Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

WEB SUNUCU KURULUMU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "WEB SUNUCU KURULUMU."— Sunum transkripti:

1 WEB SUNUCU KURULUMU

2 APT PAKET YÖNETİCİSİ KULLANARAK YÜKLEMEK
Apache2, Php ve Mysql-Server birbirleriyle uyumlu olması ve hızlı çalışmalarından dolayı web sunucularda daha çok tercih edilmektedir. apt-cache search apache apt-cache search mysql-server apt-cache search php gibi arttırmalar yapılarak güncel sürümler varsa onlar kurulabilir. Yine apt-get update (güncelleme) ve apt-get upgrade (üst versiyona yükseltme) komutları kullanarak güncellemeler ve üst versiyona yükseltmeler yapılabilir.

3 Apache2 kurulumu için apt-get install apache2 yazıp enter a basıyoruz
Apache2 kurulumu için apt-get install apache2 yazıp enter a basıyoruz. Daha sonra bu operasyonda disk kullanımı için alan ayrılacağını bize soru soruyor. Y ‘ye basıp devam ediyoruz.

4 Kurulum düzgün bir şekilde olmuş mu bunun kontrolü için görsel ekranda (ctrl+alt+f7 kullanarak görsel ekrana ulaşıyoruz.) uygulamalar >>internet>Iceweasel deyip tarayıcımıza localhost yazıyoruz. Veya çalışıp çalışmadığını service apache2 status komutunu vererek te anlayabiliriz.

5 Debian de Apache2 de yapacağımız site dosyalarını /var/www dizinine atmamız gerekir. Yani tüm site dosyaları burada saklanır. Biraz önceki It Works sayfası index.html adında burada saklanmıştır. Görsel ekrandan konsol ekrana dönmek için ise Ctrl+alt+f1 kısayolunu kullanıyoruz. Apache2 nin ayar dosyaları ise /etc/apache2 de saklanır.

6 APACHE WEB SUNUCUSUNUN YAPILANDIRMA DOSYALARI
apache2.conf : Ana yapılandırma dosyasıdır. mods-enabled/ : Bu dizinde devreye alınmış tüm modüllerle ilgili tanımlar içerir. Bu modülleri etkinleştirmek içn a2enmod ve devre dışı bırakmak için a2dismod programları kullanılır. Bu programların işi xyz.conf ve xyz.load dosyalarını /etc/apache/mods-available ve /etc/apache2/mods-enabled dizinleri arasında taşımaktır. apache2.conf dosyası mods-enaled dizinindeki dosyaları kullanır.

7 sites-available: Bu dizinde tanımladığımız site adlarının ayar dosyaları bulunur. Bu dosyayı etkinleştirmek için a2ensite siteadi.conf pasif yapmak için ise a2dissite programları kullanılır. Bir site etkinleştirildiği zaman sites-enabled dizininde o sitenin ayardosyasının ismi kısayol şeklinde saklanmaya başlar. .htaccess : Bu dizindeki tüm dosyalar için tanımlar içerir. Diğer yapılandırma dosyalarından baskındır. Çünkü en son bu dosya okunur. Sadece AllowOverride değişkeni değerine none değeri atandığında baskınlık özelliği devre dışı kalır. Apache’yi yeniden başlatmadan değiştirilebilir. Bu dosya sayesinde web yöneticilerinin kullanıcılarına ana Apache yapılandırma dosyasına karışmadan kendi sitelerini kişiselleştirilmesine izin verilmesini sağlar.

8 APACHE WEB SUNUCUDA GÜNLÜK (RAPOR) DOSYALARI
Web sunucuda Apache’ye gelen istekler /var/log/apache2/access.log dosyasında tutulur. Apache ön tanımlı olarak her gün günlük dosyalarını örneğin access.log dosyası access.log.1 şeklinde dosyaların uzantısını 1 arttırır. Web sunucuda karşılaşılan hatalar ise /var/log/apache2/error.log dosyasında tutulur. error.log dosyası error.log.1 şeklinde dosyaların uzantısını 1 arttırır.

9 Php5 Kurulumu apt-get install php5 libapache2-mod-php5 diyoruz. Ve karşımıza diskten kullanım için alan ayrılacak sorusuna y tuşuna basıp evet demiş oluyoruz ve kuruluma devam ediyoruz. (libapache2-mod-php5; apache2’de php5 için hazırlanmış kütüphaneleri kullanmak için kuruyoruz.

10 Şimdi php5 kurulumu ve apache2 de düzgün olmuş mu kontrol etmek için /var/www dizininde index.php adında bir dosya oluşturup bu dosyanın içerisine <? phpinfo(); ?> Yazıyoruz. ( komut satırına bunu yapmak için nano /var/www/index.php yazıyoruz ve enter a basıyoruz.) . Bunun ilk sırada çıkması için index.html yi sileriz. (Komut satırına rm /var/www/index.html yazıp enter a basıyoruz.)

11 Görsel ekrana girip (ctrl+alt+f7 kullanarak) tarayıcımıza yazıyoruz. Görüldüğü gibi php çalışıyor.

12 MYSQL-SERVER KURULUMU
Mysql-server kurulumu için apt-get install mysql-server apt-get install mysql-client (mysql de komut satırında sorgular yapabilmemiz için ) apt-get install php5-mysql diyoruz. (php5-mysql ise mysql’in php5 ile uyumlu çalışması için) Fakat üç bileşende tek bir komut satırıyla da halledebiliriz. Bunun için apt-get install mysql-server mysql-client php5-mysql dememiz yeterli. Verilen sıraya göre kurulum yapar. Karşımıza çıkan ekranda yine y ye basıyoruz.

13 Mysql-server root şifresi sormaktadır. Root şifresini giriyoruz
Mysql-server root şifresi sormaktadır. Root şifresini giriyoruz .Tekrar teyit etmesi için soruyor. Bunu da giriyoruz. Ve böylece kurulumu bitirmiş oluyoruz.

14 Apache servisini yeniden başlatıyoruz
Apache servisini yeniden başlatıyoruz. service apache2 restart Acaba kurulumu doğru bir şekilde yapmış mıyız. Bunu anlamak için tarayıcımıza yazıyoruz. Mysql yazısı varsa kurulum başarılı olmuştur.

15 PHPMYADMIN KURULUMU MYSQL-SERVER veritabanı yönetim sisteminde veritabanı oluşturmak için komutlar kullanarak değil de görsel bir arayüz kullanarak bunu daha kolay bir şekilde yapabiliriz. Bunun için phpmyadmin arayüzünü kullanabiliriz. Kurulum için apt-get install phpmyadmin Yine disk kullanımının artacağını bize soran ekrana y deyip geçiyoruz.

16 Burdan space tuşu kullanarak apache2 yi seçiyoruz
Burdan space tuşu kullanarak apache2 yi seçiyoruz. TAB tuşuyla tamamı seçiyoruz.

17 Buradan evet i seçiyoruz. Yapılandırılma yapılması için.

18 Root şifresini girip tamam diyoruz.

19 Yine aynı şifremizi girip tamam diyoruz.

20 Yine tekrar aynı şifremizi girip tamam diyoruz.

21 Phpmyadmin kurulumunu tamamlandı
Phpmyadmin kurulumunu tamamlandı. Test etmek için diyoruz.

22 SUNUCUDA SERVİSLERİ BAŞLATMAK-DURDURMAK VE YENİDEN BAŞLATMAK
Herhangi bir kurulum gerçekleştiğinde sunucuyu yeniden başlatmak yerine ilgili servisi yeniden başlatabiliriz. Debian de servisleri (apache2, mysql, bind (dns servisi ) vb.) yeniden başlatmak için service servis_adi durum service apache2 start apache2’yi başlatır. service mysql-server stop mysql-server durdurur. service bind9 restart bind9 servisini yeniden başlatır. Görüldüğü gibi debian deki tüm servisleri başlatmak, durdurmak, yeniden başlatmak kolaydır. service servis_adi status Bir servisin çalışıp çalışmadığını anlarız. Örneğin ; service mysql-server status

23 ALIŞTIRMA SORULARI Web sunucu kurulumunu tüm bileşenleri ile birlikte gerçekleştiriniz. Dünyadaki web sunucuların yüzde olarak kaçta kaçında apache sunucusu kullanılmaktadır araştırınız. Apache2 yapılandırma dosyalarını inceleyiniz. Ayar dosyalarının görevlerini inceleyiniz.


"WEB SUNUCU KURULUMU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları