Çinko, Önemi ve Tayin Yöntemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
Advertisements

Çevre kİmyasi.
BİTKİSEL BESİN ELEMENTLERİ
BİTKİLERDE KLOR.
VİTAMİNLER.
MİNERALLERİN VÜCUTTAKİ YERİ VE FONKSİYONLARI I
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Elementler ve Sembolleri
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Mineraller Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
BİTKİ ÖRNEKLERİNDE ÇEŞİTLİ ANALİZLER
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
ONİKİNCİ HAFTA Doğal gaz, motor yağı, karbonun önemi.
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
Duygu ALTUN Aycan ERİKLİ
Bitki Besin Elementleri
SAĞLIKLI BESLENME.
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
ONUNCU HAFTA Geçiş metalleri. Krom, mangan, demir, kobalt, nikel. Kompleks bileşikleri. Geçiş metallerinin reaksiyonları. 1.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Elemetler Ve Bileşikler
BESİN MADDELERİ.
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
VİTAMİNLER.
REDOKS TEPKİMELERİ. 2 Elektron alış-verişi olan kimyasal tepkimelere redoks tepkimeleri denir. Denklemde nötral (yüksüz) durumda olan çinko (Zn), +2 değerlikli.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
PROTEİNLER.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
FOTOSENTEZ.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
PROTEİNLER
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
12. İNORGANİK VE ORGANİK KİRLETİCİLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
Sağlıklı Beslenme.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
Beslenme İlkeleri - 7.
Sunum transkripti:

Çinko, Önemi ve Tayin Yöntemleri PELİN İŞBİLİR 12153604

İÇERİK Çinko’yu Tanıyalım Çinko’nun Önemi Nerelerde Kullanılır? Yemlerde Bulunan Mineral Maddeler Minerallerin Hayvan Yemlerindeki Önemi Hayvanların Beslenmesinde Çinko’nun Önemi Çinko İçeren Besinler Çinko Analizi

Çinkoyu Tanıyalım Periyodik çizelgenin IIB grubunda yer alan kimyasal bir elementtir. Mavimsi açık gri renkte parlak; çok eskiden bu yana bilinen bir metaldir.

13. yüzyılda Hindistan’da kalaminin, yün gibi organik maddelerle indirgenmesiyle metalik olarak elde edilmiştir. Çinko, demir dışı metaller arasında önem ve kullanım bakımından alüminyum ve bakırdan sonra üçüncü sırayı almıştır.

Avrupa’da Andreas Marggraf tarafından 1746’da kalaminin odun kömürüyle indirgenmesiyle metalik olarak elde edilip ikinci kez keşfedilmiştir.

Adı ‘‘diş gibi sivri veya çentikli’’ anlamında kullanılan Alman bir deyişle Zink, Zinken ve Zincum kelimelerinden türetilmiştir. Çinko doğada çok yaygın bir biçimde dağılmış olarak bulunur. Volkanik kayaların hemen hemen tümünde demirle yer değiştirmiş olarak bir miktar çinkoya rastlanır.

ÇİNKONUN ÖNEMİ Çinko; günlük tüketilen minerallerden olup insan, hayvan ve bitkilerin sağlıklı gelişimleri açısından temel bir elementtir.

Çinko sağlıklı bir bağışıklık sisteminin destekçisidir. Tat ve koku duygusunun sağlıklı kalmasını ve korunmasına yardımcı olur. DNA sentezi için gereklidir. Yaraların iyileşmesini sağlar.

Çinko protein sentezi ve hücre yenilenmesinde de aktif rol oynar.

Çinkonun esansiyel fonksiyonlarından biri de antioksidan görevidir Çinkonun esansiyel fonksiyonlarından biri de antioksidan görevidir. Çinko oksijen ve organik moleküllerden elektron transferini önler, serbest radikalleri stabilize eder ve sonucunda organik serbest radikal reaksiyonlarını sonlandırır.

Cildi ve kasları yaşlanmalardan korur.

Çinko bitkiler için de sağlıklı büyümeyi sağlayan temel bir elementtir. -ZINC +ZINC

Çinko doğal olarak çevremizde bulunmaktadır: kaya, toprak, su ve hava her zaman belirli miktarlarda çinko içerir. Her canlı, metabolizması için gereken miktarlarda çinko tüketmelidir. Dolayısıyla, çinko insan yaşamı ve tüm eko sistem için zorunludur.

ÇİNKO EKSİKLİĞİ Çinko eksikliği en yaygın mineral eksikliklerinin başında gelir. Sebepleri; -Dengesiz beslenme, -Emilim bozukluğu -Kronik böbrek hastalığı -Alkolizm vs.

ÇİNKO EKSİKLİĞİNİN SONUÇLARI Büyüme geriliği İştahsızlık Zayıf bağışıklık Zihinsel uyuşukluk Kilo kaybı Davranış bozuklukları Gece körlüğü Yer yer saç dökülmeleri-saçkıran

NERELERDE KULLANILIR? Çinko’nun bir çok kullanım alanı vardır: -Galvanizleme işlemlerinde -Kuru pil yapımında -Ev eşyalarında -Matbaacılıkta -Otomotiv endüstrisinde -Yer ve çatı kaplamalarında -Boyalarda -Eczacılıkta vb.

Çinko sülfür (ZnS); -Televizyon ekranları ve floresan lamba yapımında kullanılır.

Çinko klorür (ZnCl2); -Ahşapları çürümelerden ve böceklerden korumak için kullanılan başlıca bir çinko bileşiğidir.

Çinko oksit (ZnO); -Boya -Bazı kauçuk ürünleri -İlaç -Plastik -Matbaa mürekkepleri -Sabun -Piller -Hayvan yemlerinde kullanılır.

YEMLERDE BULUNAN MİNERAL MADDELER Mineraller farklı konsantrasyonlarda hayvansal dokularda da bulunmaktadır. Canlılığı iyi bir şekilde sürdürebilmek için organizmada önemli fonksiyonlarda görev alan bazı minerallere ihtiyaç duyulmaktadır.

Makro Mineraller Mikro Mineraller Mineraller, 70 mg/kg canlı ağırlığından fazla olduğunda  makro mineraller (Ca, P, Mg, Na, K, Cl ve S)olarak isimlendirilir. Makro Mineraller Mineraller, 70 mg/kg canlı ağırlığından az olduğunda mikro mineraller veya iz elementler (Fe, Se, Si, Cu, Mo, Ni, Co, V, Cr, As, Mn, Fl, Sn, I) olarak isimlendirilir.  Mikro Mineraller

Bu minerallerin içinde çinko, tüm hayvanlar için dışarıdan alınması gereken önemli bir mineraldir. Nükleik asit metabolizması, protein sentezi ve karbonhidrat metabolizmasında ve yine enzim sistemlerinde önemli bir göreve sahip olduğundan gereklidir.

Minerallerin Hayvan Yemlerindeki Önemi Hayvanların mineral gereksinimleri hayvanın cinsi, ırkı, yaşı, büyüme hızı, sağlık durumu, aktivitesi, verimliliği, beslenmesi göz önünde bulundurularak belirlenir.

Minerallerin miktarlarında bilinçsizce yapılan artışlar ve azalışlar minerallerin etkileşimini ve sindirilebilirlik miktarlarında da değişiklik yarattığından hayvanların beslenmesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Dünyada en büyük yaygın mineral eksikliğinin çinko eksikliği olması, bunun da tahıl üretiminde ve hayvan veriminde azalmalara neden olarak yetiştiricilere önemli ekonomik kayıplar oluşturduğu bilinmektedir.

Bu yüzden hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde, yetiştiriciler tarafından hayvanların sağlığını korumak ve verimlerini artırmak için yemlerine Çinko katılmaktadır.

Hayvanların Beslenmesinde Çinkonun Önemi Çinko eksikliği olan çayır ve meralarda otlatılan veya çinko eksikliği olan tahılların kullanıldığı karma yemlerle beslenen hayvanlar yeterince çinko alamazlar. Peki bunun sonucu olarak neler olur?

İştahsızlık, huysuzluk, büyümede yavaşlama Doğumda aşırı kanama kaybı Ayak şişmesi Hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi Kas gelişiminde zayıflama Kilo kaybı ve kıl dökme Burun ve ağız etrafında iltihaplanma Süt veriminde düşme

Çinko eksikliği probleminden korunmak için yetiştiriciler genellikle hayvanların rasyonuna çinkoyu ilave etmektedir. Bununla birlikte, son yıllarda hayvanların yemine katılması tavsiye edilen düzeyin üzerinde yapılan ilavelerin hayvanların sağlık ve verimlerinde olumlu bir etki doğurduğu gözlenmektedir.

Süt inekleri yemlerine katılan çinkonun ve diğer mineral maddelerin ineğin süt veriminin artmasına ve yavruların bağışıklık sisteminin güçlü olmasına yardımcı olduğu belirlenmiştir.

Kanatlı hayvanlarda belirtilen yasal sınırlar içinde rasyona katılan çinko kompleksleri ile beslenme, tüylenme ve bacak iskeleti gelişiminde iyileşmenin yanı sıra, ayak bacak problemleri ve deri lezyonlarının şiddetinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

Yem ve yem katkılarını hayvanların beslenmesi bol ve kaliteli verim elde edilmesinin yanı sıra son tüketici olan insanlara etkisi açısından da önemlidir.

Yapılan araştırmalar neticesinde hayvan yemlerine ilave edilen çinkonun insan sağlığına doğrudan ya da dolaylı olarak bir zararı olmadığı sonucuna varılmıştır. Çinko verimi arttırılmış yemlerle beslenen hayvanların etinden beslenmek insanların günlük çinko gereksinimini karşılamada önemli rol oynamaktadır.

ÇİNKO İÇEREN BESİNLER Ispanak Kuzu eti Sığır eti Susam Kabak çekirdeği Yoğurt Peynir Süt Enginar Yumurta Muz Domates Bezelye Siyah çikolata

ANALİZ YÖNTEMLERİ YEMLERDE VE GIDALARDA ÇİNKO ANALİZİ Atomik Absorpsiyon Spektrofotometre

YEM NUMUNELERİNİN HAZIRLANMASI Numune hidroklorik asit ve nitrik asitin belirli miktarlarda karışımı içinde çözülür. Demir, bakır, mangan ve çinko elementleri, uygun bir seyreltmeden sonra atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayin edilir. Bir kalibrasyon eğrisi kullanılarak, analiz edilecek çözeltideki iz element miktarı mg/kg şeklinde ifade edilir.

GIDALARDA ÇİNKO ANALİZİ Metodun prensibi, numunedeki organik maddenin kuru veya yaş olarak parçalanması ve atomik absorbsiyon spektrometresi ile Zn katyonunun tayini esasına dayanır. Hazırlanan çözeltiler cihazda okutulur. Derişime karşı absorbans değerleri grafiğe geçirilir ve kalibrasyon eğrisi elde edilir.

Kalibrasyon Eğrisi Örneği

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…