ALACAHÖYÜK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UYGARLIK TARİHİ 8. HAFTA ANADOLU
Advertisements

TARİH ÖNCESİ DEVİRLER ÖZGÜ® GÜVE®CİN TA®İH NOTLA®I.
Arkeoloji Bölümü.
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
KASTAMONU arkeoloji MÜZESİ
Kazanım: Anadolu ve Mezopotamya’da yaşamış ilk uygarlıkların yerleşme ve ekonomik faaliyetleri ile sosyal yapıları arasındaki etkileşimi fark eder.
.Her evin bir kaç girişi var .Her ev yüksek bahçe duvarları ile çevrili..Mahalle çevresi de yüksek duvarlarla çevrili. Duvarlar, düşmanlardan korunmak.
LİDYALILAR AYŞE EGE DOLANBAY 9-B 464
MAĞARADAN BÜYÜK ŞEHRE İNSANIN SERÜVENİ
TURİZM DEĞERLERİMİZ.
Hazırlayan Nehir Gülce ÇEŞMECİ 6-B NO 1
Anadolu Arkeolojisi GSB 109 Doç. Dr. Billur Tekkök Güz 2006
HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır.
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
YAMBOL VE CİVARINDA TATİL TEREZA VE TANYA’NIN TEKLİFİ
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
Medeniyetlerin kesişim noktası
ÖZGE BEŞİKÇİ - ZEYNEP YAŞA
Ünite 2: 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Yer Yüzünde Yaşam
A.TAŞ ÇAĞI TARİH ÖNCESİ ÇAĞLAR 1.ESKİ TAŞ (Kabataş-Paleolitik ) ÇAĞI
İHSAN DOĞRAMACI VAKFI ÖZEL BİLKENT ERZURUM LABORATUVAR LİSESİ
Ders 3 10 Ekim 2006 Doç. Dr. Billur Tekkök GSF F102
SANAT TARİHİ.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
OSMANİYE.
GEÇ GOTİK MİMARLIK ( ) İSPANYA/PORTEKİZ.
ESKİ ANADOLU MEDENİYETLERİ
Hitit Kaya Anıtları, Hititlerce kutsal sayılan su kaynaklarının ve doğal geçitlerin yakınında bulunan stratejik noktaların çevresinde yer almaktadır. Hitit.
HATTUŞA.
YAZILIKAYA.
ANTAKYA ARKEOLOJİ MÜZESİ
Bence,METEORA Yunanistan’ın gezilecek en önemli ve de en ilginç yerlerinden birisidir. Yunanistan’nın Teselya bölgesinde Kalambaka şehri civarında.
ÇİN İlk yaşam İÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YERLEŞME
KIRŞEHİR DULKADİRLİ İNLİMURAT YER ALTI ŞEHRİ PROJESİ R
ÇORUM Çorum, doğudan Amasya, batıdan Çankırı, güneyden Yozgat, güneybatıdan Kırıkkale, kuzeyden Sinop, kuzeydoğudan Samsun, kuzeybatıdan Kastamonu illeri.
ANADOLU UYGARLIĞI HİTİTLER UYGARLIGI (MÖ 1700-MÖ700)
TRE311 Ders 2 Anadolu Bronz Çağı ve Sonrası Kültürleri ve Mitler Doç. Dr. Billur Tekkök.
Ülkemizin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Ülkemizdeki Doğal ve Tarihi Güzellikler
Hititlerrr!.
 1957 Fethiye Depremi ile evler harabeye dönüşmüş olsa da, canlı müze niteliği ile turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Eski Kayaköy'de halen yaklaşık.
Salih Zeki Anadolu Lisesi
İLK TÜRK DEVLETLERİNDE DİN
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TARİHE GİRİŞ ERKAN AĞRİKLİ.
TARİH ÖNCESİ VE TARİH ÇAĞLARI
FRİGLER Frigler dokumacılık, kuyumculuk, maden ve tahta işçiliği, dantel örücülüğü, helkeltraşlık, kaya mimarisi, su kanalları yapımı ve üzerinde geometrik.
Kalkolitik Çağ Neolitik Çağ’ın sonuna doğru ölülerin evlerin tabanına gömülmesi adeti ortadan kalkmış ve ölüler yerleşim yerlerinin dışına gömülmeye başlanmıştır.
2.ÜNİTE: UYGARLIKLARIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLIKLAR
MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI
TARİH BİLİMİNE GİRİŞ.
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
Anadolu ve Mezopotamya
ESK İ MISIR SANATI KONU: KRALLAR VAD İ S İ (VALLEY OF THE K İ NGS)
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
Öğr. Gör. Şebnem Kurtuluş Kıvanç
Batı Karadeniz-3.
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
ÇİN İlk yaşam MÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
DÜNYANIN YEDİ HARİKASI Mahir Kılıç 8/a 334. TAÇ MAHAL Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılan Taç Mahal, Hindistan’ın Agra şehrindedir. Şah Cihan’ın.
MAĞARADAN BÜYÜK ŞEHRE İNSANIN SERÜVENİ. TARİH’İN TANIMI:Toplumların geçmişteki yaşayışlarını, oluşturdukları kültür ve uygarlığı, yer ve zaman göstererek,
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ANADOLU’DA YER ALAN BAZI ANTİK MERKEZLER PALEOLİTİK DEVİR M.Ö. 400,000-10,000.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
Sunum transkripti:

ALACAHÖYÜK

Alacahöyük

Alacahöyük, Çorum ilinin 45 km. güneyinde, Boğazkale'ye 35 km Alacahöyük, Çorum ilinin 45 km. güneyinde, Boğazkale'ye 35 km. mesafededir. Alacahöyük ilk kez 1835 yılında W.C. Hamilton'un Sfenksli Kapı'yı görmesi ile bilime tanıtılmıştır. 1859 'da Dr.Barth Sfenksli Kapı’da araştırma yapmıştır.1861 yılında ise G. Perrot  kapının sağ ve solundaki  kulelerin planı ile duvar kabartmalarının birini açığa çıkarmıştır. Perrot bu kabartmaların Hitit dönemine ait olduğunu  ileri sürmüştür. W. Ramsey, Wilson ile birlikte 1881 yılında höyükte inceleme yaparak birkaç yeni kabartma daha bulmuştur. 1893 yılında  E. Chantre sfenkslerin arasındaki dört köşeli bölgeyi ve arkasındaki ikinci kapıyı ve kapının sövelerini ortaya çıkarmıştır. Chantre, kabartmaları inceleyerek, Perrot'un ortaya attığı gibi burasının  mabet kapısı olabileceğini düşünmüştür. Sfenksli kapının güneyindeki aslanları da inceleyen Chantre bu kapılardan biri üzerinde yer alan yazının Frig yazısı olduğu görüşünü Ramsey'in yazısından sonra daha da kuvvetlendirmiştir.

Alacahöyük’te, 1906 yılında Boğazköy'de çalışan H Alacahöyük’te, 1906 yılında Boğazköy'de çalışan H. Winckler araştırma yapmaya başlamıştır. 1907 yılında Winkler’in yanında çalışan Makridi Bey sfenksli kapıda yaklaşık 15 günlük bir araştırma yapmış ve kapı önünde birkaç yeni kabartma daha bulmuştur. Höyüğün birkaç yerinde sondaj çalışması yaptıktan sonra, höyüğün kuzey eteğindeki poterni görerek bunu Boğazköy'deki poternle karşılaştırmıştır Bu küçük çapta yabancı  ön araştırmalardan sonra Höyük'te ilk sistemli kazılar, Atatürk tarafından başlatılmıştır. 1935 yılında, Türk Tarih Kurumu adına Hamit Zübeyr Koşay, Remzi Oğuz Arık ve Mahmut Akok’un gerçekleştirdiği ilk kazı çalışmaları 1983 yılına kadar sürdürülmüştür. Bu tarihten itibaren ara verilen kazılara 1997 yılında Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu tarafından tekrar başlanmıştır.

Hitit Çağı : M.Ö. 1800-1200/ 4-2 tabaka Alacahöyük'te Kalkolitik Çağ’dan günümüze kadar 4 kültür katı tespit edilmiştir. Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig dönemlerini kapsayan bu katlar kendi aralarında 15 ayrı mimari tabakaya ayrılmaktadır. Buna göre; Kalgolitik Çağ: M.Ö. 4000-3000/ 15-9. tabaka Eski Tunç Çağı: M.Ö. 3000-2000/ 8-5. tabaka Hitit Çağı : M.Ö. 1800-1200/ 4-2 tabaka Frig Çağı : M.Ö. 750'den itibaren / 1. tabakada yer almaktadır.

Alacahöyük’ün Kalgolitik ve Eski Tunç Çağı Alacahöyük'te Kalkolitik Çağ’da ilk yerleşim kuzeyinde tepeler olan ve güneyi açık bir alan seçilmiştir. Bu dönemde küçük bir köy durumundadır. Yapı malzemesi olarak, temel için taş ve  duvar için kerpiç kullanılmıştır. Çatı saz ve kamışla kapatılıp, üzeri düz dam şeklinde, toprakla sıkıştırılmıştır. Alacahöyük’te Eski Tunç Çağı’na ait  13 kral mezarı bulunmuştur. 5. ve 7. tabakada olan mezarlar şehrin girişinde yer almaktadır. Alacahöyük'teki bu mezarların ve ölülerin gömülüş yönleri aynı yöndedir. Mezarlarda ölülere ait eşyalar bulunmuştur. Bunlardan bazıları güneş kursları, geyik ve boğa heykelleri, süs eşyaları, kama, kılıç, balta gibi savaş aletleri, pişmiş toprak, taş, altın, gümüş, tunç, bakır ve elektrondan yapılmış eserlerdir.

Alacahöyük’ün Hitit Çağı Alacahöyük’te Hitit Çağı tabakaları üç kattan oluşmaktadır. 250 m. çapında daireye yakın şekildeki höyüğün çevresinde savunma sistemi vardır. İki adet şehir giriş kapısı vardır. Birisi güneydoğudaki sfenksli kapı, diğeri höyüğün batısındaki gizli tünel olan kapıdır. Güneydoğudaki sfenksli kapıda doğu ve batıda olmak üzere yan yana iki sfenks yer almaktadır. İki metreden yüksek taşlar üzerine yontulmuşlardır. Doğu tarafındaki sfenksin iç yüzünde pençelerinde tavşan taşıyan çift başlı kartal bulunmaktadır. Sfenksli kapının doğu ve batısında yer alan kulelerin altında kabartmalar vardır. Batı kabartmalarında kültle ilgili konular ve av sahneleri betimlenmiştir. Doğu kulesindeki kabartmalarda ise oturan tanrıça önünde dua eden kişiler yer almaktadır.

Yerleşim planı

Sfenksli Kapı

Sfenksli Kapı’nın planı

Kulelerin orthostat sırasında yer alan kabartmalar

Kulelerin orthostat sırasında yer alan kabartmalar

Fırtına tanrısı Teşup için düzenlenen seramoni

Fırtına tanrısı Teşup için düzenlenen seramoni

Fırtına tanrısı Teşup için düzenlenen seramoni

Kapının iç tarafında yer alan kabartmalar

Kapının iç tarafında yer alan Çift Başlı Kartal betimi

Girişin iç cephesindeki duvarlar

Girişin içten görünüşü

Potern girişi

Potern

Erken Bronz Çağı Mezarları

Erken Bronz Çağı Mezarı

Erken Bronz Çağı Mezarları

Ölü gömme geleneği

Saray ve Tapınağın giriş kısmı

Yapı Kalıntıları

Yapı Kalıntıları

Yapı Kalıntıları

Alacahöyük Müzesi İdoller

Kemik levhalar

Pişmiş toprak kaplar

Pişmiş toprak kaplar

Banyo teknesi

Mangal Ryton

Güneş Kursu

Güneş Kursu

Altın diadem, saç bandı ve elbise süsü

Altın kama ve kupalar