AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTRONİK İMZA (E-İMZA) KURULUMU BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI
Advertisements

MILLENIUM MOBILE SUNUMU
Filezilla Client & Server
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
Power Point’a Resim Nesneleri Ekleme ve Kullanma
WINDOWS 2000 KURULUMU Kurulum Önyükleme disketleri oluşturmak için Windows 2000 çalıştırıyor olmanız gerekmez. \Bootdisk adındaki dizin Windows 2000 Kurulum.
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Windows 8.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Bilgisayar Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
İlköğretim Kurumları Standartları Yazılım Sunusu
Grup ilkesinin yerel düzenleyicisi Microsoft Windows XP' de, kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak.
Windows 8.1 yükleme yolları
LINUX’TA PAKET YÖNETİMİ
İŞLETİM SİSTEMLERİ EYLÜL 2012.
WİNDOWS XP GRUP İLKESİ.
SAMSUNG AKADEMİ Emin CELİLOĞLU IT Eğitmeni
Windows 7 kurulum için en az 512 MB ram belleğe ihtiyaç duyuyor
WİNDOWS 7 KURULUM.
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi (Microsoft Powerpoint)
Win 8, 8.1 Sürümleri için F5 Kurulumu (Güncellendi_09/12/2014) Eğer daha önce kurulu F5 varsa ve bağlanmıyorsa kuruluma başlamadan önce mutlaka kaldırınız.
İÇİNDEKİLER-1 Başlangıç Bilgisayarı düzgün Şekilde Çalıştırma
Bilgisayarda Ofis Programları
İŞLETİM SİSTEMİ WİNDOWS AYARLAMA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dsi Baraj Orta Okulu.
Dosya Adları ve Uzantıları
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
Windows XP Konu: Denetim Masası Windows 8 Windows XP Windows 7.
WİNDOWS GEZGİNİ.
DYNED. Önceki Sürümlerinde Olduğu gibi Dyned'in kurulum CD'sini bilgisayarımıza taktığımızda yandaki kurulum penceresi otomatik olarak açılacaktır.
Windows7 virtual pc XP Mode XPM
İşletim Sistemleri Ögr.Gör. Abdullah ŞENER.
HÜCRELERİ HİZALAMA VE BİRLEŞTİRME
Bilgisayar II
DENETİM MASASI Ayarlar: Ayarlar için, Başlat menüsündeki ayarlar seçeneği kullanılır. Bilgisayara ilişkin birçok ayar seçeneği Denetim Masasında yer alır.
XP içinWindows 7 için ADIM-1. XP içinWindows 7 için ADIM-2.
Buildroot Kullanarak Etkin Gömülü Sistem Tasarımı
Windows 8.
Dyned Kurulumu ve Kullanımı
Dyned eba şifre güncelleme işlemleri için
Meb.k12 uzantılı E-posta Hesabı Kurulumu
VLC MEDİA PLAYER.
Ağa bağlı olan bir bilgisayarda, kullanıcının dosyaları ve dizinleri ağa bağlı olan başka bir kullanıcı tarafından kullanılabilir. Kullanıcı dosyalarını.
PROGRAM KURMA VE GÜNCELLEME
WİNDOWS LİVE MOVİE MAKER
Anıl İŞCAN. 1- Windows 7 CD' si ya da DVD' sine ihtiyacımız olacak. 2- İkinci olarak Windows 7' yi kuracağımız bilgisayarın donanımsal olarak Windows.
Meb.k12 uzantılı E-posta Hesabı Kurulumu
SEVCAN TOPÇU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ-2. 1.Word2010 Üstbilgi ve Altbilgi Tanımı 2.Word2010 Üstbilgi ve Altbilginin Yararı ve önemi 3.Word2010 Üstbilgi.
Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme Kullanıcı güncelleme işlemi konsol ve grafik ortamdan yapılabilir. Komut Satırı ile Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme.
DynEd İngilizce Dil Eğitimi Sistemi Kurulumu
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
Yazılım Kululum ve Yönetimi
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. PARDUS  Pardus adı : Anadolu parsı adlı kediğillerden gelmektedir.
İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
Windows Live Movie Maker Nedir? Movie Maker ile, bilgisayarınızda yer alan fotoğraf ve videolarınızı kullanarak, bunlar üzerinde düzenlemeler, değişiklikler.
DOSYA MENÜSÜ.
PiSi ile Paket Yapımı S.Çağlar Onur. PiSi ile Paket Yapımı ● Paket nedir? ● actionsAPI nedir? ● pspec.xml ne işe yarar? ● actions.py ne işe yarar? ● Örnek.
Ünite II: Bilgisayarı Kullanma ve Yönetme Basit Düzenlemeler Yapma Dosyaları Düzenleme Yazdırma.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
Doküman Yönetim Sistemi (DYS) Kurulumu ve Ayarları
Defraggler.
BÜTÇE TEKLİFİ MODÜLÜ KULLANIM KLAVUZU
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
Recep KEÇEÇİ A Linux Mint. Linux Mint, Clément Lefèbvre tarafından geliştirildi ve Fransada 2006 yılında yayınlandı. Clément haricinde 2 yöneticisi.
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
BİLGİSAYAR AYAR VE BAKIM İŞLEMLERİ SAVAŞ TUNÇER
Bu sunum Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 08/09/2014 tarihli /480.99/ sayılı , “Dyned Destek Hizmeti” konulu yazısına istinaden.
powerPoint nedir
Sunum transkripti:

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ Ahmet Haşim YURTTAKAL Program Kurma ve Güncelleme

Program Kurma Açık kaynak kodlu işletim sistemlerinde Kurulum sırasında yüklenmemiş, standart sürümle gelen birçok programın yanı sıra sistemle uyumlu uygulamalar da İnternet ortamından edinilerek sisteme yüklenebilir.

RedHat tabanlı sistemlerde (RedHat, Mandrake, Gelecek vb RedHat tabanlı sistemlerde (RedHat, Mandrake, Gelecek vb.) program ekleme, kaldırma ve güncelleme işlemleri için RPM, DPKG ve Portage gibi paket yöneticileri kullanılmaktadır. Pardus'ta ise hâlihazırda var olan ve yaygın olarak kullanılan bu paket yöneticilerinin yerine, PiSi olarak adlandırılan daha basit, anlaşılır ve kullanımı kolay bir paket yönetim sistemi geliştirilmiştir.

Paket Yöneticisi Paket, bir uygulamayı ya da işletim sisteminin bir parçasını, tüm bileşenleriyle toplu olarak ifade eden kavramdır. Örneğin, Pardus'ta gelişmiş bir resim işleme programı olan gimp ya da yazıcılarla ilgili sürücülerin bulunduğu foomatic-db birer pakettir.

Pardus'ta sistem için veya kullanıcı için gerekli olan bunlara benzer yüzlerce paket, sisteme kurulu olarak gelir. Bu paketleri kurup kaldırmak, çeşitli kaynaklardan temin etmek, sorgulamak ve sistemdeki değişiklikleri takip etmek için paket yöneticisi adını verdiğimiz uygulamaya ihtiyaç vardır.

Pardus'ta bulunan paket yöneticisi, PiSi (Packages Installed Successfully as Intended – Planlandığı Gibi Başarıyla Kurulan Paketler) olarak adlandırılmaktadır. Anlaşılması basit ve kullanımı kolay olan bu paket yöneticisi uygulamasına hem komut sisteminden hem de grafik ortamdan ulaşmak mümkündür.

Kaynak Paket ve İkili Paket Derlenmek üzere hazırlanmış paketlere kaynak paket adı verilir. Bu paketler, henüz kod halinde olduklarından dolayı doğrudan Pardus'a kurulamazlar. Bir paketin Pardus işletim sistemine kurulabilmesi için derlenerek, sistemde çalışmak üzere hazır hale getirilmiş ikili (binary) paketlere dönüştürülmesi gerekir. Derleme işleminin ardından paketler,.pisi dosya uzantısını alırlar.

Pardus'ta, Windows işletim sistemindeki .EXE uzantılı programlar doğrudan çalıştırılamazlar. Pardus, yalnızca kendine ait .pisi uzantılı kurulum dosyalarını destekler. Bununla beraber Windows programlarının birçoğu, wine adı verilen bir emülatör yardımıyla Pardus işletim sisteminde çalıştırılabilmektedir.

Paket Depoları Paket depoları, paketlerin indirilerek kullanılabileceği İnternet dizinleridir. Programcılar tarafından geliştirilen paketler, öncelikle PiSi kaynak paketi olarak İnternet'teki subversion deposuna eklenmektedir. Buraya eklenen paketler, sistem veya program geliştiricileri tarafından incelenir, varsa hata ve kararsızlıkları giderilir.

Pardus işletim sistemiyle uyumluluğu kesinleşen, hataları giderilmiş paketler, derlendikten sonra, İnternet'teki ikili PiSi paket deposuna eklenir. Böylece paket, genel kullanıma açılmış olur. Pardus varsayılan ve önerilen paket deposu aşağıdaki İnternet adresinde bulunmaktadır: http://paketler.pardus.org.tr/

Paket yöneticisi, Pardus sistemlerinde kurulu Grafik Ortamda Paket Yöneticisi ile Program Kurma Paket yöneticisi, Pardus sistemlerinde kurulu Bulunan ve kurulması istenen yazılımların Yönetilmesine yardımcı olan aracın ismidir. Bu araçla sistemde yüklü bulunan programların listelenmesi, yeni programların kurulumu ya da kurulu bulunan programların güncellenmesi sağlanır.

Program Ekle ve Kaldır Ekranı

Paket Yöneticisi Ekranı

Program Güncelleme Yazılımların yeni sürümleri çıktıkça yeni sürümler paketlenir ve depoya eklenir. Yeni sürümlerle, programlarda keşfedilen açıklar ve eksiklikler giderilirken, ayrıca yeni özellikler de eklenir. Bunun gibi birçok sebep, deponuzda onlarca güncelleme görmenize neden olur. Sistemi güncellemek bazen can sıkıcı olsa da kesinlikle yapılmalı, atlanmamalıdır.

Grafik Ortamda Program Güncelleme Pardus'u ilk kurduğunuzda ve sonrasında belirli aralıklarla güncelleme yapmanız, sisteminizde oluşabilecek kararsızlıkları önlemek için etkili bir yoldur. Bunun için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:

-Pardus ana menüsünden, Yazılım Ekle veya Kaldır seçeneğiyle Paket Yöneticisini çalıştırınız. -Paket Yöneticisi penceresinin üst kısmında yer alan sekmelerden, “Güncellemeler” sekmesini seçiniz. -Ekrana gelen pencerede, güncellenecek paketlerin listelendiği kısmın üzerindeki “Bu kategorideki tüm paketleri seç” seçeneğini kullanarak tüm paketleri seçin ve “Paketleri Güncelle” düğmesini tıklayınız. Gelen uyarı penceresinde “Devam Et” düğmesine basarak güncelleme işlemini başlatabilirsiniz. Bu aşamadan sonra ekrana gelecek pencerede Paket Yöneticisi otomatik olarak paketleri İnternet'ten indirerek güncellemeleri bilgisayara kuracaktır. z.

Otomatik Güncellemeleri Etkinleştirme Güncellemelerin otomatik olarak takip edilmesini isterseniz aşağıdaki adımları uygulayınız; -Paket Yöneticisi'nde “Ayarlar→Paket Yöneticisi Programını Yapılandır...” seçeneğini seçiniz. -Paket Yöneticisi Ayarları penceresinde Genel Ayarlar sekmesine geçiniz. -“Aralıklı güncelleme kontrolünü aç” seçeneğini seçtikten sonra Kontrol aralığını dilediğiniz gibi ayarlayınız. Böylece otomatik olarak güncellemeler sisteminizce takip edilecektir.

Otomatik Güncellemeleri Ayarı

pisi Komutu ile Program Güncelleme Güncelleme için pisi komutundan sonra upgrade parametresi kullanılır. Eğer birden fazla paket güncellenecekse isimleri boşlukla ayrılarak komutun sonuna eklenir. # pisi upgrade paketadi # pisi upgrade paketadi diger_paketadi

Depodaki tüm güncellemeleri yapmak için örnekte verildiği gibi upgrade parametresi, tek başına kullanılır. pisi upgrade

Hazırlayan ve Sunan: Mustafa Can SEZER Burak ÇETİN