Gıdalarda Renk Maddeleri
Gıdanın insanı çeken ilk özelliği rengidir Gıdanın insanı çeken ilk özelliği rengidir. Hemen her gıda maddesi için alışılmış bir renk istenir. Ancak gıdalarda görünüm özelliğinden söz edilirken,boya kavramının renk ile karıştırılmaması gerekir. Boya bir bileşiğin adı iken renk,göz yoluyla elde edilen duyusal etkinin adıdır.
Gıdalarda renk maddesinin kullanılmasının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz Doğal olarak bulunan rengi arttırarak ya da kaybolanı yerine koyarak gıdanın özelliğini korumak. Teknolojik olarak üründe standart renk oluşturmak. Başka bir renk veya değişik renk tonları vermek.
Boyalarla ilgili direktifler 3 grupta incelenmektedir; ADI değeri belirlenmiş ve genellikle kullanımına müsaade edilen boyalar Sadece özel amaçlarla (yüzey boyamalar gibi)kullanımına izin verilen boyalar Kullanımına sadece özel bazı gıdalarda izin verilen boyalar
Bu listelerin dışında kalan boyaların kullanımı ise yasaklanmıştır. Ayrıca maden suları,süt,un,ekmek,salça gibi ürünlerde herhangi bir şekilde boya katılması yasaklanmıştır.
SINIFLANDIRMA En basit olarak,ürüne sağladıkları renkler açısından tasnif edildiklerinden boyalar şu şekilde gruplandırılabilirler. Kırmızı renk verenler Turuncu renk verenler Sarı renk verenler Yeşil renk verenler Mavi renk verenler Menekşe renk verenler Kahve rengi renk verenler Siyah renk verenler Beyaz renk verenler
Renk maddeleri elde edildikleri kaynaklara göre üçe ayrılırlar: Doğal Olanlar: Doğal renk maddeleri organik kökenli (bitkisel veya hayvansal organizma veya mikroorganizmalar tarafından sentez edilen) renk maddelerdir. Yarı Sentetik Renk Maddeleri: Bunlar doğal kaynaklardan elde edilen maddelere uygulanan çeşitli proseslerden üretilirler. Sentetik renk maddeleri: Bunlara “kömür katranı boyalar” da denilir. Çünkü hemen hepsinin sentezinde başlama maddesi kömür katranıdır.
Çok yaygın olarak kullanılan doğal renk maddeleri: Klorofil : Özellikle yaprak sebzelerin ve bazı meyvelerin,fotosentez sonucu meydana gelen yeşil pigmentleridir. Flavonoitler : Başlıca antosiyaninler,antoksatinler ve kateşinlerdir. Antosiyaninler,en yaygın doğal pigmentlerdir.Pembeden mora kadar değişen renk tonlarını veren maddelerdir.
Karotenoitler : Karetonoitler,sarıdan koyu kırmızıya ve menekşeden siyaha kadar değişen farklı renkte maddelerdir. Biksin : Biksin yağda eridiği halde,norbiksin adı verilen türevi suda çözünürdür.Dondurma sanayinde ürünü renklendirme amacıyla kullanılmaktadır. Karamel : Karamel koyu kahverenkli amorf bir maddedir.
Doğal renk maddeleri Aspir : Safrana hile olarak katılmaktadır.Çiçeklere sarı kırmızı renk veren kartamin içerir. Gardenya :Süs bitkisidir.Meyveleri farklı kimyasal gruplara ait renk maddeleri içermektedir. Havaciva :Etkili bileşik alkannin,esmer kırmızı renktedir.
Kırmızıbiber :Bazı tür ve çeşitlerinin meyveleri önemli miktarda birçok karotenoit içerir.Kırmızı renk maddesidir. Kırmızı pancar :Betalaninleri içeren renk katkısı,ekstra ve ya toz halinde kullanılmaktadır. Safran :Gıda ve ilaç boyamada kullanılan sarı renk maddesidir.
Boyamada kullanılan bazı ağaçlar..
Boyamada kullanılan bazı bitkiler..
KAYNAKLAR ; ÇAKMAKÇI, Songül;ÇELİK,İlyas: Gıda Katkı Maddeleri,Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları,Erzurum 2004 KARAKAYA,A.E.:”Gıda katkılarının teknolojik yönden değerlendirme ilkeleri http://www.gidacilar.net Prof.Dr Nevin KARABÖCEK’in tezinden alınmıştır.
SİNEM AKTAŞ 3/A 232046 (İ.Ö.) KİMYADA ÖZEL KONULAR Hasan GENÇ