MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
Advertisements

MADDE BAĞIMLILIĞI Bu eğitim Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneğinden Doç. Dr. Kültegin Ögel koordinatörlüğünde Psk. Ceyda Yılmazçetin ve Pdr. Sevil Taner.
SİGARA BİLGİLENDİRME AMAÇLI QUIZLER SERİSİ QUIZ 2 QUIZ’İ BAŞLAT
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ
SİGARA VE ÖLÜM Alaaddin Attar DEBGİCİ Psikolojik Danışman
Tütün ve alkole karşı önlem. Tütün Psihoaktiv sübstans olan tütün,insanların ruh halini ve davranışlarını etkilemektedir. Sigara 4000 farklı kimyasal.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
ALKOL Alkollü içkiler, mayalanmış şekerli besinlerden elde edilen aklı, şuuru etkilemek suretiyle sarhoşluk veren maddelerdir.
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
Sigara içmeyi deneyen her 4 kişiden 3’ü sigara tiryakisi olmaktadır.
Hazırlayan:Yunus Başaran
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR bilgidagi.com.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
SİGARA VE ALKOL.
MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK:Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel,ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen.
Kilis Rehberlik ve Araştırma Merkezi
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 1
SİGARANIN ZARARLARI GÜNEŞ ORTAOKULU.
Volkan Kanat Sercan Şener
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Tütün dumanında bulunan diğer bazı zararlı maddeler
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Bilgidagi.com.
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 2
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE MADDE BAĞIMLILIĞI
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
MADDE BAĞIMLILIĞI ve ZARARLARI KOCAELİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Sigaranın Zararları.
Sigara ve sigara dumanı çok miktarda ve değişik özellikte zararlı madde içermektedir.
SİGARANIN ZARARLARI.
Gençlerin Sağlığı Prof.Dr.Hilal Özcebe Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim.
DUMANSIZ GELECEK Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Nükleer Tıp Teknikleri Bölümü Öğrencileri Emre OĞUZ Ömer ÖZKAY Hüseyin.
KONU: SAĞLIĞA ZARARLI MADDELER
HAFTASI.
SİGARANIN ZARARLARI.
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
REHBERLİK SERVİSİ SUNAR
MADDE BAĞIMLILIĞI. MADDE BAĞIMLILIĞI Rıdvan DEMİR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Kasım
Günün konusu Alkol Alkolün beden üstüne etkileri 1.
ZARARLI ALIŞKANLIKLARA KARŞI BİLİNÇLENELİM ZARARLI ALIŞKANLIKLARVE KORUNMA YOLLARI madde bağımlılığı,teknoloji bağımlılığı ve korunma yolları.
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR SİGARA ALKOL UYUŞTURUCU MADDELER
SOMA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DR. MUSTAFA BABACAN.
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE KORUNMA YOLLARI
Organlarımız ve Görevleri
Psk.Danışman ve Rehber Öğretmen
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından lise çağı öğrencilerine ve gençlere yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR ve BAĞIMLILIK YARATN MADDELER
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE.
Sigara Neden Zararlıdır? Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal.
SİGARA VE ALKOL’ÜN ZARARLARI
MADDE BAĞIMLILIĞI ŞEHİT RAMAZAN OKUR ORTAOKULU Rehberlik Servisi.
Vücudumuz.
HAZIRLAYAN REHBERLİK ÖĞRETMENLERİ ENDER YILDIRIM-ERSİN SAF
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
UYUŞTURUCUNUN ZARARLARI
MADDE BAĞIMLILIĞI.
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
Sağlıklı YAŞAM ve Sağlığa zararlı alışkanlıklar
Yeşilay, sigara, alkollü içki  ve diğer uyuşturucu madde gibi alışkanlıklar ile mücadele eden ve bütün zararlı alışkanlıklardan halkın ve gençlerin korunması.
Sigara sağlığa zararları
TEMEL DİNİ BİLGİLER SİGARA İÇMENİN ZARARLARI. Sigara ve insan Sigara ve Zararları Sigara bağımlılık yapıcı bir madde olması ve serbest satılabilmesi nedeniyle.
Sunum transkripti:

MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI HAZIRLAYAN: HANİFE FIRAT KAZMALI

BAĞIMLILIK NEDİR? Tolerans gelişmesi . Yoksunluk belirtileri . Tasarlandığından daha uzun süre ve yüksek miktarlarda alınması . Sık ve başarısız bırakma girişimleri . Maddeyi sağlamak, kullanmak ya da bırakmak için büyük zaman harcama . Madde kullanımı nedeni ile sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin azalması ya da tamamen bırakılması. Zarar görmesine rağmen madde kullanımını sürdürme .

Sigara ve Zararları Akciğer kanseri başta olmak üzere, solunum sistemi hastalıklarından olan bronşit ve amfizeme gibi hastalıklara neden olur. İçilen her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırır. Damarlarda kolestrol depolanır ve bunun neticesinde kalp krizi riski artar. Yemek borusu ve midede ülser, kanama ve kanser oluşumu artar. Pankreas kanseri riski fazlalaşır .

Damarlardaki tıkanıklık nedeniyle ancak organların kesilmesiyle tedavi edilebilen(Burger) hastalığı oluşur. Ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıkları, diş kaybı ve tat alma duyusunda bozulmalar görülür. Beyin hücrelerinin ölümüne ve hafıza zayıflığına(Alzheimer) sebep olur. Koku alma duygusu azalır. Vücutta yorgunluk,ruhsal gerilim,aşırı stres ve uykusuzluk görülür .

Alkol ve Zararları Alkol, insanın zihnini bulandıran ve sağlıklı düşünmesine engel olan bir maddedir. Yani, bir çeşit uyuşturucudur. Alkol alan kişi, alkollü iken sağlıklı düşünemez ve sağlıklı hareket edemez. Bu nedenle, alkol hem kullanan kişi için hem de çevresi için bir tehlikedir.

Bunun en açık örneği; ÜlkemizdeCinayetlerin%85 Tecavüzlerin%50 Şiddet Olaylarının%50 Trafik Kazalarının%65 Eşlerini Dövenlerin%70 Akıl Hastalıklarının%60 Sebebi ALKOL'dür!!!

Mantıklı düşünme, karar verme ve hareket etme yeteneklerini bozar. Hafızayı zayıflatır. Körlüğe kadar varabilecek hasarlara neden olur. Gastrit ve ülser oluşumuna yol açar. Baş ağrısı ve ağız kuruluğu yapar. Vücudun aşırı su kaybetmesine neden olur .

Kanser riskini çok büyük oranda arttıran alkol, yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserlerinin en önemli nedenlerinden biridir. kalp ve damar hastalıkları riski artmaktadır . Yaralanmalarda, kanın pıhtılaşmasını önlediği için, ciddi kan kaybına yol açar. Karaciğeri harapeder .

Uyuşturucu ve Zararları Beyin ve Merkezi Sinir sisteminde :   Sigaradan itibaren bütün uyuşturucuların en büyük zararı ve tahribatı beyin ve merkezi sinir sistemi üzerindedir. Bu sebeple beynin mazrufu olan aklı ve iradeyi işlemez hale getirir. Kişiyi dengeden, normal yaşam ve davranışlardan uzaklaştırırlar.

Sindirim Sisteminde:      Bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak spazmları, kanama ve yaraları, gastrit, ülser vs.

Karaciğer ve Böbreklerde:      Bu zehirlerin organizmadan atılmasında en ağır görev bu organlara düşmekte olup, karaciğer ve böbreklerde büyük arıza ve tıkanmalara, karaciğerde yetersizlik, yağlanma ,sertleşme (siroz)... Böbreklerde büyük tahribat, albümin, kan ve idrar çoğalması, tıkanmalar ,ağır böbrek hastalıkları  

Gözlerde:    Işık ve mesafede uyumsuzluk, şaşılık gece körlüğü, göz bebeği büyümesi, küçülmesi, göz adele felci bilinen sonuçlar ve tezahürlerdir.   Solunum Sisteminde:      Nefes darlığı, öksürük, boğulma hissi, bu yolla kalp sıkışmaları, solunum felçleri ve ölümler bilinen olaylardır. Kan organlarında:   Kan ,insan hayatının en önemli organı olup, uyuşturuculardan büyük zararlar görür. Kansızlık ,kan zehirlenmeleri, kan hücrelerinde şekil ve miktar değişiklikleri, kanın korkulu arızası olan pıhtılaşma ve kangrenler başlıca arızalardır.

Solunum Sisteminde:        Nefes darlığı, öksürük, boğulma hissi, bu yolla kalp sıkışmaları, solunum felçleri ve ölümler bilinen olaylardır. Kan organlarında:         Kan ,insan hayatının en önemli organı olup, uyuşturuculardan büyük zararlar görür. Kansızlık ,kan zehirlenmeleri, kan hücrelerinde şekil ve miktar değişiklikleri, kanın korkulu arızası olan pıhtılaşma ve kangrenler başlıca arızalardır.

Uyuşturucunun fiziksel zararları kadar “sosyal ve maddi zararları” da vardır. Unutmayın!! AİDS, frengi, verem, kanser, kangren ve benzeri bir çok ölümcül hastalığın yayılmasında da en büyük fail uyuşturucular ve bağımlılarıdır.

Yardım Alabileceğiniz Yerler! Okulun rehberlik servisi ve öğretmenler. Sağlık ocakları. Hastaneler. Ergenlik ( adolasans) merkezleri. Ametem