ERDEMLİLİK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Değerler eğitimi Adalet sunusu HAZIRLAYAN: Hanne Beyza ÇAVLI.
Advertisements

ÜÇ FİLTRE SOKRATES. ÜÇ FİLTRE SOKRATES SOKRATES (M.Ö ) “Kendi kendini tanı" özdeyişinin felsefesinin temel kuralı olduğuna inanmış, “Hiç bir.
Gürültü ve patırtının ortasında sükunetle dolaş
Felsefenin Neliği Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
KONUMUZ : EPİSTEMOLOJİ
AHLAK FELSEFESİ.
Güçlülerin yüzüne gerçeği söylemek için,
Yöntemsel Kuşkuculuk ve Zorunlu Eğitim
Bu yüzden, bize Tanrıyı ve küçük bir dua yapmayı hatırlatan böyle bir sunum hazırlamak için kendime izin verdim… Çalışmaktan yorgun düştüğümüz günlerimizde.
 Başarı denilince genellikle servet, şöhret, makam gibi konularda herkesin varmak istediği hedefler gösterilir. Ve bunlara sahip olunca mutlu olacağımız,
Biraz moral bulalım.
HAZRETİ ALİ’NİN VASİYETNAMESİ (Hazreti Ali’den oğlu Hasan’a)
Kur’ân’da Akıl ve Bilgi
FİLOZOFLAR ALBÜMÜ SOCRATES Bilmek, hatırlamaktır.
İngilizceden çeviri : Orkideler İngilizceden çeviri : Müzik: Autumn Rose.
FELSEFİ BİLGİ NEDİR?.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
EPİSTEMOLOJİ RASYONALİZM.
FELSEFENİN ÇEŞİTLİ ALANLARLA
İDEALİZM NEDİR ?.
Tanrım!Huzurundayım ve çok mutluyum. Senden rütbe,servet ve şöhret istemiyorum
Yönetici Kimdir Yönetici bir işi yapmak için insanları ve kaynakları yöneten kimsedir. Yöneticilerin bir çok özelliği olması gerekir.
AKLIN DİNİ SORUMLULUKTAKİ YERİ VE ÖNEMİ
Bu sabah karar ver Yeni “ image maker “ ın Mevlana olsun.. O’nun dediği gibi görün O’nun dediği gibi davran.. Göreceksin ki Yağmur suları ile yıkanmış.
TÜRKÇE / Cümlenin İfade Ettiği Anlam Özellikleri

LÜTFEN slaytı sesli ve kendi akışında izleyiniz.
Erdemlİ olmak.
İNOVASYON.
ESKİ ÇAĞDA ETİK.
ÖZGÜVEN BASAMAKLARI.
FELSEFE DERSİ KONU ANLATIMI
SANAT(ESTETİK)FELSEFESİ
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAKIRKÖY İLKOKULU
Evrensel Ahlak Yasasının Varlığını Kabul Edenler
ERDEMLİ OLMAK NEDİR?.
1 CANSAN İLKÖĞRETİM OKULU. 2 “Dünyanın en güzel insanlarına” Sevgili anneme ve babama mektup.
İletişimi Doğru Anlamak İçin Bilim, İnsan ve Doğası Üzerine
BİLGİ FELSEFESİ (Epistemoloji)
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
Etik İle İlgili Temel Kavramlar
HEGEL ‘İN DİYALEKTİĞİ ˜ KANT ‘IN ÖDEV AHLAKI
DOĞAL SAYILARLA PROBLEM ÇÖZME
DİL-DÜŞÜNCE-DUYGU İLİŞKİSİ
AHLAK FELSEFESİ (ETİK).
AHLAK FELSEFESİ.
VARLIK FELSEFESİ Ünite III ONTOLOJİ.
IV. Ünite Ahlak Felsefesi ETİK.
ÜNİTE4. AHLAK FELSEFESİ YAZILIYA HAZIRLIK.
SOKRATES VE İNSAN ANLAYIŞI. M.Ö yillari arasinda yasamis olan ünlü Yunanli düsünürdür Sokrates, M.Ö 470 – 399 yılları arasında yaşamış ünlü yunanlı.
ATEİZM – AGNOSTİSİZM. Tanrı’nın Varlığını Reddedenler Tanrının varlığını reddeden görüşlere ateizm, kişilere de ateist denir. Ateizm, inançsızlığı ve.
DERS : FELSEFE KONU: FELSEFENİN ALANI.
Bugün neler öğreneceğiz?
Elealı Zenon Sofistler Septikler
SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMİ
Arkadaş, Çalışmaktan yorgun düştüğümüz günlerimizde Tanrıya bir Dua etmeyi sıklıkla unuturuz ama mailimizi kontrol etmeyi unutmayız. Bu yüzden , bize.
Arkadaş, Çalışmaktan yorgun düştüğümüz günlerimizde Allah’ a (c.c) bir Dua etmeyi sıklıkla unuturuz ama mailimizi kontrol etmeyi unutmayız. Bu yüzden ,
RASYONALİZM. Mantık ilkeleri ile düşünebilen insan doğru ve açıklayıcı bilgileri şüphe durmaksızın akıl ile kavrar. Rasyonalizme göre duyularımızla nesnelerin.
EĞITIME FELSEFI YAKLAŞıMLAR IDEALIZM REALİZM NATÜRALİZM PRAGMATİZM VAROLUŞÇILIK (EGZİSTANSİYALİZM)
ÜTOPYALAR Ahmet Taşer 11-A Ütopya Ne Demektir ? Ütopya, aslında olmayan, tasarlanmış olan ideal toplum ve devlet şekli anlamı taşır. Ütopyalar,
IV. Ünite Ahlak Felsefesi ETİK.
REFAH SİSTEMLERİ DERS 1 DR. BANU METİN.
EVRENSEL AHLAKİ İLKELER VAR MIDIR?
AHLAK FELSEFESİ.
BU SÖZLER SİZE TANIDIK GELİYOR MU? Hep onun tarafını tutuyorsunuz. Ben de abim kadar harçlık istiyorum. Ö ğ retmenim hep ona söz hakkı veriyorsunuz.
V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK.
Varlığı iki başlıkta inceleyebiliriz: Varlık Felsefesinin alanları:
B İ LG İ KURAMI. 1.ÜN İ TE: İ NSAN VE B İ LG İ 2.B İ LG İ N İ N DE Ğ ER İ, KAYNA Ğ I, DO Ğ RULU Ğ U 3.ÜN İ TE: B İ LG İ VE TOPLUMSAL HAYAT 4.ÜN İ TE:
Sunum transkripti:

ERDEMLİLİK

ERDEM NEDİR Erdem veya fazilet kavramı, felsefe tarihinin başlangıcından beri yer alır. "İnsanın ve yaşamın anlamı nedir?" sorusuna verilen felsefi cevap başlangıçta "erdemli olmak" olarak belirtilmiştir. Örneğin mutluluk yaşamın temel amacıdır ve mutluluğa ulaşmanın yolu erdemli olmaktan geçer. Bu düşünceye göre erdemli olmaksa ancak bilgi sahibi olmakla mümkündür.

Antik Çağ'da Erdem Mutluluk ve erdem birbirleriyle ilintili iki önemli kavram olarak ele alınır .SOKRATES  yaşamın ve dolayısıyla ahlaksal eylemlerin amacının mutluluk olduğunu belirtirken, bunun BİLGİ ile mümkün odugunu ileri sürer. Dolayısıyla erdemli olmak bilgi sahibi olmakla olanaklıdır ve bu da mutluluk sağlayacaktır. Kıbrıslı Zenon, mutluluk için erdemli olmayı yeter şart olarak ileri sürdüğünde bu düşünceyi açıkca belirtir

Erdem Üzerine Düşünceler Erdemli insan yaşamını aklı ile yöneten, tüm karar ve davranışlarına aklı ile yön veren insandır. Erdem bilgidir. Platon “Erdemi bilgi olarak tanımlar, ancak bilgi sahibi olan erdem sahibi olur. Bilgi, değişmez olanın bilgisidir, o da akılla korunur ve bilge doğru bilgiye sahip kimsedir” der. Erdem, kararlılık, paylaşmacılıktır. Topluma ve çevremize hizmettir. Erdem, cesarettir, ketumiyettir. Gönlünü aklınla uzlaştırmak ve vicdan muhasebesi yapmaktır. Vicdan için odaklanılacak olan yer kalbimizdir.

Friedrich Hegel: Erdem, varlığın bilincidir. Kallikles: Erdem, güçsüzün işine gelendir. Spinoza: Erdem, akla uygun davranmaktır. İnsanın güçlerini kullanmasıyla eşanlamlıdır. Samuel Clark: Erdem, nesnelerin doğal niteliklerine uygun davranmaktır. Aristippos: Erdem, haz almada ölçülü olmaktır. Joseph Butler: Kişinin kendi kendinin yargılamasıdır. Immanuel Kant: Erdem, bir içgüdü işi değil, bir akıl işidir. Berkeley: Erdem, sonsuz güçlü ruhun idrak ettirdiği bir fikirdir. Friedrich Nietzsche: Erdem, insanın insanüstüne ulaşmak için harcadığı çabadır.

Erdemlik bir meziyettir Konuş, konuşma demiyorum sana! Konuşmak, senin’ de hakkın. Konuş, amma ! Konuşurken sakın, insanları çileden çıkarma. Sinirdir, insanın düşmanı, İnsanları sinirlendirip, kafasının tasını attırma. Uysal ol, koyun gibi Sağır ol, engelliymiş gibi Ve başkası konuşurken sen de, davran dilsiz gibi, Sakın, sıran gelmeden konuşma.

Suçlu’ musun. Özür dile , çekinme yaptığın hatalarına. Şunu unutma Suçlu’ musun? Özür dile , çekinme yaptığın hatalarına. Şunu unutma !  Ol, erdemlikten yana. Erdemlik bir meziyettir, aklından çıkarma. İyi davran’ki, yakınlarına, İyi gününde, kötü gününde, gelsinler yanına..

Ve aklını kullan. Sen çarşıda pazarda alışverişte işte Ve aklını kullan. Sen çarşıda pazarda alışverişte işte. Ve sen, Makul ol, her sevinçte. Ve bir de, mazlumun ahını alma sakın, yaptığın işlerde. Ve hiç, kul hakkı yeme, Sen bunun hesabını, veremezsin sonra..

Hazırlayan:Zeynep Yılmaz 10/A-B