Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAKIRKÖY İLKOKULU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAKIRKÖY İLKOKULU"— Sunum transkripti:

1 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAKIRKÖY İLKOKULU
DEĞERLER EĞİTİMİ NİSAN AYI KONUSU “ŞİDDETTEN UZAK DURMAK”

2 Öfke Konusunda Güzel Bir Hikaye
Hintli bir bilge öğrencileri ile gezinirken nehir kenarında birbirlerine öfke içinde bağıran bir aile görmüş. Öğrencilerine dönüp “İnsanlar neden birbirlerine öfke ile bağırırlar?” diye sormuş. Öğrencilerden biri çünkü sükûnetimizi kaybederiz deyince ermiş “Ama öfkelendiğimiz insan yanı başımızdayken neden bağırırız, o kişiye söylemek istediklerimizi daha alçak bir ses tonu ile de aktarabilecekken niye bağırırız?” diye tekrar sormuş. Öğrencilerden ses çıkmayınca anlatmaya başlamış: “İki insan birbirine öfkelendiği zaman, kalpleri birbirinden uzaklaşır. Bu uzak mesafeden birbirlerinin kalplerine seslerini duyurabilmek için bağırmak zorunda kalırlar. Ne kadar çok öfkelenirlerse, arada açılan mesafeyi kapatabilmek için o kadar çok bağırmaları gerekir.”

3 “Peki, iki insan birbirini sevdiğinde ne olur
“Peki, iki insan birbirini sevdiğinde ne olur? Birbirlerine bağırmak yerine sakince konuşurlar, çünkü kalpleri birbirine yakındır, arada mesafe ya yoktur ya da çok azdır. Peki, iki insan birbirini daha da fazla severse ne olur? Artık konuşmazlar, sadece fısıldaşırlar çünkü kalpleri birbirlerine daha da yakınlaşmıştır. Artık bir süre sonra konuşmalarına bile gerek kalmaz, sadece birbirlerine bakmaları yeterli olur. İşte birbirini gerçek anlamda seven iki insanın yakınlığı böyle bir şeydir.” Daha sonra bilge, öğrencilerine bakarak şöyle devam etmiş: “Bu nedenle tartıştığınız zaman kalplerinizin arasına mesafe girmesine izin vermeyin.Aranıza mesafe koyacak sözcüklerden uzak durun. Aksi takdirde mesafenin arttığı öyle bir gün gelir ki, geriye dönüp birbirinize yakınlaşacak yolu bulamayabilirsiniz.”

4 ÖFKE İLE İLGİLİ BİR HADİS-İ ŞERİF
İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor. "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bir gün: "Siz aranızda kimi pehlivan addedersiniz?" diye sordu. Ashab radıyallahu anhüm: "Erkeklerin yenmeye muvaffak olamadığı kimseyi!" dediler. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: "Hayır, dedi, gerçek pehlivan öfkelendiği zaman nefsine hakim olabilen kimsedir.”

5 ÖFKE İLE İLGİLİ ÖZLÜ SÖZLER
Öfkeliyken konuş, göreceksin ki pişman olacağın en güzel konuşmayı yapacaksın. Öfke, aklın alevini söndüren büyük bir rüzgardır. Sevinçli anında kimseye vaatte bulunma, öfkeli anında kimseye cevap verme. Kızgınken karar veren, fırtınalı havada yelken açan bir insan gibidir. Öfkeyle geçen bir dakikanız, mutluluğunuzdan çalınmış altmış saniyedir. Öfke ateşi önce sahibini yakar, sonra kıvılcımı düşmana ya varır ya varmaz. Öfken ve nefsin bir olup aklını yener. Daima sabırlı, sebatlı ve iradene sahip olasın. Tartışmalarda öfkelendiğimiz an gerçek için değil, kendi hesabımıza çalışmaya başlarız. Öfkenin başlangıcı çılgınlık, sonu pişmanlıktır. Öfkeli bir adamı susturmak istiyorsanız, önce siz susunuz.

6 ŞİDDETTEN KAÇINMA Biz genellikle, şiddetten kaçınmayı yaşayan varlıklara zarar vermemek anlamına geldiğini düşünürüz. Şiddet yalnızca bu değildir. Kötü görme veya kötü işitme veya kötü konuşma bile şiddettir. Şiddetten Kaçınmanın anlamı, düşüncede, sözde ve eylemde, hiç kimseye acı vermemektir. Bir sözle, bir bakışla veya bir hareketle bile incitmemek demektir. Hoşgörü, sebat, ılımlılık şiddete karşı kararlı olmamıza yardımcı olurlar. Şiddetten kaçınma, kişinin kendisiyle ve başkalarıyla uyum içinde yaşamasıdır. Birçok insan, kendilerine diğerlerinin yapabileceğinden çok daha fazla kötülük yapar. Kötü alışkanlıklar ve uygunsuz yaşam tarzlarıyla kendilerine zarar verirler.İlk adım, iç huzur ve kendini anlama olmalıdır. Eğer kendimizle barışık yaşamayı bilemezsek, başkalarıyla da barış içinde yaşamamız mümkün olmaz.

7 Şiddetten kaçınma, başka insanların her türlü isteğine, alçakgönüllü bir itaatkarlık göstermek demek değildir. Yüksek hakikat değerlerine sahip olmayı, çok büyük bir cesareti ve kendine kontrolü gerektirir. Başkalarını bilinçli olarak incitmekten kaçınmalıyız. Başkalarına yardım edemesek bile, en azından onlara kasten kötülük etmemeliyiz. İletişim sayesinde, dünya küçüldükçe hepimiz, birbirimize ne kadar bağlı olduğumuzu daha iyi anlıyoruz. Bir ülkede meydana gelen bir felaket, diğer ülkelerdeki insanları etkilemektedir.Bedenin tüm organları birbirlerine nasıl olumlu yardım ve katkılarda bulunuyorlarsa, tüm insanlar ve uluslar da ortak bir kaderi paylaşmak zorundadır.

8 HAZIRLAYANLAR Aysel ÖRDEKÇİ 3/A Sınıf Öğretmeni Cihan ARIKAN 1/A Sınıf Öğretmeni Aylin DEMİR Rehberlik Öğretmeni Serkan BAYIR Müdür Yardımcısı Malik ACARTÜRK Okul Müdürü


"EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAKIRKÖY İLKOKULU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları