Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlıklı YAŞAM ve Sağlığa zararlı alışkanlıklar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlıklı YAŞAM ve Sağlığa zararlı alışkanlıklar"— Sunum transkripti:

1 Sağlıklı YAŞAM ve Sağlığa zararlı alışkanlıklar

2 Sağlık bir çaba sonrası oluşan bir durumdur.

3 Sağlık için sağlıklı yaşam kurallarına dikkat etmek önemlidir.
Temizlik, Sağlıklı beslenme, Bedensel ve zihinsel çalışma, Düzenli yaşam ve uyku, Sigara, alkol, uyarıcı ve uyuşturucu maddelerden, risklerden uzak durma, Kazalardan korunma, Sorunlarla başa çıkmada doğru ve uygun yöntemler kullanma

4

5

6

7

8 Stres Kişinin kendini tehdit veya baskı altında hissettiğinde verdiği fiziksel, zihinsel, duygusal ve davranışsal tepkiler bütünüdür Bir parça stres gereklidir, günlük hayatta karşılaşılan zorluklarla başa çıkmada ihtiyaç duyulan enerji, uyanıklık ve gücü sağlar. Uzun süreli, sürekli ve fazla miktarda stres ise yorgunluğa ve verimin düşmesine neden olur, bedensel ve ruhsal sağlığı tehlikeye sokar. Stresle başa çıkma yollarını öğrenmeliyiz.

9 Streslerle başa çıkmada öneriler:
Olaylara karşımızdakinin bakış açısından bakmak, durumu anlamaya çalışmak Sakin olmak ve olumlu düşünmek, İletişimizi geliştirmek, eleştiriye açık olmak Kendi gücümüzle orantılı hedefler koymak,

10 Sonucunu değiştiremeyeceğimiz şeylerle uğraşmak yerine üzerimize düşenin en iyisini yapmak
Acele bir karar vermemek, sorun çözme yöntemlerimizi geliştirmek Spor, hobiler, aktivitelere katılmak, arkadaşlarla/aile ile dertleşmek vb etkili olabilir.

11 Sağlığa zararlı alışkanlıklar
SİGARA Sigara tüm dünyada yılda 2.5 milyon kişinin erken ölümüne neden olmaktadır. Ülkemiz, tütün tüketiminde Dünyada 4.sırada yer almaktadır. Sigara içenlerin nüfusa oranı % arasındadır. Bu rakam Amerika Birleşik Devletleri’ne oranla 6 kat daha fazladır.

12

13 Sigara, tüm ölümlerin % 15’inden direkt sorumludur
Sigara, tüm ölümlerin % 15’inden direkt sorumludur. Ölüm uzun sürede ve dolaylı bir şekilde olduğu için sigaranın zararı yeterince önemsenmemekte

14 Sigara dumanı içinde, tütünün yanması sonucu oluşan yaklaşık 4000 çeşit zararlı kimyasal madde bulunur.

15 Nikotin: Beyin ve sinir dokuları, kalp-damar sistemi, metabolizma ve diğer dokular üzerine etki etmektedir. Önce uyarıcı ve daha sonra da baskılayıcı olarak etki eder. Bağımlılık yapar, tedavisi zordur. Katrandaki Kanserojen Bileşikler: Sigara dumanında 43 kadar kanserojen belirlenmiştir. Bu maddeler daha çok sigara katranında bulunmaktadır

16

17 Gaz Fazındaki Karbonmonoksit: Sigara dumanında ki %4 oranında karbonmonoksit kanın oksijen taşıma kapasitesini , vücut direncini azaltmaktadır. Dokularda hasarlar oluşur.

18

19 Sigaranın İnsan Vücuduna Etkileri
Nikotin solunum yollarından emilir tüm vücuda yayılır. Zararları uzun vadede ortaya çıkar. Her bir sigara insan ömrünü 15 dakika kısaltır. Sigara cilt kırışıklıklarını arttırır, çabuk yaşlanmaya neden olur. Pek çok organa zarar verir. Kanserin öncelikli nedenidir. Cinsel sorunlara yol açar.

20 Sigaranın neden olduğu başlıca Bozukluklar;
Kanser Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Damar sertliği ve buna bağlı kalp krizi Serebrovasküler hastalıklar, felçler Kısırlık, iktidarsızlık

21

22 Sigara içenlerin yanında olanlar pasif sigara içicileridir ve benzer sağlık riskleri taşırlar.
Sigara içimine bağlı hastalıkların ortaya çıkması ekonomik zarara ve işgücü kaybına neden olmaktadır. Sigaraya ödenen para ise israf olmaktadır.

23 Sigarayı bırakmak zordur. Bırakma aşamaları;
Hazırlık dönemi; Farkındalık kazanma, sigarayı bırakma fikrine yoğunlaşma, bırakmaya karar verme, sigaranın zararlarını listeleme Bırakma Dönemi; Sigaranın içilmemeye başlandığı dönemdir. Bu dönemde spor, sosyal aktiviteler, sağlıklı beslenme önemlidir. Gerekirse uzman desteği alınır. Bırakmanın sürdürülmesi; Sigaraya yeniden başlamayı önlemektir. Kararlılık, stresle başa çıkabilme, hayır diyebilme gibi beceriler gerekir. Yoksunluk: Sigarayı bırakanlarda görülen bazı yakınmalar, sinirlilik, yorgunluk, uyku bozukluğu, açlık hissi, öksürük ve ağız kuruluğu isteksizlik gibi belirtilerdir. Giderek azalır.

24

25 Bir yıl sonra: Akciğer kanserinden ölme tehlikesi yarı yarıya azalır
Bir yıl sonra: Akciğer kanserinden ölme tehlikesi yarı yarıya azalır. İnfarktüs tehlikesi 5 ile 15 yıl arasında sigara içmeyenlerdeki tehlike kadar azalır. Ağız , larenks ve özefagus kanseri sigara içen kişilere oranla yarıya iner. On yıl Sonra: Akciğer kanseri tehlikesi sigara içmeyen kişilerde olduğu kadar azalır. Onbeş yıl Sonra: Koroner yetmezliği tehlikesi sigara içmeyenlerinki kadardır.

26

27 Alkolizm Sosyal kullanımla başlayan alkol kullanımı bir süre sonra bağımlılığa yol açar. Alkol kullanımı ve bağımlılığı; sağlık, trafik kazaları, intihar, suça yönelme, aile parçalanması, ekonomik sorunlar, iş yaşamının bozulması gibi bir çok sorunu içeren büyük bir biyopsikososyal ve ekonomik sorundur. En çok yaşları arasında görülür.

28

29 Alkolün sonucu olarak ortaya çıkan kişilik özellikleri
Dürüst olmamak Eleştiriye tahammülsüzlük Kendine acıma, manipulasyonlar Kıskançlık Hoşgörüsüzlük Korku Öfke Bencillik Depresif durumlar Tutarsızlık Paranoid düşünceler

30

31 Alkolün etkisiyle ortaya çıkan organik (bedensel) bozukluklar
Uyku bozuklukları Cinsel bozukluklar Kısırlık Beyin hücrelerinin zarar görmesi, ruhsal sorunlar Beden ve organların zarar görmesi (siroz vb) Toplumsal Zararlar (trafik kazaları, suç işleme, boşanma vb) Ulusal zararları (topluma verilen zarar, çalışma süresinin kaybı, tedavi masrafları)

32 UYUŞTURUCULAR Yasadışı ve uyuşturucu olarak adlandırılan diğer maddeler ise çok çeşitli olup başta beyin kimyası olmak üzere pek çok organı ciddi düzeyde etkiler. Ölüm oranları yüksektir. Çoğu uyuşturucu madde bir iki kullanımda bile güçlü bağımlılık oluşturabilir. Tedavileri çok zordur. En iyi çözüm hiç başlamamak.

33 KENDİNİ KANDIRMA ! TÜM BAĞIMLILAR «BİR KEREDEN BİRSEY OLMAZ» DİYEREK BAŞLADI…

34

35 Bağımlılık yapıcı bir maddeyi kullanmak zayıflıktır, kendince sorunlardan, sorumluluktan kaçmaktır.
Yaşamda her kes sorunlar yaşar ama herkes bağımlılık yapan maddelere yönelmez. Alkol, uyuşturucu sorunları daha da büyütür. güçlü kişi; iradeli, sorunlarını çözebilen, stres ile başa çıkabilen, gerektiğinde hayır diyebilen, yardım isteyebilen, kendine zarar vermeyen kişidir.

36 Yaşamınızın sorumluluğu size ait…
Sağlıklı ve huzurlu hayat için Başarılı ve mutlu bir gelecek için Ağır bedeller ödememek, ödetmemek için Tüm bağımlılık yapıcı maddelerden uzak durun…

37

38 Bağımlı olma, özgür ol…

39 Her türlü bağımlılıktan kendimizi koruyalım…


"Sağlıklı YAŞAM ve Sağlığa zararlı alışkanlıklar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları