Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ."— Sunum transkripti:

1 1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ

2 HIV NEDİR? İnsanların bağışıklık (savunma) sistemine yerleşerek, kişilerin hastalıklara karşı savunma gücünü zayıflatan bir virüstür. Kanında HIV virüsü bulunan kişilere HIV (+) denir.

3 AIDS NEDİR? AIDS, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Nedeni HIV virüsüdür. Bu virüs insanın bağışıklık sistemini bozarak, vücudun normalde dirençli olduğu birçok hastalığa karşı kendini koruyamamasına neden olur.

4 . AIDS' e sebep olan HIV yalnızca yapılan kan testleri sonucu fark edilir. Yaklaşık yıl sonra AIDS belirtileri görülmeye başlar. Bu zamana kadar kişi, virüsü başkalarına bulaştırabilir. Bu zaman süresince HIV Pozitif bir kişi hasta olmayabilir, ve AIDS'e dönüşmeden yıllarca sağlıklı olarak yaşayabilir

5 İlk olarak 1981 yılında ABD’de ortaya çıkan bu hastalık, Ülkemizde yılından itibaren görülmeye başlamış olup Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 8000’ e yakın hastanın olduğu saptanmıştır.

6 DÜNYA’DA HIV/AIDS

7

8 TÜRKİYE’DE HIV/AIDS Ülkemizde hastalığın ilk görüldüğü yılından bu zamana kadar yaklaşık kişide HIV/AIDS hastalığı bulaşmıştır. bulaşmıştır. Vakaların %72’sini erkekler oluşturmaktadır. Enfeksiyondan en fazla etkilenen yaş grubu ise yaş arasıdır

9 BELİRTİLERİ 1)Tekrarlayan ateş ve gece terlemesi.
2) Nedeni belirsiz hızlı kilo kaybı 3)Boyun, koltuk altı ve kasık lenf bezlerinin şişmesi 4)Sürekli yorgunluk 5)İshal

10 6)İştah azlığı 7)Ağızda beyaz lekeler 8)Deride değişiklikler 9)Nedensiz kanamalar 10)Geçmeyen öksürük veya nefes darlığı

11 AIDS NASIL BULAŞIR? Üç yolla bulaşır; 1)Cinsel ilişki yoluyla
2)Kan yoluyla 3)Anneden bebeğe

12 Önlemek İçin; 1)Cinsel perhiz 2)Karşılıklı tek eşlilik 3)Korunmalı cinsel ilişki

13 HANGİ DURUMLARDA BULAŞMAZ
1)Dokunmak, tokalaşmak, sarılmak, )Aynı yerde oturmak, aynı havayı solumak, 3)Telefon kulaklığı, kapı tokmağı, aynı saunayı, havuzu, banyoyu veya tuvaleti kullanmak ile )Giysileri ortak kullanmak, )Gözyaşı, ter ve tükürük )Böcek, sinek veya arı sokması ile )Evcil hayvanlar ile BULAŞMAZ!!

14 TEDAVİSİ

15 HIV TESTİ HIV testi kanda virüse karşı oluşan antikorları saptayan testtir. HIV virüsüne karşı antikor 3 hafta-6 ay arasında bir sürede oluşur ve test pozitifleşir. Kişi bu süre içinde çevresine virüs bulaştırabilir.


"1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları