Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DALTON ATOM MODELİ(KÜRE MODELİ) Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. Atomlar parçalanamaz. Atomları içi dolu bir küreye benzetmiştir. Aynı elemente ait.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DALTON ATOM MODELİ(KÜRE MODELİ) Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. Atomlar parçalanamaz. Atomları içi dolu bir küreye benzetmiştir. Aynı elemente ait."— Sunum transkripti:

1 DALTON ATOM MODELİ(KÜRE MODELİ) Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. Atomlar parçalanamaz. Atomları içi dolu bir küreye benzetmiştir. Aynı elemente ait tüm atomlar bire bir aynıdır, demiştir. DİKKAT: Yüklerden hiç bahsetmedi!!!

2 THOMSON ATOM MODELİ(ÜZÜMLÜ KEK MODELİ) - Yüklü tanecikler, + yüklü küre içinde birbirini dengeleyecek şekilde dağılmıştır. Atomu üzümlü keke benzetmiştir. Elektronun isim babasıSTONEY ’ dir.

3 RUTHERFORD ATOM MODELİ (ÇEKİRDEKLİ MODEL) Rutherford, altın(Au) bir yaprağa + yüklü α ışını göndererek yaptığı gözlemler sonucu kendi atom modelini oluşturmuştur. GÖZLEMLERİ: 1) Gönderilen α ışınlarının çok büyük kısmı hiç sapmadan direkt karşıya geçmiştir. SONUÇ: Atomun çoğu boşluktan ibarettir.

4 2)Gönderilen α ışınlarının çoooooook az bir kısmı geldiği yoldan tam geri dönmüştür. SONUÇ: + yüklü α ışını, + yüklerin toplandığı çok küçük bir hacim kaplayan çekirdeğe denk gelmiştir. SONUÇ: Gönderilen + yüklü α ışınları – yüklü elektronlara yakın geçtiği için hafif sapmıştır. 3)Gönderilen α ışınların az bir kısmı hafif saparak ilerlemişlerdir. 4)Gönderilen α ışınlarının az bir kısmı önemli miktarda saparak geri gelmiştir. SONUÇ: Gönderilen + yüklü α ışını çekirdeğe yakın geçtiğinden saparak geri dönmüştür.

5

6 R.A.Modeli

7 Rutherford atom modelinin eksikliği; Atomdaki elektronların yerini doğru saptayamamış, Yüksüz tanecikler olan nötronlardan atom modelinde bahsetmemiştir. 4)BOHR ATOM MODELİ (KATMAN ATOM MODELİ) Hidrojen(H) atomlarını ısıtarak yaydıkları ışınları bir prizmadan geçirerek yaptığı gözlemler sonucu atom modelini oluşturmuştur. Bohr atom modelinde elektronlar çekirdek çevresinde belli enerjilere sahip dairesel yörüngelerde(katmanlarda) dönerler. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. K L M N O P Q

8 E7 >E6 >E5 >E4 >E3 >E2 >E1 Her katmanın bir enerjisi vardır. Çekirdekten uzaklaştıkça katmanların enerjileri de ARTAR. Bir elektron düşük enerjili alt katmanlardan yüksek enerjili üst katmanlara çıkarken ENERJİ ALIR. Enerji alır. Enerji verir.(ışın yayar.)

9

10 5)KUANTUM (MODERN) ATOM TEORİSİ (BULUT MODELİ) Modern atom teorisine göre ; elektronun yeri bilinirse hızı, hızı bilinirse yeri bilinemez. Bu BELİRSİZİLİĞİ denir. HEİSENBERG SCHRÖDİNDER Bu belirsizlikten dolayı modern atom teorosinde elektronların tam yerinden bahsetmez. Elektronların bulunma ihtimallerinin yüksek olduğu bölgelere ORBİTAL (yük bulutu) denir.

11 Enerji seviyeleri dairesel değil, hacimsel(küresel)’dir. elektronlar

12


"DALTON ATOM MODELİ(KÜRE MODELİ) Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. Atomlar parçalanamaz. Atomları içi dolu bir küreye benzetmiştir. Aynı elemente ait." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları