Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İHSAN DOĞRAMACI VAKFI ÖZEL BİLKENT ERZURUM LABORATUVAR LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İHSAN DOĞRAMACI VAKFI ÖZEL BİLKENT ERZURUM LABORATUVAR LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 İHSAN DOĞRAMACI VAKFI ÖZEL BİLKENT ERZURUM LABORATUVAR LİSESİ
TARİH 9 DERSİ E-PORTFOLIO ÇALIŞMASI DUYGU YALDIR 9/C 105

2 TARİHİ ÇAĞLARA GİRİŞ

3 TARİH ÖNCESİ ÇAĞLAR TARİH ÇAĞLARI
Taş Devirleri Maden Devirleri 1. Kaba Taş Devri 1. Bakır Devri 2. Yontma Taş Devri 2. Tunç Devri 3. Cilalı Taş Devri 3. Demir Devri TARİH ÇAĞLARI İlk Çağ Orta Çağ Yeni Çağ Yakın Çağ MÖ MS 375

4 TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Tarih öncesi devirler Taş Devri ve Maden Devri olmak üzere iki bölüme ayrılır. Tarih öncesi devirlerin dönemlere ayrılmasında, insanların kullandıkları araç ve gereçler dikkate alınır.

5 Kaba Taş Devri (Paleolitik) MÖ 600.000 – 10.000
İnsanlık tarihinin en uzun dönemidir. Genellikle çakmak taşlarının yontulmasıyla şekillendirilmiş kesici, delici ve kazıcı aletler bu dönemin en belirgin buluntularıdır.

6 Kaba Taş Devri (Paleolitik) MÖ 600.000 – 10.000
İnsanlar hayvan postlarından giysi yaparak soğuktan korunmuşlardır. Mağara ve kaya sığınakları barınak olarak kullanılmıştır. İnsanlar tamamen doğaya bağlı kalmış, avcılık ve toplayıcılık ile hayatlarını geçrmişlerdir.

7 Yontma Taş Devri (Mezolitik) MÖ 10.000 – 8.000
İnsanlar mağara ve ağaç kavuklarında yaşamıştır. Tüketici toplum özelliği görülür. İnsanlar mağara duvarlarına avladıkları hayvanların ruhlarından özür dilemek için av sahneleri içeren resimler çizmiştir.

8 Yontma Taş Devri (Mezolitik) MÖ 10.000 – 8.000
Taştan ve kemikten basit eşyalar yapılmış, kaba heykeller meydana getirilmiştir. Devrin sonlarında ateş kullanılmıştır. Ateş sayesinde insanlar, soğuktan ve vahşi hayvanlardan korunmuşlar, ateli aydınlanmada ve yiyeceklerini pişirmede kullanmaya başlamşlardır.

9 Cilalı Taş Devri (Neolitik) MÖ 8000 – 5500
İklimin yumuşamasına bağlı olarak insanlar mağaralar yerine su kenarlarına yaptıkları evlerde yaşamaya başlamışlardır. Tüketici toplumdan üretici topluma geçilmiştir.

10 Cilalı Taş Devri (Neolitik) MÖ 8000 – 5500
Hayvanların evcilleştirilmesiyle beraber hayvancılıkla uğraşılmıştır. Topraktan seramik eşyalar yapılmıştır. Bitki liflerinden giysiler dokunmuştur. Üretilen tarım ürünlerinin ihtiyaçtan fazla olmayasıyla takas usulü ticaret başlamıştır. Tekerlek bulunmuştur.

11 Bakır Devri İnsanların işlemeyi öğrendikleri ilk madenler; bakır, altın ve gümüştür. Bakırın eritilmesiyle araç-gereçler yapılmıştır. Köylerin büyütülmesiyle ilk şehirleşme başlamıştır.

12 Tunç Devri Bakır ve kalayın karıştırılmasıyla tunç elde edilmiştir. Tunç kullanılarak, bakıra göre daha dayanıklı eşyalar yapılmıştır. İlk şehir devletleri bu dönemde kurulmştur.

13 Demir Devri Büyük devletler ve merkezi krallıklar kurulmuştur.
MÖ 3500’lerle çivi yazısının bulunmasıyla demir devrine son verilmiş ve Tarih çağları başlamıştır.

14 KAYNAKÇA http://www.banazsehitlerio.k12.tr/images/banaz/tarih.gif
LALE-DEVRINE-AIT-LALE-ISLEMELI__ _0.jpg jpg =94


"İHSAN DOĞRAMACI VAKFI ÖZEL BİLKENT ERZURUM LABORATUVAR LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları