İran İsfahan’daki Hemodializ Hastaları, İ.V İlaç Kullanıcıları ve Sağlıklı Kan Donörlerinde TTV Enfeksiyonu Prevelansı’nın Karşılaştırılması Danışman:Prof.Dr.Mahmut.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OLGU.
Advertisements

AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
Moleküler Testlerde Preanalitik Faz
DERGİ KLUBÜ: KHDAK’İN PREOPERATİF EVRELENMESİNDE VATS’IN KLİNİK ÖNEMİ; 105 HASTA İÇEREN PROSPEKTİF ÇALIŞMA The Spanish Video-assisted Thoracic Surgery.
İnfluenza ve Solunum Yolu Hastalıkları Sürveyansı
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
MEVSİMSEL ALLERJİK RİNİTLİ (MAR) HASTALARDA BRONŞİAL REMODELLİNG’İN İNDÜKTE BALGAMDA VASCULAR ENDOTHELIAL GROWTH FACTOR (VEGF) ÖLÇÜMÜ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Clinical evaluation of a fully automated CMV PCR assay Journal of Clinical Virology 50 (2011) 281–286.
Prof.Dr.Ahmet Dobrucalı
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kanser Hastalarında Enfeksiyon Kontrolü
Hepatik Kist Hidatik Hastalığında Kisto-Biliyer İlişki, Tedavi Öncesi Hepatobiliyer Spesifik Ajan Gd-EOB-DTPA ile Elde Edilen MR Kolanjiografi ile Belirlenebilir.
Bu çalışma için herhangi bir kurumdan maddi destek alınmamıştır.
Yeni Büyük Klinik Çalışmalar
Plansız ekstübasyon gerçekleşen hastalarda re-entübasyon için risk faktörleri Pınar Çimen, Dursun Tatar, Cenk Kıraklı, Özlem Edipoğlu, Emel Özden, Ayşe.
HEPATİT B VİRÜSÜ; BULAŞ ve TEDAVİ
1. 2 SERUM ÖRNEKLERİNDE HDV VİREMİ BELİRLEMEDE ANTİ-HDV ENZİM İMMUNOASSAY GÖSTERGESİ Dr. Özlem Aydemir Doç. Dr. Mehmet Özdemir 3.
KAN BAĞIŞÇISI BİLGİLENDİRME, KAYIT VE SORGULAMA FORMU
Danışman:Prof.Dr.Mahmut Baykan Hazırlayan:Arş.Gör.Dr.Özlem Ögüç Şanlı
Pedagog- Psikolojik Danışman
ISTC International Standarts for TB Care TB-UBS TB’da Uluslararası Bakım Standartları 1 Bütün TB hastaları ve TB’dan şüphelenilen hastalar için uygulanması.
PPD pozitifliği için kriterler.
Arş.Gör.Dr. Asiye Acar Prof.Dr. Mahmut Baykan. Surendra K. Sharma, Ninoo George, Tamilarasu Kadhiravan, Pradip K. Saha, Hemant K. Mishra& Mahmud Hanif*
Danışman:Prof.Dr.Mahmut Baykan Arş.Gör.Dr.Özlem Ögüç Şanlı
Yeni Bir Uzmanlık Alanı: KÖK HÜCRE NAKİL HEMŞİRELİĞİ
HEPATİT SAĞALTIMINDA YENİLİKLER
CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR
BEL BACAK AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
(Grip) Virüsün Özellikleri ve Tanı
Danışman:Prof.Dr.Mahmut Baykan Hazırlayan:Arş.Gör.Dr.Özlem Ögüç Şanlı
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
GÖRSEL SANATLAR ETKİNLİKLERİ
Özet (50 pt) Problem (50 pt) Konu Araştırması (50 pt) PROJE ADI (70 pt) Kullanılan Materyeller (50 pt) Uygulanan Prosedür (50 pt) Analiz Sonuçları (50.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
BASINÇ YARASI PREVALANSI
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
ZEHRA KÖSEHAN EDA NUR BARATALI  Araştırmanın amacı: Kanser hastalarının kişilik özellikleri ile mükemmeliyetçilik özellikleri arasında bir ilişkinin.
ELEKRİK SEKTÖRÜNDE EĞİTİM DÜZEYİ İLE İŞ KAZALARININ İLİŞKİSİ GÜTF HALK SAĞLIĞI ABD EPİDEMİYOLOJİ PROJE ÖDEVİ.
Evaluation of Serum Levels of Interleukin (IL)–6, IL-10, and Tumor Necrosis Factor–α in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Nuh Mehmet ŞAHİN.
Tarsal Tünel Sendromu Dönem II Entegre Oturum 2016.
OLGU VE GÖRÜ Ş HAZIRLAYAN Kübra bardak.
Enfeksiyon Hastalıkları Hastane Enfeksiyonları Adı:
Dr. Engin KORKMAZER Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Elisa Testi ( ANTI – HIV Testi ) Kişi HIV ile enfekte olduktan sonra bağışıklık sistemi tarafından virüse karşı antikor üretilir. Anti-HIV.
Parametrik Olmayan İstatistik
GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPÜSÜNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TEMEL AFET BİLGİ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Uğur YAYLA, Nurçin KÜÇÜK KENT, Ünal YAPRAK,
DOKTOR EKRANINDA GELİŞTİRMELER – 1
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
İLK TRİMESTERDE ABORTUS İMMİNENS TANISI ALMIŞ VE SUBKORYONİK HEMATOM ALANI SAPTANMIŞ HASTALARIN MS-AFP DEĞERLERİNİN VE ÜÇLÜ TARAMA TESTİ SONUÇLARINA.
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
DİABETES MELLİTUS’LU HASTA TAKİBİNDE TÜKRÜK FRUKTOZAMİN DÜZEYİ
HASTA KİMLİKLENDİRME VE KİMLİK DOĞRULAMA
İki Eş Arası Farkın Önem Kontrolü İki Yüzde Arası Farkın Önem Kontrolü
1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ.
Genel Biyoloji Laboratuvarı II Dersi
BASINÇ YARASI PREVALANSI. Basınç yarası, kemik çıkıntılarının dış yüzeylerindeki deri ve subkütan dokunun uzun süreli basınca maruz kalması ve sürtünmenin.
DÜNYA, AY, GÜNEŞ VE EVRELERI. AYıN EVRELERI AY HAKKıNDA ILGINÇ BILGILER.
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
Zika Virüs Enfeksiyonu
Preoperatif değerlendirme
* MERHABA ARKADAŞLAR BUGÜN SİZLERLE KORDİNAT SİSTEMİNİ ANLATIMLI BİR ŞEKİLDE DİNLEYECEĞİZ VE İZLEYECEĞİZ...
Bu poster 70X110 cm olarak hazırlanmıştır.
Postherpetik Nevralji Hastalarında İMA ve Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesi Şule Arıcan1, Gülçin Hacıbeyoğlu1, Sinan Ulukaya1, Gamze Avcıoğlu2, Ruhiye Reisli3,
Karşılaştırmalı Hukuka Giriş
PROJE BAŞLIĞI NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
TEST.
27 nisan tüp doldurduğumuz tarih.
Sunum transkripti:

İran İsfahan’daki Hemodializ Hastaları, İ.V İlaç Kullanıcıları ve Sağlıklı Kan Donörlerinde TTV Enfeksiyonu Prevelansı’nın Karşılaştırılması Danışman:Prof.Dr.Mahmut Baykan Hazırlayan:Arş.Gör.Dr.Özlem Ögüç Şanlı

GİRİŞ TTV(Transfusion Transmitted Virus) patojenitesi ve bulaş yolları tam olarak bilinmemektedir Bu çalışmanın amacı İran İsfahan’daki sağlıklı kan donörlerinde, hemodializ hastalarında ve i.v ilaç kullanıcılarında prevelansını belirlemektir

MATERYAL-METOD Toplam olarak 108 olgunun alındığı bir vaka- kontrol çalışmasıdır Grup 1: 36 hemodializ hastası Grup 2: 36 i.v ilaç kullanıcısı Grup 3: 36 sağlıklı kan donörü (kontrol grubu)

Her hastadan EDTA içeren tüplere 5ml kan örneği alınmış Örnekler TTV DNA’sını belirlemek için Real- time PZR yöntemiyle test edilmiştir

BULGULAR Yaş ortalaması: 38.7 ± olgunun 30’u (%27,8) TTV pozitif, 78’i (%72,2) TTV negatifti İ.v ilaç kullanıcılarında TTV prevelansı 21(%58)di, diğer gruplardan [group I: 6 (17 %) ve group III: 3 (8%)] anlamlı derecede daha fazlaydı( P<0,0001)

SONUÇ TTV i.v ilaç kullanıcılarında prevelansı İran İsfahan’daki genel populasyondan ve hemodializ hastalarından anlamlı derecede daha fazlaydı Bu çalışma i.v ilaç kullanıcılarına yakın temasta bulunanlar ve sağlık personeline TTV bulaş riskini düşürmek için ciddi önlemlerin alınması gerektiğini göstermektedir