Zehirlenmeyi ve Zehirliliği Etkileyen Faktörler. I. Maruz kalmayla ilgili faktörler 1. Maruz kalma yolu 2. Maruz kalma zamanı 3. Maruz kalma sıklığı III.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UYKU APNE SENDROMU KLİNİĞİ Olgunun Değerlendirilmesi
Advertisements

Canlı nedir?Cansız nedir?
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER VE MADDENİN HALLERİ
ÜRE Saf üre  % 46.6 N, % HP Yem olarak kullanılan üre  % 42 N, % HP
FOTOSENTEZ.
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞİM
Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir.Bu hallere ise FİZİKSEL HALLER denir.
DOZ –YOĞUNLUK ve DOZ-ETKİ İLİŞKİSİ
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Gazlar ve Plazmalar.
EGZERSİZ VE KAN.
KAN DOKU.
MADDE VE ÖZELLİKLERİ MADDENİN 4. HALİ PLAZMA.
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
MODİFİKASYON ve MUTASYON
Zehirlenme ve Zehirlilik Denemeleri. Zehirlilik denemeleri ratlar ve köpeklerde yapılır. Tek doz (akut) ve tekrarlanan doz (subakut, subkronik ve kronik)
İNSAN VE ÇEVRE Hazırlayan: FATİH BAYTOZ
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
İLAÇLAR ARASINDAKİ ETKİLEŞME MODELLERİ
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE
Dünyamız ve Gökyüzü Dünyamızın şekli Dünyamızın katmanları
MADDENİN HALLERİ ve ISI ALIŞVERİŞİ
FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
PLAZMALAR.
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ YAZGISI
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
7.SINIF 3.Ünite MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KARIŞIMLAR.
ÇEVRENİN KALITIMA ETKİLERİ
5. kısım.  Gazların tanecikleri serbest hareket eder.  Gazların belirli bir hacmi yoktur.  Gazlar sıkıştırılabilir.  Gazlar, ağırlıktan bağımsız olarak.
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
VİRÜSLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
REAKSİYON HIZI.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Maddenin halleri Maddenin katı, sıvı ve gaz ve plazma olmak üzere 4 hâli vardır. İstenildiğinde ortam şartları elverişli hâle getirilerek bir hâlden diğerine.
3. Ünite 9. sınıflar MADDEYİ TANIYALIM
KALITIM.
HATİCE AKKOYUNLU Kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeydir. Her maddenin kendisine ait bir hacmi vardır.Hacim V ile gösterilir.Katı ve sıvıların.
SINAVI BAŞLATMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ
Metabolizma ve Beslenme
I. FİZİKSEL OLAYLAR : FİZiKSEL OLAYLAR - KİMYASAL OLAYLAR
ANA SORU: Karbonun hangi özelliği yaşam moleküllerinin temelini oluşturmak için uygun olmasını sağlar?
Glikoz,laktik asit gibi polarize ışık düzlemini sağa sola çeviren maddelere daha öncede söylendiği gibi optikçe aktif maddeler denir.Bunlardan polarize.
Astım Gelişmesini ve Ortaya Çıkmasını Etkileyen Faktörler
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ANA BİLİM DALI EDA GÜVENÇ
Uzm.Dr.Sevil ARABACI Dr.Canan ... Adölesan Merkezi
FOTOSENTEZ.
ewa
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
MADDENİN HALLERİ Her maddenin yapısı gözle görülemeyecek kadar küçük taneciklerden oluşmuştur. Madde sahip olduğu sıcaklık derecesine göre dört halde bulunur.Bunlar;
Maddenin halleri.
HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİLİK VE İLERLEMELER
ÜNİTE DEĞERLENDİRME FeNTeK D D Y Y D Y Y Y Y ÇÖZÜMLÜ ETKİNLİKLER M.C.O.
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Damızlıkların Bakımı.
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Kimyasal Reaksiyonlar
Civcivlerin bakımı Kaz civcivlerinin davranışları da diğer kanatlılar gibi sıcaklık konusunda bilgi verir. Bulundukları yer soğuksa ısı kaynağının altında.
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
Sunum transkripti:

Zehirlenmeyi ve Zehirliliği Etkileyen Faktörler

I. Maruz kalmayla ilgili faktörler 1. Maruz kalma yolu 2. Maruz kalma zamanı 3. Maruz kalma sıklığı III. Canlıyla ilgili Faktörler 1. Tür 4. Sağlık durumu 2. Cinsiyet 5. Genetik 3.Yaş 6. Gebelik II. Zehirle ilgili faktörler 1. Miktar 2. Farmasotik şekli 3. Fiziki durumu 4. İzomer şekli 5. Saflığı 6. Kimyasal yapısı IV. Diğer Faktörler 1. Sıcaklık 2. Işık 3. Enzim etk. değişme 4. Beslenme

I. Maruz kalmayla ilgili faktörler 1. Maruz kalma yolu Ağız, deri, solunum 2. Maruz kalma zamanı Sabah-Akşam 3. Maruz kalma sıklığı Tek seferde veya tekrarlanarak maruz kalma

II. Zehirle ilgili faktörler 1. Miktar (15 g/kg) 2. Farmasotik şekli ve taşıt madde (katı, sıvı, gaz) 3. Fiziki durumu (yağ/su dağılım katsayısı, büyük-küçük molekül yapısı) 4. İzomer şekli (L-izomeri>D-izomeri) 5. Saflığı (maddenin saflığı zehirliliği artırır) 6. Kimyasal yapısı (iyonize-non iyonize durumu)

III. Canlıyla ilgili Faktörler 1. Tür (rat, kobay, kedi, köpek, sığır, at, insan) 2. Cinsiyet (erkek>dişi) 3. Yaş 4. Sağlık ve hastalık durumu 5. Genetik yapı 6. Gebelik (teratojenite, plazma proteinlerinin sayısı ↓)

IV. Diğer Faktörler 1. Çevre sıcaklığı (Kortikosteoridler stokrom P-450 etk.↑) 2. Işık (Gün ışığı, UV ışık, X-ışınları) 3. Enzim etkinliğinde artma / azalama 4. Beslenme