Sevgili Öğrencilerimiz ;

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EĞİTİMDE REHBERLİK HİZMETLERİ
Advertisements

REHBERLİK SERVİSİ PANOSU
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
BORUSAN ASIM KOCABIYIK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2013/2014
REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
Rehberliğin Amacı ve Eğitimdeki Yeri
Ø Eğitim süreci içersinde öğretim ve yönetim etkinliklerine paralel olarak, öğrencinin eğitimöğretim etkinliklerinden üst düzeyde yararlanmasını sağlamak.
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ
EĞİTİMDE REHBERLİK HİZMETLERİ
REHBERLİK DERS II.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
REHBERLİK.
ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU ÖĞRENCİ GELİŞİM VE PSİKOLOJİK DANIŞMA MERKEZİ (ÖGPDM)
REHBERLİK DERSİ III.
TALAS LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
UZAKTAN EĞİTİMDE AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİNİN ÖĞRETMENLERE TANITIMI
OKUL REHBERLİK SERVİSİ
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK
KENDİMİ TANIYORUM Kazanım: Kendini tanımanın ders seçimindeki önemini fark eder. 9. Sınıf 74 nolu kazanım etkinliği.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK
Sağlıkla ilgili önlemler alma
Rehberlİk Servİsİnİn Tanıtımı
REHBERL İ K DERS İ Ö ğ r.Gör. Dr. D İĞ DEM MÜGE S İ YEZ.
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
İNSAN VE DÜNYA Adam, bir haftanın yorgunluğundan sonra pazar sabahı kalktığında bütün haftanın yorgunluğunu çıkarmak için eline gazetesini aldı ve bütün.
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
Rehberlik Servisi Tanıtımı
Okulumuzda rehberlik “Her zaman yapabileceğimiz bir şeyler olduğu inancından yolu çıkıyoruz”
Güce Çok Programlı Anadolu Lisesi
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NEDİR ?
EĞİTİM ÖĞRETİMDE REHBERLİĞİN YERİ VE REHBERLİĞİN ÖNEMİ
ABDİ İPEKÇİ İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ
SINIF REHBER ÖĞRETMENİYİM
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Okul Psikolojik Danışmanı Gökan ARSLAN.
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
Rehberlik Servisi Tanıtımı
1 Rehberlik; Bireyin kendini anlaması, çevredeki imkanları bilmesi, doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan sistematik.
Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. Rehberlik kavramından ne anlıyorsunuz?
PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK (PDR)
Rehberlik Nedir? Kendinizi anlamanız, problemlerinizi daha rahat bir şekilde çözebilmeniz, gerçekçi kararlar alabilmeniz, kapasitelerinizi kendinize.
REHBERLİKLE ELELE.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIM SEMİNERİ
Okullarda Rehberlik Hizmetleri
Rehberlik,  bireyin kendini anlaması,  problemlerini çözmesi,  gerçekçi kararlar alması,  kapasitelerini geliştirmesi,  çevresine dengeli ve sağlıklı.
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
REHBERLİK. ÇAĞDAŞ ANLAYIŞA GÖRE EĞİTİMİN AMAÇLARI Çağdaş anlayışa göre eğitimin genel amacı gerek bedensel gerekse zihinsel olarak sağlıklı, yaşadığı.
PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR.
REHBERLİK SERVİSİ.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
FATİH ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
NİZİPANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
REHBERLİK HİZMETLERİ.
REHBERLİĞİN GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
OKULLARDA REHBERL İ K SERV İ SLER İ – H İ ZMETLER İ.
Rehberlik Servisini Tanıyalım
Rehberlik Yrd.Doç.Dr.Ege Akgün
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
REHBERLİK DERSİ III.
REHBERLİK DERS II.
Rehberlik Servisini Tanıyalım
Sunum transkripti:

Sevgili Öğrencilerimiz ; REHBERLİK NEDİR ? Sevgili Öğrencilerimiz ; Panomuza giriş yaparken ilk konumuz Rehberlik olsun istedik.Rehberliğin ne olduğu ya da ne olmadığı konusunda sizlere kısa bilgiler veriyoruz.

REHBERLİĞİN TANIMI Rehberlik; bireyi tanımak, onu kendisine tanıtmak, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, ilgi ve yeteneklerini geliştirmesi, çevresine sağlıklı ve dengeli bir uyum sağlaması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için, ilgili kişilerce yürütülen hizmetlerdir.

REHBERLİĞİN AMACI “Rehberliğin amacını; bireyin, kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir” şeklinde tanımlayabiliriz. Bundan yola çıkarak rehberliğin amacı ile ilgili şu maddeler sıralanabilir : Kendini tanıması, Çevrede kendisine açık olan fırsatları öğrenmesi, Gizil güçlerini geliştirmesi, Çevresine uyum sağlaması.

REHBERLİĞİN İLKELERİ-1 Rehberliğin temelinde insan hak ve sorumlulukları ile ilgili demokratik ve insancıl bir anlayış vardır : Sosyal durumu ile psikolojik uyumu ne olursa olsun her birey değerlidir. Rehberlik demokratik toplumun değerlerinden ve bireylerin ihtiyaçlarından doğmaktadır. Kendini yönetme hak ve sorumluluğu bireye bırakılmalıdır. Rehberlik kişisel tecrübelerin aktarılması biçiminde verilen bir tavsiye değildir. Rehberlikte gerek yardım edenin, gerekse yardım edilen bireyin gönüllülüğü esastır.

REHBERLİĞİN İLKELERİ-2 Rehberlik yardımını esası, öğrencilerin kendi kişiliklerini daha iyi anlamalarını, problemlerine çözüm yolları bulmada onların kendi kendilerine yeter bir duruma gelmelerini sağlamaktır : Bütünü ile eğitim öğrencilerin kendi kendilerini anlamalarına yardım etmelidir. Aynı yaşta da olsalar öğrencilerin karşılaştığı uyum güçlüğü bir birine benzemez. Bazı bireyler yaşamları boyunca rehberlik yardımına ihtiyaç duyabilirler. Bireyler kendilerine yardım edildiği taktirde problemlerine çözüm yolu bulabilme gücüne sahiptirler

REHBERLİĞİN İLKELERİ-3 Rehberlik bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal olan bütün kapasitelerini kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda en uygun bir düzeyde geliştirmesi için öğrencilere yardım etmelidir : Her yönü ile gelişme süreklidir. Rehberlik öğrencinin bütün yönleri ile gelişmesini esas alır. Eğitim, öğrencilere kendi yeteneklerini geliştirme fırsat ve ortamını sağlamalıdır. Her öğrencide geliştirilebilecek bir kapasite vardır. Rehberlik çalışmalarının okuldaki bütün öğrencileri kapsaması gerekir.

REHBERLİĞİN İLKELERİ-4 Öğrencilere rehberlik yardımı verirken onları türlü yönleri ile tanımak gerekir : Öğrencilerin gelişme özellikleri bir birbirinden ayrıdır. Öğrenciler hakkında toplanan bilgiler objektif ve güvenilir olmalıdır. Her davranışın arkasında bir neden vardır. Rehberlik yardımından yararlanabilmesi için bireyin kendini iyi tanıması gerekir. Öğrenciyi tanımada bazı bilimsel tanıma tekniklerinden yaralanılması gerekir.

REHBERLİĞİN ORTAYA ÇIKMASINI GEREKTİREN NEDENLER Meslek seçimin zorlaşması, Bireysel farkların eğitimde dikkate alınması zorunluluğu, İlerici eğitim anlayışının benimsenmei, Demokratik toplumlarda bireye tanınan seçme özgürlüğü, Demokratik yaşamın karar verme gücüne sahip bireyler gerektirmesi, Eğitimde bireyin duygusal yönüne verilen önemin giderek artması, Akıl sağlığına verilen önemin giderek artması,

REHBERLİK NE DEĞİLDİR ? Kişilere sadece öğüt vermek değildir. Kişilere baskı yapmak değildir. Herhangi bir zümre,sınıf ya da siyasi görüşün düşünce yapısını benimsetmek değildir.

REHBERLİĞİN OLMAZSA OLMAZLARI Gizlilik . Bireyin özgürlüğü. Demokrasi ve demokratik anlayış. İnsan hak ve özgürlükleri. Düşünce ve ifade özgürlüğü. Bilimsel gelişmelere açıklık. Yargılayıcı değil,dinleyici olma.

REHBERLİĞİN TÜRLERİ Gelişimsel Rehberlik. Eğitsel Rehberlik. Mesleki Rehberlik. Bireysel Rehberlik ( Psikolojik Danışma ).

Mutlu günler dileklerimle. Sevgili Gençler ; Sizlere Rehberliğin temel yapısı hakkında bilgi vermeye çalıştık.Unutmayınız ki her birey zaman içerisinde yardım almaya, konuşmaya, paylaşmaya ihtiyaç duyabilir.Böyle bir ihtiyaç hissettiğiniz an Okul Rehberlik ve Psikolojik danışma Hizmetleri Servisimize başvurabilir,yardım alabilirsiniz. Mutlu günler dileklerimle.