Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KnowTech3D 3 Nisan 2014.
Advertisements

NASA. Nasa Eğitim Programı Apple Store, New York Apple’ın 5 th Avenue’daki görülmesi gereken dükkanıdır.
Stratejik Plan Otomasyonu
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI ARAŞTIRMA GELİŞTİRME TEMA GRUBU
23-24 Güneş lekesi çevrimleri etkinliğinin minimum evresi
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
ACM Hacettepe Öğrenci Topluluğu
LOGO TÜBİTAK Lindau Bilimsel Etkinliklere Katılma Desteği P. Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje.
III- Deneysel Çalışmalar IV-Sonuçlar ve Değerlendirme
DEVLET COĞRAFİ VERİ VE GÖRÜNTÜ MERKEZİ
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
AST404 Gözlemsel Astronomi
DÖNEM DEĞİŞİMİ ANALİZİ
Gökyüzünü İzlerken Kullandığımız Gözlem Araçları
Yeni ve Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (YETAM) tarihleri arasında gerçekleştirilen faaliyetler.
ETKİNLİKLER Orta Doğu ve Türkiye Paneli: BİLGESAM ve Haliç Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan panel, 25 Aralık 2014 tarihinde Haliç Üniversitesi Kâğıthane.
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJESİ
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
ÖZET Sınıf Öğretmenliği Anabilim dalındaki öğretmen adaylarına Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamında anlattıkları derslere sistemli ve çok.
Türkiye’de Açık ve Uzaktan Öğretim Temel Politikası (Çalıştay Raporu) Prof. Dr. Üstün Özen Atatürk Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Dekanı.
ARDEB FONLARI I & II Doç. Dr. Ülkan Kılıç
, Denizli Akademik Bilişim 2006 YAZILIM GELİŞTİRME SÜRECİNDE OTOMATİK KOD ÜRETİCİLER Çağdaş Can BİRANT Kökten Ulaş BİRANT Prof. Dr. Alp KUT.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI Konuk Konuşmacı Programı.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Şubat, 2012
KONUTKENT İLKOKULU. Comenius, Avrupa Birliği Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülen ve finanse edilen bir programdır. Uluslararası.
Türkiyede nanoteknoloji
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
Kongrede Sunulan Bildirilerin Kaderi Nedir?
Türkiye’de Astronomi Birimleri, Gözlemevleri ve Eğitim-Öğretim.
Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR PROJELER KOORDİNATÖRLÜĞÜ
2007, CapeTown, Güney Afrika Cumhuriyeti 2007, CapeTown, Güney Afrika Cumhuriyeti.
Türkçe’ye çeviren Onur Ayangil Hubble Hubble Uzay Teleskobu atmosferin dışına yerleştirilmiş bir robot teleskoptur.Deniz düzeyinden 593 kilometre yukarda.
DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI
İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şubat-2013 Genel Müdürlük Makamına SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVARLAR ŞUBESİ.
I. TEMD Üyesi olmak II. 38 yaşından gün almamış olmak (11 Mayıs 2016'da 38 yaşından gün almamış olmak) III. Başvuru formunu doldurmak BAŞVURU DOSYASINDA.
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
ERASMUS PROGRAMI Personel Ders Verme Hareketliliği Oryantasyonu
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
UNUTMAYIN! SADECE SAĞLIKLI ARILARLA VERİMLİ ARICILIK YAPILIR
Teknopark İstanbul Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın ana ortaklığında, yerli ve yabancı girişimcilerin.
BAŞVURU ESASLARI I. TEMD Üyesi olmak II. 38 yaşından gün almamış olmak
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYIN ve ARAŞTIRMA TEŞVİK PROJELERİ
TELESKOPLAR ….
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
BAŞVURU ESASLARI I. TEMD Üyesi olmak II. ≤ 40 yaş olmak
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
60x90 cm Title of the congress paper Author(s) Name Surname Özet
PLÜTO Ekvator Çapı: 2300 km Kütle: Myer
GDM417 Astronomi Teleskoplar.
AST207 Güneş Sistemi Prof. Dr. Selim O. SELAM
SATÜRN Ekvator Çapı: 120,536 km Kütle: Myer
AST203 Gözlem Araçları Filtreler.
Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Güneş Sistemi Güneş sistemi, güneşin çekim kuvvetinin etkisiyle; gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar ve meteorların yine güneş etrafında.
KOCAELİ SANAYİ ODASI VE SANAYİ GELİŞİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
60x90 cm Title of the congress paper Author(s) Name Surname Özet
ANKARA ÜNİVERSİTESİ 6550 Sayılı Kanun Kapsamında
 Dünya’nın çevresinde, değişik yörüngelerde dönen ve artık herhangi bir işlevi olmayan, insan yapımı cisimlerin tümü, uzay kirliliği olarak adlandırılır.
ETÜ-YÜTAM ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM III I. ZAMAN - I Yer yüzünde insanın göründüğünden beri insan hayatını düzenleyen gündüz ve gecenin meydana gelişi, yaklaşık olarak sabit Bir.
Ayrıntılı astronomi incelemeleri teleskobun icadı ile hızlanmış, elde edilen veriler yeni çalışmalara kaynaklık etmiştir. Fizik biliminin optik alt alanındaki.
Sunum transkripti:

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi TARİHÇE 1954 yılında, Ankara'da gözlemsel astronomiyi başlatmak amacıyla Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'ne bağlı bir rasathane kurulması kararlaştırıldı ve bu konuda Hollanda'lı astrofizikçi Prof. Dr. Egbert Adriaan KREIKEN görevlendirildi. Fakülte binalarının kentin içinde olması nedeniyle, Prof. Dr. Kreiken tarafından gerçekleştirilen uzun araştırmalardan sonra Ankara'nın 18 km (Ulus merkezli) güneyinde, şehir ışıklarından uzak, ulaşımı kolay, yıllık yaklaşık 300 açık gözlem gecesine sahip Ahlatlıbel mevkiinde bir bölge rasathane yeri olarak seçildi.

Şantiye Binası (1959) Arazi satın alındıktan sonra 1955'te inşaat projesinin hazırlanmasına başlandı, ancak kısıtlı imkanlar nedeniyle gözlemevi inşaatına 1959 yılında başlanabildi. O zamanın maliyeti ile yaklaşık bir milyon lira harcanarak, bir merkez bina ve üç gözlem binası yaptırıldı. Gözlemevi binalarının tamam-lanmasıyla Hollanda PTT'si tarafından üretilen bir radyo teleskop, 15 cm çaplı f/10 odak oranına sahip bir astrograf, 15 cm çaplı Güneş gözlemleri için yapılmış bir Zeiss Coude teleskop, Hilger Watt mikrofotometre ve İris fotometresi satın alınarak gözlemevine yerleştirildi Temel Atma Töreni (1959) Kuruluş yılları

Gözlemevi, 26 Ağustos 1963'de yapılan NATO Yaz Okulu ile resmen açıldı. Prof. Dr. Kreiken tarafından ana binanın çatısında, çıplak gözle, bugün yoğun bir şekilde yapılmakta olan çalışmaların temeli olan ışıkölçüm (fotometri) uygulamaları gerçekleştirilmiş, Astrograf ile çekilen fotoğraflar Blink komparatörde incelenerek değişen yıldız, küçük gezegen ve kuyrukluyıldız konularında ilginç çalışmalar ortaya konmuştur. Radyo teleskop ve Zeiss Coude teleskobu kullanılarak 1968 yılından 1989 yılına kadar Zürich Gözlemevi ve daha sonra Belçika'daki Sunspot Index Data Center ile yapılan işbirliği ile Güneş leke gözlemleri yapıldı.

1970 yılında Prof. Dr. Tibor Herczeg'in önerisi ile yıldızların fotoelektrik ışıkölçüm (fotometri) gözlemlerinin yapılmasına karar verildi. 1975 yılında İsviçre'li bir amatör teleskop yapımcısından alınan 30 cm çaplı ve f/16 odak uzaklığına sahip Maksutov Cassegrain teleskobu, astrograf sökülerek onun yerine monte edildi. Trieste Gözlemevi'nden Prof. Dr. Bruno Cester de yeni alınan bu teleskop için bir fotometre başlığı yaptı. Rasathanede ilk fotoelektrik gözlem, Prof. Dr. Z. Aslan ve Prof. Dr. Z. Tüfekçioğlu tarafından 1975 yılının son aylarında gerçekleştirildi. Ulusal ve uluslararası düzeyde bir çok çalışmanın gerçekleştirildiği Maksutov Cassegrain teleskobu 2009 yılına kadar aktif olarak kullanılmıştır.

1994 de İtalya Trieste Gözlemevi’nden bağış yolu ile rasathanemize kazandırılan 30 cm çaplı aynalı Trieste Teleskobu ve binası tamamlanıp gözlemlere başlandı. 2004 yılı Ağustos ayında 40 cm'lik tam otomatik ve türünün en son yeniliklerini taşıyan bir teleskop ve yüksek çözünürlüklü bir CCD kamera alındı. Gözlemevindeki Trieste Teleskop binası restore edilerek buraya konuşlandırıldı. 2007 başlarında test gözlemlerine ve Mayıs sonlarında da bilimsel gözlemlere başlandı.

Son olarak 2008 başlarında TÜBİTAK Bilim Toplum Projesi dahilinde AUKR’ye 35 cm’lik bir aynalı teleskop (14 LX200R) ve popüler amaçlı görüntüleme için bir renkli CCD kamera alınmıştır. Bu teleskop restore edilen Maksutov Teleskop binasına konuşlandırılmıştır. 14 LX200R ile birlikte 12.5 cm çaplı bir başka aynalı teleskop (ETX-125) Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’ne OPTRONİK firması tarafından hibe edildi.

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi ULAŞIM Ankara - Konya Karayolu, ORAN Köprüsü yol ayrımından İNCEK KÖYÜ yolu üzerinde ve şehir merkezine (Kızılay Meydanı) 16 Km. uzaklıktadır.

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi ULAŞIM Kızılay Atatürk Bulvarı’ndan 191, 192, 193, 194 numaralı Belediye Otobüsleri Ulus – İncek Dolmuşları

KREIKEN TELESKOP BİNASI

KREIKEN TELESKOBU 2005 yılında rasathanemizin yeniden yapılanma projesi çerçevesinde üniversitemiz tarafından satın alınan, son teknoloji gözlem araçları ile donatılmış tam otomatik, 40 cm çaplı aynalı bir teleskoptur. Odak oranı: f/10 Odak uzaklığı: 4064 mm Görüntü ölçeği: 51 yaysn/mm Üretici: Meade Instruments Corp., California

Kreiken Teleskop Kontrol Odası

T35 TELESKOP BİNASI

T35 TELESKOBU 2008 yılı başında, AUKR ile TÜBİTAK tarafından yürütülen TÜBİTAK Bilim toplum Projesi çerçevesinde alınan son teknoloji ile donatılmış 35 cm çaplı aynalı bir teleskoptur. Odak oranı: f/10 Odak uzaklığı: 3556 mm Görüntü ölçeği: 58 yaysn/mm Üretici: Meade Instruments Corp., California Sağ alt: Teleskop Kontrol Odası

COUDE TELESKOP BİNASI COUDE Teleskobu rasathaneye kurucumuz Prof. Dr. A. E. KREIKEN tarafından konuşlandırılan ilk teleskoplardan birisidir ve binası 2005 yılında OPTRONİK firması tarafından restore edilmiştir.

COUDE TELESKOBU Rasathanemizin kuruluşundan bu yana hizmet veren emektar 15 cm çaplı mercekli teleskobudur. Popüler etkinliklerde kullanılmaktadır. Odak oranı: f/15 Odak uzaklığı: 2250 mm Görüntü ölçeği: 92 yaysn/mm Üretici: ZEISS-Oberkochen, Württemberg

Coronado Solarmax II 60mm H alpha Güneş Teleskobu Popüler etkinliklerinde kullanılmaktadır. Odak oranı: f/6.6 Odak uzaklığı: 400 mm Filtre: H alfa Güneş Filtresi Üretici: Meade Instruments Corp., California

8 LX-200 TELESKOBU Popüler etkinliklerinde kullanılmaktadır. Odak oranı: f/10 Odak uzaklığı: 2000 mm Üretici: Meade Instruments Corp., California

5 ETX-125 TELESKOBU 2008 yılı başında, rasathanemize OPTRONİK tarafından hibe edilen 12.5 cm çaplı aynalı bir teleskoptur. Popüler etkinliklerinde kullanılmaktadır. Odak oranı: f/15 Odak uzaklığı:1900 mm Üretici: Meade Instruments Corp., California

ETKİNLİK ALANI

RASATHANE MÜZESİ Sol üst: Ocak 2007’den itibaren Rasathane Müzesi olarak kullanıma açılan eski Coude teleskop binası, Sağ üst: Rasathanede kullanılmış olan yardımcı gözlem araçları, elektrik-elektromekanik-elektronik kontrol cihazları, Sol alt: Trigonometrik dönüşüm cetveli, Sağ alt: Astrograf

GÖZLEMCİ KONUTLARI ve YÖNETİM BİNASI

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel Okulları

Rasathanemizde Yapılan Çalışmalar Popüler Etkinlikler Bilimsel Çalışmalar Eğitsel Etkinlikler

Bilimsel Çalışmalar Yakın çift yıldızların ışık eğrileri gözlemleri Yakın çift yıldızların minimum zaman gözlemleri Bünyesel değişen yıldızların ışık eğrileri gözlemleri Bünyesel değişen yıldızların maksimum zaman gözlemleri Sağ Üst: Bünyesel Değişen Yıldız Işık Eğrisi Sağ Alt: Yakın Çift Yıldız Işık Eğrisi

Bilimsel Çalışmalar Ötegezegen geçiş gözlemleri, (Zamanlama yöntemi - TTV) Çift yıldız etrafında ötegezegen araştırmaları Uzun dönemli manyetik etkinlik kaynaklı değişimlerin gözlemleri Rasathane verilerinin standart sisteme dönüştürülme çalışmaları Sağ: Ötegezegen Geçiş Işık Eğrisi

Bilimsel Çalışmalar SCI Kapsamında Yapılan Yayınlar 9 2012 – 2014 Yılları Arasında Rasathanemizde Alınan Verilere DayananYapılan Bilimsel Çalışmalar SCI Kapsamında Yapılan Yayınlar 9 Uluslararası Hakemli Dergiler 3 Ulusal Bildiri ve Posterler 4 Uluslararası Bildiri ve Posterler Rasathanemizde alınan verilere dayanan bilimsel çalışmalar

Bilimsel Çalışmalar Ulusal Projeler TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projesi, Proje No.: 107B074 Bazı Örten Çift Yıldızların Minimum Zamanı Gözlemleri ve Dönem Değşimleri, A.Ü. BAP., Proje No.: 2004 07 05 089 Seçilmiş Bazı W UMa Türü Örten Çift Yıldızların Işık Eğrilerinin Analizi, A.Ü. BAP., Proje No.: 2004 07 05 090 Güneş Benzeri Yıldızlar ve Çift Yıldızlar Etrafında Ötegezegen Araştırmaları; Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından kabul edilen bağımsız proje (Proje No.: 13B4240006).

Uluslararası Projeler Bilimsel Çalışmalar Uluslararası Projeler W UMa türü çift yıldızların yörünge analizi; Dr. G. Djurasevic (Astronomi Gözlemevi, Belgrad, Sırbistan). W UMa türü çift yıldızların radal hız eğrilerinin elde edilmesi; R. H. Nelson (Dominion Astrofizik Gözlemevi, Kanada), Prof. Zola () Çift Yıldızlar Etrafında Yıldız-altı Cisim Araştırmaları; Dr. Theodor Pribulla (Slovak Bilim Akademisi, Astronomi Enstitüsü, Slovakya) Bazı Ötegezegenlerin Yüksek Duyarlıklı Geçiş Gözlemleri; Dr. Tobias Cornelius Hinse (Korea Astronomy and Space Science Institute – KASI), Artem Burdonav (Ural Federal University) Etkileşen Çift Yıldızların Mutlak Parametrelerinin Tayini; Dr. Staszek Zola (Jagiellonian University Astronomical Observatory, Polonya), Dr. Robert H. Nelson (Dominion Astrophysical Observatory, Kanada), Dr. Alexios Liakos (Department of Astrophysics, Astronomy and Mechanics, Faculty of Physics, National & Kapodistrian University of Athens, Yunanistan)

Bilimsel gözlemlerin yürütüldüğü teleskoplardaki gözlemci ekibi: Eğitsel Çalışmalar Bilimsel gözlemlerin yürütüldüğü teleskoplardaki gözlemci ekibi: Her gözlem ekibinin başında, araştırma görevlisi, lisans veya lisansüstü öğrenciler arasından seçilmiş, gözlemlerde ileri seviyede tecrübesi olan bir gözlem sorumlusu bulunmaktadır. Gözlemler lisans ve lisansüstü öğrencilerden oluşan gözlem grupları tarafından gerçekleştirilmektedir. Her gece bir gözlem grubu rasathanede bulunmakta ve hava koşullarının uygun olduğu her gece gözlem yapılmaktadır. Bazı lisans ve lisans üstü derslerin uygulamaları rasathanede yapılmaktadır.

Rasathanemizde çekilen Uzay Görüntüleri Sol: Satürn Gezegeni Sağ: Ay

Rasathanemizde çekilen Uzay Görüntüleri Sol: M8 Lagoon Nebula Sağ: M27 Dumbbell Nebula

Rasathanemizde çekilen Uzay Görüntüleri Sol: Whirlpool Galaksisi Sağ: M57 Ring Nebula

Rasathanemizde çekilen Uzay Görüntüleri Sol: M42 Orion Nebula Sağ: M20 Trifid Nebula

Rasathanemizde çekilen Uzay Görüntüleri Sol: Lovejoy Kuyrukluyıldızı

Rasathanemizde çekilen Uzay Görüntüleri Sağ ve Sol: Lulin Kuyrukluyıldızı

Etkinliklerimiz... Halk Günleri, Okul Ziyaretleri, Yaz Okulları, Gök Olayları Sol üst: 21 Haziran 2014 Güneş Günü Etkinliği, Sağ Üst: III. Astronomi Yaz Okulu, Sol Alt: 12 Ağustos 2014 Perseid Meteor Yağ. Etkinliği, Sağ Alt: 6 Temmuz 2014 Halk Günü

Etkinliklerimize Katılım Yıllar 2012 2013 2014 Okul Ziyaretleri 2342 2451 3819 Gökbilim Okulu 120 128 180 Halk Günleri 2500 5826 8804 Toplam 4962 8405 12803