KTÜ FARABİ HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ A.D DR. SELMAN DEMİRCİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇIKAR-İLİŞKİ BEYANNAMESİ
Advertisements

Son dönem akciğer kanserli hastaya semptomatik yaklaşım
BİRİNCİ BASAMAKTA KOMPLİKE OLMAYAN VULVOVAJİNAL KANDİDİAZİS İÇİN TEDAVİ GÜVENLİĞİ VE HASTA TERCİHLERİ DR.SELMA AYDIN.
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
Kasım 2007 GASTROÖZOFAGİAL REFLÜ HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Prof.Dr. Ahmet Dobrucalı İÜ.Cerrahpaşa.
Şizofreni; mitler, gerçekler, tedavi
PSİKİYATRİK ACİLLER Dr. Elif USAL. Acil psikiyatri genel psikiyatrinin, acil terapotik girişimin sıklıkla gerekli olduğu durumlarla başetmek için özel.
AYRIŞMAMIŞ HASTAYA YAKLAŞIM
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
KANSER VE PSİKİYATRİ Prof Dr Behcet Coşar
Bipolar Duygudurum Bozukluğu
Metastatik Gastrik Karsinoid Tümör Olgusunda Tedavi Yönetimi: Olgu Sunumu ALİ SUNAR, SELÇUK ERGEN, YASEMİN B. TEMİ, ERKAN ARPACI, HÜSEYİN ENGİN BÜLENT.
TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM YRD.DOÇ.DR.AHMET DAĞ
Hipotiroidi ve Subklinik hipotiroidi
TİK BOZUKLUKLARI.
Yönetimde stres kaynakları
Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül
Depresyon Hastalarında Belirti Şiddeti ve Umutsuzluğun İntihar Davranışı Üzerindeki Etkisi Ülkü Kural
GUATR.
DSM-IV tanı ölçütlerine göre Major Depresyon
  GUATR Tiroidin iltihabi ve tümöral nedenler dışında kalan büyümelerine guatr denir. Latince "gutter"den gelen Fransızca "goitre", yani boğaz kelimesinden.
HAZIRLAYAN SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI
HİPERTİROİDİZM Tirotoksikoz;
TÜRKİYE’ DE YAŞLI İNTİHARLARI. Yapılan son sayımda elde edilen verilere göre Türkiye’ de 70 milyon 586 bin 256 kişi yaşamakta ve bunların % 7.1’ i 65.
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
YEME BOZUKLUKLARI.
Tiroid Hormonları ve Yorumlanması
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
PATOLOJİK PSİKOLOJİ DERSİ
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
Dr Burcu AYKANAT KTU Aile Hekimliği A.D.
Suisit-İntihar-Özkıyım
MAKSİLOFASİYAL TRAVMA
KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ AD. ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ Hipertiroidi.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
HAZIRLAYAN MİRAC ULUDAĞ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI.
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
Tiroidektomi Sonrası Unutulmuş Guatr; Olgu Sunumu:
Kekemelik.
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
Skin Plaques in a Woman with Renal Disease
Radyonüklid Uptake Mekanizması
PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.
TRANSVERS MİYELİT İnt. Dr. Serap KARAKAŞ KTÜ Tıp Fakültesi
Burak Okumuş, Mine Toptan, Fatma Kitapçı, Çiçek Hocaoğlu
Prof Dr Süheyla Ünal İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD
Araş. Gör. Dr. Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği Abd
Araş Gör Dr Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği ABD
AMİLOİD GUATR: OLGU SUNUMU
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
Volume 6 Issue:2 February,2017 Arş.Gör. Dr. Merve BULUT ADAŞ

SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
ARŞ. GÖR. DR. HAVVA ŞEN KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ AD
DİYABETLİ HASTADA DERİDE KIZARIKLIK
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Kevser AYAR KTÜ Tıp Fakültesi
Sunum transkripti:

KTÜ FARABİ HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ A.D DR. SELMAN DEMİRCİ -14.04.2015 VAKA SUNUMU KTÜ FARABİ HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ A.D DR. SELMAN DEMİRCİ -14.04.2015

VAKA 15 Yaşında bayan hasta Graves tanısıyla takipli Metimazol tedavisine başlandıktan yaklaşık 2 ay sonra Psikotik semptomlarla başvuruyor (Depresyon, Halusinasyon ve intihar düşüncesi)

PRİMER DUYGUDURUM BOZUKLUĞU TANISI KONMADAN ÖNCE ORGANİK SEBEPLER DIŞLANMALIDIR.

Hangi çeşit psikiyatrik semptomlar Graves ile ilişkili? Graves hastalarının büyük çoğunluğunda irritabilite, anksiyete, öfke, üzüntü gibi psikiyatrik şikayetler bildirilmiştir. Bu semptomlar hastalık seyrinde hastalığın diğer bulgularından daha fazla ön plana çıkabilir.

Bu psikiyatrik belirtiler genellikle bir psikiyatrik tanı koymak için gerekli olan bozukluk düzeyine ulaşmazken, hastaların ancak küçük bir azınlığında kesin bir tanı konulması için yeterli düzeyde semptom bulunmaktadır. Yakın zamanda tanı almış tedavi edilmemiş Gravesli hastalarda yapılan bir çalışmada hastaların % 45’inin bir anksiyete bozukluğu ölçütlerini karşıladığı ve % 30’unun major depresif bozukluk kriterlerini karşıladığı görülmüş.

Psikiyatrik belirtiler ile seyreden Graves hastalığını tedavi ederken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Hipertiroidiye sekonder psikiyatrik bozuklukları gidermek için altta yatan durumun tedavisi yeterlidir. Fakat hastanın psikiyatrik semptomları ciddiyse, hastanın güvenliği ile ilgili endişeler ortaya çıkmış ya da altta yatan durumun tedavisi tek başına hastanın ruhsal durumunda hızlı iyileşmeyi sağlamıyorsa daha radikal yaklaşımlar düşünülmelidir.

Hipertiroidinin bilinen fizyolojik komplikasyonlarını alevlendirme potansiyeli olan psikiyatrik ilaçlar dikkatle kullanılmalıdır veya bunlardan tamamen kaçınılmalıdır.  Örneğin, düşük potens antipsikotikler taşikardiyi arttırabilir. Ziprasidon gibi QTc uzamasına sebep olabilen ilaçlar, Hipertirodili hastalarda özellikle aritmi açısından yüksek risk oluşturabilir.

Çocuklarda Graves nasıl tedavi edilir? Antitiroid ilaç genellikle pediatrik hastalar için tedavinin ilk basamağıdır.  Metimazol kullanımı propiltiyourasile tercih edilir ve ilaç son zamanlarda çocuklarda karaciğer yetmezliği riski çok yüksek olduğu için ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından pediatrik açıdan bir uyarı olarak siyah-kutuda veriliyor.  Antitiroid ilaçlar, oksidasyonu ve iyot organifikasyonunu inhibe ederek hareket eder. 

Tiroid hormon düzeylerinin normalleşmesi yaklaşık 8-12 hafta sürer. Bir kaç yıl içinde hiçbir remisyon sağlanamamışsa daha kesin tedavi için ikinci basamak tedaviye geçilir.  Radyoaktif iyot ve cerrahi tiroidektominin her ikisi de bu yaş grubunda hem etkili hem de güvenlidir.

Graves hastalığı için total tiroidektomi riskleri nelerdir? Ultrason; bezin büyüklüğünü değerlendirmek için, inflamatuar değişikliklerin derecesini ve nodüllerin varlığını değerlendirmek için kullanılabilir.  Bilgisayarlı tomografi ve fiberoptik laringoskopi gerekli değildir.  Tek taraflı rekürren laringeal sinir (RLN) yaralanması %1-2 vakada oluşur ve yaralanma ve kalıcı ses kısıklığı, hışırtılı/fısıltı halinde ses, vokal kord paralizisi ve bazen de aspirasyon ile sonuçlanabilir.  Bilateral sinir yaralanması, çok nadir de olsa, iki vokal kordun da hareketsizliği ve zorunlu trakeostomi ile sonuçlanabilir.

Hastalarda gerilme veya zedelenmeye bağlı % 5'e kadar geçici RLN felçleri oluşabilir, ancak sinirler genellikle 6 ay içinde iyileşir. Özellikle superior laringeal sinirin eksternal dalı yaralanmışsa minör ses değişikliği de görülebilir.  Kalıcı hipoparatiroidi hastaların %2'sinde görülür.  Geçici hipoparatiroidi hastaların% 20'ye varan oranda oluşur ve Graves hastalığı olan çocuklar, kadınlar ve hastalarda daha sık görülür.  Boyun hematomu total tiroidektomi geçiren ve her zaman reoperasyon gerektiren ve yüksek vaskülarite gösteren yaklaşık 1/300 hastada oluşabilir. Graves hastalığı bu riski biraz daha arttırabilir.

Aşağıdaki belirtilerden hangisi hipotiroidide, hipertiroididen daha yaygındır? A.Anksiyete B.Deresyon C.İrritabilite D.Psikoz

Aşağıdaki belirtilerden hangisi hipotiroidide, hipertiroididen daha yaygındır? A.Anksiyete B.Deresyon C.İrritabilite D.Psikoz

SONUÇ Graves hastalarının büyük çoğunluğunda irritabilite, anksiyete, öfke, üzüntü gibi psikiyatrik şikayetler bildirilmiştir. Bu semptomlar hastalık seyrinde hastalığın diğer bulgularından daha fazla ön plana çıkabilir.

TEŞEKKÜRLER…