STRATEJİK PLANLAMA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ve Kurumlarda Uygulanması Gereken çalışmalar
Advertisements

Stratejik Planlama.
STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ
STRATEJİ NEDİR ? Strateji kavramı yüzyıllar boyunca askeri bir kavram olarak kullanılmıştır. Buna göre strateji, savaş sanatı ve bir savaşta sonuca gitmek.
STRATEJİK PLANLAMA.
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ Hedefler, Faaliyetler, Performans Kriterleri
Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Stratejik yönetim işletmenin dış çevresini (rakipler, pazar-piyasa, ürünler, müşteriler, aracılar, tedarikçiler) analiz eder. İşletmenin geleceği ile.
ANKARA ÜNİVERSİTESİNDE STRATEJİK PLANLAMA
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
KAMU İDARELERİ İÇİN STRATEJİK PLANLAMA
STRATEJİK PLANLAMA ÖĞELERİ (Amaç ve Hedef Belirleme)
STRATEJİK YÖNETİM STRATEJİK PLANLAMA
OKULDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA
Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi 1 MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİNDE STRATEJİK PLANLAMA.
STRATEJİK YÖNLENDİRME
Stratejik Planlama Doç. Dr. Mehmet İ. YAĞCI Mersin Üniversitesi
Strateji Geliştirme Başkanlığı
STRATEJİK PLANLAMA ERZURUM STK KAPASİTE GELİŞTİRME PROGRAMI II
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
Kurum misyon ve vizyonunu, net bir biçimde paydaşlara odaklanmış bir strateji ve bunu destekleyen uygun politikalar, planlar, amaçlar, hedefler ve süreçler.
KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
SUNUŞ KAPSAMI KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİM KAMU MALİ YÖNETİMİ GELİŞMELERİ STRATEJİK YÖNETİM ANLAYIŞI DIŞ DENETİMİN ROLÜ.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
STRATEJİ Strateji, örgütlere geleceği tahmin etme, çalışmalara belirli yön verme ve kendini bir bütün olarak görebilme olanağı veren araçtır. Örgütler;
STRATEJİK PLANLAMA Dr. Yüksel VARDAR 19 Ekim 2007, ANKARA.
STRATEJİK PLANLAMA Dr. Yüksel VARDAR 3 Kasım 2006, ANKARA.
STRATEJİK PLANLAMA Dr. Yüksel VARDAR Antalya, Haziran 2014
Stratejik Yönetim Süreci
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ ORTA ÖĞRETİM PROJESİ.
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
Stratejik Yönetim Modeli ve Uygulama Süreci
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
PLANLAMA VE STRATEJİK PLANLAMA S.Nazik Işık Nisan 2008.
HUDUT VE SAHİLLER SAĞLIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDE (HSSGM) STRATEJİK PLANLAMA ÇALIŞMALARI Volkan Erkan 12 Ocak 2005.
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar
Stratejik Planlama. Stratejik Planlama-1 A: İşi doğru yapma B: Doğru işi yapma A: Etkinlik B: Etkililik.
STRATEJİK PLAN ÇALIŞMALARI
Eczacılık Fakültesi Ar ş ivi Olu ş turulmaya Ba ş lanıldı. Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLANLAMA.
Stratejik Yönetim.
STRATEJİK PLAN Burak Arıkan, Nezih Güven Bologna Rehberi
Stratejik Hedefler;  Yeterince açık ve anlaşılabilir ayrıntıda  Ölçülebilir  Zaman çerçevesi belirlenmiş  İddialı Ancak imkansız olmamalıdır! Olmalıdır.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
STRATEJİK PLANLAMA.
STRATEJİK PLANLAMA.
Kamu Kuruluşlarında Stratejik Yönetim
Stratejik Planlama Nedir?
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ “GELECEĞE YÖNELİM” MİSYON BİLDİRİSİ MANAVGAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ar-Ge BİRİMİ Mart 2012.
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ “GELECEĞE YÖNELİM” VİZYON BİLDİRİSİ MANAVGAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ar-Ge BİRİMİ KOORDİNATÖRÜ Mart 2012.
Seminerimizin amacı; bütün kamu kurumlarının 5018 Sayılı “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu” na göre, Bakanlığımızca belirlenen takvime bağlı kalarak,
STARTEJİK PLANLAMA SUNUMU ve İç PAYDAŞ ÇALIŞTAYI SULUOVA TİCARET VE SANAYİ ODASI ODA BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ KAPSAMINDA 1 18 HAZİRAN 2015.
V- Örgüt Yönünün Belirlenmesi VİZYON, MİSYON, AMAÇLAR-HEDEFLER Örgütler kendilerini tanımlarlar. Bireylerin kişisel özellikleri ve hevesleri gibi örgütler.
STRATEJİK PLANLAMA VE YÖNETİMİ
5 Aşamalı Stratejik Yönetim Süreci
DEĞERLİ KATILIMCILAR STRATEJİK PLANLAMA EĞİTİM PROGRAMINA HOŞGELDİNİZ…
1 STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ. 2 “Kamu idareleri; kalkınma planları, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler çerçevesinde geleceğe ilişkin.
STRATEJİK PLAN ( ) (BİLGİLENDİRME TOPLANTISI)
STRATEJİK PLANLAMA VE YENİ KAMU YÖNETİM ANLAYIŞI
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
Sunum transkripti:

STRATEJİK PLANLAMA

Alice: “Lütfen söyler misin, hangi yoldan gitmeliyim? Kedi: “Bu büyük ölçüde nereye ulaşmak istediğine bağlı” Alice: “Nereye gideceğim çok da fark etmez” Kedi: “O zaman hangi yolu takip edeceğin de fark etmez” Alice: “... bir yere ulaştığım sürece...” diye açıklar... Kedi: “Şüphe yok ki bunu yapabilirsin... çok yürümeyi göze aldığın sürece...”

4 N Neredeyiz? Nereye ulaşmak istiyoruz? Nasıl ulaşabiliriz? Nasıl ölçer ve değerlendiririz?

Bu soruları cevaplayan Stratejik Plan; ➢ Okulun bulunduğu nokta ile ulaşmayı arzu ettiği durum arasındaki yolu tarif eder. ➢ Okulun amaçlarını, hedeflerini ve bunlara ulaşmayı mümkün kılacak yöntemleri belirlemesini gerektirir. ➢ Uzun vadeli ve geleceğe dönük bir bakış açısı taşır.

➢ Okulun bütçesinin; ❖ Stratejik planda ortaya konulan amaç ve hedefleri ifade edecek şekilde hazırlanmasına, ❖ Kaynak tahsisinin önceliklere dayandırılmasına, ❖ Hesap verme sorumluluğuna rehberlik eder.

➢ Ortaya konulan yeni anlayışa uygun bir şeklide geleceğe ilişkin tasarım geliştirme, ➢ Misyon ve vizyon belirleme, ➢ Temel amaçlara yönelik politika ve öncelikleri şekillendirme, ➢ Ölçülebilir başarı göstergeleri oluşturma ve önceden ilan etme, ➢ İnsan kaynaklarını geliştirme unsurları vurgulanmaktadır.

3 2 Mevcut Durum Analizi Şu anda neredeyiz? Vizyon Stratejik Amaçlar 5 yıl sonra nerede olmak istiyoruz? Mevcut Durum Analizi Şu anda neredeyiz? Vizyon Nerede olmayı hayal ediyoruz? Misyon Neden varız? Yıllık hedefler 1 2 3 4 5

Stratejik Planlama Süreci ➢ Plan ve Programlar ➢ GZFT (SWOT) Analizi ➢ Piyasa Analizi (PEST) ➢ Hedef Kitle/İlgili Tarafların Belirlenmesi DURUM ANALİZİ NEREDEYİZ ➢ Kuruluşun varoluş gerekçesi ➢ Temel İlkeler MİSYON VE İLKELER NEREYE ULAŞMAK İSTİYORUZ? ➢ Arzu edilen gelecek VİZYON ➢ Orta vadede ulaşılacak amaçlar ➢ Spesifik, somut ve ölçülebilir hedefler STRATEJİK AMAÇLAR VE HEDEFLER ➢ Amaç ve hedeflere ulaşma yöntemleri ➢ Detaylı iş planları ➢ Maliyetlendirme FAALİYETLER PROJELER GİTMEK İSTEDİĞİMİZ YERE NASIL ULAŞABİLİRİZ? ➢ Raporlama ➢ Karşılaştırma İZLEME  BAŞARIMIZI NASIL TAKİP EDER VE DEĞERLENDİRİRİZ? ➢ Geri besleme ➢ Ölçme yöntemlerinin belirlenmesi ➢ Performans göstergeleri ➢ Performans Yönetimi DEĞERLENDİRME VE PERFORMANS ÖLÇÜMÜ

Bu çerçevede stratejik planlama: ➢ Sonuçların planlanmasıdır: ❖ Girdilere değil, sonuçlara odaklıdır. ➢ Değişimin planlanmasıdır: ❖ Değişimin istenilen yönde olabilmesini sağlamaya gayret eder ve değişimi destekler. ❖ Dinamiktir ve geleceği yönlendirir. ❖ Düzenli olarak gözden geçirilmesi ve değişen şartlara uyarlanması gerekir.

➢ Gerçekçidir: ❖ Arzu edilen ve ulaşılabilir bir geleceği resmeder. ➢ Kaliteli yönetimin aracıdır: ❖ Disiplinli ve sistemli bir şekilde, bir kuruluşun kendisini nasıl tanımladığını, neler yaptığını ve yaptığı şeyleri niçin yaptığını değerlendirmesi, şekillendirmesi ve bunlara rehberlik eden temel kararları ve eylemleri üretmesidir.

Stratejik Planın Yararları ➢ Stratejik planlama değişen çevrede nelerle karşılaşılabileceğini, fırsat ve tehditlerin neler olabileceğini analitik olarak, bilimsel metot kullanarak göstermeye çalışır.

2 3 4 1 UYGULAMA Nihai SP Kritik Başarı Faktörleri Mevzuat Analizi Mevzuat Analizi Üst Yönetim Desteğinin Sağlanması İLKELER DEĞERLER MİSYON VİZYON Stratejik Planlama Ekibinin Oluşturulması Kritik Başarı Faktörleri Strateji Alanları Takım Bilincinin Oluşturulması Çalışma Normlarının Belirlenmesi Stratejik Amaçlar 2 Hedefler İş Takviminin Oluşturulması 3 Stratejiler 4 Durum Analizi Paydaş Belirleme Performans Kriterleri Faaliyet ve Projeler Paydaş Analizi Paydaş Görüşmeleri Görüşlerin Alınması 1 Nihai SP Performans Programı GZFT ve Öneriler UYGULAMA Stratejik Konular

1. ve 2 AŞAMA KURUM / KURULUŞ STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ (SPE) DURUM ANALİZİ KURUM İÇİ ANALİZ PAYDAŞ ANALİZİ GZFT ANALİZİ STRATEJİK KONULAR MİSYON VİZYON

3. VE 4. AŞAMA MİSYON VİZYON STRATEJİK AMAÇ 1 STRATEJİK AMAÇ 2 FAALİYET HEDEF 2 HEDEF 1 HEDEF 1 FAALİYET HEDEF 2 HEDEF 1 HEDEF 2 FAALİYET FAALİYET

“Her araç gibi bir plan da sadece kullanılırsa değerlidir. Eylemle hayata geçirmediğiniz sürece en iyi planlar bile gündüz düşleri olarak kalır.”

Teşekkürler