SAĞLIK YÜKSEKOKULU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİST HİDATİK HASTALIĞI
Advertisements

EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
HİJYEN.
KANSER VE BESLENME.
KANTİN ÇALIŞANLARINA YÖNELİK HİJYEN EĞİTİMİ
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
EKMEK İŞLETMELERİNDE HAŞERE MÜCADELESİ EĞİTİMİ
Gıdalarımızı saklama kuralları
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
SU-BESİNLERLE BULAŞAN HASTALIKLARDAN KORUNMA
BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİM REHBERİ
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
DİYARE (İSHAL).
HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM
AD :OĞUZ SOYAD :GÜLERER NUMARA:608 DERS:TÜRKÇE KONU:HİJYEN-TEMİZLİK.
AFETLERDE BULAŞICI HASTALIKLAR ve ÇEVRESEL KONTROL
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
DİYETİSYEN GÖKNUR TUBA KILINÇ
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
TEMİZLİK VE HİJYEN HAZIRLAYAN: YIGITCAN ÖZPERÇİN.
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
Hastalıklar Nasıl Yayılırlar
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HAZIRLAYAN: NESLİHAN ERGÜZEL İPEKNUR AYVAZOĞLU
Eslenme engeli.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
EL YIKAMA.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
EL TEMİZLİĞİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ ERGEN (ADOLESAN) Çocukluktan erişkinliğe geçiş olarak kabul edilen dönemdir Ergenlik çağı 10.
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
TANIMLAR HİJYEN insan sağlığına zarar verebilecek tüm etkenlerden arındırılmış ortam. KONTAMİNASYON temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir veya mikroorganizmaların.
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
TEMİZ TOPLUM TEMİZ İNSAN TEMİZ TUVALET.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN.
Dr. Kağan Çubukçu Veteriner Hekim
Sindirim Sistemi Nedir ?
Bulaşıcı Hastalıklar Korunma Yolları ve Hijyen
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
TBS’DE HİJYEN.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
TBS’DE HİJYEN.
Su ve Gıda Hijyeni.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ISO HACCP ve ISO22000.
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
DERS: HALK SAĞLIĞI KONU: HİJYEN HAZIRLAYANLAR: KADRİYE ALTUNKEYİK FATMA EREN SEDANUR GÜRLEYİK ELİF AÇIL.
 Kış aylarında artan hastalıkların nedeni çoğu zaman soğuyan havalar değil solunum yoluyla bulaşan virüs ve bakteriler… Özellikle alışveriş merkezi,
BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar.
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
GIDA HİJYENİ TANIMI VE ÖNEMİ
HİJYEN EĞİTİMİ 2013 YILI TEMMUZ AYINDA ÇIKAN HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA EĞİTİMLER VERİLMEKTEDİR.
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Sunum transkripti:

SAĞLIK YÜKSEKOKULU

BESİN HİJYENİ

İçerik Planı: Besin Hijyeni Nedir? Besin Hijyeni Neden Önemlidir? Besin Hijyeni İçin Ne Yapmalıyız? Güvenli Gıda Hazırlanmasında Dünya Sağlık Teşkilatının 10 Altın Kuralı Mikroorganizma Kaynaklı Hastalıkların Artma Nedenleri Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar

Besin Hijyeni: İnsan sağlığı açısından, besinlerin insan sağlığına herhangi bir zarar vermemesi için, üretimden tüketime yapılması ve önerilmesi gereken tüm işlemlerdir.

Besin Hijyeni Neden Önemlidir? Besinlerin yemek haline dönüşmesi ile ilgili çiftlikten sofraya her aşamada ve çalışma alanlarında hijyenin sağlanması önemlidir. Besin hijyeni oldukça önemli bir faktördür. Korunma; besin zehirlenmelerinde rol oynayan ajanların, besinler içinde gelişme ve toksin yapabilmelerinde etkili olan çevresel faktörleri iyi bilmek ve koruyu tedbirleri bilinçli şekilde uygulamakla mümkündür.

Çevre temizliği ve hijyenine yeterince önem verilmemesi ve beslenme düzeyi gastrointestinal hastalıkların sık görülmesine neden olmaktadır.

Besin Hijyeni İçin Ne Yapmalıyız? Sağlam,zedelenmemiş ve bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalı Gıdaları satın alırken son kullanma tarihine ve içeriğine dikkat edilmeli Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç ve gereçler temiz olmalı

Besin Hijyeni İçin Ne Yapmalıyız?(2) Yiyeceklerin üzeri kapalı olmalı Besinler her türlü temizlik maddesi,sabun ve haşere öldürücü ilaçlardan uzak tutulmalı Bulaşıklar üzerindeki artıklar kurumadan yıkanmalı Çöp torbalarının ağızları kapatılmalı ve kapaklı çöp kovalarında muhafaza edilmeli

GÜVENLİ GIDA HAZIRLANMASINDA DÜNYA SAĞLIK TEŞKİLATININ 10 ALTIN KURALl  1) Gıda işlemi için güvenli gıda seçin. 2) Gıdalarınızı tam olarak pişirin. 3) Pişmiş gıdaları vakit geçirmeksizin tüketin. 4) Pişirilmiş gıdaları dikkatlice depolayın. 5) Pişirilmiş gıdalar bütünü ile tekrar ısıtma işlemine tabi tutulur.

6) Pişirilmiş gıdalar ve çiğ gıdalar arasında teması önleyin. 7) Eller tekrar tekrar yıkanmalıdır. 8) Tüm mutfak yüzeylerini dikkatli bir şekilde temiz tutun. 9) Gıdaları; böcekler,kemirgen ve diğer hayvanlardan koruyun. 10) Saf su kullanın.

Mikroorganizmalar; Suda Havada Toprakta Hayvanlarda İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerde İyi pişirilmemiş et ve balıklarda İyi yıkanmamış kaplarda İnsan ve hayvanların dışkılarında bulunur.

Mikroorganizma kaynaklı hastalıkların artma nedenlerini şöyle sıralayabiliriz: Hazır gıda üretimi ve tüketimindeki artışlar,  Toplu gıda tüketimlerinin artması ( zehirlenmelerin başgöstermesi)  Kentlerdeki nüfus yoğunluğunun artması ve buna bağlı olarak plansız şehirleşme ve alt yapı yetersizlikleri, 

Beslenme alışkanlıklarındaki değişmeler,  Turistik ve ticari amaçlı gezilerin gelişen ulaşım kolaylığına bağlı olarak hızla artması,  Genel olarak insanların bağışıklık sisteminin zayıflaması.  Bütün bu istenmeyen olumsuz gelişmeler düşünüldüğünde gıda hijyeninin önemi bir kez daha  kendini göstermektedir. 

Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar: Bağırsak parazitleri Tifo Dizanteri Kolera Gıda zehirlenmesi Hepatit A

Derleyenler: Selin Can Anıl Üstünova Ümran Doğan

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…