Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ"— Sunum transkripti:

1 4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ

2 ÜLKEMİZDE SANAYİ Sanayi; İşlenmemiş (ham) veya yarı, işlenmiş maddelerin fabrikalarda, imalathanelerde işlenmiş duruma getirilmesine sanayi (endüstri) denir. Ulaşım imkânlarının çeşitli olması, o yerde sanayinin gelişmesinde önemli etkenlerin başında gelmektedir.

3 ÜLKEMİZDE SANAYİ Yurdumuzda kara, hava ve deniz ulaşımının bir arada ve kolaylıkla yapıldığı bölgelerin başında Marmara gelmektedir. Bundan dolayı bu bölgemiz sanayisi gelişmiş bölgelerimizin başında yer almaktadır.

4 ÜLKEMİZDE SANAYİ Sanayi Kolları ve Sanayi Merkezleri
1. Dokuma (Tekstil) Sanayi Pamuklu; İstanbul, Denizli, Adana, Bursa İpekli ; Gemlik, İstanbul, Bursa Halıcılık; Bünyan, Isparta

5 ÜLKEMİZDE SANAYİ Sanayi Kolları ve Sanayi Merkezleri
2. Besin (Gıda) Sanayi Un, yağ Şeker, çayı süt ürünleri Konserve tesisleri ve et kombinaları en yaygın sanayi koludur.

6 ÜLKEMİZDE SANAYİ Sanayi Kolları ve Sanayi Merkezleri 3. Yem Sanayi
Besi hayvanları ve kümes hayvanları için yem üreten fabrikalar yurdun her yöresinde mevcuttur.

7 ÜLKEMİZDE SANAYİ Sanayi Kolları ve Sanayi Merkezleri
4. Otomotiv Sanayi İstanbul, Bursa, İzmit, Adapazarı, İzmir, Aksaray

8 ÜLKEMİZDE TURİZM Temiz havadan, güneşten, doğa güzelliklerinden faydalanmak spor yapmak, tarihi eserleri görmek, bilgi edinmek, eğlenmek vb. amaçlarla yapılan gezilere turizm denir. Yurdumuzda Ege ve Batı Akdeniz kıyılarında turizme dayalı ekonomik faaliyetler gelişmiştir.

9 ÜLKEMİZDE TURİZM Turizm; İş alanları açar, Döviz girişini artırır,
Dış ticaret dengesini sağlar, El sanatlarını geliştirir. Endüstri ve hizmet sektörüne canlılık getirir. Kalitenin artmasına aracılık eder, Milletler arasında dostluk köprüleri kurar, Milli gelire katkıda bulunur...

10 ÜLKEMİZDE BALIKÇILIK Yurdumuzda daha çok kıyı balıkçılığı yapılır. Ülkemizde balıkçılığın büyük bir bölümünü Karadeniz Bölgesi oluşturmaktadır. Balıkçılığa bağlı olarak tekne yapımı, balık av malzemeleri üretimi vb. meslekler yaygınlaşmıştır.

11 ÜLKEMİZDE ORMANCILIK Yurdumuzun en geniş ve en gür ormanları Karadeniz ve Marmara Bölgemizde bulunmaktadır. Ağaç çeşitleri nemlilik ve kuraklığa göre değişiklik gösterir.

12 ÜLKEMİZDE ORMANCILIK Ülkemizdeki Ormanlar ve Ağaç çeşitliliği
Geniş Yapraklı İğne Yapraklı Karadeniz - Marmara Bölgesinde Akçaağaç Çam Gürgen Köknar Kızılağaç Ladin Kayın Çınar Ege - İç ve Akdeniz Bölgesinde Meşe Karaçam Kızılcam Sedir


"4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları