ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Su ve elektrolit dengesi bozukluklarında kullanılan ilaçlar
Advertisements

KAN GAZI ANALİZİ.
ENGELLER Dr. Mehmet Kurt Farmakoloji ABD.
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
MİNERAL VE ELEKTROLİTLERİN ETKİLERİ 1
MİNERALLERİN VÜCUTTAKİ YERİ VE FONKSİYONLARI I
ÇOCUKLARDA KAN GAZLARI
Giriş Organizmanın canlılığını sürdürebilmesi için gerekli en önemli madde oksijendir. Oksijensizliğe en duyarlı organ beyindir. Solunumun asıl fonksiyonu.
Hazırlayan: Dr Berge EDE Moderatör:Op.Dr.Turhan Pekiner
DOKU OKSİJENİZASYONU ve KAN GAZI DEĞERLENDİRİLMESİ
Yoğun Bakımda Sıvı, Elektrolit, Asit-Baz
İlaç reseptör etkileşimi
ASİT – BAZ BOZUKLUKLARI
ASİT BAZ DENGE BOZUKLUKLARI ve ARTERİYEL KAN GAZI DEĞERLENDİRİLMESİ
Asit-baz dengesi bozukluklarında kullanılan ilaçlar
ASİT-BAZ DENGESİ ve HEMŞİRELİK BAKIMI
Asit-baz dengesi YRD.Doç.Dr. Ahmet DAĞ.
ASİT-BAZ DENGESİ / DENGESİZLİKLERİ
Temel Bilgiler.
Vücudumuzda Su ve Elektrolitler
Toksikoloji Akıl Kartları-1
HİPERPOTASEMİ’YE YAKLAŞIM
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
ASİT-BAZ STATÜSÜNÜ DEĞERLENDİRME
Metabolik Asidoz.
ASİT BAZ DENGE BOZUKLUKLARI ve ARTERİYEL KAN GAZI DEĞERLENDİRİLMESİ
RİTİM BOZUKLUKLARI.
Sodyum Dengesi Yetişkinlerde 55 mmol/kg olan toplam sodyum miktarının %30 u kemik yapısında sıkı bağlı bulunmaktadır. Bu nedenle 40 mEq/kg olan değişebilir.
VİTAL BULGULAR SOLUNUM
ŞOK VE KARDİYAK ARREST TEDAVİSİ
TİP 2 DİYABETİN KOMPLİKASYONLARINI NASIL İZLEYELİM?
FİZYOLOJİK TAMPON SİSTEMLERİ
OKSİJEN TEDAVİSİNDE HEMŞİRELİK UYGULAMALARI
Diabetik ketoasidoz ve hiperosmolar koma
MİNERALLER VE ELEKTROLİT METABOLİZMASI I
YANIKLAR VE KAN KİMYASI
SIVI-ELEKTROLİT BOZUKLUKLARI
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
Doç. Dr. Banu Eriş Gülbay AÜTF Göğüs Hastalıkları AD
Arteriel Kan Gazı Değerlendirilmesi
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
ARTERYEL KAN GAZLARI (AKG ) VE ASİT – BAZ DENGESİ (ABD) DEĞERLERİ Öğr
GASTROİNTESTİNAL KANAMALAR
Arter Kan Gazı Analiz Sonuçlarının Yorumlanması
SIVI-ELEKTROLİT BOZUKLUKLARININ TEDAVİSİ
AKCİĞERLERİN PRİMER GÖREVİ GAZ ALIŞVERİŞİNİ SAĞLAMAKTIR.
FALLOT TETRALOJİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI Araş.Gör.Sümeyra Topal
SIVI ELEKTROLİT DENGESİ
Asit-baz dengesi Dr. Hasan ÖNAL.
VÜCUT SIVILARI ELEKTROLİT DENGESİ DOLAŞIM BOZUKLUKLARI
ACİL SERVİSTE DİYALİZ ENDİKASYONLARI
SIVI ELEKTROLİT DENGESİ VE TAKİBİ Yrd. Doç. Dr. ALİ BESTAMİ KEPEKÇİ
METABOLİK ALKALOZ VE SOLUNUMSAL ASİDOZ/ALKALOZ
ASİT-BAZ DENGESİ Doç. Dr. AYDIN ÜNAL.
Arter Kan Gazları Klinik Örnek Olgular
ŞOK BULGULARI OLAN ÇOCUĞA YAKLAŞIM
BESLENME, METABOLİZMA ve TERMOREGULASYON. Metabolizma Metabolizma : Hücrelerin yaşamını sürdürebilmeleri için gerekli kimyasal süreçlerin tümüne metabolizma.
ASİT – BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ ARŞ. GÖR. IŞIN ALKAN
Dr. Tugay MERT AÜTF Acil Tıp AD Şubat 2016
SIVI ELEKTROLİT METABOLİZMASINI ETKİLEYEN İLAÇLAR
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ DÖNEM SIVI-ELEKTROLİT TEDAVİSİ DERSİNE AİT DERS SONU DEĞERLENDİRME.
Dr. Volkan Genç Ankara Üniversitesi Meme-Endokrin ve Obezite Cerrahisi
ŞOKTA GENEL YAKLAŞIMLAR
Opr.Dr. Rasim Levent KILIÇASLAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FİZYOPATOLOJİ BİLİM DALI METABOLİK ve RESPİRATUAR ASİDOZUN TEDAVİSİ.
SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir.
Örneklerle Kan Gazı Analiz Sonuçlarının Yorumlanması
ASİTLER VE BAZLAR. ASİTLER VE BAZLAR HCl(suda)  H+ + Cl - Asit nedir ? Suda çözündüğünde H + iyonu veren maddelerdir. HCl(suda)  H+ + Cl -
ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ
SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
Sunum transkripti:

ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II ASİT BAZ DENGESİ ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II

ASİT BAZ DENGESİ Vücut sıvılarındaki hidrojen iyonu (H⁺) konsantrasyonunun düzenlenmesine asit baz dengesi denir. Vücut sıvılarında çok az H⁺ iyonu olmasına rağmen çok küçük değişiklikler enzimatik reaksiyonları ve fizyolojik olayları etkiler. Örnek: Arteriyel kan ph’ı 7.35-7.45 arasındadır. Bu dengenin sürdürülmesinde tampon sistemler, akciğerler ve böbrekler önemli görev üstlenmektedir. Ph normal sınırlarından saparsa; enzim aktivitelerinde, elektrolit dengesinde, solunum, kardiyovasküler ve santral sinir sistemi üzerinde değişiklikler ortaya çıkar.

Suda çözündüklerinde H⁺ iyonu veren maddelere asit denir Suda çözündüklerinde H⁺ iyonu veren maddelere asit denir. Suda çözündüklerinde OH¯ (hidroksil) taşıyarak H⁺ iyonu alan maddelere ise baz (alkali), asit ve alkalilerin oluşturdukları bileşiklere de tuz denir.

Asit- Baz Dengesizlikleri Asidoz ve alkaloz olmak üzere iki çeşittir. Asidoz; H⁺ konsantrasyonunun arttığı ve ph değerinin düştüğü durumdur. Alkaloz; H⁺ konsantrasyonunun azaldığı ve ph değerinin arttığı durumdur. Asit baz dengesinin sürdürülmesinde etkili olan sistemlerde herhangi bir dengesizlik oluşması durumunda, solunumsal ve metabolik olarak asidoz- alkaloz gelişir.

Arteriyel Kan Gazlarının Değerleri Parametreler Normal Değerler PH 7.35- 7.45 pO2 80- 100 mmHg Pco2 35- 45 mmHg HCO3 20- 28 mmol/L SaO2 %80- 100

Solunum Asidozu Vücut sıvılarında CO miktarının artması sonucu Pco2 değerinin 45mmHg’ nın üzerine çıkması ile karakterize olan bir durumdur. Kanda H⁺ artmış, Ph değeri düşmüştür. Kan ile alveoller arasındaki gaz değişimini bozan ve hipoventilasyona yol açan solunum sistemi hastalıkları nedeniyle gelişir. Belirtileri; merkezi sinir sisteminin baskılanmasına, solunum fonksiyonlarının bozulmasına ve CO2 düzeyinin artmasına bağlı olarak ortaya çıkar.

Tedavi; Solunum sıkıntısı varsa; yarı oturur pozisyon verilir. Hastaya dk 3lt’yi geçmeyecek şekilde oksijen verilir. Bronkodilatör ve antibiyotikler ile solunum yolu enfeksiyonları ve tıkanıklarının tedavisinde sağlanır. Derin solunum ve öksürme egzersizleri, postüral drenaj ve hidrasyon ile hastanın yeterli-etkili solunum yapması sağlanır. pCo2 değeri 50-60mmHg’ nin üzerinde ise; hastaya endotrakeal entübasyon uygulanarak, mekanik ventilatör desteği sağlanır.

Ağır solunum asidozunda hastaya intravenöz yolla Ringer Laktat verilir. Sodyum bikarbonat verilmesine bağlı olarak tetani ve hipokalsemi görülebilir. Kalsiyum glukonat hastanın yanında hazır bulundurulmalıdır. Dehidratasyon için hipertonik solüsyonlar verilir. Bilinç durumu ve vital bulguları kontrol edilir.

Solunum Alkalozu Alveolar ventilasyonun artmasına bağlı olarak vücut sıvılarında H⁺ konsantrasyonun azalması, ph değerinin artması, Pco2 değerinin 35mmHg’ nın altına düşmesi ile karakterize olan durumdur. Genellikle ağır anksiyete, uzamış mekanik ventilasyon, merkezi sinir sistemi sorunları ve ilaç zehirlenmeleri nedeniyle ortaya çıkar. Belirtileri; sersemlik hissi, parastezi, konfüzyon, tetani, kardiak ritim bozuklukları, solunum hız ve derinliğinde artma.

Tedavi Hastaya daha derin ve yavaş nefes alıp vermesi desteklenir. Yarı oturur pozisyon sağlanır. Sedatif ve trankilizan ilaçlar verilir. Vital bulgu ve bilinç durumu değerlendirilir.

Metabolik Asidoz Vücut sıvılarında H⁺ konsantrasyonun artması, vücuttan alkali maddelerin kaybı sonucu ph ve plazma HCO3 değerinin düşmesi ie karakterize bir durumdur. Kronik böbrek yetmezliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Belirtiler; baş ağrısı, ortasyon bozukluğu, taşikardi, uyku bozukluğuu, kusmual solunum, takipne, terleme,kardiak ritim bozukluğu, KOMA

Tedavi Hastaya intravenöz yolla izotonik NaCl ve ya Ringer Laktat verilir. Böbrek yetmezliğinden kaynaklandıysa; hemodiyaliz ya da periton diyalizi uygulanır. Bikarbonat eksikliğini gidermek için IV sıvısına sodyum bikarbonat ya da sodyum laktat eklenir. Hiperpotasami tedavisi uygulanır. Takipne ya da kusmual solunum varsa; ağız bakımı. Vital bulguları ve bilinç durumu değerlendirilir.

Metabolik Alkaloz Vücut sıvılarında H⁺ konsantrasyonun azalması, vücuda alkali maddelerin fazla alımı sonucu ph ve plazma HCO3 değerinin artması ile ortaya çıkan durumdur. Kusma, ng ile mide dekompresyonu yapılması nedeniyle H⁺ iyonu kaybedilmesiyle ortaya çıkar. Belirtileri; sersemlik hissi, nöbet, tetani, Ekg değişiklikleri (T ve U dalgalarında değişiklik), kardiyak arrest, yavaş ve yüzeyel solunum, siyanoz.

Tedavi Elektrolit ve sıvı takviyesi yapılır. Gastrik HCL¯ salgısını azaltmak amacıyla H2 reseptör antagonistleri verilir, H⁺ ve Cl¯ kaybı önlenir. 10 mEq/l Cl¯ içeren ringer solüsyonu verilir. Diüretik tedavisi uygulanan hastalarda hipokalemiyi önlemek üzere potasyum klorür verillir. Ağır durumlarda amonyum klorür dikkatli bir şekilde IV olarak verilir.