ISI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı
Advertisements

MADDE ve ISI.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
ISI VE SICAKLIK.
SU HALDEN HALE GİRER.
ISI NEDİR? Bir maddeyi oluşturan taneciklerin sahip oldukları hareket (kinetik) enerjilerinin toplamına ısı denir. Isı bir enerji türüdür ve ısı enerjisi.
3)Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
HAL DEĞİŞİMİ.
ISI VE SICAKLIK.
MADDE İLE ISI ARASINDAKİ İLİŞKİ
ISI ve SICAKLIK.
ISI VE SICAKLIK Maddeyi oluşturan atom yada moleküller sürekli hareket halindedir. Bu hareket katı maddede denge konumu etrafındaki titreşimler , sıvı.
MADDENİN HALLERİ ve ISI
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Maddenin Tanecikli Yapısı VE Isı
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Isı SICAKLIK.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
MADDENİN HALLERİ ve ISI
MADDENİN HALLERİ ve ISI
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ve ÖZ ISI
ISI VE SICAKLIK.
ISI&SICAKLIK SICAKLIK
ISI VE SICAKLIK.
ISI VE SICAKLIK.
MADDE VE ISI.
Dünyanın Dönmesi Rüzgarlar kuzey yarımkürede sağa, güney yarım kürede sola saparlar. Rüzgarları saptıran bu kuvvete Koriyolis Kuvveti denir. 1/43.
ISI ve SICAKLIK.
Isı ve sıcaklık Sıcaklık duyularla algılanmakta ve genellikle “sıcak” ve “soğuk” kavramlarıyla ifade edilmektedir. Ekleyen: Netlen.weebly.com.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
ATOM Görünür veya görünmez, Değiştirilebilir, dönüştürülebilir,
MADDE VE ISI.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
HATİCE AKKOYUNLU  Sıcaklık maddenin bir molekülünün ortalama kinetik enerjisidir.  Isı maddenin molekülleri arasındaki toplam enerjidir.
ISI VE SICAKLIK.
MADDE VE ISI.
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
Madde ve özellikleri.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
ISI: Bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu çekim,potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir.Isı bir enerji türüdür.Başka.
ISI VE SICAKLIK.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
ISI VE SICAKLIK.
7.SINIF Hazırlayan: Taner BULUT Fen ve Teknoloji Öğretmeni
ISI VE SICAKLIK.
ISI VE SICAKLIK.
Maddenin Halleri ve Isı
Yeryüzü Suları Durgun sular Okyanus Deniz Göl BuzullarAkarsular Nehir Irmak Çay Dere.
MADDENİN HALLERİ ve ISI
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
..
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
Hidroterapi ve balneoterapi
ISI VE SICAKLIK.
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
ISI VE SICAKLIK.
Maddenin Sınıflandırılması
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 3.Isı ve Sıcaklık HALİM GÜNEŞ.
MADDE VE ISI.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI ve ISI
Sunum transkripti:

ISI

Yaşamımızda ısının önemi oldukça büyüktür Yaşamımızda ısının önemi oldukça büyüktür. İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için sürekli ısıya ihtiyaç duymuşlardır. Isı bir enerji çeşididir, farklı bir enerjinin dönüşmesiyle elde edilir. En önemli ısı kaynağımız ise Güneştir.

Madde; katı, sıvı veya gaz hangi halde olursa olsun maddeyi oluşturan tanecikler hareket halindedir. Hareket eden cismin hareket enerjisi(kinetik enerjisi) vardır. Bu küçük taneciklerin sahip olduğu kinetik ve potansiyel enerjilerin toplamı, taneciklerin oluşturduğu maddenin ısısına eşittir. Isı skaler bir büyüklüktür.

ISI SICAKLIK Bir enerji türüdür. Enerji ile ilgili bir büyüklük tanımıdır. Enerji değildir Birimi joule ve kaloridir. Birimi derecedir. Kalorimetre kabı kullanılarak hesaplanır. Termometre ile ölçülür. Matematiksel hesaplamalar ile bulunur. Doğrudan ölçülür. Madde miktarına ve cinsine bağlıdır. Madde miktarına ve cinsine bağlı değildir. Maddeyi oluşturan moleküllerin toplam kinetik enerjisini içerir. Maddeyi oluşturan moleküllerin ortalama kinetik enerjisini içerir. Q harfi ile ifade edilir. t harfiyle ifade edilir.

Isı Nedir? Bir maddenin sahip olduğu ısı;o maddeyi oluşturan taneciklerin her birinin hareket enerjileri (kinetik enerji) ve tanecikler arası bağ enerjilerinin (potansiyel enerji)toplamı kadardır. Diğer bir ifadeyle ısı; Bir maddenin moleküllerinin hareket enerjileri ve potansiyel enerjileri toplamıdır. Isı enerjisi Q ile gösterilir.

Isı enerjisi her maddenin taşıdığı bir enerji türüdür Isı enerjisi her maddenin taşıdığı bir enerji türüdür. Kütlesi ve belirli sıcaklığı olan her madde ısı enerjisine sahiptir. Aynı zamanda ışık enerjisi, ses enerjisi, mekanik enerji,kimyasal enerji gibi enerjiler de ısı enerjisi oluşturabilir.

ISI NELERE BAĞLIDIR Madde miktarına bağlıdır Bir tencere kaynar suyun sahip olduğu ısı, bir bardak kaynar suyun ısısından fazladır. Maddenin cinsine göre değişir Aynı sıcaklıktaki bir bardak su ile bir bardak yağ eşit miktar ısıya sahip değildir. Bunun nedeni maddelerin farklı öz ısılarının olmasıdır.

Maddelerin 1 kg sinin sıcaklığını bir derece artırabilmek için joule cinsinden gerekli ısı miktarına o maddenin öz ısısı denir. Öz ısı maddeler için ayırt edici bir özelliktir. Maddenin sıcaklığındaki değişim miktarına Bir bardak çeşme suyu ve bir bardak kaynar suyun ısıları eşit olmaz. Eşit kütledeki aynı cins maddelerden sıcaklığı fazla olanın ısısı daha fazladır.

ISI ARTIŞI NELERE BAĞLIDIR? Maddenin sıcaklık değişimine Maddenin cinsine Madde miktarına

ISININ ÖLÇÜLMESİ Isı miktarını ölçmek için kullanılan araçlara kalorimetre kabı denir. Kalorimetre kapları içerideki ısıyı dışarıya ve dışarıdaki ısıyı içeri sızdırmayacak şekilde yapılmıştır. Karıştırıcının olduğu içteki bölmeye ısısı ölçülecek madde yerleştirilir. Önce maddenin başlangıçtaki sıcaklık ve kütle değerleri ölçülür.

Sonra madde karıştırıcı ile karıştırılır Sonra madde karıştırıcı ile karıştırılır. Karıştırma sonucu maddenin sıcaklık değişimi yine termometre ile ölçülür. Bu sırada maddenin kazandığı ısı termometrede okunan sıcaklık farkından faydalanılarak hesaplanır. Isı birimleri Joule(J) ve Kalori(cal) dir. 1 cal=4,18 J dür.

Q= m. c. kadar olur. ISI-SICAKLIK-KÜTLE ARASINDAKİ İLİŞKİ Isı sığası tanımından yola çıkarak bir cismin m gramının sıcaklığını kadar artırmak veya azaltmak için gerekli ısı miktarı; Q= m. c. kadar olur. Q:Maddenin aldığı veya verdiği ısı(cal) m:Isı alan veya veren maddenin kütlesi(g) c:Maddenin öz ısısı(cal/

Isınma ısısı(öz ısı)küçük olan maddenin sıcaklığı çabuk artar ve çabuk azalır. Isınma ısısı büyük olan maddenin sıcaklığı ise daha geç artar ve daha geç azalır. SORU: Karaların denizlere göre daha çabuk sıcaklığı artar. Bunun nedeni nedir? CEVAP:Isınma ısısı küçük olan maddelerin sıcaklığı çabuk yükselir. Karaların denizlere göre öz ısısı daha küçük olduğundan dolayı sıcaklığı daha çabuk yükselir.