KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YENİ KEŞFEDİLEN YÖNLERİYLE VİTAMİN D
Advertisements

Böbrek hastası ne zaman nefroloğa (nefrolojiye) yönlendirilmelidir?
Böbrek Fonksiyon bozukluklarına genel bakış ve tedavi yaklaşımları
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERTANSİYONA YAKLAŞIM
DİYABETİK NEFROPATİNİN KLİNİK EVRELERİ
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
KARACİĞER TRANSPLANTASYON ENDİKASYONLARI
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
Böbrek Yetmezliğinde ilaç tedavisi
Metabolik Kemik Hastalıkları Fizyopatoloji
Birinci Basamakta Böbrek Fonksiyon Bozukluğu Olan Hastaya Yaklaşım
ASİT BAZ DENGE BOZUKLUKLARI ve ARTERİYEL KAN GAZI DEĞERLENDİRİLMESİ
Eritropoetine Yanıtta Demir Sağaltımının Değerlendirilmesi
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
HİPERPOTASEMİ’YE YAKLAŞIM
KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Metabolik Asidoz.
DİABETİK NEFROPATİNİN PATOGENEZİ
ASİT BAZ DENGE BOZUKLUKLARI ve ARTERİYEL KAN GAZI DEĞERLENDİRİLMESİ
Kronik Böbrek Yetmezliğinde Sekonder Hiperparatiroidi
KRONİK BÖBREK HASTALIKLI HASTAYA YAKLAŞIM
Hazırlayan:Stj.Dr.Yasin YARDİBİ Prof.Dr.Itır YEĞENAĞA
ÇOCUKLARDA HİPERNATREMİYE YAKLAŞIM
Kronik Böbrek Yetmezliği: Konservatif Tedavi Yaklaşımları
Kronik böbrek hastalığı-tanım
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
Sodyum Dengesi Yetişkinlerde 55 mmol/kg olan toplam sodyum miktarının %30 u kemik yapısında sıkı bağlı bulunmaktadır. Bu nedenle 40 mEq/kg olan değişebilir.
PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI
TANIYA ULAŞIM Prof.Dr.Bülent Erbay.
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Dünya Böbrek Günü 13 Mart 2014.
Esansiyel Hipertansiyon Bir Böbrek Hastalığıdır
KBH’de Anemi ve Tedavisi
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
Hemodiyaliz hastalarında Hiperkalsemi sorunu Dr Itir Yegenaga
BÖBREK FONKSİYON BOZUKLUKLARI
Diabetik ketoasidoz ve hiperosmolar koma
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
YANIKLAR VE KAN KİMYASI
AİBÜ Düzce TF İç Hastalıkları ABD
BİRİNCİ BASAMAKTA ANEMİLERE YAKLAŞIM
İLERİ YAŞTA RCC TEDAVİSİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 6 Kasım 2013 Çarşamba İnt. Dr. Ayça Arslan.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ÇOCUKLARDA ENFLAMASYON ANEMİSİ
MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MELEK KOLAY.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
ANEMİ Term: Hb mg/dl (17) Retikülosit: %3-7 MCV: 107 fl
DİABETES MELLİTUS Hemş. Cennet Tikenli
ACİL SERVİSTE DİYALİZ ENDİKASYONLARI
KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİNE YAKLAŞIM YARD. DOÇ. DR. AHMET AKÇAY PAMUKKALE TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ABD.
Lokomotor Sistem Biyokimyası
Sağlıklı Beslenme / 32.
PD ETKINLIĞI VE YETERLILIK. Karın duvarını ve karın boşluğunda bulunan organları saran periton zarı aracılığıyla yapılan diyaliz şeklidir. PERİTON DİYALİZİ.
ÜMMÜHAN MADEN KBH EĞİTİM HEMŞİRESİ.
ÜRİNER SİSTEM SORUNU OLAN ÇOCUK VE AİLE HEMŞİRELİK BAKIMI
Böbrek hastalıkları ve gebelik
KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
Böbrek Hastalıklarında Anamnez ve Fizik Muyene
Dr Emre Karakoç İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı
PERNİSİYOZ ANEMİ Vücudun yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmamasından dolayı yeterli miktarda sağlıklı alyuvarın yapılamadığı bir durumdur.  intrensek.
Bir Olgu ile Vitamin D ve B12 Tartışmaları
Böbrek Fonksiyonları Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
ÖDEMLİ HASTAYA YAKLAŞIM
Sunum transkripti:

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ .

KBY GFH da geri dönüşümsüz azalma. 18/1000000 prevelans Tıbbi yaklaşım dializ teknikleri böbrek nakli ile son 4 dekatta azalmıştır.

ETYOLOJİ 5 yaşından küçük; renal hipoplazi renal displazi obstrüktif üropati 5 yaşından büyük; glomerulonefritler alport Metabolik hastalıklar ile ilişkili(sistinoz,hiperoksalaüri)polikistik böbrek hastalıkları her yaşta görülebilir.

PATOGENEZ Hiperfiltrasyon hasarı Proteinüri Hipertansiyon Böbreklerde kalsium ve fosforundepolanması hiperlipidemi

PATOGENEZ2 Nefron kaybıile kalan nefronlar hipertrofiye uğrar. Nefronlarda hidrostatik basınç artışı ile kapiller duvar bütünlüğü üzerine direkt etki veya artmış protein ile toksik etki yaratır. Artan glomerul kan akımı ile hiperfiltrasyon hasarı kısır döngüye girer.

PATOLOJİ 3 GFR 50-75ML/DK/1.73M2 HAFİF BY GFR 25-50ML/DK/1.73M2 ORTA BY GFR 10-25ML/DK/1.73M2 KBY GFR 10 ML/DK/1.73M2 ALTI SON DÖNEM KBY

KLİNİK BULGULAR Proteinürü,hemotüri,ödem,hipertansyon BGG,dehidratasyon,idrar yolu enfeksiyonu Anareksi ,kusma ,oligüri,poliüri, polidipsi Soluk renk.

LABARATUAR Üre,kreatinin yüksekliği. Hiperkalemi,hiponatremi,asidoz,hipokalsemi,hiperfosfatemi,ürik asit yüksekliği Anemi(normositer normokro)kollestrol ve tg düzeyinde artış. Hemotüri proteinüri

TEDAVİ TEDAVİDE AMAÇ KAYBOLAN BÖBREK FONKSİYONLARINI YERİNE KOYMAK VE BOZUKLUĞUN İLERLEMESİNİ ENGELLEMEKTİR……

TEDAVİ 2 Hastanın klinik ve labaratuar bulguları yakın takip edilmelidir. Hemogram,serum elektrolitleri,üre,kreatinin,ca,fosfor,alp,pth aralıkı ölçülmelidir.

TEDAVİ 3 SIVI ELEKTROLİT: Poliürik kby de na kaybı olacağından sodyum desteği yapılabilir. hipertansiyon. ödem ,kalp yetmezliğinde soyum kısıtlamasına gidilir.

TEDAVİ 4 ASİDOZ: KBYDE asit atılımının azalmasına bağlı olarak gelişir. hco3 düzeyi 22meg/l düzeyinde tutmaya çalışılır. BESLENME: Fosfor,potasyum,sodyum hastanın labaratuar değerlerine göre kısıtlanmalıdır.Kalori alımı yaşa uygun kalori alımına dikkat edilmelidir

TEDAVİ 5 BÜYÜME GELİŞME: GH direnci ;gh düzeyi artmış olamasına rağmen insülin benzeri büyüme faktörü 1 azalmıştır(IGF-1) VE IGF-1 bağlayıcı proteinlerde major bozukluklar görülür. yeterli tıbbi desteğe rağmen boy -2SD altında kalan kby li çocuklarda rekombinan gh verilebilir. RHUGH:0.05MG/KG

The known causes of growth failure in children with CRF Hormonal imbalance GH-IGF axis Hypothalamic-pituitary-thyroid axis Hypothalamic-pituitary-gonadal axis PEM Uremic toxins and inhibitors of hormone action Renal osteodystrophy Sodium bicarbonate wasting Sodium chloride wasting Prednisone therapy Hypertension Anemia

TEDAVİ 6 RENAL OSTEODİSTROFİ: SEKONDER HİPER PARATROİDİZM PATOLOJİK BULGUSU OSTEOTİS FİBROZ SİSTİKADIR. Böbrekteki 1 alfa hidroksilaz aktivitesinde azalma aktif D vit (1-25 oh kolekalsiferol)Yapımında azalma ,kalsiumemiliminde azalma,hipokalsemi ardındanda pth akt.de artmayla sonuçlanır.

TEDAVİ 7 Aşırı pth salınımı kemik rezorbsiyonunda artışa neden olarak hipokalsemiyi düzeltmeye çalışır. gfr normalin %20-25 e düştüğünde fosfor atılımını arttıran mekanizmalar yetersiz kalır ve kan fosfor düzeyi yüksek kalır.

RENAL OSTEODYSTROPHY Two interrelated but distinct pathophysiologic events lead to renal osteodystrophy Secondary hyperparathyroidism Derangements in vitamin D metabolism

RENAL OSTEODYSTROPHY Two interrelated but distinct pathophysiologic events lead to renal osteodystrophy Secondary hyperparathyroidism Derangements in vitamin D metabolism

Secondary Hyperparathyroidism Hypocalcemia PTH Phosphaturia Progressive nephron loss Phosphate retention

TEDAVİ 8 RENAL OSTEODİSTROFİ: Kas güçsüzlüğü,kemik ağrıları,kırıklar,raşitik değişiklikler,varus valgus değişiklkleri TEDAVİ: Farmokolojik tedavi ve dietin düzenlenmesi.Fosfordan fakir diet ve fosforun gaita ile atılımını sağlayan kalsium karbonat ve kalsium asetat gibi fosfor bağlayıcılar kullanılabilr.

TEDAVİ 9 RENAL OSTEODİSTROFİ: Tedavinin temel taşı D VİTAMİNİDİR. 1)PTH düzeyi normalin 3 katından fazla olan renal osteodistrofilerde. 2)serum fosfor düzeyi 6 mg/dl nin altına düştüğü halde hipokalsemisi devam eden hastalarda endikedir.

TEDAVİ 10 RENAL OSTEODİSTROFİ: ROCATROL(KALSİTRİOL) 0,01-0,05 MG/KG/GÜN CA*FOSFOR 55 İN altında tutmya çalışırlar. pth düzeyinide 2-3 katında tutmak isterler

TEDAVİ 11 ANEMİ: KBYde böbrek fonksiyonlarının azalması sonucu eritropoetin yapımının azalmasına bağlı olarak gelişir. Fe,B12, FOLİK ASİT , eksikliği. EPO:HB konsantrasyonu 10 nun altına düştüğünde verilir,haftda 1ile3 kez 50-100mg/kg/doz sc uygulanır.HB 11-12G/DL de tutmak istenir.

TEDAVİ12 HİPERTANSİYON: Aşrı sıvı yüklenmesine veya glomerüler hastalığa bağlı olarak aşırı renin salgılanmasına bağlı olarak gelişr. TEDAVİ: loop dü, tuzdan fakir diet proteinüri ile seyreden böbrek hastalığı olanlarda ace inh. Tercih edilir çünkü son dönem kby ye gidişi yavaşlatabilir.

TEDAVİ 12 ASILAR: Sağlıklı tümçocuklara yapılan aşılar uygulanabilir. tek istisna immun süpresif tedavi alan hastalara tedavi sırasında canlı aşı yapılmaz.

TEDAVİ 14 DİALİZ…… SON DÖNEM BÖBREK YETERSİZLİĞİ…… 1)PERİTON DİALİZİ 5 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLAR 2)HEMODİALİZ 12 YAŞINDAN BÜYÜK ÇOCUKLAR

Hemodialysis and peritoneal dialysis Indications severe metabolic acidosis, hyperkalemia, pericarditis, encephalopathy, intractable volume overload, failure to thrive and malnutrition, peripheral neuropathy, intractable gastrointestinal symptoms, GFR less than 10 cc/min.