END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Proje Döngüsü ve Proje Yönetimi
Advertisements

Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
Sistem Analizi ve Planlama
Yeniden Yerleşim Planlaması
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ
MESLEKİ EĞİTİM.
İleri Düzey Eğitim Başbakanlık Çalışma Grubu Mart-2010.
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
Simülasyon Teknikleri
İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL YÖNTEMLERİ İLE MEVCUT DURUM ANALİZİ VE İYİLEŞTİRME ÖNERİLERİ Esra ERGEN Merve ZENCİRKIRAN Merve ŞAHİN Ayşe CİLACI TOMBUŞ.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Bozok Üniversitesi Kütüphane Binası
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
HASTANE ÇAĞRI MERKEZİ İYİLEŞTİRME ÇALIŞMASI Yalın 6 Sigma Projesi
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
Sistem Geliştirme Sistemin tanımı. Sistemin Temel özellikleri
1 İnnova Bilişim Çözümleri Enerji ve Atık Yönetimi Yazılımları.
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
FMEA Failure Mode and Effects Analysis-Hata Türü ve Etkileri Analizi
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Öğretim Tasarımı
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ
YAPIM KUŞAĞINI TANIYALIM.
DERS-1 SİMÜLASYON (BENZETİM) Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL
İÇ KONTROL UYUM EYLEM PLANI VE YOL HARİTASI. İÇ KONTROL İç kontrol genel olarak idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak;
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
PROGRAM DEĞERLENDİRME
Prof. Dr. Ahmet AYAR (TÜBİTAK 2237 Programı)
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 2. Ders Sistemin Performans
TTB-UDEK “İnsangücü Planlaması” Çalışma Grubu Raporu XII. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayı 1-3 Aralık 2006 / İzmir.
PROJE GELİŞTİRME yorum, araş.gör.levent yılmaz gençlik grubu KOLAY SİSTEM YÖNTEMİ.
Erdemir Grubu İç Denetim Sistemi 9 Mayıs 2015.
ÜNİTE 11: DEĞERLENDİRME Ünitenin hedefleri
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
7 yeni kalite aracı Doç.Dr. Nihal ERGİNEL 2010.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
Probleme Dayalı Öğrenme
YANLIŞSIZ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ Öğr. Gör. Fidan Özbey
YAPIM KUŞAĞI ÜRETİYORUM.
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
Sistem Yaklaşımı.
 Projeler üç nedenle sona erdirilirler. 1. Proje amaçlarına ulaşılmış ve başarılı olarak tamamlanmıştır. 2. Projenin durdurulması gerekmektedir. 3. Proje.
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME. BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE LABORATUAR KULLANIMI
Sistem Analizi ve Tasarımı
Tüm Engelli Çocuklar için Eğitim Yasası (Education for All Handicapped Children Act)-1975
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
YÖNETİM FONKSİYONLARI
EDD DERS 4: GÖNDERME SÜRECİ VE FORMAL-İNFORMAL DEĞERLENDİRME
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Öğretimin Planlanması
Bölüm 2 Sistem ve Örgüt Kavramlarına Giriş
YER TEMİZLEME MAKİNASI
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler - Sistem Analizi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
BENZETİM 2. Ders Prof.Dr.Berna Dengiz Sistemin Performans Ölçütleri
Sunum transkripti:

END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ SİSTEM YAKLAŞIMI VE ARAÇLARI

Sistem Çağında Mühendislik Artan görev kapsamı. Nedenler: Karmaşık ve geniş kapsamlı sistemler Hızlı teknolojik büyüme ve gelişme Daha yaygın yasal düzenleme ve kısıtlamalar Doğal kaynaklarda hızlı azalma

Çözüm: Sistem tasarım ekipleri Teknik konuların yanısıra uzmanlık alanları arasındaki ilişkileri bilen, ekonomik, ekolojik, yasal ve etik etmenleri dikkate alan üyelerden oluşan sistem tasarım ekibinin sistem tasarım ve geliştirme sürecinin ilk aşamalarından itibaren görev alması gereklidir.

Sistem Yaklaşımı Sistem Analizi Sistem Hazırlama Sistem Tasarımı Durumun Tanımı Sistemin Tanımı Sistemin Çevresinin Tanımı Sistemin Çevresinin Hedefleri Sistemin Hedefleri Bilgi ve veri analizi Sistem Tasarımı Öngörü ve kestirim Davranış modellemesi Eniyileme modellemesi Yönlendirme sisteminin kurulması Güvenilirlik sisteminin kurulması Geliştirme sisteminin kurulması Sistem Hazırlama Belgeleme Kurma Sistem İşletimi Başlangıç/deneme işletimi Değerlendirme İyileştirilmiş işletim

Sistem Hazırlama Sistem İşletimi Yönlendirme sisteminin kurulması Güvenilirlik sisteminin kurulması Geliştirme sisteminin kurulması Sistem Hazırlama Belgeleme Kurma Sistem İşletimi Başlangıç/deneme işletimi Değerlendirme İyileştirilmiş işletim

1. Sistem Analizi Durumun Tanımı: Durumun tanımında ilk yapılması gereken iş “tespit” tir. Sorun var mı? Geliştirilecek bir durum var mı? Geliştirilebilir mi ve geliştirilmeli mi? Yukarıdaki sorulara gereken yanıtlar alındıktan sonra belirtiler üzerinde düşünerek sorun ya da geliştirme gereksiniminin nedenlerinin “teşhis” edilmesine çalışılır. Sorun neden çıktı? Neden geliştirilecek bir durum var?

Durumun Tanımı Süreci Tespit Belirti Analizi Teşhis / Tanı Neden Analizi Gereksinimler Çalışma Amacı (Proje Geliştirme)

Durumun Tanımı Süreci Sistem yaklaşımının uygulanıp uygulanmayacağına bu aşamada karar verilir. Eğer sistem yaklaşımı uygulanırsa ileriki aşamalarda alınacak kararları destekleyecek veriler bu aşamada toplanır. Durumun tanımı aşamasındaki incelemelerde kullanılan bazı teknik ve modeller şunlardır: Beyin fırtınası Veri analizi Neden sonuç analizi (Balık kılçığı diyagramı) Pareto analizi

Durumun tanımı aşamasında veri toplarken sorulacak bazı sorular Sorun nasıl ortaya çıktı? Bir sorun olduğuna inananlar kimlerdir? Eğer sorun daha önce alınan bir planlama kararından doğmuşsa, bu kararın verilişinde nasıl bir akış izlenmiştir? Sonuç neden önemlidir? İşletmeye ne kazandırır? İfade edilen gerçek sorun mu? Eğer daha derinde başka bir sorun varsa, onun çözümü daha yararlı olmaz mı? İşletmenin sınırlı kaynaklarını bu sorunun çözümü yerine başka bir sorunun çözümüne odaklamak uygun olmaz mı ?

Sistemin Tanımı Sistem tanımında dikkate alınacak kavram ve öğeler: Sistemin amacı  İlişkiler Temel etkinlikler / süreçler  Kısıtlar Girdiler  Varsayımlar Çıktılar  Değişkenler Alt sistemler  Parametreler

Sistemin Çevresinin Tanımı Sistem çevresinin tanımında dikkate alınacak kavram ve öğeler: Çevrenin amacı  Varsayımlar Temel etkinlikler / süreçler  Temel Değişkenler Temel alt sistemler  Parametreler Alt uç sistemler  Sistem ile etkileşimler Üst uç sistemler  Alt sistemler arası Kısıtlar ilişkiler

Hedefler Sistem Çevresinin Hedefleri Sistemin hedeflerininin belirlenmesinde büyük ölçüde içinde bulunduğu çevrenin hedefleri etkili olacaktır. Üst sistem hedefleriyle uyum içinde olmayan sistem hedeflerinin gerçekleşme olasılığı zayıftır. Sistemin Hedefleri Hedefler basit ve dolaysız biçimde ifade edilmelidir. Çelişen hedefleri önem sırasına koymak gerekir. Nicel hedeflerin saptanmasının mümkün olmadığı durumlarda basit nitel hedefler kullanılabilir. Hedeflere ne kadar ulaşıldığını saptamak üzere ölçütler tasarlanır: Ölçütler, hedeflerle ilişkili olmalıdır. Basit ve açık olmalıdır. Nitel hedefler doğru biçimde anlaşılmış olmalıdır.

Veri Toplama İleride model kurmaya yardımcı olacak verilerin doğru biçimde toplanması gerekir. Bunun için: Soruna önyargısız yaklaşılmalıdır. Bilgi toplamak için tüm olası kanallar kullanılabilmelidir. İstatistiksel tekniklerden yararlanılmalıdır.

2. Sistem Tasarımı Öngörü ve Kestirim Durum ve sistem tanımlandıktan ve gerekli verilerin toplanmasından sonra tasarım aşamasının başlangıcında öngörü ve kestirim yapmak gerekir. Davranış Modellemesi Sistemi çeşitli koşullar altında işletmenin getireceği yararları ve sorunları önceden belirleyebilmek için bir dinamik model kurarak benzetim yapmak gereklidir. Model kurulmasının ardından yapılan benzetimde, Sistemin karşılaşabileceği türden girdiler sisteme verilir. Sistemin kararlı davranışını etkileyebilecek gerçekçi bozucu etkiler sisteme verilir.

2. Sistem Tasarımı En İyileme Modellemesi Davranış analizi sırasında kurulan benzetim modelinden elde edilen sonuçlar, çeşitli durumlarda en iyi biçimde çalışacak bir sistemin elde edilmesi amacıyla kullanılır. Bu aşamada sistemin yalnızca belli bir yönünün iyi çalışması değil, toplam performansının en yüksek düzeyde olması amaçlanmalıdır.

Yapılan düzenlemeler üzerinde aşağıdaki kontroller uygulanmalıdır: Parametrelere duyarlılık: Sistem bileşenlerinin tasarım parametreleri en iyileme amacı dikkate alınarak seçilmelidir. Varsayımlara duyarlılık: Sisteme ilişkin temel varsayımlar yerini korudukça sistem tasarımının buna karşılık vermesi gereklidir. Belirsizliklere duyarlılık: Yapılan düzenlemelerin ne ölçüde belirsizliklerden kaynaklanan bozucu etkileri sönümleyebileceği tahmin edilmeye çalışılır.

Yönlendirme Sisteminin Kurulması Zaman içinde sistemin istenen çalışma özelliklerinden sapması halinde onu tekrar eski düzenine taşıyacak bir denetim sistemine gerek vardır. Bu denetim sistemi, genel sistemin tasarımı aşamasında tanımlanmalıdır. Güvence Sisteminin Kurulması Sistemin işletilmesi ve denetimi sırasında yapılan saptamaların sağlıklı olduğuna ilişkin güvencenin sağlanmalıdır. Geliştirme Sisteminin Kurulması Tasarımlanan sistemin gelecek gereksinimleri de karşılayacak biçimde sürekli gelişme içinde tutulması onun ekonomikliğini artıracaktır.

3. Sistem Hazırlama Belgeleme Sistem üzerindeki düzenlemelerin ilgililere anlatılabilmesi ve yeterli iletişimin sağlanması için raporlama gereklidir. Raporlar açık ve yeterli kapsamda olmalıdır. Bölümler: İlk bölüm (“Executive summary”): Soruna ilişkin kısa bir durum açıklaması İyileştirme önerileri ve beklenen yararların özeti Maliyet ve tasarruf özetleri Öneri ve yararların daha geniş anlatıldığı bölüm İncelemenin teknik ayrıntılarını içeren son bölüm Kurulum Tasarlanan sistemin gerçekleştirilmesi aşamasında önceden yapılan planlamalara uyulması gerekir. İyi bir tasarım, kurulum aşamasındaki sorunlar yüzünden başarısızlığa uğrayabilir.

4. Sistem İşletme Başlangıç İşletimi Önceden yeterli belgeleme ve eğitim çalışmaları yapılmış olmalıdır. Sistem kullanıcıları ile sistem tasarımcılarının birlikte çalışması sağlanarak olası kullanım hataları önceden belirlenmelidir. Sistemin Değerlendirilmesi Belli bir süre işletimin ardından sistem performansının öngörülere ne kadar uyduğu belirlenir. Performansın yetersiz olduğu görülürse, gerekli düzenleme yapılmalıdır. İyileştirilmiş Sistem Yeterli deneyim elde edildikten sonra sistemin performansındaki düşüklüklerin nedenleri bulunur ve gerekli önlemler alınırsa iyileştirilmiş sistem elde edilecektir.