Gazi Ün. Tıp Fakültesi KBB AD - Odyoloji BD ve Prof.Dr.N.Akyıldız İşitme Konuşma Ses ve Denge Boz.Tanı Tdv.Reh. Merkezi tarafından, Dünya Bankası’nın desteğiyle,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özürlüler Destek Programı Hibe Programının Konusu:
Advertisements

Todup F1 ENGEL TANIMAYANLAR.
FİZİKSEL AKTİVİTENİN ENGELLİ BİREYLER ÜZERİNDEKİ KATKILARI
İŞİTMEYE YARDIMCI SİSTEMLER
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
1-2-3 Şubat 2012 tarihinde Bingöl Merkez İlköğretim Okulu Öğretmenlerine ‘Okullarda Afet Bilincini Oluşturma’ konulu eğitim semineri düzenlenmiştir.
Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi 1 BELEDİYELER ARASI ORTAKLIKLAR VE KARDEŞ KENT İLİŞKİLERİ: Türkiye’deki MİB’nin rolü.
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
Prof. Dr. A. Ayşe Karaduman 08. Nisan Kazan - Ankara
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
INTERNATIONAL FEDERATION ADAPTED PHYSICAL ACTIVITY (IFAPA)
ÖZEL EĞİTİMDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
15/12/2014 HOORORG HAMZA: Copyright 2006 ©1 HOORZORG HAMZA Gösteriyi kendi akışında izleyiniz.
İŞARET DİLİ.
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI EĞİTİCİ EĞİTİMİ
1.Hafta: Özel Gereksinimli Bireyler ve Özel Eğitim
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
2. Sağlık hizmetleri.
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
THE LINKING EASTERN ANATOLIA TO PROGRESS PROGRAMME(TUR/98/002) (DOĞU ANADOLU KALKINMA PROGRAMI) Erol Çakmak Programme Manager Ankara/ Eylül 2006 BİRLEŞMİŞ.
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Kayhan Erciyeş.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
. ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Nedir ? ? ? Gençlik Gündemi Derneği’nin Dünya Bankası'nın Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışması için proje sunmuştur. 792 proje.
TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
ÖĞRENCİLER AB'Yİ ÖĞRENİYOR PROJESİ KIRSEHIR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ÖĞRETMEN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 06 NİSAN 2015.
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
İçerik Proje Genel Bilgileri Proje Genel Amaçları Proje Hedef Grubu
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
EKO-OKUL PROJESİ Eko-Okullar Programı okul öncesi ile ilk ve ortaokullarda çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için.
ÖZEL EĞİTİMİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ
MATEMATİK GEOMETRİ EĞİTİM ÇALIŞMALARIMIZ  5. Sınıftan itibaren matematiğin günlük yaşamdaki önemi üzerinde duruyoruz.  Eğitim yılının başında 5.sınıftan.
En İyiler İçin Çalışırız
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
Girişimcilik.
İNSAN İÇİN KULAĞIN ÖNEMİ
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Öğretmenler Toplantısı
GÜNEYDOĞUM DERNEĞİ. AMACI Güneydoğunun ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda kalkındırılması amacıyla çalışmalar yapılmasının takipçisi olmak ve bu mealde.
ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Kuruluş: 2003 Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi 2014 yılından itibaren Engelliler Uygulama ve Araştırma.
ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü.
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA FARKINDALIK GELİŞTİRME PROJESİ
TÜRKİYEDE VETERAN MASA TENİSİNİN GELİŞİMİ
ADNAN BALİ Türkiye İş Bankası A.Ş. Genel Müdürü
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENİYORUM
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Özel Gereksinimli Çocuklar
Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI EĞİTİMİ
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
İŞİTME YETERSİZLİĞİNE SAHİP ÇOCUKLAR
PROMER-Hesaplamalı Kimya Eğitimi’ne katılmıştır.
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
TÜRKİYE’DE ENGELLİLER VE ENGELLİ HAKLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİLİĞİN ÖZENDİRİLMESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
İşitme yetersizliği Doğuştan veya sonradan olan problemler nedeniyle işitme duyarlılığında meydana gelen azalmadır. İşitme engeli ise işitme duyarlılığındaki.
Sunum transkripti:

Gazi Ün. Tıp Fakültesi KBB AD - Odyoloji BD ve Prof.Dr.N.Akyıldız İşitme Konuşma Ses ve Denge Boz.Tanı Tdv.Reh. Merkezi tarafından, Dünya Bankası’nın desteğiyle, ‘İşitme engelli bireyler için Türk İşaret Dili (TİD) müfredatı geliştirilmesi ve eğitimcilerin yetiştirilmesi projesi’ çerçevesinde düzenlenen Birinci TİD Eğitimci Programı ve Temel TİD Kursları’nın ‘Sertifika Töreni’ ne Hoşgeldiniz Gazi Üniversitesi Prof.Dr.N.Akyıldız İşitme, Konuşma, Ses ve Denge Bozuklukları Tanı, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi 14 Mart 2001

İşitme ve Konuşma Engelliler İşitme Engeli: Her iki kulakta en az dB ve üzerinde işitme kaybı olması halidir. Konuşma Engeli: * Doğuştan işitme engellilerde ilk 24 ayda işitsel rehabilitasyon sağlanamazsa; * Sonradan ortaya çıkan ( orta-ileri ) işitme engellilerde işitsel rehabilitasyon 6-24 ayda sağlanamazsa gelişir.

Ülkemizde İşitme Kaybı sıklığı: (orta –ağır, tek ve iki taraflı) % (İki taraflı-ileri: % 32.42; iki taraflı-orta: % 24.88) % Doğuştan:%  % 0.1 Sonradan: % Bilinmeyen: % 3.50 Türkiye Özürlüler Araştırması, (DIE & BÖİB)

Doğuştan İşitme Kaybı Sıklığı - Sağlıklı yenidoğanlar: 1-2 / 1000 (Belgin, 2002) 1.1 / 1000 (Gazi Ün, Ankara, 2004) - Y.bakımda kalan yenidoğanlar: 2 / 100 (Gazi Ün, Ankara, 2004) canlı doğum / yıl doğuştan işitme kaybı/ yıl

- Ailelerin işitme kaybından şüphelendiği yaş: 1.7 y - İşitme kayıplarında tanı yaşı: 3.4 y (Belgin ve ark, 1991) - Doğuştan işitme kayıplılarda tanı yaşı: 1.73 y - Cihazlama yaşı: 3.17 y (Durgun, Kemaloğlu ve ark, 2005) SORUN: ‘Geç Tanı’ – ‘Geç Cihazlama’

İşitme cihazı kullanma oranı: % Türkiye Özürlüler Araştırması, (DIE & BÖİB) İşitme engellilerin sorunları: - Kamunun sağladığı olanaklardan faydalanamama: % Teknolojik olanaklardan faydalanamama: % İletişim olanaklarını kullanamama: % Toplumdan yardım alamama: % (27 %, p< 0.05) - Günlük hayatta karşılaştıkları sorunları çözememe: % Eğitim olanaklarından faydalanamama: % ‘İşaret Dili’ bir toplumsal iletişim aracı haline gelmelidir.

İşgücüne katılma: - Engelliler: % (E/K: 5/1)(DIE & BÖİB, 2002) - İşitme Engelliler (Tahmin) : % 7.77 (TİİBK) İş arayanlar : - Engelliler: % (DIE & BÖİB, 2002) - İşitme Engelliler (Tahmin) :% 5.53 (TİİBK) ‘İşaret Dili’ bir toplumsal iletişim aracı haline gelmelidir.

Gazi Üniversitesi Prof.Dr.N.Akyıldız İşitme, Konuşma, Ses ve Denge Bozuklukları Tanı, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi 14 Mart 2001 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB AD - Odyoloji BD ‘İşitme Engelli Bireyler İçin Türk İşaret Dili Müfredatı Geliştirilmesi ve Eğitimcilerin Yetiştirilmesi Projesi’

‘İşaret Dili’ odyoloji merkezlerinde ve işitme engelliler okullarında bir eğitim ve rehabilitasyon aracı haline gelmelidir.

Ülkemizde Türk İşaret Dili Çalışmaları Y.Doç.Dr. Aslı ÖZYÜREK ve Deniz İLKBAŞARAN (Koç Üniversitesi, İstanbul) Ulrike ZESLAN (Max Planck Institute fpr Psycholinguistics, Hollanda)

Dünya Bankası Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışması Dünya Bankası, Avrupa Yolunda Sosyal Katılım ve İlerleme konusunda yenilikçi fikirleri ortaya çıkartmak için Türkiye Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışmasına (KFY) 3 Mayıs 2005’te ilk kez ev sahipliği yapacak. Türkiye Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışması, en iyi fikirlerin ödüllendirilmesine ek olarak, yerel yenilik ağları kurulması, yeni fonlara ulaşma yolları sağlanması ve yeni çözümler konusunda bilinç oluşturulması için de düşünüldü. Türkiye Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışmasının Türkiye’de sivil toplumun seslerinin güçlenmesinde önemli bir adım olduğuna inanıyoruz. İşte bu nedenle, herkesi yarışmaya bir veya birkaç projeyle girmeye davet etmek isteriz.