HİNTYAĞI Tak: Euphorbiales Fam: Euphorbiaceae Cins: Ricinus

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FATSİA JAPONİCA Japon çınarı, japon aralyası olarak bilinir.
Advertisements

QUERCUS FRAİNETTO (MACAR MEŞESİ)
Tsuga canadensis Kanada sugası.
Ilex aquifolium (Çobanpüskülü)
Bilimsel sınıflandırma Familya: Caprifoliaceae
Juglandaceae CEVİZGİLLER.
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
ABELİA GRANDİFLORA.
Büyük yapraklı ıhlamur
Caesalpinia gilliessii
Mahonia & Nandina (Mahonya ve Cennet Bambusu)
FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı.
Yerfıstığı.
SOYA Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Glycine
KETEN.
TÜYLÜ FİĞ (Vicia villosa Roth)
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
HAŞHAŞ Tak: Rhoeadelas Fam: Papaveraceae Cins: Papaver
SUSAM Takım: Tubiflorales Familya: Pedaliaceae Cins: Sesamum
KETEN Tak: Geraniales (Turnagagalılar) Fam: Linaceae (Ketengiller)
HAŞHAŞ.
TÜTÜN.
AYÇİÇEĞİ SİSTEMATİKTEKİ YERİ, ORİJİNİ VE YAYILIŞI
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
YERFISTIĞI Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Arachis
BEZELYE (Pisum L.) CİNSİ:
Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir.
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
GAZALBOYNUZU (Lotus L.) CİNSİ:
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
KOLZA.
NYMPHAEA N.odorata N.odorata Güzel kokan nilüfer.
ACIBAKLA (Lupinus L.) CİNSİ:
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
YERALTI ÜÇGÜLÜ (Trifolium subterraneum L.)
KEREVİZ.
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
İÇERİK ; ULMUS MİNOR’ ün botanik özellikleri: Sistematiği, Habitus’u,
CISTACEAE (LADENGİLLER).
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
JUNİPERUS OXYCEDRUS L. SUBS OXYCEDRUS KATRAN ARDICI
GİNKGO BİLOBA GİNKO BİLOBA
PATLICAN Solanum melongena
SOYA.
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
KOZALAK VE ÖZELLİKLERİ
Quercus suber 6-10 (20) m ye kadar boylanabilen herdem yeşil ağaçlardır. Doğal yayılışı alanı Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'dır.
İSKENDERİYE ÜÇGÜLÜ (Trifolium alexandrinum L.)
Sambucus nigra (Kara mürver).
PYRACANTHA COCCİNEA Pyracantha coccinea.
MACAR FİĞİ (Vicia pannonica Crantz)
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
Platanus orientalis doğu çınarı
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
CELTİS caucasica. BİLİMSEL SINIFLANDIRMA  Kingdom(Alem)-Plantae  Subkingdom-Tracheobionta  Suberdivision-Spermatophyta  Division(Bölüm)-Magnoliophyta.
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
Haşhaş.
YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
YER ELMASI.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
KIRMIZI ÜÇGÜL (Trifolium incarnatum L.)
Sunum transkripti:

HİNTYAĞI Tak: Euphorbiales Fam: Euphorbiaceae Cins: Ricinus Tür: Ricinus communis L. n:10 İng: Castorbean Alm: Rizinus

Kökeni kesin olarak bilinmemektedir Kökeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak Habeşistan yöresinden köken aldığı görüşü vardır. M.Ö. 4000 yıllarında bu bitki tanınmaktadır. Amerika’ya yayılışı Afrikalı köleler tarafından olduğu düşünülmektedir.

KULLANIM ALANLARI Süs bitkisi olarak kullanılır. Küspesi gübre olarak kullanılır. Yakacak olarak kullanılır. Genç yaprakları sebze olarak kullanılır. Tohumundan elde edilen yağı tıbbi amaçla kullanılır. Yağı zor ısınması nedeniyle motor yağı olarak kullanılır. Yağı eczacılıkta, kozmetik, deri, plastik, boya sanayinde kullanılır.

BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ Tropik ve subtropik bölgelerin bitkisidir. Doğal olarak bulunduğu yerlerde çok yıllık küçük ağaççık şeklindedir. Kültürü yapılanlar tek yıllık ve yazlıktır. Vejetasyon süresi 150-200gün arasındadır.

KÖK Kültür formlarının 100-150cm kadar derine inebilen çok kuvvetli bir kazık kökü vardır. Yan kökler ise 60-120cm kadar boylanır. Kök sistemi çok iyi geliştiği için bir ağacın kökünü andırır.

SAP Çok yıllık formları 10 m’ ye kadar boylanır. Çalımsı karakterler gösterenler ise 2-4 m arasında boylanır. Kültür formlarının boyu ise en fazla 2 m’ dir. Şu anda tarımı yapılan formların boyları 60-120 cm arasındadır. Sap boğum ve boğum aralarından oluşmuştur.

Dik ve sert bir yapı gösterir. Kalınlığı 2-15 cm arasındadır. Rengi yeşil-kırmızı, kahverengi-kırmızı veya antosiyanlı olabilir. Kesiti yuvarlak olup yüzeyi parlaktır. Dallar yaprak koltuklarından oluşur ve dallanma alttan üste doğrudur. Her boğumdan bir yaprak ve bu yaprak koltuklarından yan dallar çıkar.

YAPRAK El şeklinde, uzun saplı ve iridir. Yapraklar parçalı olup, parça sayısı 5-11 arasında değişir. Üst yaprakların fusları daha geniştir. Yaprak kenarları testere dişlidir.

ÇİÇEK Tek evcikli (Monoik)’ dir. Yani erkek ve dişi çiçekler bir bitkide fakat farklı yerlerde bulunur. Bir çiçek demetinde erkek çiçekler demetin alt kısmında, dişi çiçekler üst kısmında bulunur. Bu bitkide protoandry vardır.

Erkek çiçeklerin en dış kısmında uçları sivri ve yeşil renkte 5 adet perigon yaprağı vardır. İç kısmında ise çok fazla sayıda ve bir demet halinde erkek organlar bulunur. Dişi çiçekler ise en başta 3’lü gruplar halinde oluşur. Daha sonra bunlarda yalnız ortadaki gelişir.

Dişi çiçeklerde 5 adet ince, uzun ve yeşil renkli perigon yaprağı ile 2 veya 3 tepecikli ve 3 gözlü yumurtalığı olan 1 adet dişi organ bulunur. Döllenmesi yabancıdır.

MEYVE Meyvelerine kapsül denir. Yumurtalık gelişerek bazen çıplak yüzeyli, bazen de dikenli yuvarlak şekilde meyveleri oluşur. Meyve 3 bölmeli olup, her bölmede bir tohum oluşur. Küçük bir ceviz büyüklüğündedir. Olgunlaşma ile kapsüller çatlayabilir.

TOHUM Yuvarlak veya yumurtamsı olabilir. Tohumun üzeri parlak ve renkli beneklerle kaplıdır. Bin tane ağırlığı 100-1000g arasında değişir. Tohumunda zehirli bir alkoloid olan “ricin” bulunur. Pres sırasında bu madde yağa geçmez. Bu nedenle hayvan yemi olarak kullanılmaz.

Tohumun bileşiminde %50-60 ham yağ, %10-17 ham protein, %5-11 arasında azotsuz öz maddeler, %3-4 kül bulunur.