Veri Madenciliği Rümeysa İhvan 09023050.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bankacılık ve Teknoloji
Advertisements

Mobit Bilişim Elektronik ve Kontrol Sistemleri Dış Tic. A.Ş.
ZAMAN SERİLERİ MADENCİLİĞİ KULLANILARAK NÜFUS ARTIŞI TAHMİN UYGULAMASI
YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI
MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASI
İşbirliğine Dayalı Öğrenme
SINIFLANDIRMA VE REGRESYON AĞAÇLARI (CART)
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
Azrael Online Hasta Takip Programı
YRD.DOÇ.DR Turgay tugan bİlgİn
BÖLÜM VI ÜRETİM YÖNETİMİ.
PAZARLAMA YÖNETİMİ: ÜNİTE 3
İşletmeler için Veri Madenciliği
Veri Madenciliği Temel Bilgiler
SİMÜLASYON VE BULANIK KÜME YAKLAŞIMI İLE PROJE RİSK DEĞERLEMESİ
İstatistiksel Sınıflandırma
ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Bölüm 14 Stratejik Değerleme ve Kontrol
RİSK YÖNETİMİ VE KARAPARA AKLANMA RİSKİ
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
Veri madenciliği, günümüzde karar verme sürecine ihtiyaç duyulan bir çok alanda uygulanmaktadır
Kümeleme ve Yöntemleri Arş.Grv İlyas AKKUŞ İnönü Üniversitesi B.Ö.T.E
PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI Prof. Dr. İsmail Üstel.
VERİ TABANI VE VERİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ
Endüstride Veri Madenciliği Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Ayhan Demiriz 28/2/2006.
FMEA Failure Mode and Effects Analysis-Hata Türü ve Etkileri Analizi
PLANLAMA VE PROJE FAALİYETLERİ
1 Corporate 1 KURUMSAL BANKACILIK Corporate. 2 2 KURUMSAL BANKACILIK Finansbank 90’ lı yılların ikinci yarısından başlamak üzere, giderek ihtiyaçları.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
PAZARLAMA BİLGİ YÖNETİMİ
PAZARLAMA BİLGİ YÖNETİMİ
Ücret Sistemleri ve Verimlilik Dersi Dönem İçi Çalışması
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
Çevik Metodolojiler mi Geleneksel Metodolojiler mi?
Microsoft Office Access
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
2015 YAMANTÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ALAN VE BÖLÜMLER
Finansal Eğitim Merkezi ve Eğitim Teknolojileri 2014 – 2015 Dönemi Değerlendirmesi Mesleki Gelişim ve Eğitim Bölümü Temmuz 2015.
Mağaza İmajının Algılanan Değer, Fiyat ve Satın Alma Niyeti Bağlamında Kuyumculuk Sektöründe İncelenmesi Prof. Dr. Serap ÇABUK – Çukurova Üniversitesi.
Veri Madenciliği Giriş.
 Hız, kolaylık, fiyat avantajı gibi nedenlerle son yıllarda tercih nedeni haline gelen internetten alışveriş “E-ticaret” sektörünün büyümesinde önemli.
Pazarlama Ve Perakende Bölümü Alan Tanımı
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Müşteri Odaklı Mobil Pazarlama ve Mobil Reklam
Veri Madenciligi . Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ( CART )
Veri Madenciliği Birliktelik Analizi: Temel Kavramlar ve Algoritmalar
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
YAPIM KUŞAĞI ÜRETİYORUM.
Dijital Bankasürans 7 Ekim 2015.
1 E-Ticaret ve Güvenli Ödeme Kısım I. E-Ticaret Kısım II. Güvenli Ödeme Umur YILMAZ Comtech Tic. Ltd
Psikolojik Danışman: Hasan KARAKIŞ.  Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya.
BİRLİKTELİK KURALLARI ( ASSOCIATION RULE MINING)
Proje Hazırlama Eğitimi Dr. Necati VARDAR KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
YONT 409 PROJE YÖNETİMİ.
VERİ MADENCİLİĞİ ISE 302 Dr. Tuğrul TAŞCI.
Bölüm 4 : VERİ MADENCİLİĞİ
INBOUND PAZARLAMADA SOSYAL MEDYA VE KADIN TÜKETİCİLERDE SATIN ALMA DAVRANIŞINA OLAN ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Pınar Bacaksız.
Marka hikayesi ERDEM OKTAY
ARAŞTIRMANIN TEMELLERİ
SENİ TANIYORUM ve NEYE İHTİYACIN OLDUĞUNU BİLİYORUM!
ANLAM ÇIKARTICI (KESTİRİMSEL) İSTATİSTİK
VERİ MADENCİLİĞİ.
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Havacılıkta İnsan Kaynakları Eğitimde 4. hafta, fiilen 3
“İŞSİZLİKLE MÜCADELEDE MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİ”
PAZARLAMA BİLGİ YÖNETİMİ
Karar Ağaçları Destekli Vadeli Mevduat Analizi
CİNSİYET TAHMİN Cinsiyet belirleme için son yıllarda ortaya sıkça iddialar atılmaktadır. Kimi kadın, Çin takvimi ile hamile kalmak ve bebeğinin cinsiyetini.
Sunum transkripti:

Veri Madenciliği Rümeysa İhvan 09023050

Bilgisayarın yaşamımıza daha çok girmesiyle birlikte, artık her yaptığımız işlem sayısal ortamda kayıt altında tutulmaya başlandı. Daha sonra tüm bu verilerin, veritabanından çıkarılmayı bekleyen bir maden olduğu anlaşıldı ve bunlar bilgiye dönüştürüldü.

Veri Madenciliği İşleyişi

Veri madenciliğinde kullanılmak üzere veri tabanındaki bilgiler belirli döneme ait konu odaklı olarak düzenlenmiş, birleştirilmiş, sabitlenmiş olmalıdır. Yani veri ambarına dönüştürülmelidir. Buradan sonra algoritmalar devreye girer sonuçlar ve kurallar oluşturulur. Kullanılan en yaygın algoritmalar: Karar Ağaçları, Neural Network,Uzaklık bazlı Algoritmalar , İstatiksel Algoritmalar vs..

Bankacılık Pazarlama Sigortacılık Sağlık Veri madenciliğinin kullanım alanlarının en yaygın olduğu sektörler: Bankacılık Pazarlama Sigortacılık Sağlık

Pazarlama Yöntemi

Müşterilerin satın alma örüntülerinin belirlenmesi Müşterilerin demografik özellikleri arasında bağlantı kurulması Yeni müşteri elde edilmesi ve mevcut müşterinin elde tutulması için veri madenciliği algoritmalarla birlikte kullanılmaya başlandı.

Migros Yerleşim Düzeni Geleneksel perakendecilik mağaza yerleşim teorisine göre gıda sektöründe ızgara yerleşim düzeni tercih edilmektedir. Çünkü müşterilerin büyük bir çoğunluğu marketlere alışveriş planlarını önceden belirlemiş olarak gitmektedirler. Izgara yerleşim düzeninde müşteriler istedikleri ürünlere ulaşırken hiyerarşik bir yapı içinde dolaşmaktadır. Izgara yerleşim düzeni genellikle birbirine paralel,aralarında uzun geçitlerin olduğu dikdörtgen düzen görünümündedir. Izgara yerleşim düzeninde, rutin ve planlanmış alışveriş davranışlarını kolaylaştırdığı gözlenmiştir.

Verilerin sanal ortamda toplanması ve bunların veri madenciliği ile bilgiye dönüştürülmesinden sonra , birliktelik kuralları konusundaki bilinen en temel algoritma olan Apriori algoritmasından yararlanılmıştır. Apriori algoritması aracı ile gerçek veriler üzerinde birliktelik kuralları madenciliği yapılmıştır. Birliktelik kuralları madenciliğinden elde edilen kurallar sonucunda birlikte satılma eğilimi gösteren ürünler ve ürünler arasındaki ilişkiler hakkında bilgiler verilmiştir. Veri madenciliği sonuçları ışığında firma için yeni bir yerleşim düzeni önerilmiştir. Böylece amaçlandığı üzere önerilen yerleşim düzeni ile müşteri davranışlarının etkilenmesi sağlanacaktır.

Migros Veri Madenciliği Sonuçları

Izgara Yerleşim Düzeni

Veri Madenciliği Sonuçlarına Göre Yeni Yerleşim Düzeni

Destek eşik değeri >=3 (3/5>=%60) olarak belirlenmiştir Apriori Algoritması Örneği Bebek Bezi alan %60 olasılıkla Süt ve Ekmek alır. Destek eşik değeri >=3 (3/5>=%60) olarak belirlenmiştir

Risk Yönetimi ve pazarlama:

Kullanım Alanları Kredi kartı dolandırıcılığı saptama, Sigorta dolandırıcılığı, Kara-para aklama, Bilgisayar işlemleri ve bilgisayar ağlarına girme vs..

Dolandırıcılık Bankaya müşteri geldiğinde yetkilinin gözüyle yaptığı analizin daha kesin, daha geniş ve daha detaylı hali olarak adlandırabiliriz. Bugüne kadar olan tüm müşterilerin bilgileri kullanılarak oluşturulmuş veri tabanından uygun algoritmalarla karar sistemleri ve sınıflar oluşturulur. Yeni müşteri bilgileri girilerek hangi sınıfa hangi olasılıkla ait olduğu saptanır.

Daha önce yapılmış örnek çalışmadan sonuçlar: Kredi kartı üst limiti: 4 Gelir harcamaları/Giyim Harcamaları: 1 Cinsiyet: E Kayıplara karışma olasılığı %98 Burada 4 ve 1 matematiksel algoritmalar kullanılarak normalize edilmiş değerlerdir. Daha sonra bayes algoritması kullanılarak olasılık hesaplanmıştır.

Dolandırıcılık için hazırlanmış veri ambarından bir kesit

Sağlık DNA analizi, Down Sendromu Riski Parmak izi tespiti Yüz şeklinden kimlik tespiti

Down Sendromu Gebelik esnasında çocukta oluşabilecek down sendromu riskinin kesin tanısı %100 dış bulgularla tespit edilememektedir. Dış bulgular: Anneden alınacak kan örneği Ultrason ile bebeğin görüntülenmesi Anne yaşı, kilosu vs.. %100 tanı için anne karnından alınacak sıvının incelenmesi gerekir.Oysa bu işlem düşük riski bulunmaktadır. Dolayısıyla bu riske girmeden önce doktorun anne karnındaki bebeğin down sendromu olduğundan kuşkulanması gerekir.

Veri Madenciliğinin başladiği yer İşte tam burada veri madenciliği devreye girer. Daha önce bu işlem uygulanmış,dış bulgu ve operasyon sonucu kaydedilmiş hasta adaylarına ait veritabanı,veri tabanı algoritmaları tarafından incelenerek ki burada devreye matematik girer, sınıflandırma ve karar ağacı gerçekleştirilir. Daha sonra bu sisteme mevcut anne adayının bilgileri girilerek bebekteki risk belirlenir.

Sonuçlar Hayatın her dalında doğru ve geçerli bilgiye dayalı “çözümlenmiş” karar alma gereksinimleri vardır. Bu noktada Veri Madenciliği ve Karar Destek Sistemlerinin Katkısı çok büyüktür. Veri tabanındaki bilgiler düzenlenerek kuralları çıkarmamızı sağlayacak olan algoritmaların süzgecinden geçirilir. Elle yapılması mümkün olamayacak yada haftalar,aylar sürecek olan hesaplamalar ve sonuçlar matematiksel işlemlerin bilgisayar ortamına algoritmalarla aktarılması sonucu kolaylaşmıştır.

Gelecekte Market Alışverişi