ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bir başkadır benim memleketim
Advertisements

Yenipazar Kanyonu Kanyonun ilçe merkezimize uzaklığı yaklaşık 6 km’ dir. Kanyonun uzunluğu m yüksekliği ise m arasında değişmektedir.
KARATEPE –ASLANTAŞ MİLLİ PARKI
Yer Kabuğunun Doğal Anıtları
İÇ ve DIŞ KUVVETLER YERİN YAPISI JEOLOJİK DEVİRLER OROJENEZ EPİROJENEZ
BALLICA MAĞARASI HAZIRLAYAN: OZAN DORUK YAVUZ.
KONYA COĞRAFYASI.
MAKROKLİMA İKLİM TİPLERİ Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım (Akdeniz)
ZUHAL YILMAZ Başmühendis
İnsuyu Mağarası İnsuyu Mağarası. İnsuyu Mağarası İnsuyu mağarası. Burdur il merkezine göre güneydoğuda 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Mandıra Köyü sınırları.
1/37 ÖRENÖNÜ TAB İ AT PARKI. 2/37 ÖRENÖNÜ TAB İ AT PARKI.
AKDENİZ BÖLGESİ.
Doğa, insanoğlunu kimi zaman hayrete düşüren, çoğu zaman da hayranlığa sürükleyen binlerce güzelliği içinde barındırıyor. Canaima Ulusal Parkı da görenleri.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
TÜRKİYE’DE BELLİ BAŞLI BİTKİ TÜRLERİ
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
Değerli Dostlar, bu kez yolum Kayseri ilimizin güneyinde, Aladağlar yöresinde, ancak Adana sınırları içinde bulunan Kapuzbaşı Şelalelerine düştü.
OSMANİYE.
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
FAS.
SPİL DAĞI MİLLİ PARKI.
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
Demet BİLİR 11-D HATİLA VADİSİ Demet BİLİR 11-D 865
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
Adı ve Soyadı: EMRE BALCI Konu: TRAVERTENLER VE MAKET YAPIMI
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
GÜZEL TÜRKİYE’M KONU:BOLU.
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
TÜRKİYE’NİN ORTA NOKTASI
TÜRKİYE’NİN SIRADAĞLARI
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
Hülya Uçar İngilizce Öğretmenliği 1-B Normal Öğretim
Ülkemizin Doğal Ve Tarihi Güzellikleri
Türkiye’nin doğal güzellikleri
Ülkemizdeki Doğal ve Tarihi Güzellikler
DOĞAL AFETLER 1-TÜRKİYE’DE DEPREM: Fay hatlarına bağlı olarak meydana gelen salınım ve titreşim hareketleridir. Ülkemiz genç oluşumlu bir arazi yapısına.
ADIM ADIM TÜRKİYE GÜZEL TÜRKİYE’M-2.
FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
Değerli Dostlar, Size farklı zaman ve farklı yerlerde rastladığım yaşayan anıtlarımızdan bazılarını sunmak istiyorum... Eminim ki, Sizler de asırlar hatta.
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
TÜRKİYE’NİN KARSTİK ŞEKİLLERİ
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
ÖĞRENCİ EĞİTİM KAMPLARININ YAPILDIĞI GENÇLİK VE İZCİLİK EĞİTİM TESİSLERİ İLE İLGİLİ TANITIM BİLGİLERİ VE FOTOĞRAF GÖRÜNTÜLERİ AŞAĞIDA SUNULMAKTADIR. 1)Çanakkale.
FINDIKLI-RİZE-TÜRKİYE.  Fındıklı, Rize İlinin 60 Km doğusunda yer alan bir sahil ilçesidir. Yüzölçümü 409 Km2 olan ilçenin doğusunda Arhavi, batısında.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
ŞAHİNDERESİ KANYONU ALTINOLUK - BALIKESİR Hazırlayan : Ahmet ERGÖNEN Resimler : Ahmet ERGÖNEN.
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
Yükseltinin Sıcaklığa ve Bitki örtüsüne Olan Etkisi
TÜRKİYE’NİN PLATOLARI
Peribacaları Sunuizle.com.
Ayder Tur.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
İŞİN ADI: Nizip İlçesi Yağmursuyu Projesi Uygulama Projesi İDARE: Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürlüğü TARİH: 2015 ( 2 ay) İŞİN.
TÜRKİYE’DE ULAŞIM SİSTEMLERİ. A.DOĞAL FAKTÖRLER 1.COĞRAFİ KONUM  Ülkemiz konumu itibariyle üç kıta arasında köprü konumundadır.  Bu özelliği ile Kafkaslar,
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
Türkiye iklimi Türkiyenin iklimini etkileyen faktörler MATEMATİK KONUM Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri ile 26° –45° doğu boyları arasında yer alır.
BİTKİ ÖRTÜSÜ VE UĞRADIĞI ZARARLAR
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
TÜRKİYE HAZIRLAYAN:Furkan Oğan. TÜRKİYEYİ KURAN KİMDİR? Atatürk kurdu.
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
1.GİRİŞ- DOĞU ANADOLU BÖLGESİ 2.FIRAT NEHRİ 3.AĞRI DAĞI 4.VAN GÖLÜ 5.MUŞ OVASI 6.HAZAR GÖLÜ 7.TORTUM ŞELALESİ 8.ÇIR ŞELALESİ 9.SARI KAMIŞ ORMANI 10.MERCAN.
GÜMÜŞHANE NİN DOĞAL GZELLİKLERİ.  Gümüşhane'nin Torul ilçesinde yer alan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, bağlı olduğu ilçe merkezine yaklaşık 40 km mesafede.
Sunum transkripti:

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI IV. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MUĞLA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FETHİYE MÜHENDİSLİĞİ 2013

KAYADİBİ/FETHİYE MUĞLA SAKLIKENT KANYONU KAYADİBİ/FETHİYE MUĞLA

ALANI: 1996 yılında tescil edilen Saklıkent Milli Parkının alanı 4169 hektarlık bölümü Muğla İlinde, 8221 hektarı da Antalya İl sınırları içerisinde olmak üzere toplam 12.390 iken, Milli Park Sınırları, Bakanlar Kurulunun 14 Kasım 2009 tarih ve 27406 sayılı kararı ile 1.643 ha olarak daraltılmıştır. Milli Park Sahasının 87.0 Ha’sı Muğla İli sınırları içerisinde, 1556 Ha’sı Antalya İli sınırları içerisinde kalmaktadır.

İŞLETMESİ: Saklıkent Kanyon girişi ve genel saha işletmeciliği, ihale ile 28.12.2011 tarihinden itibaren 5 yıllığına (51g) FETAB’a (Fethiye Alt Yapı Hizmetleri Birliği) verilmiştir.

MEVKİİ: Akdeniz’in en güzel tatil yörelerinden biridir. Fethiye ile Kaş arasında Tlos antik kenti yakınlarındadır. Yaklaşık 30 yıldır tatilcilerin uğrak yeridir. Son zamanlarda konaklama ve daha fazla aktivite imkanlarının sağlanması ile yöreye canlılık gelmiştir. Saklıkent’e, Muğla İli Fethiye İlçesi 48 km, Antalya İli Kaş İlçesi 60 km uzaklıktadır. Saklıkent Türkiye’nin güneyinde, Muğla İli Fethiye İlçesi Kayadibi Köyü sınırları içerisinde olup, Saklıkent’e güneyden Kalkan – Yeşilova yol ayrımından Palamut Köyü yolu ile kuzeyden Kemer yolu ile ulaşılmaktadır.

ULAŞIM: Ulaşım genellikle karayolu ile yapılmaktadır. Ancak Dalaman Havalimanı ile hava yolunu da kullanmak mümkündür. Antalya-Muğla-Burdur bağlantılı üç karayolu çam ağaçları arasında yapılacak rahat bir yolculuk ile Fethiye’nin ziyaretçilerine kolay bir ulaşım imkanı sağlar. Fethiye’ye 48 km. mesafedeki Kayadibi köyündeki Saklıkent Milli Parkına özel araçlarla, Fethiye merkezden kalkan, Saklıkent dolmuşlarıyla ve ayrıca Saklıkent’e güneyden Kalkan-Yeşilova yol ayırımından Palamut Köyü yolu ile ulaşılmaktadır.

KAYNAK DEĞERLERİ: Saklıkent’e yaklaşırken kanyonun ilk görüntüleri nefes kesicidir ve Thor’un baltasıyla ikiye bölünmüş gibi duran muazzam dağın sizleri büyüleyeceğine eminiz. Milli Parkın ana kaynak değerlerini, 1000-1100 m. yükseklikte ve oldukça dik vadi yamaçlarına sahip Saklıkent Kanyonu oluşturmaktadır. Özellikle Saklıkent Kanyonu içerisinde bazı kesimlerin karstik tünellerin çökmesi sonucu kanyon oluşumuna katkıda bulunduğu gözlemlenmektedir. Arazi yapısı, düşey(dik) yönlü tektonizması ile derin kanyon oluşturarak iki havza arasında uzanan özelliği ile ziyaretçilerde hayranlık duygusu uyandırmaktadır. Kanyonun kireç taşından oluşmuş duvarları dağlardan inen sularla özenle oyulmuştur.

KAYNAK DEĞERLERİ: Saklıkent Türkiye’nin en uzun ve en derin kanyonudur ve 18 km uzunluğundadır. Kanyon içindeki şelale ve suyun çağlayan şeklindeki akışı ve derin kanyonu görülmeye değer bir doğa harikasıdır. Tüm kanyonu yürüyerek geçebilmek olanaksızdır. Profesyonel dağcılardan oluşan bir ekiple birlikte gerekli malzeme ve ekipman sağlanarak Saklıkent Kanyonu geçilebilmektedir. Kanyon o kadar dar ve derindir ki güneş ışınları sulara kadar ulaşamaz. Kanyon içerisinde 16 adet mağara varlığından bahsedilmektedir. Mağaralarda 3000 yıl kadar önce insanların saklanmak için buralarda yaşadığı söylenmektedir. Mağaralara yürüyerek ulaşılamıyor, ancak dağların zirvelerinden aşağı inilerek ulaşabilmektedir.

KAYNAK DEĞERLERİ: Milli Park alanında orman formasyonu Kızılçam, Karaçam ve Sedir den meydana gelmektedir. Bunlar sahadaki jeomorfolojik basamakların bulunduğu yükseltiye göre sırasıyla maki, Kızılçam, Karaçam ve Sedir şeklinde sıralanmaktadır. Kanyon girişine yakın kesimlerde Kızılçam yaygınlık gösterirken özellikle Milli Parkın güneydoğu kesimlerinde 1000 m nin üzerindeki zonlarda Karaçam, Dumanlıdağ ve yakın çevresinde ise anıt niteliğindeki Sedirler etkileyici görüntüler oluşturur. Aklar yaylasının güneydoğu kesimi soğanlı bitkilerin (Sıklemenlerin) endemik olarak yerleştikleri ve yetiştikleri sahalardır.

SAKLIKENT GELİRİ: Saklıkent Milli Parkı 2012 yılı toplam geliri 581.604,35 TL’dir.

ZİYARETÇİ SAYISI: 2012 yılında Saklıkent Milli Parkına gelen ziyaretçi sayısı: Şahıs : 222.575 Öğrenci: 74.541 TOPLAM: 297.116 kişi Saklıkent Kanyonunu ziyaret etmiştir.

İRTİBAT: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 0312 2076061 Orman ve Su Bakanlığı 4.Bölge Müdürlüğü 0236 2371061 Muğla Şube Müdürlüğü Fethiye Mühendisliği 0 252 612 5084