Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİLİK VE İLERLEMELER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİLİK VE İLERLEMELER"— Sunum transkripti:

1 HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİLİK VE İLERLEMELER
Arş. Gör. Muhammet hanifi selvi

2 YÖNETİMDEKİ YENİLİKLER
Dünyada insan nüfusunun artmasına bağlı olarak hayvansal gıda ihtiyaçları da giderek artmaktadır. Bu ihtiyaçları karşılamak için genetik ilerlemeler yanında işletme yöneticiliği alanında da bir çok tedbir alınmakta ve yeni yönetim modelleri oluşturulmaktadır. Bu yenilikleri sıralayacak olursak; Barınak Koşullarıyla İlgili Yenilikler Beslenmede Yapılan Yenilikler Bakım ve Temizlikte Yapılan Yenilikler Kayıt ve Kontrol İle İlgili Yenilikler Güvenlik İle İlgili Yenilikler Yönetim ile ilgili yenilikler

3

4 Barınaklar

5

6

7

8

9 yemler

10 ıslah çalışmaları

11

12

13

14

15 GENETİK İLERLEMELER Spermada Cinsiyet Tespiti Klonlama
Sperm Enjeksiyonu Erken Gebelik Tespiti Transgen

16 Cinsiyeti Belirlenmiş Sperma
Sperm hücrelerinde cinsiyetin belirlenmesi için günümüzde kullanılan en popüler ve en ileri teknik flowsitometri yöntemidir. bu yöntemle % 90 oranında arzu edilen cinsiyette yavru elde etmek mümkündür. önemli biyoteknolojik gelişmelerden biri olan flow-sitometri yöntemi x ve y kromozomlarını taşıyan spermlerin ayrılması esasına dayanmaktadır. yöntemin prensibi x kromozomu taşıyan spermin, y kromozomu taşıyan spermden yaklaşık % 3-4 kadar daha fazla dna taşımasına dayanmaktadır. bu metotta dna fluorochrome boya ile boyanmakta ve lazer ışığı altından geçirildiğinde daha çok dna taşıyan x kromozomu, y kromozomuna göre daha parlak renk vermektedir. flow-sitometri ile yapılan sınıflandırma sürecinde, başarı bir ölçüde hıza bağlıdır. sığır spermleri için sınıflandırma hızı saniyede canlı spermatozoit üretimi olarak belirlenmiştir. saatte net 10 milyon canlı sperm üretileceği kabul edilmektedir. sınıflandırma sırasında yavaş bir ayrım yapıldığında başarı oranı % 93, hızlı bir ayrım yapıldığında ise başarı oranı % 87 olduğu düşünülüyor. sınıflandırma hızı bireysel ejakulatın özelliğine bağlı olarak da değişebilmektedir. sınıflandırma sonrasındaki süreçte spermlerin % 20’sinin kaybedilebileceği belirtilmektedir. sperm etkinliğinden yararlanmak amacıyla payetlere 2 milyon canlı sperm konulmaktadır.

17

18 klonlama Moleküler biyoloji teknikleri kullanarak bir DNA dizisine eş DNA üretmek veya bir hücreden yola çıkarak hücre bölünmesi ile genetik olarak birbirine eş hücre grubunun oluşmasıdır.

19 KLONLAMA TEKNİKLERİ Rekombinant DNA Teknolojisi yada DNA Klonlaması Üreme Amaçlı Klonlama Tedavi Amaçlı ( Terapatik ) Klonlama

20

21

22

23 SPERM ENJEKSİYONU Bir erkeğin spermi bir dişinin yumurtasını döllemeden önce spermin başının yumurtanın dış kısmına bağlanması gerekmektedir. daha sonra yumurtanın en dış tabakasını yumurtanın iç kısmına (sitoplazma) doğru iter. bazen sperm dış tabakaya giremez. İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) adı verilen işlem spermi doğrudan yumurtanın içine enjekte ederek yumurtanın döllenmesine yardımcı olabilmektedir.

24

25 ERKEN GEBELİK TANISI REKTAL PALPASYON SÜTTE PROGESTERON TAYİNİ
GEBELİK PROTEİNİ (PROTEİN B)

26

27 TRANSGEN Transgenik hayvanlar, genomlarında kendilerine ait olmayan bir geni taşıyan hayvanlar olarak tanımlanır ve tıp, biyoloji, hayvancılık gibi yaşam bilimleri içinde geniş bir uygulama alanı bulurlar.

28

29

30


"HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİLİK VE İLERLEMELER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları