İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. İbrahim Lazol DAÜ- 2012

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fon Akış Tablosu-1 Fon akış tablosu, belirli bir dönemde bir işletmenin faaliyetlerini ve yatırımlarını finanse etmek için sağladığı kaynakları ve bu kaynakların.
Advertisements

TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
© 2011 IFRS Foundation 1 IFRS for SMEs Konu 2.5(b) Test ve Tartışma Varlıklar Bölümler 14 &15.
TEB KOBİ BANKACILIĞI Ekim 2012.
© 2011 IFRS Foundation 1 IFRS for SMEs Konu 2.2(b) Alıştırma ve Tartışma Bölüm 12 Diğer Finansal Araçlar Bölüm 22 Borçlar ve Özkaynak.
İŞTİRAKLERDEKİ YATIRIMLAR(TMS-28)
MUHASEBE STANDARTLARI HİSSE BAZLI ÖDEMELER
KOSGEB DESTEK ve HİZMETLERİ
İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
TMS 18 HASILAT Rashad KAZIMOV
TESMER KOCAELİ ŞUBESİ KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER KOBİ TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI EĞİTİMLERİ Eğitmen Yeminli Mali Müşavir Adem ÖZZAİM.
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
KOBİLER İLE bANKALARI BULUŞTURUYOR
KUR DEĞİŞİMİN ETKİLERİ TMS-21
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ NE DEĞİŞTİ?
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Bölüm 14 İştiraklerdeki Yatırımlar
TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ İLK UYGULAMASI
BİLANÇO TARİHİNDEN SONRAKİ OLAYLAR
Sermaye Maliyeti Nedir?
Strateji Geliştirme Başkanlığı
İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
KOSGEB DESTEKLERİ
KUR DEĞİŞİMİNİN ETKİLERİ
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
Yrd. Doç.Dr. Volkan DEMİR T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ
5. İşletme Dönemi Finansman Planının Hazırlanması
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
FİNANSAL TABLOLARIN FARKLI PARA BİRİMİNE ÇEVRİLMESİ (DÖNÜŞTÜRÜLMESİ)
TMS – 23 BORÇLANMA MALİYETLERİ
DESTEK PROGRAMLARI ve HİZMETLER 2013
Kıvılcım Kurumsal Danışmanlık ve Proje Tasarım Merkezi
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
DESTEK PROGRAMLARI ve HİZMETLER 2012
YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
NET İŞLETME (ÇALIŞMA) SERMAYESİ DEĞİŞİM TABLOSU
Prof. Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
Prof.Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 5. BÖLÜM Hisse Senetlerinin Değerlendirilmesi.
İŞTİRAKLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ (YÖNTEMLER)
DÖNEM SONU İŞLEMLERİ ÜNİTE 5 Prof. Dr. Necdet SAĞLAM.
BİRLEŞİK ÜRETİM MALİYETİ
ÜNİTE 17 HİSSE SENEDİ DEĞERLEMESİ
(TMS 21) Kur Değişiminin Etkileri Çevrim İşlemleri
Bağımsız Denetime (ve TMS’ye) geçişte Tecrübe Paylaşımları
ULUSLAR ARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI
İŞLETMELERDE MALİYET MUHASEBESİ UYGULAMALARI
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
PROJE KONULARI KOBİ’lerde Kurumsallaşmanın Geliştirilmesi KOBİ’lerde Markalaşmaya Geçiş.
TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) 1.
KISIM 2 Finansal Yönetimde Temel Kavramlar BÖLÜM 3 Finansal Tablolar, Nakit Akışı ve Vergiler.
KOSGEB ve Kuruluş Amacı KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Düzce’de 2012 yılında faaliyete başlamıştır. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal.
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
Devlet Muhasebe Standartları
Devlet Muhasebe Standartları
Devlet Muhasebe Standartları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TFRS 13 GERÇEĞE UYGUN DEĞER
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KONSOLİDE MALİ TABLO ÖRNEKLERİ
Sunum transkripti:

İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. İbrahim Lazol DAÜ- 2012

İŞTİRAK İştirak: Yatırımcı işletmenin üzerinde önemli etkisinin bulunduğu işletmedir. Önemli etki: Yatırım yapılan işletmenin finansal ve faaliyetle ilgili politikaların belirlenmesi kararlarına katılma gücüdür.

SINIFLANDIRMA Ortaklık Payı Etkinlik ve Kontrol Gücü Sınıflandırma %20’den Az Aksi açıkça ortaya konmadıkça önemli etkinlik olmadığı kabul edilir. Finansal Varlık %20-%50 Arası Aksi açıkça ortaya konmadıkça önemli etkinlik olduğu kabul edilir. İştirak %50’den Fazla Aksi açıkça ortaya konmadıkça kontrol gücünün olduğu kabul edilir. Bağlı Ortaklık

Önemli etki (TMS 28 İştirakler) Aşağıdaki hususların bir ya da birden fazlasının varlığı halinde bir işletmenin önemli etkisinin bulunduğu kabul edilir (TMS 28-Pr. 6): (a) Yatırım yapılan işletmenin yönetim kurulu ya da eşdeğer idari organında temsil edilme, (b) Temettüler ya da diğer dağıtım kararları dahil olmak üzere, işletmenin politika belirleme süreçlerine katılma, (c) Yatırımcı işletme ile yatırım yapılan işletme arasında önemli işlemlerin gerçekleştirilmesi, (d) İşletmeler arasında yönetici personel değişimi veya (e) İşletme için gerekli teknik bilginin sağlanması.

TAM SET TMS/TFRS ve KOBİ TFRS ’ler • İştiraklerdeki yatırımların muhasebeleştirilmesi: a. Tam set TMS/TFRS: (TMS 28 İştiraklerdeki Yatırımlar ) b. KOBİ TFRS: (Bölüm 14 İştiraklerdeki Yatırımlar)

KOBİ 635 sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında 04.11.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmelik ile KOBİ tanımı aşağıdaki gibi belirlenmiştir: “Küçük ve orta büyüklükte işletme (KOBİ):  250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 40 milyon Türk Lirasını aşmayan  girişimler,”

İŞTİRAKLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ (KOBİ TFRS ) KOBİ TFRS iştiraklerin üç farklı yöntemle muhasebeleştirilmesine izin vermektedir. söz konusu yöntemler (KOBİ TFRS md.14 - 4): Maliyet Yöntemi (yayınlanmış fiyat kotasyonu yoksa), Özkaynak Yöntemi Gerçeğe Uygun Değer yöntemi

Maliyet Yöntemi İlk muhasebeleştirme maliyetle (işlem maliyetleri dahil) yapılır. Yatırımcı iştiraklerindeki yatırımlarını yayınlanmış bir fiyat kotasyonu yoksa yatırımın maliyetinden değer düşüklüğü zararlarını düşerek ölçer Yatırımcı temettüleri gelir olarak muhasebeleştirir.

Özkaynak Yöntemi İlk muhasebeleştirme maliyetle (işlem maliyetleri dahil) yapılır. İştirakin açıkladığı kar (yatırım oranında) yatırım maliyetine eklenir. İştirakin açıkladığı zarar (yatırım oranında) yatırım maliyetinden düşülür. Temettüler yatırımın maliyetinden düşülür. Değer azalışları yatırım maliyetinden düşülür.

Gerçeğe Uygun Değer Yöntemi İlk muhasebeleştirme alış maliyetiyle (işlem maliyetleri dahil edilmez) yapılır. Herbir raporlama döneminde yatırımlar gerçeğe uygun değerle ölçülür ve farklar kar zarara kaydedilir.

ÖRNEK 1. 1 Ocak 20X1’de KOBİ A; B, C ve D İşletmelerinin özkaynak paylarının %25’ini sırasıyla 15.000 L., 20.000 L. ve 30.000 L.’ye satın almıştır. KOBİ A’nın B, C ve D İşletmeleri üzerinde önemli etkisi bulunmaktadır. KOBİ A, hisse fiyatlarının %1’i oranında işlem maliyetine katlanmıştır. 2. 2 mart 20X1 tarihinde, B İşletmesi 20X0 yılına ilişkin olarak, 2.000 L. tutarında temettü ödemiştir. 31 Aralık 20X1 tarihinde C İşletmesi 6.000 L. tutarında temettü dağıtacağını ilan etmiş, ödeme 20X2 yılında yapılmıştır. 3. 31 Aralık 20X1 tarihinde, döneme ilişkin olarak B ve C İşletmeleri, sırasıyla 4.000 L. ve 12.000 L. kâr; D İşletmesi, ise 8.000 L. zarar açıklamıştır. 4. B, C ve D İşletmelerine ilişkin yayımlanmış bir fiyat kotasyonu bulunmamaktadır. KOBİ A, uygun değerleme yöntemleri kullanarak B, C ve D İşletmelerindeki yatırımlarının 31 Aralık 20X1 tarihindeki gerçeğe uygun değerlerini sırasıyla 17.000 L., 23.000 L. ve 24.000 L. olarak saptamıştır. Satış maliyetleri, yatırımların gerçeğe uygun değerlerinin %5’i olarak tahmin edilmektedir. 5. KOBİ A’nın bağlı ortaklığı bulunmadğından konsolide finansal tablo hazırlamamaktadır.

maliyet yöntemi

özkaynak yöntemi

özkaynak yöntemi

Gerçeğe uygun değer yöntemi