Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1

2 MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Kütle, madde miktarının bir ölçüsüdür. Aynı büyüklükteki maddeler, farklı kütlelere sahip olabilir. Maddenin büyüklüğü kütlesini tahmin etmede yanıltıcı olabilir. Maddelerin kütlelerini doğru ve tam ölçmek için eşit kollu terazi adı verilen alet kullanılır. Kütle birimi olarak gram ve kilogram kullanılır. Bu iki birim sırasıyla; “g” ve “kg” sembolleriyle gösterilir. 1 kg = 1000 g ve 500 g = 0,5 kg’dır. Ölçmede kullanılan boş kabın kütlesine dara adı verilir Sıvının bulunduğu kap ile sıvının toplam kütlesine brüt kütle denir.

3 Ölçmede kullanılan boş kabın kütlesine dara adı verilir
Sıvının bulunduğu kap ile sıvının toplam kütlesine brüt kütle denir. Brüt kütleden dara çıkarılırsa net kütleye ulaşılır. Sıvının kütlesi = brüt kütle – dara kütlesi

4 Hacim Sıvıların hacmini ölçmek için dereceli silindir
veya ölçülü kaplar kullanılır. Sıvı ölçmede kullanılan kabın üzeri eşit aralıklarla çizilmiştir. Sıvı maddeleri ölçerken dereceli kabın düz bir zeminde olması gerekir. Sıvı madde dereceli silindir veya ölçülü kaba doldurulur. Sıvının hacmini, bu kapların üzerindeki çizgiler ve rakamlar yardımıyla ölçeriz. Bu kaplar, düzgün şekilli olmayan maddelerin de hacmini ölçmemizi sağlar.

5 Marketten alınan süt veya meyve suyu paketinin üzerinde 1 litre ya da 1000 mililitre yazmaktadır. Sıvı maddelerin hacmini ölçmek için litre (L) adı verilen ölçü birimi kullanılır. Küçük meyve suyu kapları ya da süt paketleri üzerinde 200 mililitre (mL) gibi hacim gösteren değerler görürüz.


"MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları