İkinci Dil Olarak Türkçe Öğretimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özel eğitim nedir? Özel eğitimin farklı açılardan farklı tanımları yapılmaktadır. Özel eğitim büyük ölçüde öğretimle ilgilidir. O halde; Özel eğitimi özel.
Advertisements

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI
Erhan AKKAŞ Araştırma Görevlisi
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
ORTAOKUL SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
KAZAN EFES TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ
Eğitim Bilimleri Bölümü
“IP Universities” Istanbul, April 14 to 15, 2011 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logoTürkiye’de FM Eğitimi Salih BEKTAŞ.
ÖYP SÜREÇ. AMAÇ Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında, lisansüstü eğitim verme imkânına sahip olan yükseköğretim kurumlarında, öğretim üyesi ihtiyacı.
HOŞGELDİNİZ GÜNYÜZÜ ORTAOKULU.
Ardahan ÜNİVERSİTESİ Yaz Okulu YÖNETMELİĞİ
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof. Dr. Emin Karip Milli Eğitim Bakanlığı
İLKÖĞRETİMDE ÖĞRETMENLERİN TEKNOLOJİYE YÖNLENDİRMEDEKİ BAKIŞ AÇILARI
İLAHİYAT FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ AKADEMİK GENEL KURUL.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL BARIŞ ÇALIŞMALARI ve UYGULAMALI ETİK ENSTİTÜSÜ KURULUŞ ÖNERİSİ Doç. Dr. Havva Kök Arslan.
A) Öğrenci Seçimi b) Öğretmen Yeterlikleri, programlar, akademik yeterlikler ve akreditasyon c) Fakülte sayıları ve kontenjanlar d) Fakülte-okul iş birilği.
HOŞGELDİNİZ. HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
SEÇMELİ DERSLERİN UYGULANMASI
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
KADRO TALEP FORMU DOLDURULMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
BİR SOSYAL KURUM OLARAK
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
Süleyman Demirel Üniversitesi 5. MYO Müdürleri Toplantısı Prof.Dr. Metin Lütfi BAYDAR Rektör.
1.2. Eğitim Öğretim Programı Yüksek Lisans programımız alandaki yenilikler ve öğretim üyesi kadromuzun gelişmesi unsurları da dikkate alınarak yeniden.
ATATÜRK ÇOK PROGRAMLI LİSESİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalları Stratejik Plan Formatı
Prof.Dr.Tufan Gündüz.
EL SANATLARITEKNOLOJİSİ
Yöntem, Proje Ekibi, Araştırma Olanakları, Yaygın Etki/Katma Değer
Türkiye’de Açık ve Uzaktan Öğretim Temel Politikası (Çalıştay Raporu) Prof. Dr. Üstün Özen Atatürk Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Dekanı.
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
BAĞIL DEĞERLENDİRME Arş. Grv. Recep KARA Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Şubat, 2012
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HALK SAĞLIĞI ENSTİTÜSÜ
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
EDS462 Okul Deneyimi Dersi
Çevre ve Doğa Bilimleri Uygulama Araştırma Merkezi Bülteni Ekim-Kasım-Aralık 2015.
Ö ğ retim Üyesi Dı ş ındaki Ö ğ retim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalar GÜMÜ Ş HANE ÜN İ VERS İ TES İ REKTÖRLÜ Ğ Ü PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ
Ö ğ retim Üyesi Dı ş ındaki Ö ğ retim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalar GÜMÜ Ş HANE ÜN İ VERS İ TES İ REKTÖRLÜ Ğ Ü PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
1- RADYO TV PROGRAMCILIĞI PROGRAMI 2-BASIM VE YAYIN TEKNOLOJİLERİ PROGRAMI Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet BIYIK GÖRSEL-İŞİTSEL TEKNİKLER VE MEDYA YAPIMCILIĞI.
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ.
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
DÜZİÇİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Iğdır Üniversitesi Matematik Bölümü 2017.
TÜRK DİLİ VE EdebİyatI bölümü
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı
GÜMÜŞHANE HAYME ANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Tıp Eğitimi İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki 7 yıllık gözlem
DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ KADROLARINA ATAMALARDA %20 KOTASI
TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü 2018 Yılı Faaliyet Raporu.
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Sunum transkripti:

İkinci Dil Olarak Türkçe Öğretimi Prof. Dr. Abdurrahman GÜZEL

Öğretmen Öğretimin en temel ve önemli ögesi, öğretmendir. Dil öğretiminde öğretmenin nitelikleri çok önemlidir.

Uzmanlık İkinci dil olarak Türkçe öğretimi, uygulamalı dil bilimi çalışmaları içerisinde yer alır. İkinci dil olarak Türkçe öğretimi ayrı bir uzmanlık işidir.

MEB Çalıştayı Millî Eğitim Bakanlığınca 2010 yılında Marmaris’te: “”Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi ve Öğretmenliği Çalıştayı” düzenlenmiştir.

Çalıştay Sonuç Raporunda; Mevcut lisans programları(Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe Eğitimi Bölümü vb.)nın yabancılara, yurtdışında yaşayan Türklere, Türk soylu ve akraba topluluklara Türkçenin öğretilmesi amacıyla kurulmadığı,

Ülkemizde, Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında bağımsız bir lisans programı bulunmadığı, bu alanda üniversitelerimizdeki çok az sayıda olan lisansüstü programların, içerik ve kapsam açısından birbirlerinden farklılık gösterdiği,

Yurtdışında Türkçe öğretmek amacıyla Bakanlıkça görevlendirilen öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim programlarının ihtiyaca cevap veremediği, bu konuda hizmet veren kurumlar arasında işbirliği ve eşgüdüm bulunmadığı belirtilmektedir. (MEB,2010:152).

Türkçe Eğitimi Bölümü 1989 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesinde tarafımızdan kurulmuştur. Bu bölümde, Anabilim Dalları olarak da şunlar planlandı:

Anabilim Dalları 1. (İlk okulların 1-5.sınıfları için) ‘Temel Türkçe Eğitim Anabilim Dalı 2. . (İlk okulların 6-8.sınıfları için) Türkçe Öğretmenliği Anabilim Dalı 3. Yabancılara Türkçe Öğretimi Anabilim Dalı 4. İki Dilli Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi Anabilim Dalı

Bugünkü Durum Günümüzde ise Üniversitelerimizin Eğitim Fakültelerinde “Yabancılara Türkçe Öğretimi” adlı bir ders bulunmaktadır. Ayrıca bugün Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi Lisans ve Yüksek lisans programlarında ‘İki Dillilere Türkçe Öğretimi’ dersi de okutulmaktadır.

Güçlükler Bu ders konulduğunda maalesef üniversitelerimizde bizim dışımızda bu alanda yetişmiş öğretim üyesi bulunmadığından birtakım zorluklar yaşanmış ve alan uzmanı olmayan öğretim üyelerinin girdiği bir ders hâline gelmişti.  

Olumlu Tarafı Bu dersin zorunlu olması, bir süre sonra yüksek lisans veya doktora tezini bu alanda yazan öğretim üyelerinin bu dersi vermeye başlaması sonucunu getirdi. Bu olumlu bir gelişmedir.  

Yapılması Gerekenler Türkçe Eğitimi Bölümlerinin programına böyle bir dersin konulmuş olması çok önemlidir. Bu alanda yapılan çalışmaların ele alınıp değerlendirileceği bu tip derslerin çoğaltılması gerekmektedir.

Eksiklik Şu anki programda bu dersle ilgili eksiklik ise, Türkçe Eğitimi Bölümlerinde bu alanın uzmanı yoksa bu dersin yerine başka bir ders konulabilmesidir.

İhtiyaç Bu dersi veren ve alan uzmanı olmayan öğretim üyeleri de teoriden pratiğe geçememe gibi bir sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu yüzden Türkçe Eğitimi Bölümlerinin altında açılacak “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Anabilim Dalı”na ihtiyaç vardır.  

Teklifimiz Biz Eğitim Fakülteleri Türkçe Eğitimi Bölümlerine bağlı olarak ‘Temel Türkçe Eğitimi ABD ve Yabancılara Türkçe Eğitimi ABD teklifimizi 1986 yılından buyana ilgili kurumlardan Millî Eğitim Bakanlığı ve YÖK nezdinde sürdürdük. Ve bu çabamızı olumlu netice alıncaya kadar devam ettireceğiz.

Lisans Programı/Anabilim Dalı “Yabancılara Türkçe Öğretimi” veya “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi” lisans programlarının açılmasını isteyenler bulunmaktadır.  Oysa, bu bölümlerden mezun olacak öğretmenlerin Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde ilk veya orta öğretimde öğretmen olarak atanmaları mümkün olamayacaktır.

Yabancı Dil Öğretim Üyeleri “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi” lisans programlarının açılmasını isteyen bir başka grup ise, yabancı diller yüksek okulları veya bölümlerinde görevli öğretim üyeleridir.

Yabancı dil öğretim üyeleri, dil öğretim yöntemlerini bildiklerini ve dolayısıyla “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi”ni kendilerinin yapabileceğini iddia etmektedirler. Bu durum, yabancı dil bilen Türkçe öğretmenlerinin yabancı dil öğretmesinden farklı değildir.

Türkçe Öğretmenleri Türkçe öğretmenleri, Türk edebiyatını iyi bilen, şiir ve düzyazılarda mecaz ifadeleri iyi anlatabilen, diksiyonu güzel kişiler olmak zorundadır. Dilin anlam tabanını iyi bilen Türkçe öğretmenleri, dil bilgisi öğretmeye değil, dili öğretmeye çalışırlar.

Uzmanlığa Saygı Dolayısıyla; uzmanlığa saygı duyulmalı ve her öğretmenin yetiştiği bilim dalında çalışması savunulmalıdır. Bilimsel ahlak da bunu gerektirir.

Yabancılara Türkçe Öğretimi Türkçe Eğitimi Bölümlerindeki haftada 2 saat ve bir dönemlik ders elbette yeterli değildir. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Anabilim Dalı kurulmalıdır.

Program “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Anabilim Dalı”nda, ikinci dil olarak Türkçe öğretimi için gerekli olan gerek yaklaşım, yöntem ve teknikler gerekse yeterlikler, kazanımlar ve müfredat programlarının öğretileceği dersler okutulmalıdır.

Ayrıca, bu derslerin yanında dünyanın her bölgesindeki kültürlerin ele alınacağı ve öğretmen adaylarında toplumlar arasındaki farklılara saygı çerçevesinde bir farkındalık oluşturacak kültür dersine de ihtiyaç bulunmaktadır.

İlk iki yılı Türkçe Eğitimi Bölümü ile ortak olması gereken bu anabilim dalında yetişen öğretmen adayları öğretmenlik uygulamasını Türkçe Öğretim Merkezlerinde (TÖMER’lerde) yapmalıdır.  

Yurt Dışına Öğretmen Gönderme Millî Eğitim Bakanlığı, yurt dışında hem iki dilli Türk çocuklarına hem de yabancılara Türkçe öğretmek üzere öğretim elemanları görevlendirmektedir. Bu öğretmenlerin ikinci dil olarak Türkçe öğretiminde istenen düzeyde başarılı olamadıkları herkesin malumudur.  

Branş farklılığı Çünkü bu öğretmenler, Türkçenin dışındaki branşlardan gelmektedirler. Bu sebeple yaşanan sıkıntının sebebi ise, yabancı dillerden mezun öğretmenlerin görevlendirilmesidir.

Metodoloji Bilen Türkçe Öğretmenleri Türkçenin inceliklerine vâkıf, modern dil öğretim yaklaşım, yöntem ve tekniklerinden anlayan, dil öğretimini hedef kitleye göre planlayabilecek, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi metodolojisini çok iyi bilen Türkçe öğretmenlerinin yetiştirilmesi elzemdir.  

Sertifika Programları Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi sertifika programları da, Türkçe eğitimcilerinin bu alanda hizmetiçi eğitimleri açısından önem taşımaktadır. Sertifika programları da, alan uzmanları tarafından düzenlenmelidir. Sertifika programındaki dersler TÖMER’lerle işbirliği yapılarak uygulamaya dönüşmelidir.

Bizim Teklifimiz Tarafımızdan 1989’dan bu yana (2010: 378), Türkçe Eğitimi Bölümlerinde farklı hedef kitlelere göre “Temel Türkçe Öğretmenliği Ana Bilim Dalı” ve “Türkçe Öğretmenliği Ana Bilim Dalı”nın yanı sıra “Yabancılara Türkçe Öğretimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı”nın oluşturulması gerektiği belirtilmektedir.

Bir an evvel YÖK nezdinde girişimlere başlanılmalı ve Eğitim Fakültelerinin Türkçe Eğitimi Bölümlerinin altında “Yabancı Dil olarak Türkçe Öğretimi Anabilim Dalları” kurulmalıdır.

Buralardan mezun olan Türkçe öğretmenleri hem Millî Eğitim Bakanlığında öğretmenlik yapabilirler hem de ülkemizin yurt içi ve dışında çok ihtiyaç duyduğu “İkinci Dil Olarak Türkçe Öğretimi” uzmanı olarak çalışabilirler.

Beni dikkatle ve sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederim.