BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
Advertisements

Bileşikler ve Formülleri
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Yrd. Doç. Dr. Betül DEMİRDÖĞEN
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
ASİT VE BAZ TANIMLARI ARHENİUS ASİT BAZ TANIMI:
Bileşikler ve Formülleri
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
ORTAÖĞRETİM 9. SINIF KİMYA 2. ÜNİTE: BİLEŞİKLER
Atom ve Yapısı.
Bileşikler ve Formülleri
Asitler ve Bazlar T47KQ8QX45 SP1RX7HNQE.
ASİTLER VE BAZLAR Hazırlayanlar: Grup no:10 Kamile Kul
Asitler ve Bazlar.
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
Bileşikler Ve Formülleri
Kimyasal Bağlar.
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Asitler ve Bazlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
ASİT VE BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞ.
Bileşik ve formülleri.
Asitler Bazlar Tuzlar.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER.
ASİTLER VE BAZLAR.
Bileşikler ve Formülleri
MADDE YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
ATOMUN YAPISI, BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Her madde gözle görülemeyecek kadar küçük ve bölünmesi zor yapı taşları olan atomlardan oluşmuştur. Atomlar gözle.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLERİ
ASİTLER VE BAZLAR.
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
ASİT VE BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
Bileşikler ve Formülleri
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
Saf değillerdir Farklı cins atom yada moleküllerden oluşurlar Fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılırlar Kendilerini oluşturan maddelerin özelliklerini.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Kimyasal Bileşiklerin Formüllerinin Yazılması ve Adlandırılması
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
BİLEŞİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
ELEMENT VE BİLEŞİKLER Fe Co
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
MADDENİN ÖZELLİKLERİ AS İ TLER BAZLAR TUZLAR HAZIRLAYAN : Mehmet KÜÇÜKOĞLU.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar
Atomlar, Moleküller, İyonlar
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
Sunum transkripti:

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER Birden fazla atomun belirli oranlarda kimyasal reaksiyon sonucu bir araya gelmesiyle oluşan yeni, saf maddeye bileşik denir. Bileşiklerin en küçük yapı taşları moleküldür.

Bileşiklerin özellikleri -Saf ve homojen maddelerdir. -Kimyasal yollarla bileşenlerine ayrıştırılabilir. -Erime ve kaynama noktaları, öz kütleleri sabittir -Bileşiği oluşturan elementler sabit kütle oranlarında birleşir. -Bileşikler formüllerle gösterilir. -Bileşiğin kimyasal özellikleri kendisini oluşturan elementlerin kimyasal özelliklerinden farklıdır.

Katyonun adı + Anyonun adı = Bileşiğin adı Yüklü atom veya atom gruplarına iyon denir. (+) yüklü iyonlara katyon, (-) yüklü iyonlara da anyon denir. Katyonlar +1 , +2 , +3 ve +4 yüklü olabilir. Anyonlar da -1 , -2 ve -3 yüklü olabilir. Bileşik formülleri yazılırken,önce (+) yüklü iyon, sonrada (-) yüklü iyon yazılır.

Bileşiklerin İsimlendirilmesi a) İyonik bağlı bileşiklerin isimlendirilmesi: Yapısında katyon ve anyon bulunduran bileşikler iyonik yapılıdır. Dört durumda incelenir. 1. Metal-Ametal = Metalin adı+Ametalin adı+ür. NaCl(sodyum klorür) 2. Metal-kök = Metal adı+kök adı NaOH(sodyum hidroksit) 3. Kök -Ametal = Kök adı+Ametalin adı +ürNH4 Amonyum iyodür. 4. Kök-kök = Katyon kök adı+Anyon kök adı NH4NO2 Amonyumnitrit

b) Kova lentbağlı bileşiklerin isimlendirilmesi: Ametal atomlarının kendi aralarında oluşturdukları bağ çeşidine kovalentbağ denir. Kovalentbağlı bileşiklerin isimlendirilmesinde atomların sayısı mono,di, tri, tetra, penta gibi Latince kelimelerle ifade edilir. İlk yazılan atom bir tane ise mono yazılmaz. Sonraki atomun sayısı her halukardasöylenir. CO: Karbon mono oksit NCl3: Azot triklorür NO: Azot mono oksit

BİLEŞİKLERİN SINIFLANDIRILMASI Asitler Suda çözündüğünde ortama H+iyonu verebilen bileşiklerdir. Diğer bir tarifle OH+ iyonuyla reaksiyona giren maddelerdir. HCl, HBr, HI gibi asitler kuvvetli asitlerdir. Kuvvetli asitler tam olarak iyonlaşarak çözünürler. Tam olarak iyonlaşamayan asitlere zayıf asitler denir. Genel özellikleri şunlardır; Suda iyonlaşarak çözünürler, Çözeltileri elektirigiiletir, Turnusol kağıdını kırmızıya boyarlar, Tatları ekşidir, Soy metaller dışında bütün metallerle reaksiyona girerek tuz ve H oluştururlar, Bazlarla nötürleşerektuz ve su oluştururlar

Bazlar Suda çözündüğünde OH+iyonu verebilen bileşiklerdir. 1A gurubu metali hidroksitleri LiOH, NaOH… kuvvetli bazlardır. Diğer bütün metallerin hidroksitleri suda kötü çözündükleri için zayıf bazlardır. Bazların genel özellikleri; Suda iyi çözünürler, Turnusol kağıdını maviye boyarlar, Tatları acıdır, Çözeltileri ele kayganlık verir, Sadece anfotermetallerle reaksiyon verirler, Asitlerle tuz ve su oluştururlar