MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirirler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAYINDIR BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ
Advertisements

Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Geri Dönüşüm Nedir?.
bu özellik çiftlerinden bazılarını inceleyelim.
MADDENİN HALLERİ.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Aşağıdakilerden hangisi mıknatıs tarafından çekilir ? A : Demir B : Tahta ? ? C : Plastik D :
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir.
MADDENİN DEĞİŞİMİ. Yemek yemek için kullandığımız çatal, bıçak, kaşık; yemek pişirmek için kullandığımız çelik tencere doğada.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
D. MADDENİN DEĞİŞİMİ 1. Eldiven; plastik, deri, yün ve yapay kauçuktan üretilebilmektedir. Eldiven yapımında farklı maddeler kullanılmasının sebebi nedir?
MADDENİN DEĞİŞİMİ Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri.
GAZİPAŞA İLKOKULU GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ.
TEKNOLOJİ TASARIM KURGU KUŞAĞI.
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Doğadaki maddelerde çeşitli değişiklikler.
HÜSEYİN DEMİRBAŞ.
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli.
GAZ YOĞUNLAŞMA KATI Maddenin Değişimi ERİME
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Doğal ve Yapay Maddeler
MADDE NEDİR ? Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.  Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir.
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
MADDEYİ TANIYALIM.
Maddeyi Tanıyalım.
MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel. MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel 16. İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirebilirler Mi? Şeftali, dalından koparılarak.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Maddenin Değişimi.
MADDEYİ TANIYALIM.
M ADDEYİ TANIYALIM.
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ 4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden.
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VARDIR…
Murat BİÇER Fen ve Teknoloji Maddeyi Tanıyalım MADDE Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Madde,Cisim,Malzeme, Eşya,Alet
ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji. ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su,
İNSANLAR MADDEYİ DEĞİŞTİRİR
KONULAR  MADDEY İ TANIYALIM  ÇEVREM İ ZDE SAYISIZ MADDE VARDIR.
1- DOĞAL MADDELER Doğada olduğu şekliyle kullandığımız maddelere doğal maddeler denir. Örneğin: ağaç, deri, pamuk, kaya, buğday, demir, alüminyum,
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ. Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri.
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
MADENİN DEĞİŞİMİ. Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.  Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir.  Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİ NASIL KULLANMALIYIZ.
Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm
MADDE VE DEĞİŞİM.
DOĞAL MADDE VE YAPAY MADDE.
Maddeyi Tanıyalım.
TOPLAMA VE AYIRMA TESİSİ
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
Maddeyi Tanıyalım.
MADDE.
Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri.
YILDIRIM BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ. ÇÖP ve ÇEVRE İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.
Çöp ve Çevre  İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.  Bu yüzden Dünyadaki çöp miktarı her geçen.
GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?  Atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşiklerin fiziksel veya kimyasal yolla başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine.
Sunum transkripti:

MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirirler Demiri bükerek kesici aletleri yapmışlardır. Taş ve ağacı kullanarak ise evler diğer bazı binaları inşa etmişlerdir. İşlenmiş Maddeler Doğada buluna maddelerin, insan eli değmemiş hali, maddelerin doğal halidir. Bu tür maddelere doğal madde denir. Doğal madde olarak adlandırılan bu maddeler çeşitli ürünler elde edilirken ham madde olarak kullanılır. İnsanlar çeşitli yöntemler kullanarak ham maddeleri işlenmiş maddelere dönüştürürler. Buğday, süt ve şekerden elde edilen bisküvi işlenmiş bir maddedir.

Yapay Maddeler Koyun, yılan, timsah vb. hayvanların derilerinin işlenmesiyle çanta, ayakkabı, davul gibi çeşitli eşyalar üretilir. Tüketimin artması ve bilinçsiz avlanma sonucunda doğal deri ihtiyacı karşılanamaz hâle gelmiştir. Bazı maddelerin katılmasıyla sertleştirilen plastikten bakalit elde edilir. Bakalitten, çaydanlık, tencere kulpları,tabak ve elektrik malzemeleri üretilir.

Doğal Kaynaklar ve İnsan Yaşamak için tükettiğimiz birçok şeyin artığını çöpe atarız. Poşetlere doldurarak attığımız çöpler, temizlik görevlileri tarafından toplanır. Çöplerden toplanıp fabrikalara getirilen bazı atıklar ayıklanarak istenen ürünün elde edilmesinde ham madde olarak kullanılır. Örneğin atık kâğıtlar fabrikalarda önce mürekkep ve tutkalından arındırılır. Sonra su ve bazı maddeler eklenerek hamur hâline getirilir. Bu hamur da yeniden kâğıda dönüştürülür. Atık kâğıttan yeniden kâğıt üretilmesi, ağaçların gereksiz yere kesilmesini önler.