Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FERHAT ÇAKMAK 3003100018 DİREK MONTAJI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FERHAT ÇAKMAK 3003100018 DİREK MONTAJI."— Sunum transkripti:

1 FERHAT ÇAKMAK DİREK MONTAJI

2 SBA BETON DİREKLER Beton direkler, projede H/P şeklinde isimlendirilir. H metre olarak direğin tam boyudur. P ise direğin tepe kuvvetinin yüzde biridir. Örneğin, 11 metre boyunda ve 500 kg tepe kuvveti olan direk, projede 11/5 direk olarak isimlendirilir. 9,3/ … olarak adlandırılan direkler Alçak gerilim direkleridir. 11 mt ve daha uzun direkler müşterek ve enerji nakil hattı direği olarak kullanılır.

3 BETON DİREKLERİN MONTAJI
Projesine göre beton direğin dikileceği yer belirlenir. Beton firmalarından temin edilen temel genişlik tablosuna göre çukur kazılır. Çukur kontrol elemanı tarafından kontrol edildikten sonra en altına 10 cm grobeton atılır. Hazırlanan çukura direk ölçüsüne göre beton direk kalıbı yerleştirilir ve etrafı betonla kaplanır.

4 BETON DİREKLERİN MONTAJI
Kalıbın etrafı yapışma olmaması için yağlanır. Temele atılan betonun dozu 200 olmalıdır. Ancak büyük aralıklı hatlarda 250 doz olmalıdır. Pratikte 200 dozlu beton 1 m3 kuma 4 adet çimento torbası katılarak elde edilen betondur. Temel betonunun filizlenmesi beklenir, şartnameye göre 7 gündür.

5 BETON DİREKLERİN MONTAJI
Temel hazır olduktan sonra beton direkler getirilir. Direk dikilmeden önce travers ve izolatörler direğe monte edilir. Vinç yardımıyla direğin dikimi yapılır, direk kalıbın çıktığı yere yerleştirilir. Direk teraziye alındıktan sonra etrafı ince kum ile doldurularak sıkıştırılır, ve 4 adet tahta takoz direğin etrafına çakılır ve sabitlenir.

6 BETON DİREKLERİN MONTAJI
Son olarak 300 dozlu beton hazırlanarak, direklerin etrafına ve takozların içine 15 – 20 cm girecek şekilde, yağmurluk betonu tamamlanır. İletken çekimine geçilir. İletken çekiminden sonrada ihtiyaç varsa işletme veya koruma topraklaması yapılır.

7 DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
İmalat, nakliye ve tel çekimi esnasında eğrilen direkler teknik bir sakınca yaratmıyorsa yerinde kalacak, %5’i geçiyorsa direk değiştirilecektir. Betonu dökülmüş direkler değiştirilecek, beton ile sıvanmayacaktır.

8 Beton Direk Kalıpları

9 DEMİR DİREKLER - Enerji iletim ve dağıtım şebekelerinde kullanılan direkler U ve I profil demirden yapılırlar. - Demir direklerin havadan, nemden ve bilhassa sanayi bölgelerindeki zararlı gazlardan etkilenmemeleri için boyanmalı ve koruyucu madde sürülmelidir. - Boru Direkler - A ve Kafes Direkler - Putrel Direkler olmak üzere 3’e ayrılırlar.

10 DEMİR DİREKLERİN MONTAJI
Projesine göre demir direğin dikileceği yer belirlenir. Bu tip projelerinde belirtilen temel genişliklerine göre çukur açılır. Dikilecek direk çukur mahaline taşınır. Direğin travers ve izolatör montajları tamamlanır.

11 DEMİR DİREKLERİN MONTAJI
Vinç yardımı ile direk çukura dikilir Direk kaba taşlarla sıkıştırılarak sabitlenir. 200 dozlu beton veya hazır beton ile çukur doldurulur. Direğin betonu filizlendikten sonra tel çekimi geçilir ve direğin temeli 300 dozlu beton ile perdahlanarak yağmurluk yapılır.

12 DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Cıvatalı galvaniz direklerin vidaları montaj bittikten sonra direk şakül alındıktan sonra sıkılacak, cıvata ve somunlar zımbalanacaktır. Direk profildeki yerinden, aliğmanda olmak şartıyla ileri veya geri 2 m’den fazla kayamaz. Direk ekseninin düşeye nazaran sapması (eksenin eğimi) %5’i geçemez.

13

14

15

16 KAYNAK TEŞEKKÜR EDERİM.
SANTRİFÜJ BETONARME DİREK MONTAJ TEKNİK ŞARTNAMESİ DEMİR DİREK MONTAJ TEKNİK ŞARTNAMESİ DİREKLER – MEGEP YAYINLARI TEŞEKKÜR EDERİM.

17 SORULAR Direk montajı nasıl yapılır kısaca bilgi veriniz?


"FERHAT ÇAKMAK 3003100018 DİREK MONTAJI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları