Çanakkale Zaferi İçindekiler: Savaşın nedenleri ve sonuçları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çanakkale zaferi Çanakkale Savaşı
Advertisements

ÇANAKKALE ZAFERİ 18 Mart.
GÜNEŞLERİN BATTIĞI YER!
Çanakkale Şehitleri Anma Günü
ÇANAKKALE SAVAŞI.
HAZIRLAYANLAR: ÖZLEM AÇIKGÖZ, NEVİN BAYRAK
İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜNÜN 87. YILI
75.YIL ORTAOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ MART-NİSAN AYI VATANSEVERLİK RAPORU
HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
Kıyılarıyla Avrupa ve Asya’yı birleştiren Marmara ve Ege Denizini birbirini bağlayan Çanakkale savaşlarının en kanlı muharebelerinin cereyan ettiği, çok.
ÇANAKKALE ASKERLERİ YAZAN:YAŞAR UZUN.
ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ.
ÇANAKKALE SAVAŞI OKAN KAZAKLAR 9-C 548.
Çanakkale Şehitleri Anma Günü
Çanakkale Zaferi 18 Mart 1915.
Hazırlayan Faruk KARADAĞ
ÇANAKKALE SAVAŞI
VATANSEVERLİK.
Çanakkale Cephesi 1915 yılına dek hiç bir
ÇANAKKALE ZAFERİ.
Çanakkale Şehitleri.
ÇANAKKALE DESTANI bilgidagi.com.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
Çanakkale Savaşı.
Alçakgönüllülük Analizi (Hikayeler İle)
Savaşa katılan ülkeler
HAZIRLAYAN: AYŞE NUR OKUR HANDAN YOL MERYEM RASULİ
Çanakkale zaferi.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISINA..
Mitat Zorlu 1 Adı ve Soyadı: ……….……………………………. 16 Mart 2009 Pazartesi Matematik tebeşirden 7 tanesini kullandık. Geriye kaç tebeşirimiz.
ÇANAKKALE SAVAŞI(1915) HAMİDE ÜSTÜN
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
FATİH İLK/ORTAOKULU ÇANAKKALE ZAFERİ VE 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ.
ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNE
Çanakkale Zaferi Hazırlayanlar: Fatma Dinç Sevgi Hançerli.
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI.
Hazırlayan:Yasin KAYNAR Serkan AKKAYA
ÇANAKKALE ZAFERİ yılında I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla İtilaf devletleri bu isteklerini gerçekleştirme fırsatının doğduğuna inandılar. Bu inançla.
FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL Bir destana benziyor senin bugünkü halin.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE CUMHURİYET. BEN İLYAS ÖZTÜRK SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU 3.SINIF ÖĞRENCİSİYİM.
Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan.
DESTANSI ANLATIM. ÖZELLİKLERİ Olağanüstü olaylar ve kişiler anlatılır Olağanüstü olaylar ve kişiler anlatılır Destan türünün yiğitçe havası vardır Destan.
VATAN SEVERLİK IRZ VE NAMUSTAN MAHRUM KALANLAR MİLLET VE VATAN HİSSİ TAŞIMAZLAR;BÖYLELERİNDEN SAKINMALILAR. MEVLANA GÖLHİSAR MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ.
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
UNUTULAN ZAFER KUTÜL AMARE ZAFERİ 100.YIL.
Müzik Çanakkale İçinde “Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale.
FATİH İLK/ORTAOKULU ÇANAKKALE ZAFERİ VE 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ.
II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ.  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
Müzik Çanakkale İçinde “Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale.
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
Müzik Çanakkale İçinde “Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
Kınalı ali’nin mektubu
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 Mart Müzik Çanakkale İçinde.
Kınalı ali’nin mektubu
Kınalı ali’nin mektubu
Kınalı ali’nin mektubu
KAZANIMLAR 6. Atatürk’ün 1919’a kadar bulunduğu görevler ve yaptığı hizmetleri üstlendiği Milli Mücadele liderliği açısından değerlendirir.
1914 I. DÜNYA SAVAŞI 1918.
Sunum transkripti:

Çanakkale Zaferi İçindekiler: Savaşın nedenleri ve sonuçları Savaşa katılan ülkeler Tarihi Askerin mektubu Çanakkale ile ilgili şiir

SAVAŞIN NEDENLERİ: Sonuçları: İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir tarımsal ve askeri ticaret yolu açmak, Alman müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'na girmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Savaş sonucundan iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir

SAVAŞA KATILAN ÜLKELER İtilaf Devletleri İttifak Devletleri Almanya İtalya Avusturalya İngiltere Fransa Rusya

Tarihi Başlangıç: Bitiş: 18 MART 1915 1916

Askerin mektubu: İkinci bölüğün komutanı Yüzbaşı Sırrı Bey, askerlerini savaşa hazırlamak için onların talimlerinden boş kalan istirahat anlarında onlarla tanışıp konuşmaya başlardı. Böyle bir vakitte Yüzbaşı Sırrı Bey, Yozgatlı Hasan’la da tanıştı. Hasan’ın başındaki kına Sırrı Bey’in dikkatini çekti. Cepheye gelen askerlerin sağ ellerinde, sağ elinin üç parmağında ya da sağ ayağının parmaklarında kına görmeye alışıktı Sırrı Bey ama baştaki kınayı ilk defa görüyordu. Hasan’a bunun manasının ne olduğunu sorduğunda Hasan utandı, üzüldü ve dedi ki komutanına: -Komutanım, buraya geleceğim vakit anam yaktı bu kınayı. Ben de niye diye sormadım. Sırrı Bey: -Öyleyse bir mektup yaz da sor bakalım, biz de öğrenmiş olalım. Hasan: -Ben yazı yazmasını bilmem ki komutanım. Sırrı Bey: -Öyleyse sen söyle bölük yazıcısı yazsın köyüne, bakalım ne cevap gelecek? -Baş üstüne komutanım.

-Anacığım, kumandanım saçımdaki kınayı sordu, ben bilemedim -Anacığım, kumandanım saçımdaki kınayı sordu, ben bilemedim. Arkadaşlarımın arasında mahcup oldum. Kardeşlerimi askere gönderirken sakın onların saçlarını kınalama. Onlar benim gibi mahcup olmasınlar. Kınanın bir manası varsa bildir de kumandanıma söyleyeyim. Mektup Yozgat yollarına çıkar. Cevap gelir mi gelmez mi, anasına ulaşsa okur mu, okutur mu belli değil. Lakin Çanakkale’de sırtlan gibi saldıran düşmana karşı koymak lazım geldiği için ihtiyat kuvvetlerinin fazla bekleyecek zamanı yoktur. 2. Bölük de savaşın en çetin alanlarında görev yapar.

“Yavrum, Hasanım, Kınalı Kuzum: Mektubun geldi, sanki dünyalar benim oldu. Köy katibi okudu, ben ağladım. Kumandanını pek sevmişsin, ne güzel! O senin babının yarısıdır. Sakın ola yavrum kumandanının emrinden çıkma, önünden aykırı geçme. Ateşe bas dese basasın yavrum. Kars’tan, Siirt’ten, Adana’dan, Uşak’tan arkadaşların olmuş. Birbirinizi çok sevip iyi geçinirmişsiniz. Elbette öylesi yakışır yavrum. Onlar senin dünya ahret hakiki kardeşlerindir. Sakın onları incitme yavrum. Sütümü sana helal etmem. Kumandanın saçındaki kınayı sormuş. Bunda bilmeyecek ne varmış ki yavrum? Bizim burada Allah için kurban seçilen koçların başını kına ile süslerler. Ben de dört kardeşin içerisinde en çok seni sevdiğim için seni Hz. İsmail’e kardeş seçtim. O da kurban edilmek istendiğinde kınalanmamış mıydı? Yavrum, kıyamet günü, mahşer yerinde, o kına senin işaretin olacak, o kalabalıkta seni kolayca bulacağım. Aha işte benim kınalı kuzum da burada deyip seni bağrına basacağım.

Çanakkale Şehitlerine: Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyada eşi? En kesif orduların yükleniyor dördü beşi. Tepeden yol bularak geçmek için Marmara ‘ya Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya. Ne hayasızca tahaşşüt ki ufuklar kapalı ! Nerde gösterdiği vahşetle bu : bir Avrupalı Dedirir- yırtıcı, his yoksulu, sırtlan kümesi, Varsa gelmiş, açılıp mahbesi,yahud kafesi! Eski dünya , yeni dünya , bütün akvam-ı beşer, Kaynıyor kum gibi, mahşer mi , hakikat mahşer. MEHMET AKİF ERSOY Kısaltılmıştır.

Son Yapan: MERVE ZENGİN SINIF:6-A NUMARA:1078 Öğretmen: Erkan Bulut