Gıdalarda Renk Maddeleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
Advertisements

Üreme, Büyüme ve Gelişme
TATLANDIRICILAR Tatlılık veren bu maddeler şu nedenlerden dolayı kullanılırlar: Hiç şekeri olmayan bir gıda maddesini tatlılaştırmak. Az olan şeker tadını.
Mikroplar bizim için faydalı da olabilirler!?!
Ilex aquifolium (Çobanpüskülü)
MADENLERİMİZ -DEMİR -KÜKÜRT -BAKIR -BOKSİT -KURŞUN -MAGNEZYUM
FOTOSENTEZ.
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
Görsel Sanatlar Dersi 2. Sınıflar
SAÇ RENKLENDİRME UYGULAMALARINDA BAŞARIYI ARTIRAN FAKTÖRLER.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
RENK.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
KUAFÖRLÜK İLERİ MESLEK BİLGİSİ DERSİ
*Kırmızı rengi öğreniyorum
RENKLER. RENKLER ŞİMDİ TABLOMUZA BİR GÖZ ATALIM.
Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
Beyaz Işığın Renklere Ayrılması Şekildeki prizmaya gönderilen beyaz ışık demeti, prizmadan çıktıktan sonra renklere ayrılır. Bu renkler perde üzerine düşürüldüğünde.
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
HÜCRENİN YAPISI.
gıda sanayinde kullanılan asitler
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ
Materyal Tasarımım Ders:Dil ve Edebiyat Konu:Zarflar MUSTAFA UYSAL
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
GÜBRELER.
KÖMÜR VE OLUŞUMU.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ATIK KAHVE TELVELERİNİN BOYAMA ÖZELLİĞİNDEN YARARLANILARAK YÜNLERİN BOYANMASI GİRİŞ DENEYSEL TARTIŞMA -SONUÇ Akar, D., (2006), Doğu Akdeniz Bölgesinde.
IŞIK VE RENK Doğada temel olarak yedi renk vardır.Yedi rengin üçü ana, dördü ara renktir. Ana renkler; kırmızı, mavi ve sarıdır. Ara renkler; yeşil, kahverengi,beyaz.
Kazanım : Öğrenci renkleri tanır.
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
NASIL SINIFLANDIRILIR?
YAŞAMIN SİHİRLİ ÖRTÜSÜ RENKLER
Lantana camara.
Renk Kavramı.
GÖKKUŞAĞINA BAKIN!.
CİSİMLERİ RENKLİ NASIL GÖRÜRÜZ.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
GÜNEŞ IŞIĞI VE FOTOSENTEZ PİGMENTLERİ
TASARIM ÖĞELERİ.
T.C ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON BÖLÜMÜ DERS PLANI II.HAFTA ders sunumu HAZIRLAYAN YASİN KILIÇ.
Kimyasal savaşta başarılı olmak için
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
GÖRSEL SANATLAR RESİM.
RENKLERİN EFENDİSİ: IŞIK.
DİREKT BASKI.
DİREKT BASKI Esra ÇINAR.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN ANTİOKSİDANLAR Seval DERNEKBAŞI*, Ayşe PARLAK AKYÜZ, İsmihan KARAYÜCEL Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
BİTKİSEL LİFLER (Sisal, Manila Keneviri(Abaca), Koko Lifi )
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
RENK KULLANIMI Basitlik ve tutarlılık esastır. Slaytlardaki ifadeler, her mesafeden okunabilmeli. Zemin rengi, ancak anlatılan konuya açıklık getirmek.
 Hücre canlının en küçük yapı birimidir.  Bitkilerde bulunan hücredir.Bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır.
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TIBBİ ARŞİVLER.
GÖRÜNÜR IŞIK Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya.
Sunum transkripti:

Gıdalarda Renk Maddeleri

Gıdanın insanı çeken ilk özelliği rengidir Gıdanın insanı çeken ilk özelliği rengidir. Hemen her gıda maddesi için alışılmış bir renk istenir. Ancak gıdalarda görünüm özelliğinden söz edilirken,boya kavramının renk ile karıştırılmaması gerekir. Boya bir bileşiğin adı iken renk,göz yoluyla elde edilen duyusal etkinin adıdır.

Gıdalarda renk maddesinin kullanılmasının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz Doğal olarak bulunan rengi arttırarak ya da kaybolanı yerine koyarak gıdanın özelliğini korumak. Teknolojik olarak üründe standart renk oluşturmak. Başka bir renk veya değişik renk tonları vermek.

Boyalarla ilgili direktifler 3 grupta incelenmektedir; ADI değeri belirlenmiş ve genellikle kullanımına müsaade edilen boyalar Sadece özel amaçlarla (yüzey boyamalar gibi)kullanımına izin verilen boyalar Kullanımına sadece özel bazı gıdalarda izin verilen boyalar

Bu listelerin dışında kalan boyaların kullanımı ise yasaklanmıştır. Ayrıca maden suları,süt,un,ekmek,salça gibi ürünlerde herhangi bir şekilde boya katılması yasaklanmıştır.

SINIFLANDIRMA En basit olarak,ürüne sağladıkları renkler açısından tasnif edildiklerinden boyalar şu şekilde gruplandırılabilirler. Kırmızı renk verenler Turuncu renk verenler Sarı renk verenler Yeşil renk verenler Mavi renk verenler Menekşe renk verenler Kahve rengi renk verenler Siyah renk verenler Beyaz renk verenler

Renk maddeleri elde edildikleri kaynaklara göre üçe ayrılırlar: Doğal Olanlar: Doğal renk maddeleri organik kökenli (bitkisel veya hayvansal organizma veya mikroorganizmalar tarafından sentez edilen) renk maddelerdir. Yarı Sentetik Renk Maddeleri: Bunlar doğal kaynaklardan elde edilen maddelere uygulanan çeşitli proseslerden üretilirler. Sentetik renk maddeleri: Bunlara “kömür katranı boyalar” da denilir. Çünkü hemen hepsinin sentezinde başlama maddesi kömür katranıdır.

Çok yaygın olarak kullanılan doğal renk maddeleri: Klorofil : Özellikle yaprak sebzelerin ve bazı meyvelerin,fotosentez sonucu meydana gelen yeşil pigmentleridir. Flavonoitler : Başlıca antosiyaninler,antoksatinler ve kateşinlerdir. Antosiyaninler,en yaygın doğal pigmentlerdir.Pembeden mora kadar değişen renk tonlarını veren maddelerdir.

Karotenoitler : Karetonoitler,sarıdan koyu kırmızıya ve menekşeden siyaha kadar değişen farklı renkte maddelerdir. Biksin : Biksin yağda eridiği halde,norbiksin adı verilen türevi suda çözünürdür.Dondurma sanayinde ürünü renklendirme amacıyla kullanılmaktadır. Karamel : Karamel koyu kahverenkli amorf bir maddedir.

Doğal renk maddeleri Aspir : Safrana hile olarak katılmaktadır.Çiçeklere sarı kırmızı renk veren kartamin içerir. Gardenya :Süs bitkisidir.Meyveleri farklı kimyasal gruplara ait renk maddeleri içermektedir. Havaciva :Etkili bileşik alkannin,esmer kırmızı renktedir.

Kırmızıbiber :Bazı tür ve çeşitlerinin meyveleri önemli miktarda birçok karotenoit içerir.Kırmızı renk maddesidir. Kırmızı pancar :Betalaninleri içeren renk katkısı,ekstra ve ya toz halinde kullanılmaktadır. Safran :Gıda ve ilaç boyamada kullanılan sarı renk maddesidir.

Boyamada kullanılan bazı ağaçlar..

Boyamada kullanılan bazı bitkiler..

KAYNAKLAR ; ÇAKMAKÇI, Songül;ÇELİK,İlyas: Gıda Katkı Maddeleri,Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları,Erzurum 2004 KARAKAYA,A.E.:”Gıda katkılarının teknolojik yönden değerlendirme ilkeleri http://www.gidacilar.net Prof.Dr Nevin KARABÖCEK’in tezinden alınmıştır.

SİNEM AKTAŞ 3/A 232046 (İ.Ö.) KİMYADA ÖZEL KONULAR Hasan GENÇ