TEMEL php Dersleri - Ders 1 Değişgenler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OPERATÖRLER.
Advertisements

STRİNG FONKSİYONLARI.
Fonksiyonlar.
PHP ile Lab Örnekleri Lab Çalışması.
Değişken , Veri Türleri ve Operatörler
mantIKSAL OPERATÖRLER
JAVASCRİPT VERİ TÜRLERİ
JavaScript Birinci Hafta.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Selçuk Üniversitesi’nin Bilişime Gönül Veren Gençleri
SQL de Değişken Tanımlama
Dizi (array) değişkenleri
Bölüm 9 Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 4: Diziler
Çerez(Cookie) Kullanımı Oturum Yönetimi
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA
OPERATÖRLER.
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
Bilgisayar Programlama (Yrd. Doç. Dr. İbrahim ASRİ)
İnternet Programcılığı II
İnternet Programcılığı II
Kabuk ve Kısayollar BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
C++ Temelleri C++ genel amaçlı, nesne tabanlı, yüksek seviye programlama dilidir.
C ile Programlamaya Giriş
DEĞİŞKENLER, VERİ TÜRLERİ VE OPERATÖRLER
FONKSİYONLAR.
Akış Kontrol Mekanizmaları
DEĞİŞKENLER VE VERİ TİPLERİ
C# Programlama Dili İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme
INTERNET TABANLI PROGRAMLAMA
Mantıksal Operatörler ve Denetim Yapıları
İnternet Programcılığı II
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II Öğr. Gör. Bayram AKGÜL
PHP.
JAVA’DA DİZİLER Dr.Galip AYDIN.
AŞAĞIDA BELİRTİLEN LİNK ADRESLERİNDEN BİRİNE GİRİŞ YAPILMALI.
C# Veri Tipleri ve Değişkenler
VERİ TİPLERİ VE DEĞİŞKENLER
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 8.  Tamsayı Değerler (Integer) Tamsayılar, 10 tabanlı (decimal), 8 tabanlı (octal) veya 16 tabanlı (hexadecimal)
Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri Dizgi Çıktı İşlemleri Dizgi Fonksiyonları Karakter Fonksiyonları Gösterge Dizgileri.
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
VİSUAL BASİCTE KULLANILAN VERİ TÜRLERİ.
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI
PHP.
VERİ YAPILARI İşaretçi Nedir? Nesne Tabanlı Programlama.
SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz
Değişkenler Programda Değişken Tanımlama. Değişken nedir? (Variables) Program içinde kullanılan veri(data)nin tutulduğu alanın adıdır. Her veri bir tür.
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (5. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
Adım Adım Algoritma.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 6: Diziler Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar Yazım ve Noktalama Kuralları C Kütüphaneleri C Dilindeki Sözcükler Değer Sabitleri Veri Tipleri Değişkenler.
WEB’DEN KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ KART DOLUMU KILAVUZU. WEB’DEN DOLUM AŞAMALARI Webden dolum için öncelikle internet tarayıcımızın adres Kısmına
Programlamaya Giriş-I Bölüm-1. Algoritma Algoritma günlük yaşamımızda yaptığımız işler sırasında sıklıkla kullandığımız bir yöntemdir. Algoritma, bir.
PHP Programlama Dili GİRİŞ.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 6: Diziler
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş - IV
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 6: Diziler
VERİ TÜRLERİ.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
2.2. Özel Semboller ve Pascal Sözcükleri
ARDUİNO Arduino Eğitimleri Bölüm 3 Programlama Dili Temelleri
Veri Tipleri 12/4/2018.
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-2.
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş
2.2. Özel Semboller ve Pascal Sözcükleri
ALGORİTMALAR VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Sunum transkripti:

TEMEL php Dersleri - Ders 1 Değişgenler Bekir Samet Şirinel TEMEL php Dersleri - Ders 1 Değişgenler

Değişgen Nedir ? Değişgenler sayfa içerisinde sayfa tamamlanana kadar kullanılan ram içerisinde geçici olarak yer kaplayan verdiğiniz isme göre çağırma işlemi yapan olaylardır . Phpde değişgenler tanımlanırken $ işaretiyle başlar Phpde değişgenler $ dan sonra herhangi bir kelime yazılarak tanımlanır.

Değişgen Örnekleri $degisgen – Bir Değişgen Kullanım Örneğidir. Değişgenler kullanılırken örnek olarak son kelime gibi bir değişgen koyucaksınız ama söyle bir kuralımız vardır. Phpde Değişgenler 2 kelime şeklinde yapılacaksa $son kullanım Yanlış kullanım $son_kelime şeklinde kullanılabilir . Değişgenler içerisinde Türkçe karakterler kullanılamaz. Değişgenler sayfanın sonunda ramden otomatik olarak düşer ve sonradan başka bir sayfada tekrardan kullanılamaz.

Veri Tipleri Tüm Yazılım Dillerinde Temel Olarak Kullanılan Sabit 4 Veri Tipi Mevcuttur. Bunlardan Bazıları Şunlardır. String Boolean İnteger Char

Veri Tiplerinin Kullanımı Veri Tipleri Phpde Sizin Atamanıza Göre Kullanılır. Fakat Diğer Yazılım Dillerinde Her Değişgen Veri Tipine Göre Ve Hafızada Saklayacağımız Alana Göre Yer Saklayarak Kullanmaya Başlayabiliriz . Ama Phpde Bu Tür Bir Özelliğe İhtiyacımız Yoktur . Veri Tipleri Tanımlama Şekleri Vardır. Bunları Tek Tek Tanımlıyalım.

String Veri Tipi String veritipi ramde en çok yer kaplayan veri tiplerinden bir tanesidir. Stringler aslında günlük hatta kullandığımız cümle dizimleridir . Örnek Vericek Olursak ‘Ben Bekir Samet Şirinel ’ tırnak içerisinde yazığım yazı aslında phpde veya herhangi bir yazı dilinde string değer olarak tanımlanamaktadır. Bu değerler tanımlanırken şu şekilde yapılmaktadır. Değişgen adımızı degisgen olarak belirtelim $degisgen = ‘Ben Bekir Samet Şirinel’; Diyerek değişgen tanımlamamızı tamamlıyoruz . Phpde unutulmaması gereken şeyleden biri ise her bir satır veya kod bloğunun sonunda ‘;’ noktalo virgül kullanılmalıdır.

İnteger Veri Tipi İnteger veritipi adının Türkçesini söyleyecek olursak anlamı tam sayı demektir. İnteger tam sayıları tutan bir veri tipine sahiptir. Bu veri tipinde sadece sayısal işlemler yapılmaktadır. Örnek olarak hesap makinesi işlemleri sayıları toplama çıkarma çarpma gibi işlemler örnek gösterile bilir. Tabi ki yapılabileceklerin yanında bunlar en basit işlemlerdir. Bir İnteger Tip Veri Tanımlama Şu Şekildedir: $degisgen = 16; Şeklinde Gösterilebilir. Bu Veri Tipi Kullanılırken Tırnaklar Kullanılmamalıdır.

Char Veri Tipi Bu Veri Tipi Aslında String Değere Benzer Fakat String Değerden Farklı Olarak Tek Bir Harfi Yada Karakteri Tutar. Bilgisayarda Temel Olarak 255 char karakteri vardır. Bunları Merak Edenler ASCII Tablo Bir Sonraki Slayttan İnceleyebilirler. ASCII Tablodaki İlk 10 karakter bilgisayardaki space enter bip sesi gibi özelliklerin kullanılmasına olanak sağlar

ASCII Tablo

Boolean Veri Tipi Bildiğiniz üzere bilgisayarlar 2 lik taban üzerinde çalışırlar. Bu veri tipide sadece bu 2 lik tabandaki gibi çalışır yani sistem sadece ya true yada false olabilir. Veya benzer şekilde true yerine 1 aynı şekişde false yerine 0 da kullanıla bilir bilgisayar dilinde 2 side aynıdır. Boolean Değişgenleri tanımlanırken şu şekilde kullanılır : $degisgen = true; Veya $degisgen = false; Şeklinde Kullanılabilir.

Echo Kodu Echo kodunun işlevi şudur. Phpde kodlar htmldeki gibi bir görsel çıktı vermez bu tur çıktılar verebilmek için sisteme bir çıkış kodu belirlemek gerekir. Bu genel olarak echo i print,printf,print_r şeklinde de kullanılabilir. Normalde yazılım dillerinde bu tür ekran çıktısı veren kod 1 tanedir. Fakat Php C yazılım dilinden türemiş bir dil olduğu için C de kullanılan bazı özellikler phpde de kullanılabilir. Echo Kodu Kullanım Örneği Şu Şekildedir : echo ‘Ekrana Cıktı vermek İstediğimiz şey ’; php kodları çalıştığında ekranda sadece tırnaklar içerisindeki kısım yazıcaktır. İsterlerse sistemde 1000 satırlık bir kod olsun echo içerisinde ne verildiyse ekranda sadece bu kısım gözükecektir.

Echo Kullanım Örneği Echo İşlemi Kullanılırken Sadece Yazı şeklinde kulanılmayabilir. Echo İşleminde string bir değer yerine direk değişgen adı yazıldığında o değişgene ait değerleri ekrana yazılabilir örnek olarak : $degisgen = ‘Merhaba’; echo $degisgen; şekilde kullanırsak ekran çıktımızda ‘Merhaba’ yazıcaktır. Bunun sebebi önceden degisgen ‘Merhaba’ denilerek degisgene ‘Merhaba’ değeri yüklendi. Echo yazıp yanına degisgeni cagırdığımızda aslında daha önce atadığımız ‘Merhaba’ değerini ekrana yazdırmış oluyoruz.

Değişgenin Örnek Kullanım Kodları

Son Bilgi Phpde Kodlar satır satır okunur her satırın sonunu her kod bloğunu sonu ‘;’ile belirlenir eğer sistemde noktalı virgül unutursanız bir hata ile karşılaşırsınız. Bu hatada bir hata satırı ve sayfa kodu verilecektir. Bu kodda eğer bir noktalı virgül eksik ise hata satırının bir üst satırına baktığınızda büyük bir ihtimalle noktalı virgülün olmadığını görebilirsiniz. Phpde değişgenlere atanan değerler bir sayfa içerisinde atanır saklanır ve sayfa tamamen yüklendiğinde ramdan silinir bir sonraki sayfaya ramden veri aktarılamaz.