Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tütün ve alkole karşı önlem. Tütün Psihoaktiv sübstans olan tütün,insanların ruh halini ve davranışlarını etkilemektedir. Sigara 4000 farklı kimyasal.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tütün ve alkole karşı önlem. Tütün Psihoaktiv sübstans olan tütün,insanların ruh halini ve davranışlarını etkilemektedir. Sigara 4000 farklı kimyasal."— Sunum transkripti:

1 Tütün ve alkole karşı önlem

2 Tütün Psihoaktiv sübstans olan tütün,insanların ruh halini ve davranışlarını etkilemektedir. Sigara 4000 farklı kimyasal madde içermektedir, ki bunlardan bazıları şu zararlı maddelerdir: Aseton, amonyak,karbon monoksid,siyanid,metan/propan/butan.

3 Tütünde en zaralı üç içerik : Nikotin Katran Karbon monoksid Kullanıcı sıgarasını yaktığı zaman içindeki tüm maddeler yanar ve dumana karışır.Böylece bir dizi zararlı bileşkenler oluşur. Nikotin zehirlidir ve büyük miktarda ölüm nedeni olur, bir sigarada 10mg nikotin vardır. Bir damla nikotin bir köpeği öldürür.

4 Nikotinizm Sigara kullanımı aslında kronik zehirlenmenin diğer adıdır. Nikotin zehirlenmesinin belirtileri: - HAFİF zehirlenme (bulantı,kusma,baş ağrısı,baş dönmesi) - AĞIR zehirlenme (kalp atışlarının hızlanması) - ÇOK AĞIR zehirlenme (kasılmalar,nefes darlığı) Kullanmaya nasıl başlanır ? 1. HAZIRLIK 2. DENEME 3. ALIŞMAK 4. BAĞIMLILIK

5 GENÇLER NEDEN KULLANIR ??? DENEYİMLER KAZANMAK DENEYİMLER KAZANMAK KENDİNİ İSPAT ETMEK KENDİNİ İSPAT ETMEK STRESTEN KAÇMAK İÇİN STRESTEN KAÇMAK İÇİN BAĞIMSIZ OLMAK İÇİN BAĞIMSIZ OLMAK İÇİN ARKADAŞLARLA İLGİNÇ OLMASI İÇİN BİRŞEYLER YAPMIŞ SAYILMAK İÇİN ARKADAŞLARLA İLGİNÇ OLMASI İÇİN BİRŞEYLER YAPMIŞ SAYILMAK İÇİN

6 PASİF KULLANMAK Sigara içilen bir alanda bulunduğunuz zaman kendinizi nasıl hissedersiniz ? Sigara içilen bir alanda bulunduğunuz zaman kendinizi nasıl hissedersiniz ?

7 Neden sigara içme kesmelmelidir ? Sigara kullanımı birçok sağlık problemine neden olur Sigara kullanımı birçok sağlık problemine neden olur.Bağzıları: Saçın kötü kokması ve daha çabuk yağlanması, nefes kokusu,üşütme,öksürük,akciğer kanseri, dişlerin sararması,düşmesi ve karies hastalığına kapılması,ayaklarda ağrılar, zayıf kan dolaşımı,sıksık göz yaşlaması,deride kırışıklık,tırnak patlaması ve beyaz lekelerin oluşması..Bağzıları: Saçın kötü kokması ve daha çabuk yağlanması, nefes kokusu,üşütme,öksürük,akciğer kanseri, dişlerin sararması,düşmesi ve karies hastalığına kapılması,ayaklarda ağrılar, zayıf kan dolaşımı,sıksık göz yaşlaması,deride kırışıklık,tırnak patlaması ve beyaz lekelerin oluşması. Sigarayı bırakmanın yararları nelerdir ? Sigarayı bırakmanın yararları nelerdir ? Son sigarayı içtikten 20 dak sonra tansiyon normale döner. 8 saat sonra oksijen çoğalır. 24 saat sonra kalp krizi riski azalır. 48 saat sonra tad ve koku duyuları geri gelir. 1-9 ay arası enerji seviyesi artar. 5 yıl sonra akciğer kanseri riski azalır. 10 yıl sonra kanser riski sigara içmeyenlerdeki gibi normale döner.

8

9 ALKOL VE ALKOL BAĞIMLILIĞI Alkol,etil alkol/etanol içeren çeşitli alkol içeceklerinin bir içeriğidir. Alkolu içkiler birkaç yöntemle hazılanabilir: -Şekerin fermentasyonla üretilenler -Şekerin fermentasyonla üretilenler -Farklı meyvelerin destilasyonuyla üretilenler -Farklı meyvelerin destilasyonuyla üretilenler -Farklı katkı maddeleriyle ve çeşitli aromalarla karıştırılmasıyla üretilenler -Farklı katkı maddeleriyle ve çeşitli aromalarla karıştırılmasıyla üretilenler Hammaddeler : -üzümden-şarap, -arpa ve çavdardan-viski -patatesten-votka-pirinçten-sake -arpa ve buğdaydan-bira -sazdan-rom üretilir. Şarapata 9-13% arası alkol içerir. Rakıda 38-60%arası alkol içerir.

10 Alkol Bağımlılığı Bağımlılık yavaş ve farketmeden gerçekleşir.İlk başta toplumda kabul edilmiş biçimde 1-2 bardak içecekle başlanır.İlkten neşelenmek niyetiyle içmeye başlanılır.Tedirgin insanlarda gevşemek, gençlerde kendilerini ifade etmek,yalandan bir kuvvet ve özgüven kazanmak için. Bağımlılık yavaş ve farketmeden gerçekleşir.İlk başta toplumda kabul edilmiş biçimde 1-2 bardak içecekle başlanır.İlkten neşelenmek niyetiyle içmeye başlanılır.Tedirgin insanlarda gevşemek, gençlerde kendilerini ifade etmek,yalandan bir kuvvet ve özgüven kazanmak için. Alkol içme alışkanlığını Psiholojık ve fiziki anlamda meydana gelen bağımlılığına alkol bağımlılığı denir. Alkol içme alışkanlığını Psiholojık ve fiziki anlamda meydana gelen bağımlılığına alkol bağımlılığı denir. Alkol bağımlılığı hastalığı yalnızca kullanana değil tüm çevresine yani ailesine, arkadaşlarına zarar verir. Demekki alkol bağımlılığı hastalığı kontrol dışı ve sıralı alkolu içeceklerin tüketiminden meydana gelir.

11 -Deneyim amaçlı alkol kullanmı -Sıralı kullanma -Aklından çıkaramama -Kimyasal bağımlılık -Deneyim amaçlı alkol kullanmı -Sıralı kullanma -Aklından çıkaramama -Kimyasal bağımlılık

12 Sonuç olarak alkolun etkisi insanların vucudunda yaklaşık tüm organların zarar görmesidir. Sonuç olarak alkolun etkisi insanların vucudunda yaklaşık tüm organların zarar görmesidir. Zarar gören birinci organlar arasında kara ciğerdir. Zarar gören birinci organlar arasında kara ciğerdir. Alkolun etkisiyle midde ve bağırsaklarda hasar oluştuğunda belirli yerlerde ülser oluşabilir. Tümör ve kansere dönüşebilir, diyabet hastalığı gelişebilir. Alkolun etkisiyle midde ve bağırsaklarda hasar oluştuğunda belirli yerlerde ülser oluşabilir. Tümör ve kansere dönüşebilir, diyabet hastalığı gelişebilir.


"Tütün ve alkole karşı önlem. Tütün Psihoaktiv sübstans olan tütün,insanların ruh halini ve davranışlarını etkilemektedir. Sigara 4000 farklı kimyasal." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları