Grup üyeleri: Selen ERGÜ Galip Kaya Nazgül BARPİEVA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
Advertisements

DİCLE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİLGİ SİSTEMİ (AKADEMİKWEB)
Bilgi Paketi Çalışmaları
UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
WINDOWS Internet Ortamında Yazarlık Dilleri Dr. Hakan TÜZÜN.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BELGELEME Ian Sommerville, “Software Documentation”,
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
Site Türleri ve Yapıları
Eyvah Öğrenciler Küçüldü: Üniversite Öğrencilerinin Çok-Kullanıcılı Sanal Bir Bilgisayar Ortamında Bilgisayar Okuryazarlığı Eğitimi Alması Araş. Gör. Gonca.
109/06/08 VIVA Eğitim İlişkileri Yönetimi. 209/06/08 Ajanda Hedefler & Gerçekleşenler Proje Yönetimi AR - GE Sistem Testler Sonuç Demo Sorular & Yorumlar.
GRUP SPORTİF PROJE SUNUMU Ders Sorumluları: Yrd. Doç. Hakan Tüzün Ders Adı: BTÖ302 İnternet Ortamında Yazarlık Dilleri Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi.
HALK KÜTÜPHANELERİ SOSYAL AĞLARDA HALK KÜTÜPHANELERİNE ERİŞİM.
BÖTE BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARININ WEB SİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
SUNAR….
Ayın Problemi: İşitme Sorunları.
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi 2007 – 2008 Bahar Dönemi Beytepe - ANKARA BTÖ302 - İNTERNET ORTAMINDA.
Grup SportyBTO302-İnternet Ortamında Yazarlık Dilleri 1 Sporty Dünyası Hazırlayanlar:Ayşe Gamze AKALIN Nazgül BARPİEVA Mehtap MERT Ümit NALBANT Hüseyin.
Ders Yazılımlarının Geliştirilmesi
Yüz yüze Akademik Danışmanlık Hizmetleri Öğrenme-öğretme süreçlerinin ve uygulamalarının öğretmen ve öğrencilerle bir arada yürütülmesi.
Quest Atlantis Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel Bir Bilgisayar Oyununun Teknik Yapısı.
TDMS TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ Ali Gazi Hastane İşletmeciliği Uzmanı
WEB TABANLI ÖĞRENME ORTAMLARINDA ETKİLEŞİM
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
QUEST ATLANTİS Excell Üniversitesi
Kütüphane Oryantasyonu
1 KİŞİSEL BİLGİLERİN SİSTEME EKLENMESİ VE ŞİFRE ALINMASI EĞİTMENLERİN VE TAG KATILIMCILARININ KİŞİSEL BİLGİLERİNİ SİSTEME EKLEMELERİ VE KULLANICI ADI İLE.
Ders Sorumlusu : Yrd.Doc. Dr Hakan TÜZÜN Hazırlayanlar : Mustafa SARITEPECİ Yeşim YENİLMEZ Yeşim YENİLMEZ Ebru KIRMAN Ebru KIRMAN Ramadan ŞEN Selahattin.
KÜBRA AYAN & DİLEK DEMİRAL
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
Windows adası os2 Hazırlayanlar: Azize Sertkaya Yasemin Dönmez Şaylan Durum Ali Bayandur Fatih Onur Yüler.
Quest Atlantis Yapısal Dünyası
Quest Atlantis Tasarımcılar: Kenan Akpınar Nuri Durna Pınar Tosun Nurcan Çoksusamış Yasin Tursun.
PowerPoint’te Görselleri Kullanarak Etkili Sunum Hazırlama
Başkent Üniversitesi Öğrenme ve İçerik Yönetim Sistemi Kullanıcı Giriş İşlemleri.
Bankacılık Sektöründe Kullanıcı Deneyimi Araştırması: Dijital Şube, XTM Yazarlar: Öznur Savaş Fatma Molu
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
GRUP:NET2 Grup üyeleri: Zehra Duman Buket Deringöl Abdulbaki Ensaroğlu
Yazılım Geliştirme Projesi
EXCEL 1 İNTERNET ORTAMINDA YAZARLIK DİLLERİ Dr. Hakan TÜZÜN (Ankara,2005)
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
BTO-302 İnternet Ortamında Yazarlık Dilleri ve Uygulamaları Dersi Grup Projesi Hazırlayan: Grup HIZLI ve ÖFKELİ Gülsüm KARABAĞLI Anıl ŞAHİN Sertaç KARATEKE.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUKLARI KİTAP MİKTARI İLE KİTAP TÜRÜNÜN AKADEMİK BAŞARI ÜSTÜNE ETKİSİ NUTELLA ESRA SİVAS HABİBE NUR AMARATLICAN.
Tekstilde Tasarım Yöntemleri I Dersi Dönem Sonu Ekip Projesi
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
ÖĞRETMENLER İÇİN ANKET GİRİŞİ
BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME. BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME.
Staj Bilgilendirme 2017 Makina Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu
UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
ACCESS GRUBU 5.SINIF MATEMATİK ÜÇ BOYUTLU GEOMETRİK CİSİMLER
İŞ YERİ UYGULAMA EĞİTİMİ
Staj Bilgilendirme 2018 Makina Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu
Ocak, 2013 Akdeniz Üniversitesi
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
Fırat Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sisteminin Kullanılabilirliği: Nitel Analiz Arş. Gör. Habibe Kazez Lisans Öğrencileri: Merve Koparır, Songül Çimendağ,
Fatma Kübra ÇELEN, Aygül ÇELİK & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
Anket ve Likert Ölçekler
Veri Toplama Araçları Anket, Gözlem vb.
Sunum transkripti:

Grup üyeleri: Selen ERGÜ Galip Kaya Nazgül BARPİEVA Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği BTÖ611:İnsan_Bilgisayar Etkileşimi Hata_İhtiyaç Bildirme Sistemi Grup üyeleri: Selen ERGÜ Galip Kaya Nazgül BARPİEVA

Sistemin Tanıtımı Hacettepe Üniversitesi BÖTE bölümündeki tüm derslikler ve laboratuardaki bilgisayarlarda kullanılmak üzere tasarlanmış bir sistemdir. Bölümdeki bilgisayarlarda ve diğer öğretim materyallerinde olası problem ve ihtiyaç durumlarını iletmek için tasarlandı.

Analiz Çalışmaları Sistemin analiz süreci ders hocasının gereksinimleri bildirerek sistemin çerçevesinin çizilmesi ile başladı Belirtilen ihtiyaçlar ve gereksinimler doğrultusunda, nasıl bir sistem oluşturulacağı ve sistemin nasıl işleyeceği düşünüldü. İhtiyaçlar çok detaylı olmayacağı için sistemin web tabanlı bir uygulama olmasına karar verildi Kullanıcıların bildireceği hata ve ihtiyaçların yetkililere iletilmesini sağlayacak uygulama ise e-posta tabanlı olarak düşünüldü.

Tasarım Bu aşamada yapılan analizlere göre sistemin tasarımı yapıldı. Daha sonra sistem tasarımı, Ders hocasından alınan dönütlere göre Her hafta derste işlenen konularda, etkileşimli sistemlerin nasıl olması gerektiğine yönelik kurallara göre değiştirildi. Her değişiklikte sistem kağıt üzerinde tekrar çizildi.

Geliştirme Sistemin bileşenleri kâğıt üzerinde olgunlaştıktan sonra sistemin gerçekleştirimine geçildi. HTML dili kullanılarak geliştirilen sistemde yetkililere e-posta gönderebilmek için PHP dili kullanıldı Sistemde ana sayfa ve yardım sayfaları olmak üzere iki genel bileşen kullanıldı.

Sistemin Görünümü

Yardım Senaryosu Görünümü

Sıkça Sorulan Sorular Görünümü

Sistemin Adresi http://yunus.hacettepe.edu.tr/~galipk/611/ana_sayfa.html

Test Sistemin bilgisayar üzerinde geliştirildikten ve bir prototipi oluşturulduktan sonra test aşamasına geçildi. ODTÜ insan bilgisayar etkileşimi laboratuarına gidilerek sistem test edildi. 3 katılımcı ile sistem test edildi Katılımcıların sistem üzerinde formu doldururken gözlerinin izledikleri yollar kaydedildi Form bileşenlerinin sistem ana sayfası üzerindeki yerleşimi kontrol edildi.

Test - Kullanılabilirlik Testi Kullanılabilirlik testi yapılmadan bir hafta önce gönüllü BÖTE bir ve ikinci sınıftan (bir erkek,bir bayan) iki öğrenci üzerinde sistemin kullanışlılığının bir denemesi yapıldı. Bu süreç ve uzman görüşleri dikkate alınarak, anketlerde değişiklikler yapıldı. Bu süreçte gözlemciler ve kullanıcılar için ayrı anketler düzenlendi.

Test - Kullanılabilirlik Testi Test, H.Ü BÖTE bölümü laboratuarında yapıldı. Gözlemcilerden biri süreci gözleyerek notlar aldı. Diğer ise kullanıcıya gerekli açıklamaları yaparak, anketleri uyguladı. Sistem BÖTE 1.sınıftan iki kişiye,2 ve 3. sınıftan birer kişiye,bir de yüksek lisans öğrencisine uygulandı. Süreçte herhangi bir aksilik yaşanmadı.

Test - Kullanılabilirlik Testi Gözlemciler, görevin tanımı, ayrıntıları, tamamlanma sürelerini içerin hem de not alabilecekleri bir görev listesi kullandılar. Katılımcılar ise, bizim onlardan ne istediğimize gösteren bir açıklama ve örnek görev senaryoları olan, bir form kullandılar. Katılımcıların ad,soyad,yaş,meslek ve iletişim bilgilerini ve bilgisayar okur yazarlık düzeylerini gösteren kişisel bilgiler anketini doldurdular. Son olarak ise, bir kullanışlılık anketi doldurdular. Bu anketteki maddeler Türkçe’ ye uyarlanarak, bazı maddeler anketten çıkarıldı, bazılarında ise düzeltmeler yapıldı.(Lewis, J. R. (1995) /IBM Computer Usability > Satisfaction Questionnaires: Psychometric Evaluation and Instructions )

Verilerin Toplanması Eye-tracking programındaki verileri kullandık. Öğrenciler ad,soyad,yaş, sınıf ve onlarla gerektiğinde iletişime geçebileceğimiz e_posta adreslerini içeren bir anket doldurdular. Öğrencilerin bilgisayar okuryazarlık durumlarını içeren bir anket uygulanarak bilgiler toplandı. Test süresince kullanıcıdan sesli düşünmesi istendi ve notlar alındı. Son olarak veriler toplanarak EXCEL programında incelendi.

Test Sonuçları Katılımcılar devam ettikleri sınıf ve yaşlarına göre aşağıdaki gibi kodlanmıştır: Sınıf/Yaş Kod 1 / 17 A 1 / 19 B 2 / 21 C 3 / 22 D Y. Lisans / 23 E

Test Sonuçları Katılımcıların kişisel bilgi anketinden çıkarılan sonuçlara göre, A ve D kullanıcılarının başlangıç düzeyi B ve C kullanıcılarının orta düzey E kullanıcısının ise ileri düzey Bilgisayar kullanıcısı oldukları çıkarılmıştır. Bu çıkarımda katılımcıların günlük bilgisayar ve internet kullanımı ile bilgisayar konusundaki yeterlilik sorularına verdikleri cevaplar kullanılmıştır.

Test Sonuçları Katılımcıların tamamı sistemi kullanarak verilen örnek senaryoları başarıyla tamamlamışlardır Buna göre katılımcıların bilgisayar yeterliliklerini başlangıç, orta ve ileri olarak ayırırsak, her üç düzeydeki kullanıcılar da sistemi kullanarak verilen görevleri başarıyla tamamlamışlardır Yardım sayfalarına konulan örnek senaryonun ve bilgisayar adının gösterildiği sayfanın da inceleyen kullanıcılar için büyük kolaylık sağlamıştır Yardım sayfalarını inceleyen kullanıcıların senaryoları daha rahat, adımlar üzerine daha az düşünerek tamamladıklar gözlenmiştir.

Test Sonuçları Katılımcıları doldurdukları anketlere göre ve sistemi kullandıktan sonra verdikleri sözlü dönütlere göre: Sistemin kullanımının kolay ve anlaşılır olduğu çıkarılmıştır. Katılımcılar verilen görevleri etkili bir şekilde tamamladıklarını düşünmektedirler, Yardım sayfalarını inceleyenlerin bu sayfaların kullanışlı olduğunu düşünmektedirler Katılımcıların tamamının sistemden genel olarak memnun kaldığı görülmektedir

Çıkarılan Dersler Sistemin yapılması muhtemel yanlışlarda, hata mesajı vermesini sağlayabilirdik. Sayfanın arka plan renginde değişiklikler yapabilirdik

Teşekkürler Sorular ?