KİMYASAL BAĞLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Atomu oluşturan parçacıklar proton,nötron ve elektronlardır
Advertisements

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
Elementlerin atomlardan oluştuğunu öğrenmiştik.
Bileşikler ve Formülleri
Maddenin Yapisi ve Özellikleri
MADDE VE ATOM.
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Atom ve Yapısı.
Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR.
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
Kimyasal Bağ.
KİMYASAL BAĞLAR
KİMYASAL BAĞLAR VE KARIŞIMLAR
ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
BİLEŞİK VE FORMÜLLERİ.
KİMYASAL BAĞ.
KİMYASAL BAĞLAR.
Bileşik ve formülleri.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
KİMYASAL BAĞLAR.
Bağlar.
Bileşikler ve Formülleri
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
PERİYODİK TABLO VE ÖZELLİKLERİ
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
KİMYASAL BAĞLAR.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
ATOM ve YAPISI.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
 Kimyasal bağ, çekirdekteki atomları bir arada tutan kuvvettir. İki ya da daha fazla atom arasında elektron alışverişi veya ortak kullanımı ile kimyasal.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
Sunum transkripti:

KİMYASAL BAĞLAR

Atomların elektron alış verişi veya elektronlarını ortaklaşa kullanmaları sırasında atomları bir arada tutan kuvvete kimyasal bağ denir. KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağlar ikiye ayrılır: İyonik bağ Kovalent bağ

KOVALENT BAĞLAR İki ametal arasında elektronların ortaklaşa kullanımıyla oluşan bağa kovalent bağ denir. Polar ve apolar kovalent bağ olmak üzere iki çeşittir. Polar Kovalent Bağlar Farklı cins iki ametal arasında oluşan bağa polar kovalent bağ denir. Polar kovalent bağ oluşumunda atomlar arasında elektron alışverişi olmaz. Son yörüngelerdeki elektronlar ortaklaşa kullanılır. Polar kovalent bağ sonucunda oluşan molekül bileşik molekülüdür.

Örnek: ) Oksijen atomunun son enerji seviyesinde altı elektron, hidrojen atomunun tek olan enerji seviyesinde bir elektron vardır. 

Su molekülü oluşurken, iki hidrojen atomu ve bir oksijen atomunun son yörüngeleri şekildekine benzer girişim yapar. Oksijen atomu son yörüngesindeki elektron sayısını sekize, hidrojen atomları  ikiye tamamlar.  Böylece hidrojen ve oksijen atomları son yörüngelerdeki elektronları  ortaklaşa kullanarak aralarında polar kovalent bağ oluştururlar.

APOLAR KOVALANT BAĞ Aynı cins iki ametal atomu arasında  oluşan bağa denir.  Apolar kovalent bağ ile oluşan molekül element molekülüdür. Soy gazlar hariç, diğer gaz halindeki elementlerin molekülleri arasındaki bağ apolar kovalent  bağdır.                                                                                                                

Örnek :  Hidrojen gazının oluşumunda iki hidrojen atomunun yörüngeleri şekildekine benzer girişim yaparak elektronlarını ortaklaşa kullanırlar. Böylece iki hidrojen atomu apolar kovalent bağ ile bağlanarak yörüngelerindeki elektron sayılarını ikiye tamamlarlar.

İYONİK BAĞ Elektron alış verişi ile oluşan kimyasal bağa iyonik bağ denir. Metal ve ametal atomları arasında görülür.

ÖRNEK : 1 Yemek tuzu, Sodyum (Na) ve Klor (Cl) elementlerinden oluşur.

Aşağıdaki şekilde de görüldüğü gibi NaCl (Sodyum Klorür) elementlerinden oluşur. Bunlar bir araya geldiğinde kararlı yapıya geçmek için son yörüngelerini sekize tamamlamak ister. Na atomu son yörüngesindeki bir atomu Cl atomuna verir.

Son yörüngeden bir önceki yörünge son yörünge konumunu alır Son yörüngeden bir önceki yörünge son yörünge konumunu alır. Sekiz olur, soygaza benzer ve 1 elektron verdiği için sodyum Na+1 halini alır. Klor atomu 1 elektron alarak son yörüngesini 8 elektrona tamamlar (soygaza benzer) ve Cl-1 iyon halini alır. Böylece her iki atom da kararlı yapıya ulaşmıştır. Na ve Cl atomu farklı elektrik yüklü iyon haline geldiğinden aralarında bir çekim kuvveti oluşur. Bu çekim kuvvetinden doğan bağa da iyonik bağ denir.