HAZIRLAYAN: HANİFE FIRAT KAZMALI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HIZLI OKUMA VE NOT TUTMA
Advertisements

Çalışma x Yetenek = Başarı
. ÖĞRENME STİLLERİ VE ÇOKLU ZEKA.
VERiMLi ÇALIŞMANIN iLKELERi
Hazırlayan:Esma AYDIN Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
NASIL ÖĞRENİYORUM?.
MATERYAL VE ETKİNLİK HAZIRLAMA
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FARMAKOLOJİ TOKSİKOLOJİ A.B.D.
 Sık sık ara vermeye gereksinim duyabilirsiniz.  Öğrenirken ellerinizi kullanabileceğiniz her fırsat size yardımcı olacaktır.  Ders çalışırken hareket.
NİZİP HÜSEYİN YALÇIN ÇAPAN ANADOLU LİSESİ
ÖĞRENME STİLLERİ “Her insan farklı bir dünyadır
EĞİTİMDE İLETİŞİM VE EĞİTİM ARAÇLARI
KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ
BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
ÖĞRENME YÖNTEMLERİ.
ÖĞRENME STİLLERİ.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLER
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR ( OKUDUKLARIM, GÖZLEM VE TECRUBELERİM)
Hazırlayan: Çağlar KÜPELİ
EĞİTİMDE MATERYALİN YERİ VE ÖNEMİ
ÖĞRENME STİLLERİ.
Çarpma İşlemi.
Kemal ŞENTÜRK Biyoloji
Çoklu ortam mesajları hazırlanırken “zihin nasıl çalışır?” kavramı neden önemlidir ?
Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Gerekli Zamanı Ayırın Gerekli Zamanı Ayırın Kullanacağınız Materyalleri Edinin Kullanacağınız Materyalleri.
BU 2 RESİMDEN HANGİSİ OLMAK İSTERDİNİZ??? ÖĞRETMENLERİM VE ARKADAŞLARIM ARASINDA OKULDA ÖĞRETMENLERİM VE ARKADAŞLARIM ARASINDA EN ÇOK SEVİLEN ÖĞRENCİ.
Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ÖĞRETİMDE GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLAR
ÖĞRENME STİLLERİ.
Etkili Anne/ Baba Olmak İstiyorum
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA BECERİLERİ
ÖĞRENME STİLLERİ “Her insan farklı bir dünyadır
Çocuklar daha kolay nasıl öğrenir?
SİLVAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ AZİZE KILIÇ PSİKOLOJİK DANIŞMAN
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ÖĞRENME STİLLERİ.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
RUTH CLARK’IN E-ÖĞRENME İLKELERİNİ ÖĞRENMEYE NE DERSİN ?
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
HEDEFE GİDEN YOLUN HARİTASI
ETKİLİ ÖĞRENME VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA VE ÖĞRENME STİLLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
SLAYT GEÇİŞLERİ İÇİN… LÜTFEN TIKLAYINIZ… SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER… Sesli İzleyiniz.
1EROL YETER BUGÜNKÜ ÖĞRETİM ŞEKLİ ESKİ ve YENİ YAKLAŞIMLAR.
Öğrenme Stilleri. Öğrenme stilleri, genel olarak, herkesin en iyi öğrendiği yolu bulup, o yolu açmak ve o yolda ilerlemesini sağlamak için kullandığı.
BÖLÜM 5 ARAÇ-GEREÇLERİN ÖĞRETİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ.
ÇOCUĞUM NASIL ÖĞRENİYOR?. “Geleceğin Cahili,okumayan kişi olmayacaktır. Nasıl öğreneceğini bilmeyen kişi olacaktır. Alvin Toffler.
Uz. NÜKET GÜNDÜZ. Öğrenme stillerimiz,kan grubumuz gibi doğuştan var olan karakteristik özelliğimizdir. Öğrenme stilimiz yaşam boyu değişmez ama yaşamınızı.
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR.
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Ders 13 Okuma-yazmaya hazırlık becerileri
Ders 5 Kavram öğretiminde öğretim yöntemleri
ÇOKLU ZEKA Hazırlayan Figen BERBER.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
EĞiTiMDE iLETiŞİM VE EĞiTiM ARAÇLARI
ÖĞRENME STİLLERİ - STRATEJİLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Öğretimde Araç-Gereçlerin Yeri ve Önemi
ÖĞRENME STİLLERİ ENVANTERİNİN YORUMLANMASI. “Her insan farklı bir dünyadır.” “Öğrenme stillerimiz doğuştan var olan karakteristik özelliğimizdir.”
TAM ÖĞRENME SİTİLLERİ İŞİTSEL ÖĞRENME GÖRSEL ÖĞRENME
Sunum transkripti:

HAZIRLAYAN: HANİFE FIRAT KAZMALI ÖĞRENMENİN YOLLARI HAZIRLAYAN: HANİFE FIRAT KAZMALI

ÖĞRENME STİLLERİ NELERDİR? Öğrenme stillerimiz doğuştan var olan karakteristik özelliklerimizdir. Yaşamımızın her anında, her boyutunda davranışlarımızı etkiler. Yürürken, yatarken, otururken, konuşurken, oynarken bizi etkiler ve bu özelliğimize göre bu eylemleri yaparız.

Öğrenme stillerini Görsel işitsel ve kinestetik/dokunsal olmak üzere üç ana grupta toplarız

A) GÖRSEL STİL Görseller özel yaşamlarında genellikle düzenli ve titizdir. Yazmayı sevmeseler bile defterlerini düzenli ve itinalı kullanırlar. Düz anlatım dediğimiz (okullarda öğretmenin veya bir öğrencinin dersi anlatması) öğretim yönteminden yeterince yararlanamazlar. Tam olarak anlamaları için dersin mutlaka görsel malzemelerle desteklenmesi gerekir. Harita, poster, şema gibi görsel araçlarla kolay öğrenirler ve bu araçlarla öğrendiklerini kolay hatırlarlar. Öğrendikleri konuları gözlerinin önüne getirerek hatırlamaya çalışırlar.

B) İŞİTSEL STİL Ses ve müziğe duyarlıdırlar. Sohbet etmeyi, birileri ile çalışmayı severler. Yabancı dil öğreniminde başarılıdırlar. Gözle okuma esnasında hiç birşey anlamayabilirler. Bu nedenle en azından kendi kulağının duyabileceği bir sesle okumalarına izin verilmelidir. Daha çok konuşarak, tartışarak öğrenirler. Olay ve kavramları birinin anlatması ile daha iyi anlarlar. Grup ve ikili çalışmalarda konuşma ve dinleme olanakları olduğu için iyi öğrenirler.

C) KİNESTETİK/DOKUNSAL STİL . Sınıfta yerlerinde duramazlar. Sürekli hareket halindedirler. Öğrenebilmeleri için mutlaka ellerini kullanacakları, yaparak yaşayarak öğrenme dediğimiz öğrenme tekniklerinin uygulanması gerekir. Sınıf yerine okul bahçesi ya da laboratuarda, dokunarak olayların içinde yaşayarak çok daha iyi öğrenirler

ÖĞRENME STİLLERİNE GÖRE DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

A. GÖRSEL ÖĞRENCİ: 1. Görsel/Sözel öğrenci: - Yazarken, okurken renkli kalemler kullanmalı. Önemli konuların altını renkli kalemlerle çizmeli. - Ders dinlerken not almalı. - Anahtar sözcük kartları hazırlamalı. Bu kartlara kısa notlar yazmalı. - Problem çözerken istenenleri, verilenleri ayrı renkteki kalemlerle yazmalı. - Video ve bilgisayar programlarından yararlanmalıdır.

2. Görsel/ Resimsel öğrenci: - Anahtar noktalar için kartlar hazırlayıp bu kartlara resim ve semboller çizmeli. - Kitapların kenarlarına bir bakışta ona hatırlatacak sembol ve resimler koymalıdır. Bu durum konuları kolay hatırlamasında yardımcı olacaktır.

D. İŞİTSEL ÖĞRENCİ: - Çalışma grupları oluşturularak ya da çalışma arkadaşı bulunarak çalışılmalı. Bu şekilde en uygun öğrenme sağlanır. - Konular yüksek sesle tekrar edilerek okunmalı. - Kaset çalarla (okuduğunu sesli kaydedebilmek amacıyla) çalışılmalı.

- Bellekte tutulması gereken (tarih,isim,formül) konular için melodik tekrar kullanılmalı. - Basamak olarak öğrenmeleri gereken şeyleri basamaklı olarak yazıp, yüksek sesle söylemeli. Bu yöntem öğrenmeyi olumlu etkileyecektir.

C. KİNESTETİK /DOKUNSAL ÖĞRENCİ: Derse başlamadan önce konsantre olabilmesi için; · Ön sıraya oturmalı. · Yazım kurallarına dikkat etmeksizin işittiklerini hatırlaması için sürekli kısa notlar tutmalı.

- Dersi anlatan kişi dersi mimikler ve dramalar ile desteklemeli - Dersi anlatan kişi dersi mimikler ve dramalar ile desteklemeli. Bu yöntemle dersin anlaşılması kolaylaşır. - Laboratuar çalışmaları için fazladan zaman ayrılmalı. - Problemleri ve denklemleri fasulye, dama taşları, sayma çubukları kullanarak anlamaya çalışmalı. Bu yöntemle matematik ve teknik bilgilerin öğrenilmesi kolaylaşır. - Çalışırken elindeki kartlarla ileri geri yürüyerek yüksek sesle okumalı. Bu yöntemle öğrenme kolaylaşır.

SON OLARAK!

GÖRSEL STİL : ALGILAMA YOLU: *Gördüğünü hatırlar. *Metin ve çizimleri takip eder. *İnsanları, eşyaları, resimleri gözlem yoluyla tanır/kavrar. EN İYİ ÖĞRENME: *Bilgisayar grafikleri *Görsel yap bozlar *Haritalar, grafikler, şemalar,ilan panoları OKUDUĞUNU EN İYİ ÖĞRENME: *Sessiz okuma *Resimli roman *Yazılı poster

İŞİTSEL STİL : ALGILAMA YOLU: *İşittiğini hatırlar. *Sözel ifadeleri takip eder. *Dinleyerek ve konuşarak öğrenir. EN İYİ ÖĞRENME: *Konuşarak, mülakat yaparak *Derse katılarak *Soru sorarak ve cevap vererek *Sözlü rapor vererek OKUDUĞUNU EN İYİ ÖĞRENME: *Seslendirme *Yüksek sesle okuma *Masal ve kitap kasetlerini dinleme *Olay ve öyküler hakkında sohbet etme

KİNESTETİK STİL: ALGILAMA YOLU: *Yaşadıklarını hatırlar. *Oynayabildiklerini ve prova yapabildiklerini takip eder. *Fiziksel etkinlikler içinde öğrenir. EN İYİ ÖĞRENME: *Yer oyunlarını oynayarak *Eşyaları yapıp bozarak, model inşa ederek *Deney kurarak *Rol oynayarak *Şeklini alarak *Hoplayarak, koşarak OKUDUĞUNU EN İYİ ÖĞRENME: *Pandomim *Oyunlarda rol alma *Talimat okuyarak inşa etme veya bir eylem gerçekleştirme

LÜTFEN SİZDE KENDİNİZİ TANIYARAK ÖĞRENME STİLİNİZİ KEŞFEDİNİZ.

UNUTMAYIN ÖĞRENME STİLİMİZ YAŞAM BOYU DEĞİŞMEZ AMA YAŞAMIMIZI DEĞİŞTİRİR !