Hund Kuralı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
Advertisements

PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Moleküler Geometri VSEPR Valens Bağ Teorisi Molekül Orbital Teori
HİDROJEN MOLEKÜLÜ H2 Karşı bağ E(R) Bağ VBT MOT RAB (kJ/mol)
Dalton Atom Modeli. Thomson Atom Modeli. Rutherford Atom Modeli. Bohr Atom Modeli.
Çok Elektronlu Atomlar
Bohr Atom Modeli.
KİMYASAL BAĞLAR A.Kerim KARABACAK.
ATOM TEORİLERİ.
4. ATOMUN KUANTUM MODELİ.
Periyodik Tablo.
Periyodik Çizelge.
Değerlik Bağı Kuramı Valence Bond Theory.
Koordinasyon bileşiklerinin Elektron spektrumları
Bohr Atom Teoremi Hipotezine göre; elektronlar sadece belli enerji seviyelerinde bulunabilirler. Her bir düzey çekirdek etrafında belli bir uzaklıkta bulunan.
Konu:4 Atomun Kuantum Modeli
Kristal Alan Teorisi.
Kristal Alan Teorisi.
İlk Birkaç Elementin Taban Durumları
Çok Elektronlu Atomlar
Elektron dağılımı ve periyodik cetvel
Elektronların dalga özelliği
Kimyasal Bağlar.
Atom Modelleri Thomson Modeli Rutherford Modeli Bohr Modeli
MODERN ATOM MODELİ İstanbul Atatürk Fen Lisesi
Moleküler Orbital Teori
Bölüm 11: Kimyasal Bağ I: Temel Kavramlar
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
9. SINIF KİMYA MART.
Modern kuantum mekaniği. Elementlerin periyodik tablosu.
Schrödinger Dalga Eşitliği
Polar koordinatlar Küresel sistemlerde küresel polar koordinatlar
Girginlik ve Perdeleme
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
Atomun Temel Parçacıkları
Atomun Yapısı ATOM MODELLERİ.
ATOM.
İYONLAŞMA ENERJİSİ NEDİR?
ATOMUN YAPISI.
NaCl’de, Na bir elektron vererek Na+ katyonunu oluşturur ve bu elektron  Cl tarafından alınır ve Cl- anyonunu oluşturur. Böylelikle.
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
KİMYASAL BAĞLAR IV.DERS
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
ATOM VE KURAMLARI.
KİMYA -ATOM MODELLERİ-.
ATOM ve YAPISI.
ELEKTRON DAĞILIMI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
UYARILMIŞ HAL, KÜRESEL SİMETRİ VE İZOELEKTRONİK. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar.
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER
DALTON ATOM MODELİ(KÜRE MODELİ) Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. Atomlar parçalanamaz. Atomları içi dolu bir küreye benzetmiştir. Aynı elemente ait.
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
Avusturyalı Fizikçi Erwin Schrödinger, de Broglie dalga denkleminin zamana ve uzaya bağlı fonksiyonunu üst düzeyde matematik denklemi hâline getirmiştir.
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang.
Atom ve yapısını inceleyelim
Atomun Kuantum Modeli Hafta 7.
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER
MOLEKÜL ORBİTAL TEORİ Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
ATOMUN KUANTUM MODELİ.
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
Elektron Dizilişleri Elektronlar öncelikle enerjisi en az olan orbitali doldurur. Bir orbitalin enerjisi çekirdeğe yaklaştıkça azalır. Aynı temel enerji.
Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
KONU 5 ( Hafta) ORGANİK FOTOKİMYA
ATOMUN YAPISI.
Sunum transkripti:

Hund Kuralı

Hund Kuralı ve Çokluk (multiplicity) Spin Çokluğu, eşleşmemiş elektron sayısının bir ölçüsü. Çokluk = 2S + 1 ( S : toplam ms değeri) = eşleşmemiş elektron sayısı + 1 eşleşmemiş elektron sayısı Çokluk İsim 1 Tekli (singlet) 2 İkili (doublet) 3 Üçlü (triplet) 4 Dörtlü (quartet) Hund kuralı: Altkabuklardaki orbitallere, elektronlar maksimum toplam spin verecek şekilde yerleştirilmelidir.

Maksimum çokluk kavramının temelindeki teoriler elektron-elektron itmesi, c, minimum olmalıdır Farklı orbitallerde bulunan elektronlar arasındaki itme en azdır. Electrons in different orbitals feel a greater Z*, thus they are more stable

Maksimum çokluk kavramının temelindeki teoriler (devam) Değişim enerjisi (exchange energy), e, maksimum olmalıdır. - Kuantum mekaniksel bir etkidir, aynı enerjili ve aynı spinli sistemleri daha kararlı yapar. - Değişim ihtimali arttıkça, altkabuktaki elektron dizilişi daha kararlı olur. s-orbitalinde (altkabukl) spinler farklı olmalıdır, bu nedenle değişim mümkün değildir.

p altkabuğunda, aynı enerjili farklı orbitaller bulunur ve değişim mümkündür. Zıt spinli iki elektronda, değişim mümkün değildir. Aynı spinli iki elektronda, üç değişim mümkündür. Birinci değişim İkinci değişim Üçüncü değişim

C 1 Pe Pc = Coulomb enerjisi N Pe = değişim enerjisi O 1 Pc + 3 Pe (pozitif enerji) N 3 Pe Pe = değişim enerjisi (negatif enerji) O 1 Pc + 3 Pe

Değişim Enerjisi n n(n-1) e = κ 2 e d7 : 1 3 6 10 n : Paralel spinli elektron sayısı 2 Bir sabit n e 1 3 6 10 d7 : için n = 5 ve e = 10 için n = 2 ve e = 1 Toplam : 2 c + 11 e

SORU : Kromun temel hal elektron dizilişi, Cr: [Ar]4s2 3d4 yerine, Cr: [Ar]4s1 3d5 dir. Niçin? 4s23d4 6 e 4s13d5 10 e daha kararlı Değişim enerjisi, yarı-dolu altkabukların niçin daha kararlı olduğunu açıklar.

SORU : Aşağıdaki çizelgede iyonlaşma enerjisinde gözlenen sapmayı nasıl izah edersiniz? Z Atom Electron configuration para- or diamagnetic DH°ie (first / eV) 5 B [He]2s2 2p1 p 8.3 6 C [He]2s2 2p2 11.3 7 N [He]2s2 2p3 14.5 8 O [He]2s2 2p4 13.6 9 F [He]2s2 2p5 17.4 10 Ne [He]2s2 2p6 d 21.6