Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bandırma İlçe Müdürlüğü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AB UYUM ÇALIŞMALARINDA KATEDİLEN MESAFE VE HEDEFLER
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
EKMEK İŞLETMELERİNDE HAŞERE MÜCADELESİ EĞİTİMİ
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Giresun Tarım İl Müdürlüğü
2013 YILI BESİLİK ERKEK SIĞIR DESTEKLEMESİ Ali ŞAHİN Veteriner Teknikeri-Tarım Danışmanı.
İL TÜTÜN KONTROL KURULLARI VE SORUMLULUKLARI
Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
BELEDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ
SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK
YUMURTA TAVUKLARINDA SAĞLIK KONTROLÜ
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
ATIK YÖNETİMİ. Elvan Bilge MENTEŞE. COMPONENTA Dökümcülük
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
“BESLENME DOSTU OKULLAR” PROJESİ
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
ISO- 9001:2008 Standardı - 8. Maddenin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite İyileştirme Araçlarına Bakış 7. Hafta.
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
TÜGEM 2008.
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI Uzm. Bio. Şenol YILMAZ
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
Pullorum Hastalığı ve Kanatlı Tifosu
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Hayvan Sağlığı ve Karantina
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
Dr. Kağan Çubukçu Veteriner Hekim
GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
NÜFUS MEVZUATI Aile kütüklerinin yenilenmesi
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
2016 YILI OKUL SÜTÜ PROGRAMI
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
Turkish Veterinary Medical Association SU HAYVANLARI KONUSUNDA VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
KUŞ GRİBİ ve İNSANA TESİR EDEN SALGINA KARŞI HAZIRLIK ve MÜCADELE PROJESİ (AIHP) İZLEME ve DEĞERLENDİRME İZLEME ve DEĞERLENDİRMEÇALIŞMALARI ACAR ŞENSOY.
SAĞLIK BAKANLIĞININ GÖRVLERİ VE SAĞLIK HİZMETİ VEREN KURUMLAR
TBS’DE HİJYEN.
Hayvanların nakile uygunluklarının kontrolü
YEMEK HİZMETLERİ.
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bandırma İlçe Müdürlüğü YASAL MEVZUATA GÖRE KANATLI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİYOGÜVENLİK VE HİJYEN YÖNETİMİ 05.06.2015 Dr. Ramazan KONUŞ Veteriner Hekim Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bandırma İlçe Müdürlüğü

mevzuat 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu (VHBSGYK, 13.06.2010 tarih ve 27610 Sayılı Resmi Gazete) KULUÇKAHANE VE DAMIZLIK KANATLI İŞLETMELERİ YÖNETMELİĞİ 16 Ocak 2014 TİCARİ YUMURTACI KÜMESLERDE SALMONELLA KONTROL PROGRAMI UYGULAMA TALİMATI İhbarı Mecburi Hayvan Hastalıkları ve Bildirimine İlişkin Yönetmelik (İMHHBİY 22.01.2012 tarih ve 27823 sayılı Resmi Gazete) Bulaşıcı Hayvan Hastalıkları ile Mücadelede Uygulanacak Genel Hükümlere İlişkin Yönetmelik (BHHMUGHİY, 20.01.2012 tarih ve 28179 sayılı Resmi Gazete) Avian influenza Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği (10.04.2008 tarih ve 26843 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.) Avian Influenza (AI) Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Talimatnamesi GKGM 2014/01 no’lu Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hay. Hark. leri Kont. Genelgesi

mevzuat 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ(Resmi Gazete Tarihi: 29.12.2011 Resmi Gazete Sayısı: 28157 (3.mükerrer) HAYVANSAL GIDALAR İÇİN ÖZEL HİJYEN KURALLARI YÖNETMELİĞİ(27.12.2011) HAYVANSAL GIDALARIN RESMİ KONTROLLERİNE İLİŞKİN ÖZEL KURALLARI BELİRLEYEN YÖNETMELİK(17.12.2011 ) GIDA VE YEMİN RESMİ KONTROLLERİNE DAİR YÖNETMELİK(17.12.2011) YURT İÇİNDE CANLI HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLERİN NAKİLLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK(17.12. 2011 ) CANLI HAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLERDE BELİRLİ MADDELER İLE BUNLARIN KALINTILARININ İZLENMESİ İÇİN ALINACAK ÖNLEMLERE DAİR YÖNETMELİK (17.12.2011)

mevzuat İNSAN TÜKETİMİ AMACIYLA KULLANILMAYAN HAYVANSAL YAN ÜRÜNLER YÖNETMELİĞİ (17.12.2011) GIDA İŞLETMELERİNİN KAYIT VE ONAY İŞLEMLERİNE DAİR YÖNETMELİK 17.12.52011 KANATLI İŞLETMELERİNDE DENETİM TALİMATI 2006/12 SAYILI

Mevzuatta öne çıkan kavramlar Halk sağlığı Veteriner halk sağlığı Gıda güvenliği Biyogüvenlik Biyoüretim Biyoticaret İzlenebilirlik Kalıntı izleme Risk analizi Hayvan hastalıkları Zoonozlar Hijyen ve sanitasyon Sürdürülebilirlik

İşletme sahibinin sorumlulukları;

Resmi kayıt sistemine kaydını yaptırmalıdır İşletme kapısına TR ile başlayan No’sunu asmalıdır İşletme ismini belirtmelidir Yasal mevzuata uygun personel istihdam etmelidir

Çalıştığı teknik ve idari personel ile yaptığı sözleşme yetkinlik belgelerini dosyasında tutmalıdır Mevzuatın zorunluluklarını ‘İşletme Hekimi’ yürütmelidir

Her yetiştirme dönemi için ‘kümes kartı’ tutulmalı(günlük ölen hayvan sayısı, yem ve su tüketimi, canlı ağırlık artışı, yumurta verimi, kirli yumurta oranı, çatlak yumurta oranı gibi)dır İşletmeye gelen civciv, yarka, yumurtacı tavuk, damızlık tavuklara ait Veteriner Sağlık Sertifikası, raporları ve aşılama bilgileri dosyalanmalıdır Geldikleri tesis yada işletmelere ait resmi çalışma belgeleri temin edilmelidir

Aşılama programları hazırlanmalı ve dosyalanmalıdır Aşılama yapıldığına dair belge, fatura,irsaliye tutulmalıdır Aşılama sonrası aşı etkinlik(bağışıklık) testleri yapılarak sonuçları raporlanmalıdır

Özellikle ticari yumurtacı işletmeler her yılın aralık ayı 25 Özellikle ticari yumurtacı işletmeler her yılın aralık ayı 25. gününe kadar ‘aşı kayıtları’ bakanlığa bildirilmelidir işletme Veteriner Hekimince yapılan ‘muayeneler’, alınan numune ve sonuçları, konulan teşhisler ile uygulanan tedavi ve sonuçları mutlama dokümante edilmeli ve saklanmalıdır

İşletmede kullanılan ilaçla ait ‘Reçete, Tavsiye, Uygulama ve Teslim Belgeleri’ Aşı temin izni ve belgesi alınmalı/bulundurulmalıdır

Kendi yemini yapan işletmelerdeki yem üretim tesisleri ‘yem üretim’ mevzuatına tabii olup, her türlü denetim, otokontrol ve kayıt sistematiğine açık olmalıdır Dışarıdan yem temini yapan işletmeler ise tedarikçi firmaya ait resmi kayıtlar dahil yeme ait bütün verileri istemek toplamak ve dosyalamak zorundadır

Kümesten alınan resmi yada özel yem, yem katkıları, yumurta ve kümes suyu’nun numunelerine ait; numune alma tutanakları ile sonuç raporları saklanmalı, olumsuz çıkan sonuçlarda yapılan işlemlerin ve alınan önlemler belgelenmeli, ihtiyaç halinde deklare edilmelidir

İşletme ziyaretçi formu düzenli, geriye doğru izlemeyi sağlayacak şekilde doldurulmalı ve saklanmalıdır. Hayvan ve hayvansal kökenli gıdaların itlaf ve imhalarına yönelik düzenli tutanaklar tutulmalı ve saklanmalıdır

Fizyolojik ve yasal olarak ömrünü tamamlamış tavukların; ‘çıkma tavuk’ prosedürüne uygun bir şekilde yetkilendirilmiş kesimhanelere sevkleri yapılmalı, sevk belgeleri dosyalanmalıdır

İşlemelerde temizlik ve dezenfeksiyon programı yapılıp uygulanarak , kontrol kayıt formları düzenli tutulmalıdır

Kümes içi ve dışında ‘haşere ve kemiricilerle mücadele’ yetkilendirilmiş/sertifikalandırılmış kişi yada kurumlara yaptırılmalı, planlama ve uygulama sonuçları belgelendirilip, dosyalanmalıdır. İçme suyu hijyen kontrol programı yürütülmelidir.

Kümeslerde bulunması istenen ‘asgari teknik ve hijyenik’ şartlar

İş akış zincirinin oluşturulup, prosese dayalı risk analizleri yapılarak önleyici tedbirler işletme bazında belirlenmelidir Kümes yada kümeslerin etrafında dış bariyer oluşturularak, araç ve insan hareketleri kontrol altına alınmalıdır

Hastalık etkeni taşıma riski bulunan her türlü canlı(kedi, köpek, diğer kanatlılar vb) yada ölünün kümes etrafı üzeri yada yanında; üremesi, barınması, beslenmesi veya depolanmasına imkan tanıyacak ağaç, barınak, hurdalık, depo, bostan, gübre çukuru, ölü imha çukurları uzaklaştırılmalıdır

Araç ve insan girişlerinde kontaminasyonu engellemek için hijyen bariyerleri oluşturulmadır İşletme girişine insan girişleri için soyunma/giyinme odaları, lavabo, tuvalet ve banyolar kurulmalıdır

Gübre atık yönetimi oluşturulmadır.

Kümes havalandırma ısıtma/soğutma kontrol sistemi kurulmalıdır

Ölü tavuk toplama ve imha kontrol programı gerçekleştirilmelidir

Çatı, kapı, pencere, gübre tahliye gibi dışa açılan noktalar, kapanlarla kontrol edilmelidir

HAYATA MİKROPLARIN GÖZÜYLE BAKABİLDİĞİMİZ ÖLÇÜDE BİYOGÜVENLİĞİ ANLAYABİLİRİZ. SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER