO
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ISO Hijyen Uygulamaları
Pazarlama İletişimi
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Sunum transkripti:

GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA 12-275-051

Günümüzde eski usul gıda işleme ve tüketiciye sunma yaklaşımlarında gerek tüketicinin bilinçlenmesi gerekse ülkelerin gıda yasalarını "daha sağlıklı ve güvenli gıda üretme" doğrultusunda güncellemeleri nedeniyle çok önemli değişimler meydana gelmiş ve Gıda Güvenliği konusu son yılların en önemli toplumsal konusu olmuştur. 

GIDA GÜVENLİĞİ kavramına dar bir çerçeveden bakıldığında, gıdaların amaçlanan kullanımına uygun olarak hazırlanması ve tüketildiğinde tüketicilere zarar vermemesidir. Güvenli gıda ise her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş gıdadır.

Çağımızda gıda kaynaklı hastalıkların büyük bir kısmı gıda güvenliğinin sağlanamadığı şartlarda üretilen ürünlerden kaynaklanmaktadır. Gıda maddelerinden daha iyi yararlanmak, dayanıklılık süresini artırmak, üretici sağlığını korumak için çeşitli üretim teknikleri geliştirilmiştir. Özellikle gıda maddelerinin üretimi aşamasında mikrobiyal bulaşmanın kontrol altına alınarak mikroorganizmaların yayılmasının önlenmesinde hijyenik koşulların önemi büyüktür. Ayrıca, üretimde uygulanan tekniklerin dayandığı temel ilkelerin bilinmesi ve uygulamaya aktarılması ürün kalitesinin artmasına katkı sağlamaktadır.

Gıda maddelerinin üretim ve ticaretinde özel gıda güvenilirlik standartlarının önemi büyüktür. Üretimi yapan şirketlerle, bu şirketlere hammadde temin eden kişi ve kuruluşlar, önemli bazı kurallara ve standartlara uymak zorundadırlar. Gıda güvenilirliğinin sağlanmasında 1960'lı yıllarda ABD'de geliştirilen ve ilk uygulamaları uzay programında yer alan ve gıdalarda olası bozulmaların analizi, kritik kontrol noktalarının tespiti, limitlerin belirlenmesi, kritik kontrol noktalarında uygulamalar gibi prensipleri bulunan HACCP'nin (Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizleri) gıda standartlarında önemli bir yeri vardır. 

Gıda güvenliğinde, kalite yönetiminde ve ticarette gözlenen eğilimlerden sonra 1995 yılında NSF (National Sanitation Foundation) halk sağlığı konusundaki deneyimlerinden yararlanarak uluslararası gıda güvenlik kalite yönetim sistemini tasarımlamış, Gıda Güvenlik ve Kalite Danışma Konseyi'ni kurmuştur. Birçok uluslararası kuruluş temsilcileriyle gıda sanayi temsilcileri ve akademisyenlerden oluşturulan bir kurul, gıda güvenliği ve kalitesi için HACCP ile gıda hijyen uygulamaları ve ISO 9000'i entegre eden belgelendirme programını geliştirmiştir.

Bu konuda, Türkiye'de de yeni düzenlemeler yapılmış, AB'ye entegrasyon için yeni bir yasa çıkarılmış, yetkiler büyük oranda Tarım ve Köy işleri Bakanlığı'na devredilmiştir. Kontrol ve denetimlerin tek elden yapılması amacıyla yapılan bu yetki devri, daha yararlı olacak ve bu alandaki kargaşalar da kısmen önlenmiş olacaktır. 

Burada amaç; üretimin her aşamasında gerekli tedbirleri alarak güvenilir ürünlerin üretilmesi, işletme çalışanlarının sisteme katılımıyla, toplam kalite yönetiminin sağlanmasıdır.