Hayrettin Bucak Sistem yöneticisi TÜBİTAK ULAKBİM Ekim 2003.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LİNUX DİZİN YAPISI Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Advertisements

Ahmet DERVİŞ Ahmet DERVİŞ LKD Seminerleri Linux Kullanıcıları Derneği
FreeRADIUS ile Kimlik Denetimi
İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar)
Mysql, PhpMyAdmin, PHP, Dinamik Web Sayfası, PHPNuke Kullanımı
Nedir? Türkiye PHP Grubu – Dokuz Eylül Üniversitesi
Web Host Manager (WHM) Nedir Ne İşe Yarar ?
FreeBSD ile Embedded Sistem Uygulamaları
BLG 201 ŞAHİN AKDAĞ.
Ağ Donanımları Cihazlar
Temel Linux Sunucusu Kurulumu
C Programlama Diline Giriş
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
Bilgisayar Ağlarına Giriş
LKD Şenlikleri SAMBA Linux Dosya Sunucusu Serkan Kenar
Bilgisayar Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
Linux Semineri AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İNTERNET HAFTASI ETKİNLİKLERİ.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
Paket Yönetimi Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
İŞLETİM SİSTEMLERİ KONTROL: PROF.DR.ASAF VAROL DÖNE KARAOĞLAN BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ Bilgisayar Öğretmenliği (Gece) - 4.
LINUX’TA PAKET YÖNETİMİ
Dumlupınar Üniversitesi
FreeBSD ile Embedded Sistem Uygulamaları NanoBSD
İNTERNET DÜNYAYI SARAN HAYALİ BİR AĞDIR BİLGİSAYARLAR ARASI İLETİŞİM AĞI. BİLGİYE EN HIZLI ULAŞIM.
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
Küme Bilgisayarlarda PBS Kuyruk Sistemi
Kabuk ve Kısayollar BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
İşletim Sistemleri Tanım: Kullanıcı ile bilgisayar donanımı arasında bağlantıyı sağlayan özel bir yazılımdır.
WEB SUNUCU KURULUMU.
DHCP SUNUCUSU KURULUMU VE YÖNETİMİ
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
EDUCOMMONS Yazılımı. The Center for Open Sustainable Learning.
Akademik Bilişim 2002 Linux Çekirdeği Berk Demir.
Windows için mysql kurulumu sitesinden mysql veritabanının ilgili sürümü indirilir. Biz.
PBS Betiği Hazırlama ve
Kullanıcı Hesapları Aslı Ergün.
UBUNTU LINUX KURULUMU Ders-2
FAR MANAGER Windows un ‘windows gezgini’ ile DOS işletim sistemi arasında bir program olarak düşünülebilir DOS işletim sistemi ile doğrudan bağlantılıdır.
Dosya İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Bilgisayar II
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
Ağ Donanımları Cihazlar
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
Shared Computer Toolkit EROL DOĞAN
LINUX AĞ AYARI ve ağ KOMUTLARI
KABUK İŞLEMLERİ.
IP ADRES SINIFLARI.
Yönlendirici (Router) Güvenliği
Modül 1: Giriş. Genel Bakış Temel.NET kavramları Geliştirme ortamında gezinti Bir C# projesi oluştur Use Visual Studio.NET Veriye eriş Hata ayıkla ve.
Linux İşletim Sistemi Metin Editörleri
Yardım Komutları Linux’ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Bilgisayar Görmesi Ders4:GUI OLUSTURMA Yrd. Doç. Dr. Serap KAZAN.
1.Hafta.
Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Programı Bilge KARABACAK 8 Haziran 2007, Ankara.
HTML HTML Nedir? HTML Ne İşe Yarar?. HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, tarayıcılarla görebileceğimiz, internet.
PiSi ile Paket Yapımı S.Çağlar Onur. PiSi ile Paket Yapımı ● Paket nedir? ● actionsAPI nedir? ● pspec.xml ne işe yarar? ● actions.py ne işe yarar? ● Örnek.
Özgür / Açık Kaynak Kodlu Sistem İzleme Araçları Feyza Eryol – Altay Ş. Özaygen ODTÜ Bilgi İşlem D. Bşk. V. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği Mayıs.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
TWINCAT 3.
UBUNTU LINUX KURULUMU Ders-2
Recep KEÇEÇİ A Linux Mint. Linux Mint, Clément Lefèbvre tarafından geliştirildi ve Fransada 2006 yılında yayınlandı. Clément haricinde 2 yöneticisi.
SYSLOG SERVER KURULUMU
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SANAL IP NUMARASI KULLANILAN KAMPÜS ORTAMINDA DNS KULLANIMI
Genel PHP Akademik Bilişim 2003 Adana, Şubat 2003 Hidayet Doğan
I-BEKCI SİSTEMİNİN KAMPUS ORTAMINDA KULLANIMI
Sunum transkripti:

Hayrettin Bucak Sistem yöneticisi TÜBİTAK ULAKBİM Ekim 2003

MRTG Sunum içeriği  MRTG nedir?  MRTG’nin özellikleri nelerdir?  MRTG için gerekli paketler nelerdir?  MRTG’nin Linux sistemi üzerine nasıl kurulur?  Temel ayar dosyalarının oluşturulması nasıl olmalıdır?

 Ağ bağlantılarındaki trafik yükünü izlemeye yarayan bir araçtır.  Ağ bağlantılarındaki trafiğin anlık (canlı olarak) izlenmesine olanak verir.  MRTG’yi yönlendirici grafiklerini çizmekten başka,herhangi birşeyin grafiklerini de çizmek için kullanabiliriz. MRTG Nedir?

MRTG’nin Özellikleri MRTG’nin Özellikleri  Linux, UNIX ve Windows işletim sistemlerinde çalışmaktadır.  C ve Perl programlama dili ile yazılmıştır.  Kendi taşınabilir SNMP sistemiyle birlikte gelir.  SNMPv2 sayaçlarını okuyabilir.  Cihaz arayüz tanımları,karışıklıkları önleyecek şekilde yapılabilir.  Oluşturulan grafik görünümleri istenildiği gibi düzenlenebilir. (RRDtool ile)

MRTG için gerekli paketler  Derlenebilmesi için Linux işletim sisteminde Gcc ve Perl, Windows işletim sisteminde active Perl paketlerinin kurulu olması gerekir.  Grafik kütüphanelerinin (Gd, Libpng, Zlib) kurulu olması gerekir.  RRDtool desteği verilecekse RRDtool paketinin de kurulması gerekir.

MRTG’nin Linux işletim sistemi üzerine kurulması  adresinden son versiyonu indirilir. tar -zxvf mrtg-*.*.*.tar.gz cd /mrtg-*.*.*./configure --prefix=/usr/local/mrtg \ --with-gd=/usr/local/src/gd \ --with-zlib=/usr/local/src/zlib \ --with-libpng=/usr/local/src/libpng \ --with-rrd=/usr/local/src/rrdtool make ; make install

Temel ayar dosyalarının oluşturulması cfgmaker cfgmaker  Cfgmaker --global “WorkDir: /var/www/html/mrtg” \ -home dizini --global “HtmlDir:/www/mrtg” \ -grafigin yeri --global “ImageDir:/www/mrtg/images” \ -resimlerin yeri --global “LogDir:/var/log/mrtg” \ -loglarin yeri --global “Options[ _ ]:growright,bits” \ -sağdan ve bit ile grafik > ~/mrtg/conf/test.cfg > ~/mrtg/conf/test.cfg./mrtg ~/mrtg/conf/test.cfg./mrtg ~/mrtg/conf/test.cfg./indexmaker ~/mrtg/test.cfg > /var/www/html/mrtg/test.html./indexmaker ~/mrtg/test.cfg > /var/www/html/mrtg/test.html Komutu ile belirtilen kriterlere göre cihazlar sorgulanır ve istenen veriler çeşitli dosyalar halinde hazırlanır. Komutu ile belirtilen kriterlere göre cihazlar sorgulanır ve istenen veriler çeşitli dosyalar halinde hazırlanır.  MRTG’nin rutin olarak çalışması için cron’a eklenmelidir. * * * * * /usr/bin/mrtg /var/www/html/mrtg/test.cfg > /dev/null 2 >&1

Windows işletim sistemi için temel ayar dosyalarının oluşturulması cfgmaker cfgmaker  DOS Prompt’da command yazılır. perl cfgmaker [options] [[options] ] perl cfgmaker [options] [[options] ]  D:\mrtg\bin\> perl cfgmaker --output d:\mrtg\test.cfg \ --çıkış dosyası --show-op-down \ --çalışmayan interfaceleri(arayüzler) gösterir. --show-op-down \ --çalışmayan interfaceleri(arayüzler) gösterir. --ifref=name \ --interface(arayüz) ismi --ifref=name \ --interface(arayüz) ismi --ifdesc=name \ --kullanılan interface(arayüz)ismi --ifdesc=name \ --kullanılan interface(arayüz)ismi --descint --tam bir trafik analizi yerine belli interface (arayüz) tanımlamak --descint --tam bir trafik analizi yerine belli interface (arayüz) İlk config dosyasını elde etmiş bulunuyoruz. İlk config dosyasını elde etmiş bulunuyoruz.  index.html dosyasını yaratmak için önceden yaratılan basit test.cfg dosyası kullanılır. perl indexmaker [options] [.cfg file] perl indexmaker --output d:\mrtg\ index \ -- çıkış index dosyası perl indexmaker --output d:\mrtg\ index \ -- çıkış index dosyası --compact \ -- dikey ve çok yoğun sayfa yapmayı dener --compact \ -- dikey ve çok yoğun sayfa yapmayı dener d:\mrtg\test.cfg d:\mrtg\test.cfg perl mrtg [config file]  Perl d:\mrtg\bin\mrtg d:\mrtg\test.cfg --mrtg grafiği artık her 5 dakika`da bir dataları alır ve çalışır.

`Günlük' grafik (5 dakika Ortalama) Maksimum Giriş:22.6 Mbps (22.6%) Ortalama Giriş: kbps (6.6%) Anlık Giriş:11.2 Mbps (11.2%) Maksimum Çıkış: kbps (1.3%) Ortalama Çıkış:603.6 kbps (0.6%) Anlık Çıkış:741.4 kbps (0.7%) ` Haftalık' grafik (30 dakika Ortalama) Maksimum Giriş:18.6 Mbps (18.6%) Ortalama Giriş: kbps (5.1%) Anlık Giriş:10.9 Mbps (10.9%) Maksimum Çıkış: kbps (3.6%) Ortalama Çıkış:637.2 kbps (0.6%) Anlık Çıkış:775.7 kbps (0.8%) ` Aylık' grafik (2 saat Ortalama) Maksimum Giriş:15.4 Mbps (15.4%) Ortalama Giriş: kbps (4.5%) Anlık Giriş:10.6 Mbps (10.6%) Maksimum Çıkış: kbps (8.4%) Ortalama Çıkış:660.4 kbps (0.7%) Anlık Çıkış:784.4 kbps (0.8%) ` Yıllık' grafik (1 gün Ortalama) Maksimum Giriş:13.3 Mbps (13.3%) Ortalama Giriş: kbps (3.2%) Anlık Giriş: kbps (6.5%) Maksimum Çıkış:18.8 Mbps (18.8%) Ortalama Çıkış: kbps (3.7%) Anlık Çıkış:642.3 kbps (0.6%) ULAKBİMUlusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Uç İstatistikleri Yeşil ###Giriş trafiği (Bit/saniye) Mavi ###Çıkış trafiği (Bit/saniye)

Hayrettin Bucak TÜBİTAK ULAKBİM