Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AST404 Gözlemsel Astronomi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AST404 Gözlemsel Astronomi"— Sunum transkripti:

1 AST404 Gözlemsel Astronomi
TELESKOPLAR AST404 Gözlemsel Astronomi

2 Elektromanyetik Tayf ve Atmosferik Geçirgenlik

3 Teleskoplar Optik Teleskoplar Radyo Teleskopları X-ışın Teleskopları
g-ışın Teleskopları Moröte (UV) Teleskopları Uzak Kırmızı Öte (FIR) Teleskopları ..

4 Odak Uzaklığı = Açıklık (mm) x Odak Oranı
TEMEL KAVRAMLAR Açıklık, Odak Uzaklığı ve Odak Oranı Teleskopların ışığı toplayan yüzeyine açıklık denir. Bir optik sistemde, mercekten veya birinci aynadan itibaren teleskobun odak noktasına olan uzaklığa odak uzaklığı denir. Odak Uzaklığı = Açıklık (mm) x Odak Oranı F= Odak Uzaklığı= 750 mm R= Açıklık = 150 mm Odak Oranı = F/R = 750/150 = f/5

5 Plak Eşeli Teleskopta oluşan görüntünün çizgisel boyutu ile açısal boyutu arasındaki ilişkiyi teleskobun plak eşeli belirler. F: odak uzaklığı q/S: plak eşeli  / mm Örnek: Kreiken Teleskobu için; Açıklık cm = mm olup odak oranı f/10 Odak uzaklığı = 4064 mm

6 Teleskobun Görüş Alanı
Teleskobun gökyüzünde gördüğü alan yani görüş açıdır. Teleskobun merceğinin veya aynasının kenarlarına, odak noktasından gönderilen iki ışın arasındaki açıdır.

7 Teleskobun Limit Parlaklığı
Bir teleskop yardımıyla gözümüzün görebileceği en sönük gökcisimlerini, teleskobun parlaklık sınırı belirlemektedir. Buna teleskobun limit parlaklığı denir. mg=6m, dg=0.5cm

8 Teleskobun Büyütme Gücü

9 Katadioptrik (aynalı-mercekli)
Optik Teleskoplar Mercekli Aynalı Katadioptrik (aynalı-mercekli) Vignetting’e bak – airy diski içinde toplayabildiği ışık yüzdesi

10 Dizaynı basit olduğu için kullanımı kolay ve güvenilirdir.
Mercekli Teleskopların Avantajları: Dizaynı basit olduğu için kullanımı kolay ve güvenilirdir. Çok az bakım gerektirir. İkinci bir aynaları olmadığı için görüntü kalitesi oldukça iyidir. Optik tüpe sahip oldukları için hava akımları (türbülans) çok azdır. Bu nedenle hava akımlarından dolayı görüntü pek etkilenmez. Renk sapınçlarının giderilmesi akromatik mercekli olanlarda iyi, apokromatik veya fluorit olanlarda ise çok daha iyidir. Merceğin sabit olarak yerleştirilmesi de bir avantajdır. Mercek sistemlerinin gece boyunca oluşan sıcaklık değişmelerinden daha az etkilenmesidir.

11 Mercekli Teleskopların Dezavantajları:
Tüm teleskop türleri arasında (objektif açıklığı arttıkça) en pahalı olan türdür. Diğer teleskop türlerindeki gibi açıklığa sahip olanları, daha ağır, daha uzun ve daha büyüktür. Bu yüzden bir yerden bir yere taşınmaları zordur. Küçük ve sönük nesnelerin (uzak galaksiler gibi) gözlemlenmesine çok uygun değillerdir. Uzun odak oranlarına sahip olduklarından astrofotoğrafçılığa uygun değillerdir. Renk sapıncından etkilenir.

12 Aynalı Teleskoplar Newton türü aynalı teleskop:
Küresel içbükey birincil ayna ve çapraz yerleştirilmiş düz ikincil aynadan oluşur. Cassegrain türü aynalı teleskop: Küresel içbükey birincil ayna ve dışbükey hiperbolik ikincil aynadan oluşur.

13 Aynalı Teleskopların Avantajları:
Diğer teleskop çeşitlerine göre düşük fiyatlıdır. Odak uzaklığı 1m’ye kadar olanlar kolaylıkla taşınabilir. Renk sapıncı yoktur. Optik sapınçları az olduğu için oldukça parlak bir görüntü verir. Astrofotoğrafçılık için uygundurlar. Uzak gökadaları, bulutsular ve yıldız kümeleri gibi sönük derin uzay cisimlerini gözlemek için idealdirler.

14 Aynalı Teleskopların Dezavantajları:
Diğer teleskop türlerine göre daha hassas oldukları için daha fazla bakım gerektirirler. Nesneleri ters olarak gösterdiklerinden gezegenlerin gözlemlenmesi için uygun değillerdir. Açık optik tüp dizaynına sahip oldukları için hava akımı gibi dış etkenlerden daha fazla etkilenirler. İkincil aynaları olduğu için mercekli teleskoplardan daha fazla ışık kaybına neden olurlar. Görüntü kenarlarında bulanıklaşma görülür.

15 Katadioptrik (aynalı-mercekli) Teleskoplar
Schmidt-Cassegrain Teleskopları Cassegrain türü aynalı teleskoplara Schmidt düzeltici merceği koyularak oluşturulan sistemdir. Amaç küresel sapınç hatasını düzeltmektir. Düzeltici mercek ve ana ayna arasındaki ilişkiyi bul ve metne de sunuya da koy Aynadan kaynaklanan küresel sapınç sorunu, özel mercekler yardımıyla çözülebilir. İşte, bileşik teleskoplarda Schmidt ve Maksutov denen iki tip düzeltici mercek kullanılır. Daha ince ve hafif yapıda olması nedeniyle, Schmidt mercekleri daha yaygın kullanılıyor. Maksutov düzeltici mercekleri, daha çok küçük çaplı ve büyük odak uzaklığına sahip aynalı teleskoplarda kullanılıyor. Schmidt ve Maksutov mercekleri, genellikle Cassegrain tipi teleskoplarda kullanılıyor. Ancak, bazı Newton tipi teleskoplarda da kullanılabiliyor. Bileşik teleskoplarda kullanılan merceklerin türü, teleskop tipinin başına eklenir (Schmidt-Cassegrain, Maksutov-Cassegrain gibi). Cassegrain tipi teleskopların bir başka türü olan Ritchey-Chrétien tipi teleskopların birinci ve ikinci aynaları hiperbol yapısındadır. Görüntü kalitesi, öteki tiplere göre daha üstün olan bu teleskoplarda, genellikle düzeltici merceğe gerek duyulmaz. Bu da görüntü kalitesindeki kaybı azaltır. Ne var ki, bu tip aynaların üretimi daha zor olduğundan, Ritchey-Chrétien tipi teleskopların fiyatları yüksektir. Bu tip teleskoplar bazı gözlemevlerinde kullanılmakla birlikte bunların amatör gökbilimcilikte kullanımı henüz sınırlı düzeyde. Yine de bazı teleskop üreticileri, amatörlerin kullanımına yönelik Ritchey-Chrétien tipi teleskoplar üretiyorlar. Hubble Uzay Teleskopu, Ritchey-Chrétien tipi teleskoplara verilebilecek güzel bir örnek.

16 Katadioptrik (aynalı-mercekli) Teleskoplar
Maksutov-Cassegrain Teleskopları Cassegrain türü aynalı teleskoplara düzeltici olarak bir yüzeyi iç bükey diğer yüzeyi ise dış bükey olan bir menisküs merceği yerleştirilir. Bu merceğin birincil aynaya bakan kısmı sırlanmış (spot veya Gregory türü) veya bu kısmına bir dışbükey ayna yerleştirilmiş (Rutten türü) olabilir. Düzeltici mercek ve ana ayna arasındaki ilişkiyi bul ve metne de sunuya da koy Aynadan kaynaklanan küresel sapınç sorunu, özel mercekler yardımıyla çözülebilir. İşte, bileşik teleskoplarda Schmidt ve Maksutov denen iki tip düzeltici mercek kullanılır. Daha ince ve hafif yapıda olması nedeniyle, Schmidt mercekleri daha yaygın kullanılıyor. Maksutov düzeltici mercekleri, daha çok küçük çaplı ve büyük odak uzaklığına sahip aynalı teleskoplarda kullanılıyor. Schmidt ve Maksutov mercekleri, genellikle Cassegrain tipi teleskoplarda kullanılıyor. Ancak, bazı Newton tipi teleskoplarda da kullanılabiliyor. Bileşik teleskoplarda kullanılan merceklerin türü, teleskop tipinin başına eklenir (Schmidt-Cassegrain, Maksutov-Cassegrain gibi). Cassegrain tipi teleskopların bir başka türü olan Ritchey-Chrétien tipi teleskopların birinci ve ikinci aynaları hiperbol yapısındadır. Görüntü kalitesi, öteki tiplere göre daha üstün olan bu teleskoplarda, genellikle düzeltici merceğe gerek duyulmaz. Bu da görüntü kalitesindeki kaybı azaltır. Ne var ki, bu tip aynaların üretimi daha zor olduğundan, Ritchey-Chrétien tipi teleskopların fiyatları yüksektir. Bu tip teleskoplar bazı gözlemevlerinde kullanılmakla birlikte bunların amatör gökbilimcilikte kullanımı henüz sınırlı düzeyde. Yine de bazı teleskop üreticileri, amatörlerin kullanımına yönelik Ritchey-Chrétien tipi teleskoplar üretiyorlar. Hubble Uzay Teleskopu, Ritchey-Chrétien tipi teleskoplara verilebilecek güzel bir örnek.

17 Katadioptrik (aynalı-mercekli) Teleskopların Avantajları:
Tüm teleskop türleri arasında en iyi olanıdır. Diğer teleskop türlerinin dezavantajlarını ortadan kaldırırken, avantajlarını birleştirir. Derin uzay gözlemi ve astrofotoğrafçılığa uygundur. Geniş açılı keskin görüntüler sunarlar. Kapalı tüp dizaynından dolayı, hava akımlarına ve diğer dış etkilere kapalıdırlar. Kompakt ve taşınabilirler. Teleskop türleri içerisinde odaklama yeteneği en fazla olan türdür. Kullanımları kolaydır. Dayanıklıdırlar ve fazla bakım gerektirmezler. Aynı açıklığa sahip mercekli teleskoplara göre fiyatları daha ucuzdur. Aksesuarları çoktur.

18 Katadioptrik (aynalı-mercekli) Teleskopların Dezavantajları:
Aynı açıklığa sahip olan aynalı teleskoplara göre pahalıdırlar. İkinci aynaları nedeniyle, mercekli teleskoplara göre daha fazla ışık kaybına neden olurlar.

19 Ritchey – Chrétien Teleskopları
İki aynası da hiperbolik olan bir Cassegrain teleskop türüdür. Optik hataların olmadığı geniş bir görüş alanına sahiptir. Büyük teleskopların çoğunluğu bu türdendir. Teleskoplar aşağıdaki gibi odak türlerine göre de sınıflandırılabilir. Coude üzerinde anlat Nastmy fokus --- La silla – auxillary – New Technology Telescope NTT

20 Hatalar Renk sapıncı Küresel sapınç Astigmatizm Koma Görüntü Bozulması
Sapınç, gerçek görüntünün, basit bir teorinin tahminlerinden olan farklılıklarına kusur, aberasyon veya sapınç adı verilir. Işığın renklerine bağlı olarak merceğin kırılma indisinin değişmesinin sebep olduğu kusurlara kromatik aberasyon denir. Işık tek renkli (monokromatik) olduğu zaman bile monokromatik aberasyon vardır.

21 Renk Sapıncı Merceklerde renk sapıncı (kromatik aberasyon) akromatik ve apokromatik merceklerle düzeltilir. Akromatik mercekler bitiştirilmiş bir ince kenarlı ve bir kalın kenarlı merceklerdir. Merceklerin bitiştirilen yüzlerinin eğrilik yarıçapları eşit olup, kalın kenarlı merceğin diğer yüzü düzdür. Birisi crown, diğeri flint camından yapılır.

22 Küresel Sapınç Küresel Aberasyon : Küresel mercekler ve küresel aynalar, ortalarına yakın yerlerden geçen ışınlardan eksenlerinde iyi bir görüntü oluştururken kenarlarından geçen ışınları farklı bir noktada odaklar. Bu olaya küresel aberasyon denir. Küresel aberasyondan kurtulmak için, küresel aynalar eğilerek paraboloid biçimine getirilir. Yaklaştırıcı merceklerin kenarları orta kısımlarına nazaran daha büyük değerde yaklaştırma gücüne sahiptir. Bu sebepten mercek üzerine düşen ışınlardan kenarlarda kırılanlar, ortada kırılanlara nazaran merceğe daha yakın noktalarda odaklanırlar. Bu durumda ekran üzerine alınan görüntü netleştirilemez. Bu kusurun düzeltilmesi için birkaç yol uygulanır. En ekonomik olanları merceğin ince kısımlarını diyaframla kapatmak veya kırılma indisleri farklı ince kenarlı ve kalın kenarlı mercekleri bitiştirerek kullanmaktır. Bu mercekler flint ve crown camından yapılırlar. Küresel mercekler ve küresel aynalar, ortalarına yakın yerlerden geçen ışınlardan eksenlerinde iyi bir görüntü oluştururken kenarlarından geçen ışınları farklı bir noktada odaklar. Bu olaya küresel sapınç denir. Küresel sapınçtan kurtulmak için, küresel aynalar eğilerek parabol biçimine getirilir veya önlerine bir düzeltici mercek yerleştirilir.

23 Koma Küresel aberasyonu düzeltmek için küresel aynanın derinliğinin arttırılmasıyla ayna şeklinin paraboliğe dönüştürülmesi, koma (coma) olarak isimlendirilen yeni bir mercek kusurunun ortaya çıkmasına neden olur. Koma optik eksen dışında cismin bir dizi daire şeklinde görüntüsünün oluşmasına neden olur. Bir çift mercek aynı anda renk ve küresel aberasyonu düzeltebileceği gibi komayı da kabul edilebilir sınırlara getirebilir. Böyle bir sistemi oluşturan merceğe aplanatik mercek denir. Bir parabolik ayna aynadan önce ve sonra ince düzeltici mercekler ilave edilerek koma hatasından arındırılabilir. Optik eksenden itibaren belirli bir açısal uzaklıkta komanın şiddeti odak uzaklığın karesi ile ters orantılıdır. Böylece, etki keza mümkün en büyük odak oranının kullanımı ile azaltılabilir. Aynalılarda da olduğundan bahset. Kütle çekiminden kaynaklandığından biraz bahset. Küresel sapıncı düzeltmek için küresel aynanın derinliğinin arttırılmasıyla ayna şeklinin paraboliğe dönüştürülmesi, koma (coma) olarak isimlendirilen yeni bir hatanın ortaya çıkmasına neden olur. Koma optik eksene paralel gelmeyen ışınlar sebebiyle optik eksen dışında cismin bir dizi daire şeklinde görüntüsünün oluşmasına neden olur.

24 Astigmatizm Cisim optik eksenden uzaktaysa gelen ışın konisi merceğe göre simetrik olmaz. Bu durumda astigmatizm denilen hata ortaya çıkar. Bu kusur bir tek mercekte düzeltilemez, ancak mercek sistemlerinde düzeltilebilir. Cisim optik eksenden uzaktaysa gelen ışın konisi merceğe göre simetrik olmaz. Bu durumda astigmatizm denilen hata ortaya çıkar. Birbirine dik iki doğrultuda yayılan ışınların farklı noktalarda odaklanmasından dolayı meydana gelir. Bu kusur bir tek mercekte düzeltilemez, ancak mercek sistemlerinde düzeltilebilir.

25 Görüntü Bozulması (Distorsiyon)
Son bir mercek kusuru distorsiyondur. Bu, görüntü düzlemi üzerinde büyütmedeki bir değişimdir. Yani görüntü büyütülmesinin görüntünün her bir noktasında orantısal olmamasıdır. Cismin optik eksenden uzaklığı ile bu büyültme değişir. Görüntü düzlemi üzerinde, büyütmenin görüntünün her bir noktasında aynı olmamasıdır. Cismin optik eksenden uzaklığı ile bu büyütme değişir.

26 Adaptif Optik Adaptif optik teleskopa gelen dalga cephelerindeki bozulmaları aynanın şeklinde küçük değişiklikler yaparak ortadan kaldırmak için geliştirilmiş bir teknolojidir.

27 Adaptif Optik

28 Optik Teleskoplar Keck gözlemevi (Mauna Kea – Hawaii) 10’ar metre çaplı Keck I & II teleskopları

29 Optik Teleskoplar Türkiye’deki en büyük teleskop: TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (Saklıkent – Antalya) 1.5 metre çaplı Ritchey – Chrétien türü RTT150

30 X-ışın Teleskopları Yüksek enerjili X-ışınları bir ayna yardımı ile bir noktaya odaklanabilir. Burada önemli olan fotonların aynaya çarpma açılarıdır. Görüldüğü gibi aynaya çok küçük değere sahip bir kritik açı ile gelen x-ışınları aynanın içinden geçmeden saptırılabilir.

31 X-ışın Teleskopları Chandra (NASA) teleskobundan elde edilen bazı X-ışın görüntüleri Güneş çevrimini gösteren ve 10 yıllık gözlemlerden oluşturulmuş X- ışın görüntüleri.

32 Radyo Teleskopları 1 mm -10 m dalgaboylarında gözlem yapılmasını sağlar.

33 Radyo Teleskopları ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array – Antofagasta / Şili) ve 75 milyon IY uzaklıktaki bir galaksinin bu teleskopla yapılmış gözlemi.

34 Radyo Teleskopları Galaktik koordinatlar dikkate alınarak oluşturulmuş, gökyüzünün 408 MHz radyo bölgedeki görüntüsü

35 İnterferometre Tek bir teleskop gibi davranırlar. Böylelikle sinyal ve ayırma gücü artar. Optik teleskoplara da uygulanabilen bir yöntemdir. Tek teleskop gibi davrandığını vurgula. Basit toplam olmadığından bahset. Aynalı en büyük – keck – grandtechan Optik aynalı Large Binocular Telescope (Arizona) ve radyo teleskop dizisi Very Large Array (New Mexico)

36 g-Işın Teleskopları Gamma ışınlarının gözlemi ilk kez 1960’lı yıllarda mümkün oldu. Gamma ışınlarına, elektromanyetik tayfın diğer bölgelerine göre daha az rastlanır ve ışınların odaklanması son derece zordur. Bu sebeple çözünürlük henüz optik bölgede elde edilenin yakınından bile geçmemektedir.

37 g-Işın Teleskopları Gamma ışınları Güneş rüzgarlarında ve hatta yer atmosferinin hemen dışında da görülebilir. Bunlar MeV mertebesinde enerjilere sahiptir. GeV enerjili gamma ışınları Güneş sistemimizden kaynaklanmaz. Gözlemler dolaylı yöntemler (Cherenkov ışınımı, elektromanyetik duş) kullanılarak yerden de yapılabilir (MAGIC, VERITAS). Fermi teleskobunun (NASA) 5 yıllık gözlemleri gökyüzünün 1 GeV’den büyük enerjilerdeki görünümünü göstermektedir.

38 g-Işın Teleskopları Yer atmosferine giren yüksek enerjili parçacığın oluşturduğu elektromanyetik duş Fermi uzay teleskobu (NASA) La Palma Gözlemevi’ndeki (Kanarya Adaları) MAGIC teleskobu ve odaklama esnasında kullanılan laserler.

39 Kırmızı Öte Teleskopları
IR astronominin ötegezegen keşiflerine katkısı

40 Kırmızı Öte Teleskopları
Hubble uzay teleskobu tarafından çekilen ultra derin alan görüntüsü ve kırmızıya kayma

41 Kırmızı Öte Teleskopları
Gezegenler kırmızı öte bölgede ışınım yaptıkları için bu bölgede gezegen araştırmaları yapılır. Yıldız oluşumu sırasında kırmızı öte ışınım salındığı için bu konuda yapılan çalışmaların temelini kırmızı öte gözlemleri oluşturur. Ayrıca aşırı kırmızıya kaymış milyar ışık yılı mertebesinde uzaklıklardaki galaksileri ve dolayısıyla evrenin kökenini araştırmada kilit rol oynarlar.

42 Kırmızı Öte Teleskopları
Spitzer uzay teleskobu ve çarpışan galaksilerin kırmızıöte görüntüleri

43

44 Teleskop Montaj Türleri
Alt-Azimut Dobsonian dan bahset kısaca Transit teleskoplardan bahset kısaca – meridyende sabit, tek koordinat – örnek buna da kor carlsberg

45 Teleskop Montaj Türleri
Ekvatoryal

46 Alman Türü Montaj Bu tür montajda teleskobun ağırlığın dengeleyen bir ek ağırlık bulunur. Burada teleskobun, C etrafındaki hareketi dikaçıklık, E etrafındaki hareketi ise sağaçıklığı değiştirir. H ise teleskobu dengeleyen ağırlıktır. Bu tür montajda teleskobun ağırlığın dengeleyen bir ek ağırlık bulunur. Burada teleskobun C etrafındaki hareketi dikaçıklık, E etrafındaki hareketi ise sağaçıklığı değiştirir. H ise teleskobu dengeleyen ağırlıktır.

47 Yoke Türü Montaj Bu tür montajda teleskop bir çerçeve içine yerleştirilir. Burada teleskobun DA ekseni etrafındaki hareketiyle dik açıklık PA ekseni etrafındaki hareketiyle ise sağ açıklık değişir. PA ekseni kutup yıldızını gösterir. Teleskop PA doğrultusuna dönemediği için kutup civarı gözlem yapılmaz. Bu tür montajda teleskop bir çerçeve içine yerleştirilir. Bu montaja sahip teleskoplarla kutup dolaysal gözlemler için uygun değildir. Burada teleskobun DA ekseni etrafındaki haretiyle dikaçıklık PA ekseni etrafındaki hareketiyle ise sağaçıklık değişir. PA ekseni kutup yıldızını (polaris)’i gösterir. Teleskobun PA doğrultusuna dönemediği şekilden belli ve bu yüzdendir ki kutup dolaysal gözlem yapılmaz. Mt.Wilson gözlemevi, 100” Hooker teleskobu

48 At Nalı Türü Montaj Mt. Palomar, 200”
Yoke türü montajın kutup civarındaki cisimleri gözleyememe dezavantajını ortadan kaldıran bir montaj türüdür. Bu montaj türü sağaçıklık ayarlamada zorluk çıkartan bir montaj türüdür. Fakat unutulmamalı ki bu montajların hataları diğer montaj türleriyle birleştirerek düzeltilip avantaj elde edilmektedir. Mt. Palomar, 200”

49 Çatal Montaj Bu tür montajda ise teleskop bir yarım çerçeve (çatal) içine yerleştirilir. Bu montajda da Yoke türü montajda olduğu gibi kutup civarı gözlemler yapılmaz. Burada teleskobun, a ekseni etrafındaki hareketiyle dik açıklık, b ekseni etrafındaki hareketiyle sağ açıklık değişir. «b» doğrultusu kutup yıldızını göstermektedir. Bu tür montajda ise teleskop bir yarım çerçeve (çatal) içine yerleştirilir. Bu montajada da çatal montajda olduğu gibi kutup dolaysal gözlemler yapılmaz. Burada teleskobun, a ekseni etrakındaki hareketiyle dikaçıklık, b ekseni etrafındaki hareketiyle sağaçıklık değişir. Lick gözlemevi

50 Cross-Axis Montaj Bu tür montajda germen (alman) montaja benzer olarak ağırlık dengeleyici bulunur. Resimde görüldüğü gibi bu tür montajın atnalı montajnda olduğu gibi sağaçıklık ayarlamada zorluk çıkartan bir montajdir. Daha önce söylendiği gibi bu montajlar diğer montajlar ile birleştirerek kullanılıyor. Burada teleskobun AB eksen etrafında hareketiyle dikaçıklık değişir.

51 Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesinin Teleskopları
Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nde 4 tane teleskop bulunmaktadır. Bunlar 40 ve 35 cm çaplı MEADE, 15 cm çaplı COUDE ve 12.5 cm çaplı ETX teleskoplarıdır.

52 Kreiken Teleskobu Açıklık: 406 mm Odak Oranı: f/10
Odak Uzunluğu: 4064 mm Görüntü Ölçeği: 51 ``/mm Üretici: Meade Instruments Corp., California Açıklık :406 mm .Odak Oranı :f/10 Odak Uzunluğu :4064 mm. Görüntü Ölçeği :51 yaysn/mm Üretici :Meade Instruments Corp., California

53 T35 Teleskobu Açıklık: 356 mm Odak Oranı: f/10 Odak Uzunluğu: 3556 mm
Görüntü Ölçeği: 58 ``/mm Üretici: Meade Instruments Corp., California

54 Coude Teleskobu Açıklık: 150 mm Odak Oranı: f/15
Odak Uzunluğu: 2250 mm Görüntü Ölçeği: 92 ``/mm Üretici: ZEISS-Oberkochen, Württemberg Açıklık :150 mm. Odak Oranı :f/15Odak Uzunluğu :2250 mm. Görüntü Ölçeği :92 yaysn/mm Üretici :ZEISS-Oberkochen, Württemberg


"AST404 Gözlemsel Astronomi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları