ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. Ali ŞEN Akdeniz KARPAZ Üniversitesi
Advertisements

Araştırmalarda Ölçme ve Ölçekler Mustafa ALTUNEL
İstatistik Tahmin ve Güven aralıkları
Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ
Çalışmada kullanılacak örneklemin seçimi
Örnek Bİr VerİtabanI TasarImI
ÖRNEKLEME TEKNİĞİ  AMAÇ: Ana kitleyi temsil edebilecek bir örnek seçmek;Ana kitleyi temsil edebilecek bir örnek seçmek;  Ana kitledeki her terime, proje.
Bir konuda bilgi edinmek ya da problemi çözmek için araştırma yaparız. Veri toplamak ve bu verileri yorumlamak araştırma sürecinin başında gelir.
PAZARLAMA ARAŞTIRMASI Ö ğ r. Grv. Semih AÇIKGÖZO Ğ LU
Hizmet Pazarlamasında Fiziksel Kanıtlar – Talep, Kapasite Yönetimi
VERİ İŞLEME ARAŞTIRMA SORULARI ÜRETME, VERİ TOPLAMA,
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ANKET.
PARAMETRİK ANALİZ TEKNİKLERİ
Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
Büyük ve Küçük Örneklemlerden Kestirme
SİU 2009 Sınıflandırıcılarda Hata Ölçülmesi ve Karşılaştırılması için İstatistiksel Yöntemler Ethem Alpaydın Boğaziçi Üniversitesi
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
TRIGONOMETRI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER.
ÖĞRETİMİ TASARLAMA: SIRALAMA
Anket Geliştirme.
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
Pazarlama Araştırması
KÜMELER İLERİ.
OLAY, İMKÂNSIZ OLAY, KESİN OLAY
Pazarlama Araştırması Verilerinin Sınıflandırılması-II
T - Testi Bağımsız örneklem t – Testi, bir birinden farklı örneklemlerin ölçülen ortalaması ile tahmin edilen ya da bilinen ortalamasının karşılaştırtırılmasında.
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Anket Hazırlama.
Makine Öğrenmesinde Yeni Problemler
Pazar Araştırması Pazar Araştırması Yapı, İçerik ve Araçlar Potansiyel müşteri ve pazardaki akımlar konusunda bilgi analizi Bilgi edinme ve bilgi.
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Kritik Finansal Sistemlerde Yazılım Değişiklik ve Takip Yönetim Sistemi Mehmet Vacit BAYDARMAN BİLGİ TEKNOLOJİLERİ.
Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ VERİLERİN DÜZENLENMESİ VE ANALİZİ
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri 6. Hafta- Örnekleme yöntemleri ve Anket Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
ÖĞRENME AMAÇLARI Kişi, yer ve nesnelerin ölçümüne ilişkin temellerin anlaşılmasın Pazarlama araştırmacıları tarafından kullanılan üç tür ölçeği.
Matematiksel Veri Yapıları. İçerik Matematiksel Veri Yapıları – Kümeler – Diziler – Fonksiyonlar – İkili ilişkiler Sonsuz kümeler – Sonlu nicelik – Sonsuz.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
GRUP ADI LAST SEEN.
Bölüm 04 Veri Toplama ve Örnekleme
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ
Standart Puanlar Z puanı: T puanı: T=10*Z+50 = Bireyin puanı
İstatistik Tahmin ve Güven aralıkları
İSTATİSTİKTE TAHMİN ve HİPOTEZ TESTLERİ İSTATİSTİK
BÖLÜM 2 Endüstri/Örgüt Psikolojisinde Araştırma Yöntemleri.
Uygulamalı Örneklem Seçimi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan
ANKET SÜREÇLERİ VE ANKET UYGULAMASI
ÖRNEKLEME Öğr. Gör. Funda Veren. Araştırma sonuçlarının geçerli, güvenilir ve kullanılabilir olması için verilerin toplandığı kaynağın özelliği çok önemlidir.
VERİ TOPLAMA ARAÇLARI ANKET FORMU DÜZENLENMESİ.  Anket: Bilgi toplamak için biçimlendirilmiş veri formları…  Bilginin doğruluğu soruların niteliğine.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Örnekleme Yöntemleri
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Verilerin Toplanması ANKET
ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
ARAŞTIRMA TÜRLERİ Temel Araştırmalar: Olaylar arasındaki ilişkileri keşfetmek ve teori geliştirmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Bunlar daha çok bilim.
ANLAM ÇIKARTICI (KESTİRİMSEL) İSTATİSTİK
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇLARI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 5.DERS
Sosyal Medyanın Politik Katılım ve Hareketlerdeki Rolü
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
“1250 TL Gelir” ifadesini gösteren tam sayı hangisidir? A) (+1250) B) (-1250) =a (d) C) (+250) D) (-250) Soru 26.Sınıf Tam Sayılar Çözümlü Test Soruları.
İLERİ VERİ TABANI UYGULAMALARI
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
TEST.
Sunum transkripti:

ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ ÖĞR. GRV. MEHMET ALİ ZENGİN

Soru kaĞIdI oluşturma süreci 1-2 İhtiyaç Duyulan Bilgiyi Tanımlama Görüşme Tipini Belirleme 3-4 Bireysel Soruların İçeriğini Belirle Soru Kağıdını Oluştur 5-6-7 Soru Yapılarını Oluştur Soru Kelimelerini Belirle Soruları Uygun Şekilde Sırala

Anket formunda aranan özellikler Sade, Anlaşılır Yeterli sayı Uygun Sıra Uygun Çeşitlilik Uygun cevap alanı Pilot Uygulama Net Sorular Tarafsız soru Ahlak ve değer yargılarına uygun

Anketlerde soru sayIsI

Anketlerde soru sIrasI Genelden Özele Hunu Tekniği Vuku Bulma- İşlem Sırası Hangisi Önce Bölüm Esası Hangi Bölüm Önce Kolaydan Zora Önce Kolay Sorular

Semantik Farklılıklar Anket soru tİplerİ Bilgi verici İki Seçenekli Gruplandırıcı Seçmeli Test Tipi Sıralama veya Tercih Likert Tipi Çoktan Çok Seçmeli Puanlamalı Semantik Farklılıklar Şekilsel Sorular Yorum Soruları

Kümeden, onu temsil edici parça seçmektir. ÖRNEKLEM Kümeden, onu temsil edici parça seçmektir. Daha az masraflı Daha kısa sürede sonuç alınır Ana Kütlenin tam olarak bilinmediği durumlarda Daha detaylı araştırma imkanı sağlar

Örnekleme yöntemlerİ

Örnek sayIsInIn tespİtİ Hedef kitledeki birey sayısı bilinmiyorsa: n=t2pq/d2 Hedef kitledeki birey sayısı biliniyorsa: n=Nt2pq/d2 (N-1)+ t2pq N: Hedef kitledeki birey sayısı n: Örnekleme alınacak birey sayısı p: İncelenen olayın gerçekleşme olasılığı q: İncelenen olayın gerçekleşmeme olasılığı t: Belli bir anlamlık düzeyinde t tablosundan bulunan teorik değer d: Olayın gerçekleşme olasılığına göre kabul edilen +/- örnekleme hatası

Örnek 1 : Bir bölgedeki sokak sütçüleri ve bunların su katılmış süt pazarlamaları üzerine bir örneklem yapılacaktır. Tahmine göre bu oran %20 olsun. Sonuçları %95 güvenilirlik aralığında, d=0.05 örnekleme hatası içerebileceğini kabul edersek kaç sütçüye anket uygulamalıyız? (N bilinmediğinden sonsuz alındı) :0.05 de sonsuz serbestlik derecesinde tablo değeri t:1.96 dır. n=1.962 (0.2*0.8)/0.052 =256 Hedef kitledeki sütçü sayısı bilinmediğinden sonsuz alındı fakat 500 sütçü arasından örneklem seçeceğimizi varsayarsak; n=500* 1.962(0.2*0.8)/0.052(500-1)+ 1.962(0.2*0.8) =165 olacaktır.