2014-2015 GÜZ DÖNEMİ ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIM DERSİ (1. VE 2. ÖĞRETİM) VİZE SORULARI Öğr. Gör. Çağlar YAZICI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ.
Advertisements

Akım,Direnç… Akım Akımın tanımı
YER ALTI KABLOLARI.
36 KV HAVAİ HATLARDA DÜŞEY YAKLAŞIM MESAFELERİ
İLETİM HATLARINDA KORUMA
ENERJİ İLETİM SİSTEMLERİ
Elektrik, şebekeleri kullanıldıkları gerilimler
ALTERNATÖRLER.
Yapım Gereçlerine Göre Direk Çeşitleri, Tanımları ve Özellikleri
ŞALT SAHASI.
Dağıtım Şebekelerinde Koruma Çözümlerimiz ve Hat diferansiyel koruma
Sercan DEĞERLİ Mithat ÜNAL Serkan Efe SEVİNİR Oğuzkaan Özçelik
TRAFOLARIN KULLANIM ALANLARI ve ÇEŞİTLERİ
YÜKSEK GERİLİMDE VE ALÇAK GERİLİMDE TEK HAT ŞEMASI
ALÇAK VE YÜKSEK GERİLİM TEK HAT PLANI
KESİCİ ÖLÇÜ KABİNİ VE İNDİRİCİ TRAFO MERKEZİ
ELEKTRİK TESİSLERİ KOMPANZASYON.
Türkiye Elektrik Sisteminde Rüzgar Santralları ve Sistem Bağlantıları
Kapak olacak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
FERHAT ÇAKMAK DİREK MONTAJI.
Temel Elektrik Elektronik
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
FİNAL SINAV SORULARI M.FERİDUN DENGİZEK.
İzolatör ve Parafudr.
MEKANİK TESTLER MEKANİK TESTLER.
İKİ KAPILI AĞ (NETWORK) MODELLERİ
ENERJİ NAKİL ( İLETİM ) HATTI NEDİR?
ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIMI ELEKTRİK ŞEBEKELERİ
Mobil Teknolojiler ve Akıllı Şebekeler
İKİNCİ DERECEDEN FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
TOPRAKLAMA ►Elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı gövdelerinin bir iletkenle toprağa gömülü vaziyetteki topraklama sistemine.
İZOLATÖR VE PARAFUDR.
Elektrik Enerjisi Üretimi
Elektrik Enerjisi Üretimi
Ders Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TURAN
ISININ YAYILMA YOLLARI
YÜKSEK GERİLİM DERSİ ELEKTİRİK DİREKLERİ.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIMI İZOLATÖRLER-2
ÖRNEK Bir kolun perno üzerinde yataklandırılması şekildeki montaj resminde gösterilmiştir. Kol ile yan parçalar arasındaki boşluk 0,2…0,6 mm dir. b=16-0,1.
Ocakta Gerekli Hava Miktarı
ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIMI İZOLATÖRLER-1
ISI YALITIMI.
Kapalı ve Açık Sistemler Arş. Gör. Mehmet Akif EZAN
ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIMI DİREK BAŞI DONANIMLARI
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
ELDER Ar-Ge Çalıştayı 27 Nisan 2015
Yıldırımdan Korunma.
TOPRAKLAMA DİRENCİNİ ÖLÇME
Isının Yalıtımı.
Isı Yalıtımı Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır. Isının bir maddedeki yayılma hızı o maddenin iletken mi yoksa yalıtkan mı olduğunu belirtir.
BETONARME YAPILARIN PROJELENDİRİLMESİ DERSİ
BASİT EĞİLME TESİRİNDEKİ TRAPEZ KESİTLER Betonarme Çalışma Grubu
ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIM
KUVVETLİ AKIM DEVRELERİ
HADDELEME GÜCÜNÜN HESAPLANMASI:
ZAYIF AKIM MALZEMELERİ
ELEKTRİK İLETİM SİSTEMLERİ
KOMPANZASYON SİSTEMLERİ
ELEKTRİK ÇARPMASI.
DEPO ZEMİN KAPLAMALARI
Kaçak akim koruma şalterleri teknik eğitim semineri Şahin keskin
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
Temel kanunlardan bizi ilgilendirenler şunlardır:
T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM449 AYDINLATMA TEKNİĞİ YÜKSEK ELEKTRİK MÜH. KÖKSAL BAYRAKTAR.
Elektrik kazalarını oluşum nedenleri
KOMPANZASYON.
Ağ Temelleri 2. Hafta Dersi -Ağ nedir? -İletim Yöntemleri -Ağ Topolojileri
ELEKTRİK ÇARPMASI.
Sunum transkripti:

2014-2015 GÜZ DÖNEMİ ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIM DERSİ (1. VE 2. ÖĞRETİM) VİZE SORULARI Öğr. Gör. Çağlar YAZICI

1- Aşağıdaki boşlukları doldurunuz. (35p) ...1... KV ile ....35.... KV arasındaki gerilim değerlerine sahip şebekelere orta gerilim şebekeleri denir. İletken kesiti, dallı şebekelerde trafodan uzaklaştıkça ....azalır..... Bir bölgenin veya bir ülkenin enerji ihtiyacını karşılamak için, o yerin bütün elektrik santralleri, trafo merkezleri ve aboneleri arasında kurulmuş olan sisteme .....enterkonnekte şebeke...... denir. Enerji nakil hattının doğrusal olarak geçtiği yerlerde, iletkenleri taşımak amacıyla kullanılan direklere ......taşıyıcı direkler...... denir. Enerji nakil hatlarında ikiden fazla kollara ayrılarak dağıtımın yapıldığı direklere .....tevzi direkler.... denir. Ağaç direklerin temeli ....taş.... ve ....toprak...... ile yapılır. Kesinlikle ....beton... kullanılmaz. Ağaç direklerde ....ağaç..... ve .....demir....... traversler kullanılır. Ağaç direkler esnek oldukları için .....sehim (fleş)...... değişebilir. Beton direkler .....santrifüj (SBA)...... ve ....vibre (VBA)..... olmak üzere iki çeşittir.

Üzerinde 13/15 yazan bir beton direğin boyu. 13 m. ve tepe kuvveti Üzerinde 13/15 yazan bir beton direğin boyu ...13 m.... ve tepe kuvveti ...1500 kg.. dir. Tepe kuvveti ....3500.... kg’ı geçen beton direklerde .....çiftleme.... yapılır. Bu işlemde muf kullanılır. Mufların arası maksimum ....3 m.... olabilir. Günümüzde enerji iletiminde en çok kullanılan direkler ......demir..... direklerdir. Putrel direkler ......pilon tipi.... ve ....çatal tipi..... olmak üzere iki çeşittir. Demir direkler ....U..... , ....I..... ve ....L....... profilden üretilirler. Çift taraflı direk başı donanımlarına ......travers...... , tek taraflı direk başı donanımlarına ise ....konsol...... denir. Havaii hattın toğrağa en yakın noktası en az ....6 m..... olmalıdır. İki hat arasındaki minimum mesafe .....35 cm... olmalıdır. Ülkemizde ...5..... buz yükü bölgesi bulunmaktadır. Enerji nakil hatlarında alüminyumun tercih edilme sebebi bakıra göre daha ....ucuz..... ve daha ....hafif..... oluşudur. Yüksek gerilim hatlarında kullanılan iletkenlerde ....alüminyum.... elementinin iletkenliğinden, ....çelik..... elementinin ise mukavemetinden yararlanılmıştır. Orta gerilim şebekelerinde gerilim düşümü maksimum yüzde ......10...... olabilir.

2- Dağıtım şekillerine göre şebeke çeşitleri nelerdir 2- Dağıtım şekillerine göre şebeke çeşitleri nelerdir? Havaii şebekelerin yeraltı şebekelere göre üç adet avantajını yazınız. (10p) Dağıtım şekillerine göre şebeke çeşitleri: Dallı şebekeler Ring şebekeler Gözlü şebekeler Enterkonnekte şebekeler Havaii şebekelerin yeraltı şebekelere göre avantajları Maliyeti düşüktür. Arıza yerinin tespiti kolaydır. Ek yapılması kolaydır.

Arıza tespiti kolaydır. Dezavantajları: 3- Dallı şebekenin şemasını çiziniz. Şekil üzerinde trafoyu, ana kolları ve branşmanları gösteriniz. Dallı şebekenin ikişer adet avantaj ve dezavantajını yazınız. (9p) Avantajları: Maliyeti düşüktür. Arıza tespiti kolaydır. Dezavantajları: Hattın sonuna doğru gerilim düşer. Gerilim düzensizliği vardır. Arıza durumunda çok sayıda abone enerjisiz kalır.

4- Bir elektrik santralindeki şalt sahasından 150 km uzaklıktaki düşürücü trafo merkezine 380 kV, 100 MW ve güç katsayısı 0,8 olan üç fazlı bir elektrik enerjisi iletilecektir. Enerji nakil hattı alüminyum iletkenlidir ve enerji taşınmasında %5’lik gerilim düşümüne müsaade edilmektedir. Buna göre enerji nakil hattının kesitini hesaplayınız. (k=35 m/Ω.mm2) Aşağıdaki tabloyu kullanarak seçilmesi gereken iletkeni ve kesitini yazınız. (10p) İLETKEN ADI SWALLOW SPARROW ROBIONE RAVEN PIGEON PARTRIDGE OSTRICH STANDART KESİTİ 31,14 39,19 52,15 62,44 99,30 156,86 176,90 𝑆= 100.𝐿.𝑃 𝑘.𝑒. 𝑈 2 = 100.150. 10 3 .100. 10 6 35.5. (380. 10 3 ) 2 =59,35 𝑚𝑚 2 59,35 𝑚𝑚 2 ’lik iletkenin bir üst grubu olan RAVEN tipi iletken kullanılır.

(4 ve 5 nolu sorularda yandaki formüller kullanılacaktır.) 5- Yukarıdaki soruda standart kesite göre toplam gerilim düşümünü hesaplayınız. (10p) (4 ve 5 nolu sorularda yandaki formüller kullanılacaktır.) ∆𝑈= 𝐿.𝑃 𝑘.𝑆.𝑈 = 150. 10 3 .100. 10 6 35.62,44.380. 10 3 =18062 𝑉

6- Yapıldıkları malzemeye göre iletken çeşitlerini yazınız 6- Yapıldıkları malzemeye göre iletken çeşitlerini yazınız. Hangi iletkenin hangi gerilim sınıfındaki şebekelerde kullanıldığını belirtiniz. (6p) Bakır iletkenler Kullanılmamaktadır. Alüminyum iletkenler AG şebekelerde kullanılır. Çelik özlü alüminyum iletkenler OG ve YG şebekelerde kullanılır.

7- İletken seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlardan 5 tanesini yazınız. (5p) İletkenlik Koronaya karşı dayanıklılık Çap Özgül ağırlık Sehim (fleş) Mekanik dayanıklılık Isıya karşı dayanıklılık (5 tanesi yazılacak)

8- Akıllı şebeke nedir. Tanımlayınız 8- Akıllı şebeke nedir? Tanımlayınız. Akıllı şebekelerin avantajlarını yazınız. (10p) Elektrik şebekeleri ile bilgisayar ve ağ teknolojisinin entegre edilmesiyle elde edilen şebekelere akıllı şebekeler denir. Akıllı şebekelerin avantajları: Enerjinin verimli kullanılmasının sağlanması Kayıp/Kaçak problemlerinin önüne geçilmesi Kendi kendini onaran sistemler Enerji arz ve talebinin yönetilebilmesi Güvenilir enerjinin elde edilmesi (3 madde yazılması yeterli)

Taşıyıcı direkler: 1-2-6-8-9-11-14-15-16 Branşman direkler: 3-5 9- Aşağıdaki şekilde verilen direklerin hangi tip direk olduklarını yan tarafa liste halinde yazınız. (5p) Taşıyıcı direkler: 1-2-6-8-9-11-14-15-16 Branşman direkler: 3-5 Tevzi direkler: 10 Köşede taşıyıcı direkler: 12 Nihayet direkleri: 4-7-13-17