Çelik Tipleri Dal Çelikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KUŞKONMAZ.
Advertisements

Üreme, Büyüme ve Gelişme
MEYVECİLİĞİN ÜLKEMİZDEKİ DURUMU VE ÖNEMİ
Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
Zantedeschia aethiopica
BAHÇE BİTKİLERİNDE VEGETATİF ÇOĞALTIM YÖNTEMLERİ
Asparagus plumosus.
BİTKİLERDE ÜREME.
ANTHEMIS.
DROSANTHEMUM.
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
MUSTAFA ATAŞ ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSİ MARDİN-2014
KERRIA JOPANICA KANARYA GÜLÜ
BİTKİLER.
FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜNYE ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
TOHUM OLUŞUMU.
AYVA VE ARMUT ÇEŞİTLERİ
BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?
ASMA ÇELİĞİ: Uygun koşullar sağlandığında kök ve sürgün oluşturarak yeni bir asma meydana getirebilen gövde, dal, sürgün, kök ya da yaprak parçasıdır.
Doku Kültürü; Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril.
BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
BAHÇE BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
ACIBAKLA (Lupinus L.) CİNSİ:
CHLOROPHYTUM COMOSUM.
BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI
Çevremizdeki Canlılar
KEREVİZ.
İç Mekan Süs Bitkileri Clivia miniata.
Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
HİNTYAĞI Tak: Euphorbiales Fam: Euphorbiaceae Cins: Ricinus
PATLICAN Solanum melongena
Buddleia (Kelebek çalısı)
Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri
BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı
GYMNOSPERMAE CEDRUS DEODORA HİMALAYA SEDİRİ
Dracaena deremensis.
Cıstus spp..
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
MEYVECİLİKTE AŞILAMA TEKNİĞİ.
Philodendron scandens
Zeytin Dal Kanseri (Pseudomonas syringae)
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
Cineraria.
DOKU KÜLTÜRÜ İLE ÇOĞALTMA
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı,
Meyvecilikte Çoğaltma Teknikleri
AŞI İLE ÇOĞALTMA Aşı, iki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüme ve gelişmelerini sağlamaktır. Böylece oluşan yeni bitkinin.
MEYVECİLİKTE AŞILAMA TEKNİKLERİ
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
AŞI BAŞARISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Chaenomeles sp. Chaenomeles japonica Chaenomeles speciosa Chaenomeles lagenaria.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Bitki Üretim Tekniği Aşı ile Üretim.
MEYVE TÜRLERİNDE AŞIYLA ÇOĞALTMA
Prof.Dr. Birhan KUNTER BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı Ders:1
MEYVELER.
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
ÇELİKLE ÇOĞALTIM AYŞE ALTIN MURAT DEMİR NECMETTİN YILMAZ.
Organik meyve yetiştiriciliği
YER ELMASI.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
Kök Gövdesi Kök gövdesinin şekli ve boyutları çeşit, toprak ve iklim faktörlerine göre büyük farklılık gösterir. Kök gövdesi; baş, boyun, gövde ve kuyruk.
EŞEYSİZ ÜREME. EŞEYSİZ ÜREME EŞEYSİZ ÜREME Bir ata canlının kendine genetik olarak özdeş canlılar meydana getirmesidir.
Işığın Çimlenme Üzerine Etkisi
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

Çelik Tipleri Dal Çelikleri Alındıkları zamana göre odun, yarı odun ve yeşil çelikler olarak sınıflandırılır.

Odun çelikleri: asma, incir, ayva, zeytin, nar, dut, frenk üzümü, bazı erik türleri Yarı odun çelikleri: turunçgiller, zeytin, çay Yeşil çelikler: kiraz gibi meyve türlerinde sisleme altında köklendirilir.

Yaprak çelikleri Afrika menekşesi, Begonya, Sanseviera, Bryophyllum gibi süs bitkilerinin çoğaltılmasında kullanılır. Yeni bitki elde etmek amacıyla yaprak ayası veya onunla birlikte sapı kullanılır. Begonya Afrika Menekşesi

Yapraklı göz çelikleri Bir yaprak sapı ve üzerinde tek bir göz bulunan kısa bir dal parçası şeklinde hazırlanır. Çoğaltma materyalinin az olduğu durumlarda kullanılır. Çilek, siyah ahududu, böğürtlen, limon ve çay türlerinde kullanılır.

Bitki köklerinden kesilen kök parçalarıyla yapılan çoğaltmadır. Kök çelikleri Bitki köklerinden kesilen kök parçalarıyla yapılan çoğaltmadır. Köklerin iyi gelişen kısımları uygun bir ortam içine yatay olarak yerleştirilerek köklendirilirler. Kırmızı ahududular bu yöntemle çoğaltılır.

Çeliklerde köklenmeyi etkileyen faktörler Bitki Faktörleri Ana bitkinin beslenme durumu Ana bitkinin yaşı Çelik alma zamanı Çelik hazırlanacak dal veya sürgünün özellikleri Çeliklerin dal veya sürgün üzerindeki yeri Meyve ve odun dalları Çelik tipi Dışsal faktörler Köklenme ortamı Sıcaklık Nem Işık

Daldırma ile Çoğaltma Bir dalın ana bitkiden ayrılmadan köklendirilmesine “daldırma” denir. Siyah ahududularda, fındık, asma, incir, ayva ve çelikle çoğaltılması zor olan vejetatif elma anaçlarının çoğaltılmasında kullanılır.

Daldırmanın Yararları Daldırılan sürgün veya dal, kök ve sürgün oluşturup kendine yeterli hale gelene kadar ana bitkiden ayrılmamaktadır. Daldırma yöntemleri kolay uygulanabilirdir. Daldırmanın doğal olarak oluştuğu türlerde bu yöntem basit ve ekonomiktir. Daldırmada anaç ve aşı sorunları söz konusu değildir.

Daldırmanın Sakıncaları Maliyeti yüksek bir çoğaltma yöntemi olur modern fidanlıklarda kullanılan mekanizasyon tekniklerine uymamaktadır. Daldırılmış bitki özen istemektedir. Çoğaltma katsayısı düşüktür.

Daldırma Tipleri Uç Daldırması Basit Daldırma Hendek Daldırma Tepe Daldırma Hava Daldırması

Uç Daldırması Basit Daldırma Hendek Daldırması Tepe Daldırması Hava Daldırması

AŞI İLE ÇOĞALTMA Tanımı: Aşı, eşeysiz iki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi gelişmesini sağlamaktır. Aşılı bir bitkinin toprak üstü kısmını, yani tacını oluşturan kısmına kalem veya çeşit; kök sistemini oluşturan kısmına anaç denir.

Aşılamanın Amaçları Diğer eşeysiz çoğaltma yöntemleri (çelikle, daldırma ile) ile çoğaltılamayan çok yıllık bitkilerin çoğaltılması (meyve türlerinin ve süs bitkisi olarak kullanılan ağaçların çoğunluğu) Anaç kullanma zorunluluğu (filoksera ve nematodlarla bulaşık alanlarda bağcılık, bodur meyve yetiştiriciliği vb.) Çeşit değiştirme (çevirme) “kurulu bağ ve bahçelerde değiştirme, ya da zeytin ve antepfıstığında olduğu gibi yabanilerin (delice) aşılanması”, Virüs hastalıklarının incelenmesi

Aşıda başarıyı etkileyen faktörler Uyuşmazlık Bitki cinsi Aşılama ve bunu izleyen dönemde ortamın sıcaklık ve nem koşulları Anacın gelişme durumu Aşılama tekniği Hastalık ve zararlılar

Anaç Nedir ? Aşı ile çoğaltılan bitkilerin (meyve, asma, süs bitkileri, sebze “karpuz”) kök sistemini oluşturan bitki çeşitlerine anaç denir. Çöğür anaçları: Tohumla çoğaltma (eşeyli) ile elde edilir. (Meyvelerde ve süs bitkilerinde yaygın olarak kullanılır.) Klon anaçları: Eşeysiz yollarla (çelik, daldırma, doku kültürü) çoğaltılır. (Asmalar ile elma ve kirazın yanı sıra armut için ayva)

Aşı Tipleri Anaca takılan çeşide ait parçanın özelliğine göre aşılar ikiye ayrılır: Kalem aşıları: Üzerinde 1-3 göz bulunan sürgün veya bir yaşlı dal parçasına kalem denir. Kalem kullanılan aşılara kalem aşıları denir. Göz aşıları: Tek bir gözden ibaret olan aşı bileşeni kullanılarak yapılan aşılardır.

Göz Aşıları Meyve ve süs bitkileri için aşılı fidan üretiminde ve çevirme aşılarında tercih edilir. Çünkü; Çok ince (5-6mm) anaçlara bile yapılabildiğinden zaman kazandırır. 2. Anaçta kalem aşılarında olduğu gibi gövdenin kesilerek atılması söz konusu olmadığı için aşı tutmadığında başka bir kısmına yeniden yapılabilir. Yılın üç döneminde (ilkbahar, yaz başı, yaz sonu) yapılabildiği için tutamadığında ertesi dönem tekrarlanabilir. Öğrenilmesi ve yapılması daha kolaydır. Anaçta daha küçük yara açıldığından su kaybından dolayı tutmama olasılığı daha düşüktür. Aşının tutup tutmadığı 15-20 günde belli olduğundan tutmayan aşılar aynı dönem içinde bile yenilenebilir.

T Göz Aşısı Meyve fidanı üretiminde en yaygın kullanılan aşıdır. Yaz içinde ve sonunda durgun aşı olarak tercih edilir.

T Göz Aşısının Yapılışı

Sürgün ve Durgun Göz Aşıları Sürgün Göz Aşısı: İlkbahar ve yaz başında yapıldığı için aynı yıl sürerek sürgün oluşturan göz aşılarıdır. Durgun göz aşısı: Yaz içinde veya sonunda yapıldığı için tutan, ancak ertesi ilkbaharda süren aşılardır.

Kalem Aşıları Kullanım: Meyvecilikte ve bağcılıkta çeşit değiştirme (çevirme) ve zeytin, antepfıstığı ve ahlat gibi yabanilerin aşılanması Zaman: İlkbaharda ağaç ve omcalara suyun yürüdüğü, ancak gözlerin henüz kabarmadığı dönemdir.

Yarma Aşının Yapılışı

Makine ile Aşılama Bağcılıkta, aşılı asma fidanı üretiminde kullanılır. Bu amaçla değişik şekillerde aşı kesiti açarak kalem ve anacı birleştiren aşı makineleri kullanılmakla birlikte, en yaygın olarak kullanılan omega (Ω) harfi biçiminde aşı kesiti açan makinelerdir. Bu makinelerle saatte 500-800 aşı yapılabilir.

Aşılı Asma Fidanı Üretimi Bu makine ile, anaç damızlık parsellerinden alınan ve gözleri köreltildikten sonra 35-40 cm uzunluğunda hazırlanan 6-12 mm kalınlığındaki anaçlık çelikler üzerine kalem damızlık parsellerinden alınan tek gözlü kalemler aşılanır. Aşı yeri parafinlendikten sonra uygun sıcaklık (25-30oC) nem (%85-90) ve havalandırma koşullarında katlanarak aşı yerinde kaynaşma sağlanır. Aşılı çelikler fidanlılarda köklendirilerek açık köklü, seralarda köklendirilerek kaplı aşılı asma fidanları üretilir.

Makine İle Aşılama

Kaynaştırma

Fidanlıkta Köklendirme

Serada Köklendirme